Test: Bergamont Trailster 8 - opravdový univerzál

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 29.8.2019

Jak se popasuje značka, která pochází z absolutní roviny s horskými koly? Na tuto otázku odpoví test kola německého výrobce, který pochází z Sant Pauli v Hamburku – Bergamont Trailster 8.

Když jsem kolo dostal, zrovna jsem se chystal na trip do italských Dolomit a přesto, že mi Trailster nepřišel ničím extra zajímavým, rozhodl jsem se, že jej vezmu na výlet. Popravdě, aby to nebyla úplně sázka na slepo, dal jsem si s ním jednu krátkou vyjížďku na brněnských trailech a bylo rozhodnuto.

Trailster je kolo na pomezí dvou kategorií, ačkoliv se jmenuje Trailster (tedy trailové kolo) výrobce jej řadí do all mountain či enduro. To, že zapadá do dvou kategorií je v podstatě pravda. Když to vezmu jen podle základního dělení, dle zdvihu, tak zdvih vidlice je endurových 160 mm a zdvih zadní stavby je allmountainových 145mm. Nicméně tohle papírové dělení je velmi nepřesné, ale přesto se v praxi se ukázalo, že je naopak zcela odpovídající.

Proč rozdílná hodnota zdvihu? Hodně zdvihu vepředu ti umožní jet velmi agresivně z kopce a méně zdvihu vzadu naopak oceníš ve šlapání.

Samotný systém odpružení v podstatě není ničím originální, jedná se o klasický 4 čepový zavěšení sázející na čep, který dělí řetězovou vzpěru – takzvaný Horst link. Kol podobné konstrukce najdeš všude hromadu. Pochvalu každopádně Bergamont zaslouží za velmi dobrou tuhost. Už jen samotné vahadlo je extra masivní, přidej k tomu velké čepy a výsledkem je naprosto nekompromisně tuhé kolo.
Daní za masivnost vahadla je menší prostor pro zadní plášť, na kole jsou továrně osazeny pláště šíře pouze 2,3 palce. A o moc širší tam nedáš, pokud chceš zachovat alespoň minimální prostor okolo.

Zajímavosti rámu je úložný prostor pod spodním čepem tlumiče – Stash box. V plastové krabičce v prolisu rámu je možno uložit drobnosti, ale opravdu jen drobnosti. Klasickou duši i velmi tenkou a lehkou do něj nenapasuješ. Bombičku, knoty či lepení však bez problémů. Nářadí řešit nemusíš, v krytce úložného prostoru je namontován ráčnový multiklíč, který je tak vždy dobře po ruce.

Bergamont, stejně jako například i v nedávné době švýcarský Bold, patří do rodiny značek od majitele Scottu. Není proto s podivem, že ve vybavení najdeme komponenty značky Syncros. Ať už jsou to řídítka či teleskopická sedlovka vše funguje výborně, u teleskopické sedlovky zaslouží pochvalu její zdvih 150mm je přesně co chceš (ve velikosti L).
Ostatní vybavení má na starosti SRAM, to se týká pohonu, a Shimano, to se týká brzd. NX Eagle funguje, ve srovnání s opravdovým Eaglem hůře, ale funguje. Zato mimořadové, montážní brzdy Shimano BR-MT520 nabídnou výkon, který chceš. Čtyři písty jsou čtyři písty, u Shimana platí, více pístů, více výkonu.
Celkem to vydá na váhu lehoučko nad 15 kilogramů, vzhledem k výbavě, slušné číslo!

Odpružení je v režii RockShoxu, vidlice Yari ani tlumič Deluxe RT slabší citlivostí nepřekvapí, progresivita vidlice je pro mne v mezích, naopak tlumič v továrním nastavení je v kombinaci s přepákováním zadní stavby velmi až extrémně linieární. Už při trochu agresivnější jízdě nebyl problém se při 25% sagu dostat na doraz, skoky a dopady to samé. Pomohly by tokeny do vzduchové komory (ty jsem neměl) a tak nezbylo než nafoukat do tlumiče vyšší tlak (skončil jsem na 20% sagu).

Při čtyřech dnech v Alpách se Trailster projevil jako velmi schopné kolo, které ochotně pokoří jak přírodní vysokohorské traily, tak bikeparkové dráhy. Skoky, dropy, odkloněné svahy, drcnání a ani flowy cestičky – vše bez problému!

Možnou slabinu by někdo viděl v relativně položené vidlici (65,5st.) a delší zadní stavbě, tato kombinace ve výsledku vytvoří relativně velký rozvor kola a lehoučko omezí hravost. Osobně mám rád kola spíše stabilnější v rychlosti než extrémně obratná. Zatáčku si najet ze široka můžeš, ale s kolem v top speedu vratkým nic neuděláš. S geometrií by si šlo určitě i hrát, spodní oko tlumiče je uchyceno v otočném flipchipu, který primárně slouží při změně průměru kol (Trailster zkousne i plusková kola).

A přitom kolo relativně slušně stoupalo, díky menší hodnotě zanoření tlumiče jsem v podstatě mimo asfaltové přesuny nemusel sahat na páčku ovládání pomalé komprese tlumiče – míra pohupování jednoznačně v normě a to jsem na v této oblasti hodně náročný. Délka kola, ať již reach či virtuální délka horní rámové trubky rozhodně není extrémní, hodnoty jsou moderní, tak jak je v současné době trendem.

Ani v nejvíce rozbitém terénu jsem nepociťoval nedostatek zdvihu na zadní stavbě, 145mm zvláště na 29" kole je prostě (minimálně pro mne) dostatečné a více využiješ snad jen při závodění.

Jestli chceš univerzální kolo, tak v nabídce Bergamontu existuje – jmenuje se Trailster.

Infobox

Bergamont TRAILSTER 8
Cena: 80 990 Kč

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka esmo 29.8.2019 v 6:59

    Tak teď nevím, nahoře Keli píšeš, že to je z továrny osazený na 2,3 gumách a o moc víc tam nenarvu.
    Skoro na konci je pak zase informace, že Trailster zkousne i pluskový kola!
    Buďto ještě po ránu spím, nebo se tyto dvě věty navzájem vylučují ...

  • profilová fotka Keli 29.8.2019 v 8:27

    Plusko beru automaticky jako 27,5+

  • profilová fotka esmo 29.8.2019 v 10:05

    @Keli:
    Už je mi to jasný, dík :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí