RockShox pro rok 2020 - nové označení a nový Charger 2.1

Autor: Keli, vydáno: 4.4.2019

Letošní sezóna sice ještě pořádně nezačala, ale výrobci už přichází s novinkami pro sezónu příští. RockShox pro rok 2020 bude mít nové označení a také ve vidlicích novou tlumící patronu Charger 2.1.

Charger 2.1

Charger 2.1 je přepracovaná tlumící patrona, která má za cíl dosáhnout lepší kontrolu trakce, také eliminovat únavu rukou a eliminovat nežádoucí tření. Kromě výše zmíněného a velmi individuálně poznatelného došlo k prokazatelné úpravě kompresních okruhů. A to jak rychlé, tak pomalé komprese. V případě rychlé High Speed Compression (HSC) u RockShoxu přistoupili na měkčí přístup, upravili olejový okruh změnou podložek a díky tomu se do rukou přenáší méně vibrací při velkých nárazech a při intenzivním brždění.
Pokud by jste chtěli upravit současnou vidlici, tak dobrá zpráva je, že upgrade na Charger 2.1 bude dostupný i pro stávající modely.

Napadá vás proč označení není Charger 3? RockShox přiznává, že změny nejsou revoluce, ale spíše jen evoluce stávajícího Chargeru 2. Takže na troječku si budeme muset teprve počkat.

V případě pomalé komprese Low Speed Compression (LSC) došlo k úpravě rozsahu ovládání, to umožnilo zůstávat při jízdě výše ve zdvihu a využívat tak více zdvihu i po vícenásobných nárazech. Kromě upravených kompresí došlo i k modifikaci IFP pístku, dosaženo bylo lepší proudění oleje. Další úpravou je změna těsnění shaftu, opět jsou použity SKF gufera, tentokrát speciální snížující tření shaftu až o 30 procent… Taky se divíte, že to předtím vůbec chodilo? SKF dodalo i nové stíráky a aby byl výčet kompletní, bude použit i nový olej Maxima Plush Fluid.

Nové označení modelových řad

Neviditelné změny máme za sebou, teď ty viditelné. Změna označení, nová sezóna si žádá nové označení, již žádné zkratky od nynějška napříč celou nabídkou nalezneme jen označení Ultimate, Select+ a Select. A to především u Signature Series – nové rodiny top produktů značky Rock Shox zahrnující modely SID, Lyrik, Pike, BoXXer, Deluxe, Super Deluxe a řadu Reverb.

Vidlice pro gravity disciplíny nedoznaly změn z vnějšku, veškeré změny jsou pouze v oblasti vnitřností, viz. výše.

Cenově se nové vidlice budou pohybovat následovně, verze Ultimate jsou na úrovni aktuálních cen vidlic Pike a Lyrik, ceny Select jsou na úrovni současných Yari a Revelation. Ptáte se co poslední dvě zmíněné, co s nimi bude? Revelation by jste v nabídce RockShoxu pro rok 2020 hledali marně, tato řada již nebude pokračovat. A vidlice Yari budou k dispozici pouze pro non-Boost kola. Abychom byli kompletní a nezapomněli ani na sjezdové vidlice, tak cenově odpovídá Boxxer Ultimate řadě World Cup a Select pak RC.

Pike: zdvih od 120 do 160mm, průměr vnitřních noh 35mm, průměr kol 29" (offsety 42mm, 51mm) a 27.5" (offsety 37mm, 46mm). Ultimate bude k dispozici ve verzi RC2 s ovládáním pomalé a rychlé komprese a verzi RCT3 s třípolohovým ovládáním komprese (open/pedal/firm) a nastavením pomalé komprese v plně otevřeném režimu. Model Select+ odpovídá současné RC, tedy nastavení pomalé komprese a pomalého odskoku. Select bez pluska nebude osazen novou Charger 2.1 patronou, ale původní verzí. Štelování stejné jako u modelu Select+.

Lyrik má základní parametry stejné jako Pike, zdvihově se bude pohybovat od 150 do 180mm.

Obdobné je to i u Boxxera, ten zůstává stále na zdvihu 200mm u obou verzí 29" (offsety 46mm, 56mm) a 27.5" (offsety 36mm, 46mm), tam však u verze Ultimate nalezneme logicky jen model s RC2 ovládáním pomalé a rychlé komprese. Select+ bude absentovat a verze Select nabídne odskok a pomalou kompresi.

RockShox 35 Gold RL

Jednou z dalších novinek u vidlic je model RockShox 35 Gold RL, vstupní model, který nabídne štelovátko odskoku a lock out, zdvih od 100 až po 160mm, tlumící patronu Motion Control a především vnitřní nohy průměru 35mm. Cenovka 14.430,– Kč

Tlumiče

Změny na poli tlumičů jsou v podstatě jen v oblasti designu a změny výrobce tlumícího média a designu. Předchozí věta neplatí pro Deluxe Ultimate, ten prošel kompletním přerodem a je založen na pětici laditelných pístků a také došlo k úpravě jak kompresního, tak tlumícího okruhu – tlumič pracuje s proudícím olejem velmi symetricky. Průchod olej skrze shim-stacky při počátečním pohybu tlumiče řídí odskoková / kompresní jehla, tento přístup zajistí konzistentnější funkci pomalé komprese i odskoku. Vzduchový Deluxe Ultimate je určen primárně na trailová kola.

U pružinových tlumičů jsme se žádných výraznějších změn nedočkali, ale každopádně červená pružina je peckovní, že?

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Wrist 4.4.2019 v 23:38

    Červená pružina na černým tlumáku vypadá krutopřísně

  • anonymní uživatel Petr H. 5.4.2019 v 7:37

    "...již žádné zkratky od nynějška napříč celou nabídkou nalezneme jen označení Ultimate, Select+ a Select."

    "Ultimate bude k dispozici ve verzi RC2 s ovládáním pomalé a rychlé komprese a verzi RCT3 s třípolohovým ovládáním komprese (open/pedal/firm) a nastavením pomalé komprese v plně otevřeném režimu. "

    WTF

  • anonymní uživatel Radek 5.4.2019 v 8:36

    Hlaváčku piště si pravidlo číslo 2: "Vytvořit chaos" :-D

  • anonymní uživatel Helmut 5.4.2019 v 9:48

    No nic, musím dneskado obchodu,pro červený sprej na pružinu:-))))

  • anonymní uživatel Matt 5.4.2019 v 11:44

    Už ke mě putuje červený ultimátní lyrik :)))

  • anonymní uživatel Milej Cirkus 6.4.2019 v 9:31

    K ničemu, stejně nikdo to pořádně zas nedokáže nastavit a jen další věc na zničení, uznávám jen nastavení odskoku a foukání vzduchu či výměnu pružiny.

  • anonymní uživatel Roman 6.4.2019 v 16:11

    Cirkus: To, že ty to nechápeš neznamená, že tomu nerozumí nikdo jiný:)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí