Test: GT Fury Pro 29 - nová Fury umí karbon i hliník, velká i malá kola

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 12.6.2019

Novinkou pro letošní rok u značky GT je inovovaná, respektive zcela nová sjezdová mašina GT Fury. Na víkendový test jsme dostali model s označením Pro, který je nižší verzí osazenou na velkých kolech (nad tímto strojem stojí týmová replika a dále jsou v nabídce dvě kola postavená na 27,5" kolech).

GT Fury Pro stojí disponuje rámem, který je kombinací materiálů. Přední rámový trojúhelník je karbonový a zadní stavba a přepákování je z hliníkové slitiny. Výhodou je vyšší životnost hliníkové zadní stavby a také nižší výrobní náklady než při celokarbonovém provedení. Nevýhodou pak vyšší váha než u celokarboňáku.

Již při zběžném pohledu je jasné, že toto kolo není žádný střízlík, ale pořádná sjezdová mašina. Masivní rám bez jediného místa, které by se dalo označit jako hubené či slabé. Kromě masivnosti je při detailnějším pohledu patrná i tuhost, všechny čepy dostatečně nadimenzované a to jak do jejich průměru, tak šířky. Nevýhodou této masivnosti je hmotnost, téměř 19 kg je nad průměrem ostatních sjezdových devětadvacítek. Ale musím přiznat, že hmotnost je pouze číslo, v rukách ti kolo těžké nepřijde, tento pocit zajistí vyvážené rozložení hmotnosti a za jízdy vyšší váhu nevnímáš ani trochu.

Zkratka LTS od loňského roku rezonuje nabídkou GT. Nová koncepce odpružení využívá čtyřčepové zavěšení s čepem dělící řetězové vzpěry (tzv. Horst Link) a najdeme jej u všech vysokozdvihových kol značky GT, počínaje Sensorem přes Force až po Fury.

Avšak Fury jako jediná sází na LTS zavěšení zadní stavby s využitím kladky umístěné v hlavním čepu zadní stavby (tzv. idler pulley). Ten najdeme nad šlapacím středem. Řešení eliminuje vliv tahu řetězu na zadní stavbu a činí tak chod odpružení nezávislý na sílách procházejících řetězem. V poslední době tento jev viditelný na větším počtu značek. Není to ale žádná novinka, podobnou koncepci jsme na sjezdových kolech viděli již v dávné minulosti. Hlavní konstruktér Fury, Luiz Arraiz, toto řešení používal u své předchozí značky K9 Industries již před dobrými deseti lety.

Nejlépe poznatelná výhoda? Kolo je velmi dobře za pedálem, rozhodně by jsi neřekl, že jedeš na sjezdovém kole s obřím zdvihem. Obavy z delšího řetězu a ztráty v další kladce jsou liché.
Zde je třeba mít výtku k na vedení řetězu z převodníku na kladku. Řetěz nejde zcela přesně, ale jde trochu zešikma. Zřejmě je někde o podložku více nebo byla na konkrétním kole kladka otočena (kladka je axiálně asymetrická). Oskar (majitelem kola) zjišťoval jak to s tou kladkou vlastně je. Kladka je asymetrická pro optimalizaci řetězové linky z důvodu rozdílného osazení jednotlivých kol, týmová kola jsou na 10rychlostním pohonu Shimano a toto testované má jen 7rychlostní SRAM. Pro Shimano je kladka namontovaná obráceně. Takže posunutá kladka je vlastně kompromisní řešení.
A kromě toho je osově stavitelná, takže chyba je na naší straně. Poučení pro příště je jasné, číst návod.

K rámovému setu jsou dispozici jsou čtyři rozměry kladek s rozdílným počtem zubů (12–15z). Odladění kola pro jakoukoliv dráhu nic nebrání, otázkou je kdo z běžných smrtelníků je rozdíl v počtu zubů schopen poznat. Mrzuté je, že ke kompletnímu kolu dostaneš jen kladku jednu, tu namontovanou na rámu.

Ani u Fury nechybí možnost změny geometrie. Lze upravovat jak délku zadní stavby, tak hlavový úhel. K dispozici jsou dva páry flipchipů, které najdeme u zadní osy a u spodního oka tlumiče. Rozdíl je v nastavení je 0,5 stupně na hlavovém úhlu (62 vs. 62,5 st.) a cca 10mm v délce zadní stavby. Rozvor s kratší zadní stavbou má hodnotu 1284mm.
Pokud je zadní stavba v dlouhém setupu je kolo připraveno na ty nejtěžší tratě, samozřejmě výrazně se zhorší manévrovatelnost a projíždění zatáček.

U Fury je také trochu limitující v zavřených zatáčkách malý rejd vidlice. Rám je v oblasti hlavové trubky velmi masivní a úhel natočení řídítek není nijak extra velký. Na sjezdové trati s tím mít problém nebudete, ale na freeridových tratích bike parcích byste mohli narazit na to, že skoro nepůjde zatočit.

Osazení je téměř celé v režii RockShox respektive Sramu, takže sjezdová sada GX DH, Code R brzdy, RockShox vidlice (Boxxer RC) a tlumič (Super Deluxe Coil RC). Na přední kolo jsem osadil sjezdový plášť Maxxis Assegai a vzadu mu sekundoval v továrně osazený Minion DHF. Mezi ostatními komponenty bych vypíchl řídítka Spank Spoon s šířkou jen 785mm, na sjezdovou 29 bych chtěl víc. A také ráfky, DT Swiss E 512 s 25mm vnitřní šířkou jsou málo.

Všechna moderní sjezdová kola mají jedno společné, tedy ta, která jsou postavena na 29palcových kolech, tím společným jmenovatelem je menší zábavnost. Velká kola mají skvělý grip a skvěle brzdí dobře přejíždí terénní nerovnosti, kolo nepadá do děr a je velmi účinnou zbraní na sjezd, především ten závodní. Chceš-li jezdit hodně rychle je to volba přesně pro tebe. Pokud se chceš primárně na kole bavit a čas a rychlost na trati je druhořadý, tak by pro tebe mohl být trochu omezující dlouhý rozvor a velká kola. Extra zábavnost na moderních 29" sjezďáku nehledej. A ani Fury není výjimkou. bohužel jsem měl Fury pouze na víkend a tak jsem nemohl vyzkoušet všechna nastavení geometrie. Jezdil jsem v kombinaci nízký střed a krátká zadní stavba a ani v tomto setupu nelze kolo vyloženě označit jako hravé. Závodní kolo nemá být hravé, má být rychlé! A to Fury bezpochyby je.

Jak se ale označit bez problémů dá … tuhé, ne, lépe je mega tuhé. Fury by mohl být etalon tuhosti. Ani náznak jakékoliv flexe či kroucení. Pokud máš morál a dostatek síly, tak přesně kam Fury nasměruješ, tam pojede. Bez ohledu co je v této stopě. Kromě tuhosti je patrná i neuvěřitelná stabilita především ve větších rychlostech, i v velmi rozbitém terénu kolo doslova pluje jako na mráčku. Při pomalejší jízdě je skládání kola pod sebe složitější, zavřené zatáčky v nulovce není zrovna šálek kávy pro Fury. Ale takových míst na moderních sjezdových tratích moc nenajdeš, naštěstí.

Zadní stavba je velmi citlivá a příjemně progresivní. Zdvih je doslova nekonečný, protože není cítit žádný extra nárůst odporu v jakékoliv části průběhu zdvihu. A to jsem se pohyboval lehce na doporučeným 25% sagem (500lbs pružina, 90kg jezdec).
Chod zadní stavby není zcela imunní na brždění. Je cítit drobná ztráta aktivity, ale rozhodně to není nic limitující ho a poznáš to opravdu jen při maximálním brždění. To vše i při použití relativně jednoduchého tlumiče, pokud by jsi použil tlumič s větší možnosti nastavení a věnoval tomu čas dokážeš z kola dostat neskutečné vlastnosti. Během krátkého víkendu to však stihnout nelze.

GT Fury je sjezdová mašina s téměř nekonečnými možnostmi ladění, která tě nenechá ve štychu na jakékoliv trati. Přiblížit se na její limit je pro jezdce z kategorie normálních lidí doslova nemožné.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Hugo 12.6.2019 v 19:18

    Kladivo na čarodějnice

  • anonymní uživatel Pačes 13.6.2019 v 6:44

    Tvl.chlapácká mašina:-))
    Krásný bike:-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí