reklama

25 let divoké jízdy (na) Rock Machine

Autor: Rock Machine, kategorie: Obchodní sdělení, vydáno: 27.3.2019

Česká republika je bez diskuzí cyklistickou velmocí. Většina z nás alespoň občas vytáhne kolo z garáže a vyrazí na delší či kratší trip. Pro ty, kterým vadí, že je cyklistika občas bolavá a nepřišli ještě na to, že je tu pro ně elektrokolo, je v republice množství nížinných cyklotras a vinařských stezek, kde každý může v pravidelných intervalech doplňovat tekutiny a hladinu cukru v krvi. Pro ty akční jsou zde krásné přírodní lokality prověřující limity jezdce mnohdy až na doraz, popřípadě stále se rozrůstající množství singltreků a jiných bajkových lokalit. A výběr kol? Po revoluci stále rostoucí. Málokterá značka je ale tak specifická, jako Rock Machine.

Původní myšlenka zakladatelů byla jednoduchá. Zábavné bajky, hlasitá rocková muzika a adrenalin, který do žil rychlá jízda v terénu pumpuje. Asi nikoho tenkrát na dílně v Litoměřicích nenapadlo, že po pětadvaceti letech se budou jejich kola řadit ke špičce a budou se distribuovat do celé Evropy. Kola Rock Machine sklízejí různá ocenění, ambasadoři se umisťují na předních příčkách závodů domácího i světového formátu.

Filosofie značky Rock Machine přitom zůstává od začátku stejná – vytvářet kola pro akční ridery, kteří chtějí spojit spolehlivost, originalitu a výjimečnost v jednom stroji, který jim za každých okolností přináší radost a zážitek z jízdy.

Už od roku 1994 se Rock Machine zaměřuje zejména na horská kola. V roce 1999 získal na prvním sjezdovém speciálu Rock Machine Adrenaline 7000 Michal Maroši pódiové umístění ve světovém poháru. Sjezd byl v hledáčku Rock Machine i v dalších letech. Značka byla generálním sponzorem českého poháru ve sjezdu a kola Rock Machine sklízela další umístění na nejvyšších příčkách. Kromě freeride a sjezdových speciálů vyráběla i sériová kola střední a vyšší třídy, která získávala oblibu mezi širokou veřejností. Mezi nimi byly hardtaily s hmotností pod 10 kg nebo silniční kola.

Mezitím se česká značka dostala nejen na evropské trhy, ale zamířila také za oceán na americký trh. Než završila 15 let existence, prodávala se kola Rock Machine na více jak dvaceti trzích.

Od roku 2009 je majitelem značky Rock Machine BIKE FUN International, s.r.o., který přesunul výrobu těchto kol do Kopřivnice. Právě tady se začaly v letech 2015 a 2016 dít změny, které ovlivňují značku dodnes. Jako nový produktový manažer Rock Machine začal pracovat Jára „Spaceman“ Spěšný, někdejší vicemistr světa v trialu, mistr Japonska, nebo třeba aktér mnoha bajkových videí, která hodně z nás přesvědčila o tom, že kolo není jen na jízdu do školy, jak nám vždycky tvrdili doma. Járovy myšlenky jsou ideálně spojené s filosofií značky Rock Machine, kterou je hlavně a především zábava.

Vznikly modely kol, jako je populární celopéro Rock Machine Blizzard s osvědčenou geometrií Shark Spine EVO a systémem odpružení Floating Pivot Suspention českého konstruktéra Zdeňka Urbana, nebo karbonový Blizz CRB, který kombinuje progresivní geometrii a XC závodní komponenty. V neposlední řadě je potřeba zmínit GravelRide 700, zástupce stále populárnějších štěrkoletů postavený na kolech road plus, který slibuje úplně nový požitek z jízdy po lesních cestách, nebo při expedici napříč kontinentem.

Další doménou Rock Machine, kterou je potřeba zmínit, jsou elektrokola. Jejich vzrůstající trend je patrný všude kolem nás. Vezměte si, kolik bručících cyklistů Vás míjelo dva roky zpátky a kolik jich potkáváte letos. Je to trend, který je potřeba akceptovat a Rock Machine se toho rozhodně nebojí. Ve své kolekci nabízí modely elektrických integrovaných i polo-integrovaných fullů a pevných trailbiků na pohonech Shimano, nebo třeba devětadvacítkové modely na vlastním pohonu BFI Sport Drive. Tato elektrokola nabízejí úplně nový pohled na cyklistiku a zdaleka už nejsou určena jen na asfaltové a zpevněné cesty.

Bajky tvořené týmem konstruktérů pod vedením Járy sklízejí nemalé úspěchy nejen na domácím poli. Za všechny jmenujme například Vojtu Bláhu, který se na Rock Machine účastní svěťáku v enduru (2. v celkové pořadí EWS 2017 v kategorii U21), Jirku Fikejze, který se poslední dobou přeorientoval na závody na ebajkách (vítěz Livigno 2018 eMTB challenge), nebo třeba Frantu Žiláka, který se pár dnů zpátky vrátil z enduro etapáku Andes Pacifico, jednoho z nejtěžších enduro závodů na světě, který úspěšně dokončil na svém Rock Machine Blizzard 90–27.

Při výročí čtvrt století existence značky si Rock Machine připravil pár speciálních výročních modelů v exkluzivním designu a výbavě. Za pozornost určitě stojí třeba devětadvacítkové celopéro Blizzard XCM 90–29 se zdvihy 120/120 mm, osazený vidlicí Rock Shox SID, sadou Sram Eagle 1×12, karbonovým kokpitem Race Face. Váha tohoto bajku je 12 kg.

I pro sezónu 2020 si Rock Machine chystá nějaké ty novinky a upgrady. Rozhodně stojí za to sledovat Instagram Vojty Bláhy, Kristýny Havlické a dalších jezdců Rock Machine, kteří některé specialitky postupně odkrývají. Příznivci značky se mají hodně na co těšit. A ti co si k Rock Machine cestu teprve hledají budou mít rozhodování proč ano o dost jednodušší.

Sledujte nás na Facebooku či Instagramu – #intrailwetrust.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 27.3.2019 v 9:08

    ... a co na to Vlastimil Tlašek ?

  • anonymní uživatel pps 27.3.2019 v 9:24

    RM preji at se jim dari, kola delaji paradni, ikdyz je design veci osobniho nazoru, presto myslim, ze prave na nem by v RM meli zapracovat nejvic, pak uz nebude vubec co vytknout.

  • anonymní uživatel fail 28.3.2019 v 20:19

    já bych tedy vytknul kvalitu barvy na minulých modelech. snad už se hoši poučili. Jinak fandím. Pa

  • anonymní uživatel Tom 29.3.2019 v 11:20

    prej spolehlivy kola tyve...jedinej ram kterej podemnou kdy praskl byl od RM. navic super reklamacni oddeleni..nejdriv se to snazili hodit na me, ze to je moje chyba, pak misto aby mi dali novej ram, tak starej vyvarili, blbe, a jeste svar premalovali jinou barvou nez je na zbytku ramu...

    RM uz NIKDY!

  • anonymní uživatel Lucy 2.3.2021 000 15:18

    za mě super poměr kvalita cena neskutečnej a až jednou doslouží do RM půjdu zas

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí