MojeKolo

Test: Pivot Firebird 29 - ukázkový příklad super enduro či mini dh kola

Autor: Eda Šešulka, kategorie: Test, vydáno: 17.6.2019

Poslední dobou se nám daří testovat špičková kola, která rozhodně nejsou běžně k vidění, jedním z nich je i super enduro či mini dh kolo Pivot Firebird 29.

Firebird 29 je novinkou modelové řady Firebird značky Pivot pro rok 2019 a snaží se prosadit v nově vznikajícím prostředí vysokozdvihových 29" kol. Na to, jak se mu to daří, se pojďme podívat níže. Námi testovaný model není osazen dle katalogových specifikací, ale je to mix katalogové rámové sady doplněný o velmi funkční komponenty a také specialitky. Pivot u modelu Firebird sází pouze na uhlíková vlákna a ruční výrobu předního trojúhelníku i zadní stavby. Celá zadní stavba je vyrobena jako jeden kompaktní kus. Hliníkovou variantu rámu byste v nabídce hledali marně.

 

Na první pohled je Firebird standardní, dalo by se říci nezajímavé, kolo. Tlumič umístěný doprostřed předního rámového trojúhelníku, nevýrazná barva, nemožnost použít bidón. Je tomu ale opravdu tak a Pivot je pouze obyčejné kolo?

Komponentové osazení

Kokpit je pod taktovkou firmy Chromag. Řidítka BZA vyrobená z karbonu a průměru 35mm velmi dobře padnou do ruky a jejich šířka 800mm napovídá, že tohle kolo bude chtít jezdit z velkých kopců. Spolu s představcem BZA ze stejné modelové řady tvoří velmi slušivý a zároveň funkční komplet. Gripy jsou také z dílny Chromag, konkrétně se jedná o model Clutch a velmi příjemně se drží jak s rukavicemi, tak bez nich.
Od Chromagu je také sedlo Lynx DT. Má dobře vyvážené pohodlí a tvrdost. Na tomto sedlo není utrpení odjet i delší vyjížďku.

Brzdy jsou z dílny Sramu – model Code RSC. A opět se potvrzuje, že čím víc písmenek v názvu brzd od Sramu je, tím víc parády s nimi při jízdě zažiješ. Brzdí velmi dobře, chod páky je pořád stejný a výkon nikdy nechybí. Ani při delších sjezdech s nimi není problém. Kotouče jsou od firmy Galfer a jedná se o jejich plovoucí model Wave Floating. Zajímavé by mohlo být srovnání s originálními kotouči Sram.

Od Sramu je také pohon. Konkrétně model Eagle. Zde na kole je to mix sad. Řazení a přehazovačka Sram GX, kazeta a řetěz Sram X01. Vše funguje jak má a chod je bezproblémový. Specialitou jsou karbonové sjezdové kliky Praxis Lyft HD. Zde není kromě ceny co vytknout. Za cenu 10.990,– ovšem dostanete jedny z nejlepších klik na trhu.
Také díky malému vodítku řetězu nemusíte řešit padající řetěz. Vše funguje tak jak má a vy se můžete soustředit pouze na cestu dolů z kopce.

Zdvih rámu 162mm zajišťuje jeden z těch lepších systému odpružení na trhu DW Link. Ten velmi ochotně pracuje i při brždění v rozbitém terénu. Tlumič i vidlice jsou z dílny Fox. Konkrétně se jedná o tlumič Fox Factory Float X2 a vidlici Fox Factory 36 s patronou GRIP2 a zdvihem 170mm. Za osazené odpružení si zaslouží Pivot velkou pochvalu. Funguje naprosto příkladně a bezproblémově. Jako dobrou vychytávku bych označil nálepku na expanzní nádobce tlumiče, která určuje optimální sag. Neřeším žádné čísla. Nafoukáním požadovaného sagu mám počáteční hodnotu pro finální úpravy tlaku v tlumiči. Pak už jen lehce upouštím, nebo dofukuji.

 

Zapletená kola jsou kombinací německých nábojů Acros nineteen DH a amerických ráfků Praxis AL32. Tato kombinace funguje velmi dobře. Vnitřní šířka ráfků 32mm správně tvaruje osazené pláště WTB Vigilante 2,5 na předním kole a WTB Trail Boss 2,4 na zadním kole a jejich špunty se tak můžou správně zařezávat do podkladu. Za zmínku také stojí použité směsi. Vpředu měkká směs High Grip a vzadu tvrdší směs Fast Rolling pro lepší odvalování. Takto by to mělo být na všech kolech.

 

Osazená sedlovka 9point8 Fall Line také neodpovídá katalogovému osazení. U sedlovky mě překvapily dvě věci. První z nich je ovládací páčka. Jde zmáčknout velmi lehce. Téměř bez počátečního odporu. Za to chválím. Druhá věc je její neslyšné vysunutí. Za jízdy vůbec není slyšet, že už je sedlo nahoře a můžete si sednout. Kdo je zvyklý na klasické bouchnutí ostatních sedlovek při maximálním vysunutí, mohl by z toho být trochu nesvůj.

Dvoje kola, jak 29", tak 27,5+

Pivot umožňuje použití dvou velikostí kol. Jak testované 29palcové, tak menší, ale širší 27,5+. Pro správné jízdní vlastnosti při změně velikostí kol je také možné upravit geometrii pomocí Flip-Chipu. Pozice Low je doporučená pro použití s průměrem 29. Úhel vidlice se zemí svírá 65° a kolo je stabilnější ve větších rychlostech. Při osazení kol 27,5+ je doporučené Flip-Chip otočit do pozice High. Lehce se tím zvedne střed, úhel vidlice se upraví na 65.5°. Kolo je pak obratnější, ale méně stabilní ve vyšších rychlostech. Pivot také nabízí dodatečnou spodní misku hlavového složení vysokou 17mm, kterou je možné použít s pluskovými koly a Flip-Chipem v pozici High. Docílíte tím stejnou výšku středu jako u 29" kol a Chipu v pozici Low.
Jelikož jsme plusková kola k bajku nedostali, tak jsme vozili Low nastavení a pouze kola 29".

Pár technických specialit

U Pivotu nalezneme zadní náboj standardu SuperBoost, další standard řekneš si, ale tento pivotí patent není jen hra s čísly. Díky šiřšímu zadnímu náboji lze dosáhnout krátké zadní stavby (konkrétně 429mm u tohoto kola) a přitom zachovat dostatek místa pro zadní plášť. Firebird zkousne pláště až do velikosti 29"x2,6" resp. 27,5"x2,8". Logicky, kratší zadní stavba rovná se více tuhosti. A další výhodou Superboostu je více místa také u středu kola, díky čemuž mohou být vahadla DW-linku širší a kratší (rozuměj pevnější), což ve výsledku znamená velmi tuhý rám jako celek.
Tohle jsou trochu neviditelné výhody, ta okamžitě poznatelná – vzhled – díky výraznému profilování zadní stavby lze použít i kliky s užším Q-faktorem a přitom nehrozí kontakt pat se zadní stavbou.

Stranou nemohou zůstat ani detaily jako třeba průměr použitého hlavového složení – 1,5" – pokud by jsi chtěl ještě přiostřit geometrii, přímo se nabízí možnost instalace anglesetu. Snad všechny moderní rámy mají interního vedení hadic a bowdenů, u Pivotu nepodcenili ani zdánlivé detaily jako jsou cablestoppery a vstupy. Každý ze vstupů je opatřen šroubkem, díky tomu těsní a drží.

Pokud se podivuješ nad barvou Firebirda, tak je třeba prozradit, že rám byl polepen ochranými polepy AllMountainStyle. Ty sice k tomuto Firebirdu továrně nepatří, ale rozhodně se jedná o praktický a designový doplněk.

V terénu

Po prvním projetí jsem byl z kola lehce rozpačitý. Tohle že má být ten super Pivot? Tady něco nehraje! A taky že nehrálo. Byl jsem to já. Na tomhle kole se totiž musí něco dělat. Není to ten typ kola, na které sednete a bez přemýšlení se pouze vezete. Jakmile ale začnete nad jízdou přemýšlet a řešíte trošku víc styl jízdy, je to najednou mnohem lepší! Dokonce tak dobré, že si připadám jak na sjezdovém kole. Velkou zásluhu na tom má určitě i osazený tlumič.

Při testování jsem na kole jezdil jak skákavé tratě, kde jste občas déle ve vzduchu, než na zemi, tak tratě pořádně z kopce. Na skákavých tratích jsem potřeboval trochu více rychlosti a lehce jiný přístup k jízdě, než jsem zvyklý. Přece jenom velká kola v kombinaci s vyšším zdvihem udělají své a část energie a rychlosti se ztrácí do zdvihu. Jakmile ale s tímto počítáte, skákání je jisté a chvílemi vám ani nepřijde, že máte pod sebou malé sjezdové kolo. Párkrát jsem si musel před odrazem i lehce přibrzdit, protože po zhoupnutí se v předchozím dopadu jsem zrychlil víc, než by se mi líbilo. Fyzika se holt ošálit nedá a setrvačnost velkých kol je neúprosná.

Na tratích více z kopce je situace úplně jiná. Mnohdy jsem si ani neuvědomil, jak rychle opravdu jedu. Až najednou přišla zatáčka a já se hodně divil, jakou rychlost jsem dokázal nabrat. Při zatížení předního kola a správnému výběru stopy nebylo nakonec problém ani zatáčení. Je nutné volit trochu jiný průjezd zatáček. Díky velkým kolům a aktivnímu odpružení DW Link spousta tratí drncá mnohem méně, než jsem si pamatoval. A tak se můžete jednodušeji soustředit na výběr stopy. Rám je poměrně nízký a vy tak máte spoustu prostoru pro manévrování s kolem mezi nohama. Náklony kola nejsou sebemenší problém. Tohle kolo prostě chce jezdit rychle z prudkých kopců.
Do kopce jsem otáčel kolečkem pomalé komprese u tlumiče do pozice Firm. Tím se omezí lehké pohupování a jízda je tak mnohem efektivnější. Nečekejte ovšem, že se do kopce nezapotíte. Pořád je potřeba mít na paměti, že tohle kolo je hlavně o ježdění z kopce dolů. Přes to všechno ale není jízda do kopce utrpením.

Srovnání s Megatower a Ransomem

Letos na jaře jsem měl možnost projet i další kola mířící do stejné kategorie: Scott Ransom 920 a Santa Cruz Megatower.
I když má Ransom větší zdvih a víc položenou vidlici, neměl jsem z něj tak sjezdový pocit, jako z Pivotu. Pocitově bylo ovládání Ransomu snazší, ale odpružení nebylo tak aktivní jako u Pivotu.
Megatower bych zařadil někam mezi Scott a Pivot ve sjezdování i v jízdě do kopce. Na Santovi se mi ale lépe skákalo. Toto je ale pouze moje subjektivní hodnocení a jiný jezdec by na to měl určitě jiný názor. Také komponenty byly na každém kole jiné a bylo by opravdu zajímavé otestovat všechny tři kola na stejných komponentech.

Přesnou cenu tohoto kola neznám, ale troufám si ji odhadnout někde v rozpětí 200–220 tisíc Kč. Za tyto peníze dostanete exkluzivní osazení a kolo, které je doma v bikeparcích a dlouhých, náročných sjezdech. Tam jeho systém odpružení funguje na jedničku a vy si tak jízdu náležitě užijete.
Pokud hledáte rychlé kolo do hodně rozbitého terénu a závodního nasazení, mohl by být Pivot Firebird 29 horkým kandidátem na nové kolo. Pokud máte ovšem při jízdě rádi větší porci zábavy a nepotřebujete být na trailu nejrychlejší, verze s 27,5" koly bude lepší varianta.

Dovozcem značky Pivot do ČR je Protocycles.

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Pavel 17.6.2019 v 13:58

    moc pěkné kolečko...

  • anonymní uživatel Hugo 17.6.2019 v 18:20

    Nikdy jsem na takhle drahým kole nejel musím říct že vypadá skvěle ale ten test kdybych četl bez obrázků a nevěděl co testujete klidně bych si mohl představit kolo za půlku. Opravdu je tak velký nepoměr fin nepoměr danej za to že je to exkluzivní značka a má to top komponenty atd. Stejně se jede jako levnější kola a odpružení to má taky na vzduchu apod. Prostě nic z čeho bych měl pocit že to kolo za ty prachy fakt stojí když pominu že super vypadá.

  • profilová fotka Petr Tomáš 17.6.2019 v 22:31

    Hugo: Věř mi, stojí za to (mám verzi PRO XT/XTR). Je to bestie, která chce víc a víc. Kořeny? Kameny? Nezájem to kolo prostě jede.

  • anonymní uživatel PTBack 18.6.2019 v 21:53

    Petr Tomáš@ To by o svém kole jistě řeklo víc lidí :) Já svýmu kolu taky říkám taky tak nějak láskyplně podobně. Teoretická cena mýho kola je asi o třetinu nižší, což je cenový rozdíl v hodnotě kola, na kterým dáš všechno. Pro někoho kolo snů a klidně mi s ním natrhne řiť.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí