Test: Yeti SB150 Turq - nekompromisní enduro, které výtečně jede

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 10.6.2019

Poslední dobou jsou si všechna podobná jako vejce vejci. Rozdíly aby jsi pohledal. Výjimkou je zcela nepochybně americká značka Yeti, která jde dlouhodobě mimo střední proud. Systém odpružení využívající dvojici kluzných pouzder nenajdeš nikde jinde. Nejostřejším kolem v nabídce Yeti je enduro SB150. Jak se na něm jezdí?

Yeti tradičně nabízí karbonové rámy ve dvou provedeních Turq a C/Series. Rozdíl je ve vrstvení tkaniny a použitém materiálu, na hmotnosti to dělá čtvrt kila. Kromě váhy je rozdíl i v ceně, logicky. Konkrétně, tohle testované kolo řady Turq (prozrazuje jej malý nápis na rámy u osy zadního náboje a hlavové trubky) na bezduších váží a bez pedálů 14,1 kg. Pokud by jste chtěli mít doma identickou kopii, nachystejte si cca 225 tisíc korun.

Kdo tipoval na to, že číslovka v názvu SB150 odpovídá zadnímu zdvihu, měl pravdu. Není 150mm zdvihu na super enduro či miniDH závodní mašinu málo? Za mne rozhodně ne, zvláště pokud je odpružení postaveno na Foxu a skvěle odladěném Infinity switch řešení. Jak vidlice Fox 36, tak použitý tlumič Fox X2 disponuje všemi možnými „kroutítky“, pokud víš jak a máš dostatek času, dostaneš z něj absolutní maximum. Já úplně dostatek času neměl, takže jsem jel skoro na tovární nastavení. Naštěstí u Foxu toto funguje více než dobře. A navíc oba komponenty chytře využívají zdvih, nepropadají se do zdvihu a mají příkladnou oporu ve střední části. Tlumič je dost lineární, tak lineární, že by se dal bez problémů nahradit pružinovým a rozdíl by jsi skoro nepoznal.

Geometrie je, jak jinak veskrze moderní, slack, long and low, položený, dlouhý a nízký. V tomhle jsou si všechna moderní kola rovna. Záleží jen, jak si který výrobce tuhle mantru vyloží. V případě Yeti je to dost nekompromisní. Vidlice skloněná pod úhlem 64,5 st., reach 480mm, zadní stavba 433mm (platí pro testovanou velikost L). To vše dohromady udělá mega dlouhý rozvor, 1248mm – tato hodnota se blíží už sjezdovým speciálům. A ještě jednu hodnotu z geometrie vypíchnu, sklon sedlové trubky 76,9 st.!

Rám je super tuhý a to jak přední rámový trojúhelník, tak zadní stavba. Pokud chytneš za zadní kolo nad horní trubkou zadní stavby a zkusíš klasický parkovišťový test, tak se spojení mezi zadní stavbou a předkem jeví jako ne moc tuhé. Při detailnějším pohledu zjistíš, že flexe v Infinity Switch skoro žádná není. On totiž tento parkovišťový test o ničem nevypovídá, při jíždě přichází náraz z úplně opačné strany a tam je rám dostatečně tuhý. V tuhosti rozhodně bez problémů obstojí ve srovnání s konkurencí.

Ty máš jednočep? Nene, tohle je virtuál. Yeti již několikátou sezónu sází na virtuální zavěšení zadní stavby skrze dvojici šoupátek nazvaných Infinity Switch. Hlavní čep mění svoji pozici ve vertikálním směru v závislosti na zdvihu. Proč? Důvod je jasný, oddělit síly šlapání od odpružení, v cca v první, menší polovině zdvihu (někde za sagem) nepotřebuješ extra aktivní odpružení, protože v této oblasti se pohybuješ většinou, když sedíš a šlapeš – tedy chceš maximální přenos síly skrze řetěz. Dál, ve více zdvihu chceš větší aktivivu pružení a menší ovlivnění skrze síly procházející přes řetěz. A přesně takto funguje Infinity Switch.

V čem je ale slabina SB150, tak to je v mytí, bláto si totiž najde vždy místečka, která jsou nejhůře přístupná. Možná to není jen díky šikovnosti bláta, ale také to bude kvůli hodně stísněným rozměrům v oblasti zadní stavby. Na zadním kole byl osazen Maxxis Aggressor 2,3", nijak extra mohutná pneumatika a místa okolo rozhodně na rozdávání nebylo. Spíše naopak. Tipuji, že 2,5" pláště Schwalbe tam reálně nenacpeš.

Silničáři tvrdí, že zábava začíná pod kopcem, nejsem úplně fanda tohoto hesla, ale na kopec prostě vyjet musíš. Ve výjezdech oceníš mega postavenou sedlovku. Jestli existuje efektivní na šlapání, tak je to hodně pod sebe a takto je to na Yeti SB150. Lví podíl na tom, jak Yetina jde za pedálem, má Infinity Switch. Jeho efektivita je neuvěřitelná a to i plně otevřeném režimu tlumiče. Do kopce kolo doslova letí a pokud si otočíš páčkou pomalé komprese na tlumiči, tak raketově letí.
Samozřejmě, nepopiratelný vliv na stoupací schopnosti má i nízká váha a tuhost. Na tomhle kole budeš mít formu, i když jsi celou zimu proseděl na gauči u televize.

Pohled do tabulky s geometrií ti řekne, že SB150 není krátké kolo. To je však jen na papíře, v praxi není dlouhé. Přišlo mi tak akorát a vozil jsem velikost L (185cm vysoký jezdec). Díky dlouhému rozvoru je skvěle stabilní v rychlosti, ale přitom není neobratné. Zavřené zatáčky jsem si nemusel nijak extra najíždět a rozhodně jsem neměl pocit, že řídím autobus, jak to u kol s takto dlouhým rozvorem bývá. Nebál bych se použít slovo hravé. Ano, Yeti SB150 je hravá. Hravá na ostré trati hodně z kopce. Pokud chceš můžeš jet rychle a přitom se skvěle bavit. Samozřejme, aby jsi využil potenciál, který v sobě toto kolo skrývá je třeba jezdit správně. Tlačit se na předek a nikoliv viset v natažených rukách za zadním kolem.

V extra rozbitém terénu při brždění, typicky na velkých roletách či opakovaných větších schodech, zadní stavba resp. Infinity Switch začíná trochu ztrácet a nestíhat, v těchto extrémních situacích bych odpružení přirovnal k jednočepu. Vliv brzdy na odpružení zde je více než patrný. Z toho jasně vyplývá, že v takových místech nemáš brzdit zbytečně.

Záměrně jsem v tomto testu nemluvil o osazení. Důvod je nasnadě, jedná se o velmi specifické osazení, které v katalogu nenajdete. Není to kolo z davu, je to unikát. Kolo bez jakékoliv slabiny. Toto kolo říká pane Petrovi z pražského obchodu a prodejce kol Yeti wonderFULLbikes.

 

SB150 bych přirovnal k nedávno testovanému Santa Cruz Megatower, kolo, které cílí na zcela stejné publikum. Santa je dle mého o fous silnější ve sjezdu, především vyhrává v aktivitě odpružení pod brzdami, ale jednoznačně prohrává při šlapání. Řekl bych, že v této oblasti a u kol s podobným zdvihem bude Yeti těžko hledat konkurenci.

Velikost zdvihu kvituji, 150mm zdvihu stačí všude i na těch nejtěžších drahách u nás. Více zdvihu nechci, přijde mi to příliš overkill, nechci sjezdové kolo, chci enduro. Kolo, co umí kdekoliv. A takové Yeti SB150 zajisté je.



Další info o kolech Yeti najdeš na www.yetibikes.czwww.wonderfullbikes.cz

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel SaintJV (xxpokusxx (a) seznam.cz) 10.6.2019 v 11:13

    Tak jeste otestovat Ripmo a mate to kompletni:)

  • anonymní uživatel bok 10.6.2019 v 12:56

    nevim jak Schwalbe, ale 2,5 Maxxis se tam vejde a to je hlavní

  • anonymní uživatel Vocas 10.6.2019 v 18:46

    Kurna hoši, žádné hejty? U megatowera tu byla větší přestřelka

  • anonymní uživatel Boris 12.6.2019 v 10:03

    Keli, jak se Ti zdaly ty Cury 4? Je to moc velky digital (on/off)?

  • profilová fotka Keli 12.6.2019 v 10:22

    Boris: tyhle konkretní úplně optimální nebyly, měnily délku kroku ve sjezdech a ani brzdný výkon nepřesvědčil. Ty co jsem jezdil loni byly úplně někde jinde. Co se týče dávkování, tak Sram na tom lépe, Shimano hůře.

  • anonymní uživatel bok 12.6.2019 v 10:41

    Vocas: přišlo ti to jako hate? Docela normální debata naopak. Btw v testu na PB je pár slov ohledně Megatower ve srovnání s SB150

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí