Test: Transition Scout - trailbike křížený dirtovým kolem

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 23.4.2019

Transition je firma, který umí s rámy dost čarovat. Mě si získala neuvěřitelnou univerzalitou a motokrosovostí nízkozdvihové devětadvácy Smuggler a tentokrát měli kluci ze severu USA možnost mě ohromit svým pohledem na problematiku „nízkozdvihový trailbike na 27,5 palcových kolech“. Jak se jim to povedlo?

Trailbike se jmenuje Scout, má vzadu 130mm zdvihu, kterému sekunduje většinou 150mm vidlice, v tomto případě CaneCreek Helm. Jak je u Transitionu zvykem, geometrie je moderní, agresivní a zaměřená primárně na zábavu z kopce, zadní stavba je klasický čtyřčep. Řečí čísel: reach testovaného Mka je 450mm, ovšem díky sedlovce postavené na 75,5° a hlavovému úhlu 65° je posed poměrně krátký a vzpřímený. Na obratnosti dodá velmi krátká, 425mm zadní stavba, střed je usazen 20mm pod osami kol a stack (svislá vzdálenost středu šlapání a vrcholu hlavové trubky) je poměrně nízkých 607mm.

Kolo je osazení spíš ekonomicky a do velké míry podle NX kitu který dodává Transition (Sram NX Eagle, brzdy Guide T, ráfky WTB, 175mm sedlovka KindShock) a doladěné detaily v podobě vidlice CaneCreek Helm, tlumiče Fox DPX2 a kokpitu Renthal. Samotné kolo v NX výbavě vyjde na 79 990 Kč s vidlicí RockShox Revelation RC a tlumičem Deluxe RT.

Od prvních metrů byl cítit velmi silný charakter značky Transition. Jako byl Smuggler Trailbike lomeno enduro, díky velkým kolům, je Scout díky malým kolům a nízkému rámu spíš trailbike lomeno dirtové kolo. Od první klopky a první boule jde cítit, jak je kolo neuvěřitelně obratné a jak snadno chce jít do vzduchu. Největší podíl na tom mám asi krátká zadní stavba a specifické naladění zadního odpružení, které nemá ani tak za úkol tlumit nerovnosti, jako spíš vás vystřelit do vesmíru na každém sebemenším odpalu. Skoro jsem až nevěřil, že má kolo takhle dlouhý reach a takhle položenou hlavovku, protože se chová spíš jak dirt/streetové kolo. První seznamování probíhalo v Záhoří u Prostějova, nakopané hliněné traily se spoustou skoků a zatáček. A pak po asfaltu nahorů. A přesně tady se Scout cítil jako doma. Kolo je opravdu pekelně obratné a skákavé, v klopkách i ve vzduchu se mu líbí. ALE.

Stejně jako každý Transition, má i Scout poměrně značné nároky na jezdce. Tohle není vysokozdvihová mašina která vám toho spoustu odpustí. Když jsem na něj přeskočil ze 150mm dvacet devítky, na prvním skoku mě dost vylekal svou touhou jít do vzduchu a v tom vzduchu dělat psí kusy. Pokud jste zvyklí na delší a stabilnější kola, může vám Scout přijít „až moc“ hravý. Jedete na skok, odrazíte se a najednou letíte o metr dál než jste čekali a ve vzduchu musíte kolo krotit a nasměrovat. Ne, že se jenom chytnete řídítek a lechtáte kolo ve vzduchu, jako to má spousta moderních kol. Nene, jednou sis holt koupil Transitiona tak se snaž. Přitom tohle kolo není vyloženě krátké, aby bylo nestabilní. Ale má „malá kola“, má méně zdvihu a v první řadě je neuvěřitelně nízké. Když si vedle něj stoupnete, máte vážně pocit že sedíte vedle dirťáku.

Naladění zadní stavby má své úskalí i v jízdě po rozbitých trailech. Obvykle 130mm stačí. Ale u Transitionu to mají prostě jinak, tenhle zdvih je dělaný na dopady velkých skoků, ne aby „zbytečně“ zobal kořeny a kameny. Zadní stavba je při jízdě v rozbitém terénu pocitově dost tupá a nežehlí, jako jiné systémy. Což platilo třeba i u Smugglera, tomu ale hodně pomohly větší kola. Kdežto Scout je prostě rychlé trailové až trailsové kolo se vším všudy.
To rychlé ale naštěstí platí i při výjezdu do kopce. Díky velmi tuhému rámu a jezdivě nastavené kinematice Scout opravdu skvěle jede do kopce i s otevřeným tlumičem. Téměř se nehoupe, posed je příjemně vzpřímený a na začátku trailu na kopci jste díky tomu coby dup.

Transition Scout má stejně unikátní náturu jako každé kolo této značky. Zatímco u konkurence by kolo těchto parametrů bylo cosi jezdivého, usedlého, zaměřeného na výlety s rodinou do trailcenter, Scout je kolo dělané primárně na skákání a řezání zatáček na flow trailech nebo obřích skocích. Pumptrack, trailsy, možná i dirty. Tam všude bude doma a ještě navíc má schopnosti vás poměrně slušně svézt z kopce díky agresivní geometrii. A taky se na něm skvěle jezdí po rovině a do kopce. Jenom k tomuhle všemu potřebuje jezdce, co chce jezdit a ne jenom se vozit. Jezdce, co se nelekne když ho kolo vykopne vysoko do vzduchu nebo ho vystřelí z klopky. Určitě to není kolo pro každého. Čím víc jezdec umí a čím tvrději a rychleji jede, tím je Scout lepší. Je to prostě kolo, pro bikové puristy. Pro ty, kteří se ještě nevzdali šestadvacítkových allmountainů, protože ty jsou krátké, hravé a rychlé. Tak všichni tihle, by si mohli koupit Scouta. Protože ten se ve vzduchu i na zemi chová jak šestadváca. Jenom výrazně líp jede nahoru i dolů.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Gybon 23.4.2019 v 8:43

    Jo,jo tohle sakra jooo! Moc se mi libi filosofie a Tranzistoru a hlavne Patrol,Smug a Skout. Jsou to kola pro hrace! Sedlovka 175mm je mazec :) Kolik to cele vazi? V plastu to bude ale urco velice zajimave. Btw.kdyby jste meli srovnat Konu Process s Tr? Obe znacky tlaci na hravost a pozitkarstvi, nicmene mi prijde ze TR tlaci na pilu vic..

  • anonymní uživatel j 23.4.2019 v 13:37

    nestačilo by prostě přenastavit tlumič a odskok na vidli? ... viz to vykopnutí do vesmíru, to asi nebude jen zadní krátkou stavbou, která vypadá dost normálně....

  • anonymní uživatel Koli 23.4.2019 v 17:37

    j: on taky bude rozdíl skákat na tom nějaký chleby a nebo to vzít na pořádný skoky, ale věřím tomu, že to půjde pěkně do vzduchu, má to potenciál!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí