Test: Kellys Thorx 50 - dlouhý a krátký, vysoký a nízký

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 4.3.2019

Po loňské premiéře endurového kola Kellys Swag, modelu nesoucí sice stejné jméno jako jeho předchůdce, ale jinak zcela přepracovaný, na rok 2019 přichází model Thorx 50. Ten vychází ze stejné koncepce, disponuje menším zdvihem a lehce upravenou geometrií. Vyzkoušeli jsme ho.

Dlouhý a krátký, vysoký a nízký

Jak chápat předchozí spojení? Snadno, rozklíčuji je.
Dlouhý – Thorx má obří reach (473mm), přední rámový trojúhelník patří k tomu delšímu, co se aktuálně nachází na trhu. Testovaný model byl ve velikosti M a bezproblému jsem se na něj poskládal i já se 185 centimetry výšky, typický uživatel kol velikosti L. Krátký – zadní stavba je naopak velmi, ale velmi krátká – 418 milimetrů délky – tak málo nenajdeš snad nikde.
Vysoký – vysoko umístěný střed, záporná hodnota BB dropu není již v dnešní době hodně častá, ale díky ní dosahuje Thorx obrovské prostupnosti terénem. Škrtání pedálem o zem, skoro nemožné.
Nízký – nízká hlavová trubka a celkově nízký stack, rám je velmi malý na výšku a dopřává tak jezdci spousty místa nad ním. Daní za takto nízký rám je absence závitů pro montáž košíku na láhev.

Osazení – slušné

Thorx se řadí do kategorie trailových nebo spíše allmountain kol, 140 milimetry zdvihu je dostatečná hodnota jak pro agresivnější ježdění, tak i pro delší vyjížďky. Osazení je slušné, žádný vyloženě slabý komponent. Ve zkratce: odpružení na RockShoxu (vidlice Pike RC, tlumič Super Deluxe RC3 s expanzkou), brzdy Shimano XT M8000, pohon dvanáct rychlostí v podobě Sram Eagle GX, teleskopická sedlovka Kind Shock se 150mm zdvihu. Obuto do Schwalbe HansDampf s 2,35" šířkou, pochvalu zaslouží měkká směs ADDIX Soft na předním kole a tvrdší ADDIX Speedgrip na zadním. To vše za necelých 70 tisíc korun.

 

Geometrie není tuctová

Ano, geometricky Kellys jde trochu proti proudu. Rozhodně to není tuctové kolo, takové, které má každý druhý výrobce. Vlastní vývoj a vlastní přístup, za tento přístup lze Kellys rozhodně pochválit.

Extrémně krátká zadní stavba a k tomu relativně postavená hlavová trubka nevytváří úplně optimální jízdní vlastnosti. Tato kombinace bývá obvyklá u kol s velmi položenou hlavovou trubkou resp. vidlicí, tam to funguje, krátkou řetězovou vzpěru vyvažuje a stability dodává položená vidlice. Ale u postavené vidlice se rovnováha zlehka poruší. Když ke zmíněnému přidáme ještě „dlouhý“ představec… slovo dlouhý je relativní, jeho délka je sice v kategorii allmountain docela běžná, ale v kombinaci s velmi dlouhým dosahem rámu (reach) je již docela obtížné dosáhnout na řídítka.

ThinkLink

Způsob odpružení je předloni Kellysem představený ThinkLink – čtyřčepový systém otáčející se kolem virtuálního bodu, který je plně nezávislý na brzdění i šlapání. Nicméně tento systém odpružení je optimalizován spíše na cestu z kopce dolů, jakákoliv cesta do kopce je ve znamení velkého propružování a pohupování. Systém vyžaduje velmi optimálně nastavený tlumič, nezbytné je použití správné hodnoty sagu, tedy minimálně, pokud chceš jet s otevřeným tlumičem. I pokud si budeš s nastavením tlumiče hodně hrát, tak jej naladit na rozumný kompromis s dostatečnou aktivitou tlumení a přitom eliminovat pohupování při šlapání bude velmi obtížné.
Samozřejmě, řešením je použít jeden z režimů tlumiče ať již výjezdový nebo trail, ale občas si musíš přišlápnout i s otevřeným tlumičem a zde je ztráta šlapací energie v tlumení výrazná.

Následující věta trochu odporuje předchozím, ale relativně vysoký střed kola nepřidává na stabilitě směrem z kopce, vyšší střed tě ale potěší ve výjezdech, stejně tak i tuhost rámu, tu lze absolutně bez přehánění označit jako obří.

V lese

Jak již bylo zmíněno v předchozím odstavci, Thorx resp. ThinkLink je odladěn více dolekopcom než horekopcom. Jeho aktivita ve všech jízdních situacích, které odehrávají směrem z kopce dolů je příkladná. Systém je citlivý i na nejmenší nerovnosti a využívá plně celého zdvihu. Možná až příliš často. Osobně jsem na sagu neustále ubíral a skončil až u hodnoty cca 15%. Oželel jsem sice trochu citlivosti, ale přidal kolu na jezdivosti. Větší progresivitu by ocenili zajisté těžší jezdci jako jsem já (cca 90kg), výrazné zmenšení vzduchové komory by mělo asi pomoci.

Přiznám se, že pohupování za jízdy nesnáším a fanda kroutítek na tlumičích nejsem. Thorx ale pro správnou funkci aktivní využití kroutítek vyžaduje, plně otevřeno jen na sjezd, na trailu prostřední pozice a na výjezd zamčeno. Pokud toto nebudeš respektovat, nebudete s Thorxem kamarádi. Pokud však tento způsob použití akceptuješ, dostaneš z kola maximum.

Proč jsem testoval Thorxe ve velikosti M já (Keli) a nikoliv Čert, který je na fotkách? Jednoduše a to i přesto, že Čert se svojí výškou 173cm je klasický představitelem eMkového uživatele, rám je totiž dostatečně dlouhý ve velikosti M i pro člověka se 185 cm výšky, Čert se na kole zcela necítil, resp. cítil se velmi, až nekomfortně natažený. Takže pokud o tomto kole uvažujete, vyzkoušejte určitě více velikostí, Kellys má u tohoto modelu trochu posunutou velikostní tabulku.

Co jsem na kole ocenil byla jako výška, je opravdu nizoučký a místa nad horní rámovou trubkou je na rozdávání. Stejně tak velmi chválím extra krátkou zadní stavbu, ta spolu s relativně postavenou vidlicí dělá kolo extrémně ovladatelné, žádná zatáčka není dost zavřená, otočit se na pár metrech jde s prstem v nose. Ovladatelnost je jedna věc, stabilita druhá, rám rozhodně není krátký a evokuje, že to můžeš pustit hlava nehlava a kalupem profrčet tvým oblíbeným trailem… že to neplatí poznáš rychle, tohle není enduro, jakmile se kombinace rychlosti a rozbitosti podkladu zvýší, tak se Thorx stane zlehka nestabilní. V top speedu se mu úplně nelíbí, ale na kolo kategorie all mountain je to v pohodě, tady se na setinky nehraje.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel pps 4.3.2019 v 9:17

    Kolo vypadá pěkně, jen ten hlavovej úhel mohli položit o něco položit :-/. Neví redakce, jak se pohybuje váha? (např u testované velikosti M)

  • anonymní uživatel Miroslav 4.3.2019 v 9:25

    Treba dať 10 mm alebo 30 mm predstavec od značky on off a je to čistokrvne M s výhodami predĺžené ho predku a kratkeho zadku

  • anonymní uživatel Tom 4.3.2019 v 10:22

    Bouchnout tam kratsi predstavec a je idealni amko

  • anonymní uživatel Tom 4.3.2019 v 10:23

    Jinak mohl by nekdo zacit vazit kola kdyz uz se jedna o test :-D tohle vypada ze by mohlo mit zaujimavou vahu

  • profilová fotka Keli 4.3.2019 v 10:29

    Takže hmotnost, naváženo 14,57 kg, bez pedálů, s dušemi v kolech.

  • anonymní uživatel Tom 4.3.2019 v 10:49

    Expresni servis. dik. Doufam ze bez blata :D

  • anonymní uživatel Martin 4.3.2019 v 11:08

    Jeden dva tokeny do tlumice a je to kde to ma byt

  • profilová fotka Čert D:key 4.3.2019 v 11:21

    Martin: Zmenšení komory by způsobilo tak maximálně nevyužití druhé poloviny zdvihu tlumiče. Jediné možné řešení by bylo zkusit naladit nízko a vysoko rychlostí komprese na tlumiči. Co se týče vážení kol, je to dost pofidérní záležitost. Samozřejmě, je to líbivé a dá se říct "tohle je lehké, tohle je těžké", nicméně:
    A) kilo váhy nahoru nebo dolů na celém kole je z hlediska jízdy úplně irelevantní, protože negativně působí jenom váha vybraných komponentů, naopak vyšší hmotnost, je li správně umístěna, jízdním vlastnostem pomáhá. A jízdní vlastnosti kola nás opravdu zajímají, ne tabulkové údaje.
    B) Dvě stejná kola od stejného výrobce ve stejné velikosti se můžou váhově lišit řádově o stovky gramů. Takže zvážením testbiku vlastně definitivní informaci nezískáte. Daleko hodnotnější jestli to do kopce jede dobře/nejede to dobře.

  • anonymní uživatel bok 4.3.2019 v 11:27

    podivná geo, hlava 67 to nemaj ani trailbiky z roku 2015 a na tak krátký zadní stavbě by myslim nižší bb dodalo dost srandy v zatáčkách

  • anonymní uživatel Quake 4.3.2019 v 12:11

    Predator kurwa. Jinak jakym spusobem skousite tuhost?

  • anonymní uživatel pps 4.3.2019 v 12:21

    2 čert: Asi máš recht, že údaj o váze nevypovídá nic o jízdních vlastnostech, ale je to informace snadno zjistitelná a zajímá většinu čtenářů, tak proč ji neuvádět?

  • anonymní uživatel hoffman 5.3.2019 v 7:48

    k čomu tak vysoké zdvihy na Xc geometrii? Trend je úplne opačný, progresívna a položená geo na nižšom, postačujúcom zdvihu. Kelišová zasa mimo.

  • anonymní uživatel Jezver 8.3.2019 v 10:43

    Kdyze se to hodi na bezduse tak ta vaha bude mega.. Mozna i min nez karbonovej Bronson R a R+. teda urcite min protoze oni vazej bez pedalu

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí