MojeKolo

Report: Superenduro v Lerici a Kafíčkovo jubileum, na které nezapomene

Autor: Milan Smetaník, kategorie: Report, vydáno: 25.6.2019

Italské superenduro pokračovalo třetím závodem v nové lokalitě na pomezí Toskánska v přímořském městečku Lerici. Závody se zde pořádaly poprvé a pořadatelé se s tím skvěle poprali. Jsou tu typické stezky na velmi tvrdém podkladu s množstvím ostrých vyčnívajících kamenů a většina je v lese připomínající bush. Bylo připraveno 5 erzetr v lesích a 1 erzeta v historickém městečku (něco pro diváky) a to vše na 46 km s 1590 výškových metrů. K tomu ještě minimálně 25 stupňů a tak to snadný moc nebylo. Zase na druhou stranu konečně závod bez vody a omrzlin.

Vyrážíme já (Milan Smetaník) a Kafíčko (Jirka Smejkal) jako vždy ve čtvrtek na noc, abychom v pátek měli celý den na odpočinek. Jsme u moře, takže koupačka konečně proběhla regulérní, nějaká ta prohlídka památek, protože jsme v historickém městě a tradiční italská kávička, picoška a taky gellato. V Itálii, jak jinak. A po dlouhé době jsme bez ubytka a tak spíme v autě. Dodávka není nijak velká, ale nějak to dáváme.

Sobota je tradičně den najíždění erzet a tady mají pořadatelé po půlce výšlapu na kopec stanoviště, kde tě shuttle vyveze nahoru. V tom vedru budeme síly na neděli potřebovat, tak za menší úplatu využíváme shuttle busy. Erzety jsou podle očekávání velmi tvrdé a samý ostrý šutr a tak se mi daří na dvou erzetách prorazit nejprve zadek a pak i předek. Naštěstí vložka funguje, takže zkouším na tom i jet a jde to. V cíli knotujeme a pak se jezdí dál. Dvě erzety jsou více do XC, zbylé jsou vynikající-technické, rychlé. Nahoře stíhám nějaké foto s momentálně nejlepším jezdcem Itálie Nicolou Casadei. Moc si ježdění pochvalujeme.

Bohužel mám ale letos na závodech více smůlu a tak se mi na páté RZ na banální rovince při šlapání podaří tak ve 40 km rychlosti zachytit pedálem malý pařízek, který nebyl vidět a tak mě to katapultuje přes řidítka tak nešťastně, že letím kolenem a holení na strom a ten mě odráží někam hluboko ze stráně dolů. Vnímám jen zem-nebe-zem-nebe… Holeň okamžitě natýká, doufal jsem, že není nic zlomenýho. Nevim, kde je kolo, tak hulákám na Kafíčka, aby mi neprojel. Naštěstí mě slyší, tak mi pomáhá se vysoukat na trail. Zjišťujeme škody a naštěstí nemám nic zlomenýho, ale koleno je v hajzlu a holeň je nateklá jako blázen.
Ale pak přichází ještě další zjištění a to škody na kole. Sedlo v hajzlu, řazení a přehazka v hajzlu, ale hlavně kolo dostalo od stromu takovou ránu, že jsem dokázal rupnout nový karbonový rám. A je po prdeli. Takže dojíždíme do města se registrovat a Kafíčkovi připravit vše na závod.

Všechno zlý je k něčemu dobrý a tak se můžu soustředit na záležitost ohledně Kafíčkových narozenin, kterou se mi povedlo domluvit s pořadateli Superendura.

Již po posledním závodu v Punta Ala mě napadlo oslovit organizátory Superendura, zda by mi pomohli a byli ochotni něco pro Kafíčka na hlavní stage uspořádat, protože jeho jubilejní 60. narozeniny vycházeli zrovna na den závodu v Lerici. Již od začátku my vyšli vstříc, takže domluva byla super a během toho měsíce jsme to dali super dohromady. Něco málo ještě napíšu, ale vše podstatné je ve videjku.

V den závodu je krásně a já jen jako divák dělám morální support Kafíčkovi. Mezitím komunikuju s Enricem Gualou, který to se mnou vše ladil a tak vše probíhá, jak má. Kafíčko po gratulaci k narozkám odstartuje a já se jedu podívat na průjezd ve druhé erzetě. Kafe jede pěkně. Pak na něj čekám při povinné pauze v polovině závodu a je docela ok. A nakonec mu fandím při průjezdu městskou erzetou. Valí to do cíle jak nějakej junior. Je spokojenej a to ještě neví, co ho čeká.

Jakmile skončí celý závod a je vyhlašování na podiu, tak se koná oslava i Kafíčkových narozenin a všem nám tečou slzy dojetím. Bylo to vážně vynikající a jsem rád, že mě taková věc napadla a dotáhl jsem ji do konce. Člověk jako je srdcař Jirka Kafíčko Smejkal si to zaslouží.

Závod byl samozřejmě výborný a my se už těšíme na poslední závod Superendura, který proběhne 28.července ve středisku Abetone. Takže za měsíc Ciao :) Smety a Kafíčko.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Tomík 25.6.2019 v 10:19

    Milane, velká paráda

  • anonymní uživatel Tomáš Gayer (gayer (a) email.cz) 25.6.2019 v 11:06

    Doják! Neskutečná endurejšn gratulejšn! Borci oba.

  • anonymní uživatel Jirka V. (xxpokusxx (a) seznam.cz) 25.6.2019 v 12:48

    Panove, musim rict, ze videt, ze pratelstvi i v nasi uspechane a ne uplne fajn dobe, ma stale misto, je naprosto elektrizujici a paradni zjisteni.

    Takove pribehy se sami vypravi a aspon decka muzem motivovat, aby takove zazitky meli nekdy taky.

    Klobouk kafickovi za to jakej je, a samozrejme Milanovi a zrejme i Domce za realizaci. Bajku a zivotu zdar!

  • anonymní uživatel Oncek 25.6.2019 v 13:46

    Naprostá paráda! :) (y)

  • profilová fotka Kafičko 25.6.2019 v 23:21

    Fakt mi to do teď hlava nebere čím sem si tohle fšechno zasloužil.Ten šok když tohle fšechno vypuklo už na ES na Zadově a tady na SE v Lerici to pokračovalo-toto bych fakt přál každýmu zažít-to co se dělo na pódiu-šlapete po startu a průběžně se vám hledí zalejvá slzama-stojíte na startu erzety a místo přehrávání ideální stopy se vám začne přehrávat to čeho sou kamarádi schopni a to eště ani ve snu netušíte co se bude dít v cíli.Ano,radost z toho že sem to bez crasche dojel i za Milana kterej takový štěstí neměl ale to je nic proti tomu co vypuká-totální emoční eufórie kdy 1000km od domova klečíte na pódiu-vůbec neovládáte svoje emoce-slzy radosti kam až Milan Smetaník tohle s parťákama Dominika Durčáková,Karel Starek,Franta Žilák,Vojtěch Svoboda,Tomáš Hradecký a Aleš Mrňka dovedli.Když se teď dozvídám střípky tohohle příběhu-jak se vyvíjel-tak to asi nemá na světě obdoby-to jako fakt a mám radost z toho že se za svoje emoce nemusím stydět a mohu na ně bejt pyšnej.Díky a konec hlášení.

  • profilová fotka mMarek 26.6.2019 v 10:46

    Vše NEJ Kafec a atˇ je ta druhá půlka tvé životní cesty do které jsi právě vstoupil prošpikovaná pořádným endurejšnem!

  • anonymní uživatel karel (x) 27.6.2019 v 14:23

    mladý duchem...a asi i to tělo funguje..vše nej a at ti dojezdí..

  • anonymní uživatel karel (x) 27.6.2019 v 14:25

    sorry tisková chyba...at ti to jezdí

  • anonymní uživatel Tomáš 27.6.2019 v 16:15

    Borec...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí