reklama

Test: CrankBros Mallet E - spojují výhody nášlapných i volných pedálů

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 16.7.2019

Pedály Crankbrothers. Volba velké části „profi pelotonu“ ve sjezdu i enduru. Čím jsou tyhle nášlapy tak unikátní, že je volí legendy jako Greg Minaar, Loic Bruni, Rachel Atherton, Martin Maes, Danny Hart a další a další?

My si posvítíme na jejich nejvyšší, primárně endurový model – Mallet Enduro LS.

Mallet „E“ je top enduro pedál s velkým množstvím vychytávek. Konkávní tvar pro co největší jistotu a pohodlí na pedálech. Na každé straně 4 piny co podrží nohu na místě. Sražené boční hrany, které se při nárazu do kamene sklouznou a teoreticky vás nezastaví. Polohu a „usazení“ boty vůči pedálu je možné naladit nejenom podložkou pod kufrem, ale taky výměnnými gumovými vložkami na pedálech.

Pokud vám vrtá v hlavě, co znamenají písmenka LS, je to zkratka pro „Long Spindle“. Tyhle pedály jsou na delších osách než tradiční Mallety Enduro a tím pádem jsou vhodnější při použití větších enduro a DH bot a na kolech se širší zadní stavbou. Samozřejmě jsem tohle nevěděl hned, volba této verze se odvíjela od mého zjištění, že LSka vozí Přemek a je s nimi spokojený. A já chci samozřejmě jezdit minimálně tak jak Přemek. Takže v tom případě není o čem.

Nášlapný systém je léty ověřený „šlehač“ který zaručuje, že se vždycky nacvaknete do jedné ze čtyř poloh vytvořených z kovaných „křídel“ nášlapu. Důležitým argumentem může být i hmotnost. Testovaný pár váží 437g, to je o nějakých 150g míň, než Shimano DX, které vozím běžně. Cenovka testovaných Malletů Enduro LS je 3990 Kč.

Na nášlapech jezdím už fakt dlouho, čas od času nahodím i flaty. Obojí je fajn, nášlapy drží výborně nohu na pedálech i v rozbitém terénu, pomáhají efektivněji přenášet sílu na zadní kolo a tak dále a tak dále. Flaty zase nabízí pocit „volnosti“, noha se může na pedálech poměrně volně hýbat nejenom nahoru i dolu ale hlavně do boku. To se hodí hlavně při zatáčení nebo skocích.

Proč začínám test pedálů takhle obšírně? Protože pokud mám Mallet Enduro shrnout jednou větou tak by to bylo: „Volný pedál s nášlapným systémem“.

Unikátní systém „nácvaku“ který spolu s kufry umožňuje „float“, tedy jakousi vůli na pedálu v rozsahu 6°. Nezdá se to jako moc, ale právě ty tři stupně na každou stranu vám umožní mírně si posunout nohu na pedálu při zatáčení a vysedávání z kola. Mimo to samozřejmě ulehčí případným bolavým kolenům, protože nefixuje nohy v jedné poloze. Nechá vás najít si ideální – nebolavou, polohu nohy na pedálu.

Zkrátka jsou CB pedály takové lepší SPDéčka, v tom ohledu, že nabídnou výhody SPD a přitom mají relativně velkou volnost jako volný pedál.
SPD jenom lepší. No ale ne tak úplně. Jedna velká nevýhoda těchto pedálů (a tím nemyslím konkrétně Mallet E, ale CB jako značky) je bohužel životnost kufrů. Tyto poměrně drobné výlisky z malého množství materiálu se dají ohoblovat zhruba za dva měsíce intenzivnějšího ježdění. Pak prostě přestanou dobře držet v pedálu a musíte pořídit nové. Jejich cena se pohybuje někde okolo 650 Kč, což je v podstatě jednou tolik co za kufry konkurenčních značek. Pokud opravdu hodně jezdíte, můžou se vám náklady na sezónu s CrankBrothers trochu zvednout.

Když jsem nakousl kufry, CB se docela realizuje i v nich, je hned několik variant kufrů, kdy se každé liší floatem, nebo úhlem vypnutí. Klasické kufry dodávané s pedály mají výše zmíněných 6° floatu a úhel vypnutí nastavitelný mezi 15° a 20°. Jsou i varianty, zaměřené spíše na hobby jezdce, které nabízí menší úhel vypnutí, abyste nespadli na křižovatce na bok s nohou v pedálu. A nebo variantu, která zaujala mě. A to kufr s klasickým úhlem vypínání 15/20°, ale nulovým floatem. Dali jsme spolu pár kilometrů a tyhle kufry velmi přiblíží Mallety jiným druhům nášlapných systémů, protože vám pevně fixují nohu na pedálu. A vzhledem k tomu, co jsem psal výš, tím pádem tyhle kufry vlastně eliminují největší výhodu CB pedálů. Kufry s nižším floatem jsou proto asi primárně vhodné pro XC jezdce a XC pedály od CrankBrothers. Klasické „šlehače“ umí být totiž velmi lehké a mít velkou prostupnost terénem. V XC závodě prostě chcete mít nohu v pedálu na pevno, ale při gravity použití jsem zásadní výhody nenašel.

CrankBrothers Mallet Enduro LS. Nášlapné pedály co vám podrží nohu, ale zároveň jí dají určitou volnost. Pedály co vám dovolí naplno dupat do kopce, po rovině i z kopce. A při jízdě z kopce dovolí relativně hodně „tancovat“ na pedálech, protože nabízí „float“. Podle mě se jedná o tu nejlepší možnou kombinaci volného a nášlapného pedálu. Ideálně pro jezdce co jsou zvyklí na flaty, ale hodil by se jim z jakýchkoli důvodů nášlap, nebo naopak pro ty, kterým jízda na běžných „spdčkách“ přijde příliš svazující. Jedinou nevýhodou je relativně vyšší pořizovací cena pedálů i kufrů.

Infobox

CrankBros Mallet E
Cena: 3990 Kč

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Roman 16.7.2019 v 7:28

    Ještě bych doplnil jednu výhodu/nevýhodu. Nelze vytrhnout směrem nahoru jako u SPD. Což je na jednu stranu super na druhou už se mi stalo, že jsem se dostal do místa kde nebylo možné vytočit nohu a vycvaknout. A pak ještě, že když člověk trefí šlehač o šutr, tak se kufr vypne.

  • anonymní uživatel Koli 16.7.2019 v 11:52

    Mně třeba vyhovuje, když si ty kufry na CB trochu okopu a vycvakávání je pak naprosto v pohodě - nevýhoda toho, na skokách při tablu nebo whipu občas vycvaknu a to začíná sranda :D Jinak pro mě CB vedou, lehoučký, dobře se do nich zacvakává. Já osobně vozím model candy v kombinaci s klasickou tvrdou mtb tretrou a nemůžu si je vynachválit.

  • anonymní uživatel MaPa 16.7.2019 v 12:20

    Já si na ně stále zvykám. Je to jiné než SPD, na jednu stranu fajn "volnost" a přitom stále zacvaknutý, na druhou stranu mi pořád nejde nacvaknout na "první dobrou". Pod kufr jsem dal dokonce jejich kovovou podložku, mám hlubokou díru pro kufr, trochu lepší, ale o víkendu po dlouhé době jsem zkusil zpět SPD Shimano DX a přišlo mi že se nacvakávám prostě líp, na poprvé.. no uvidíme dál.

  • anonymní uživatel JP (jakub.perdik (a) gmail.com) 17.7.2019 v 18:20

    Iba doplnim ze dalsiu vyhodu CB poznate v blate - "slahace" su pomerne otvorene a tak sa nezanasaju blatom a nacvakavanie je v pohode. Nevyhoda je zas ze sa na nich neda nastavit sila vypnutia ako u Shimana a ked sa kufre zoderu tak ich vytrhnes aj dohora pri slapani. Holt vsetko ma svoje plusy a minusy , ja som jazdil Shimano ale odkedy som raz vyskusal zo zvedavosti CB tak som pri nich uz ostal :) Volnost nohy na pedali a moznost nacvaknut aj zhora ci mierne zo strany je uplne TOP..

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí