reklama

Test: větrovka Endura SingleTrack DuraJak - záchrana před větrem vždy po ruce

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 9.8.2019

Každý z enduro či trailových jezdců to pravděpodobně zná, vyjíždíš z údolí, kde je krásných 25 stupňů a stoupáš na vrchol, překonáš nadmořskou výšku a na kopci na tebe čeká pauzička… a najednou začíná být zima a to jsi ještě nejel z kopce. Kdo je připraven, není překvapen. Silničáři ze zadní kapsy dresu vytahují noviny, které si vkládají pod dres na hrudník, na bajku jsem tuto činnost zatím provádět nikoho neviděl. Biker spíše vytáhne větrovku. Nicméně, pokud se ti do batohu velká bunda nevejde, musíš sáhnout po něčím menším, rozměrově úspornějším. Řešením může být větrovka SingleTrack DuraJak od skotské značky Endura, kterou sbalíš do opravdu minimální velikosti. Ta je opravdu malinká, když je sbalena, vejde se pohodlně do dlaně.

Větrovka Endura je opravdu pouze větrovka v tom pravém slova smyslu. Taková ta jednorázová rychlá pomoc, kterou vytáhneš jen v nouzi. Ochrání před větrem, ochrání před drobným deštníkem, zahřeje a to je vše.
Základní materiál je jemný, příjemný na omak. Co se mu ale opravdu nelíbí jsou jakékoliv pády či ostré ostny, i sebemenší pád či keř zavání natržením. A to i přesto, že na sobě nese název Cordura.

Větrovka je proti větru, tam exceluje. Zato odolnost proti vodě je limitovaná. Látka je zatřena DWR zátěrem, ale švy nejsou podlepeny, silnější déšť zátěr není schopen udržet a švy protečou.
Obdobné je to s prodyšností, bunda dýchá, ale není to extra odvětraná větrovka, které by si byl schopen v maximálním komfortu vystoupat tisíc výškových metrů a skoro se ani nezpotil.

Ačkoliv výrobce deklaruje že bunda má volný střih tak já se svými 185 cm a cca 90 kg jsem volil velikost XL a rozhodně jsem neměl prostoru pod bundou na rozdávání délka rukávů (které jsou zakončeny příjemnou polo manžetou) je optimální nicméně délku bych si dokázal představit delší a to i přesto že bunda má prodloužený zádový díl.

Větrovka nabídne i kapuci, ta je rozměrově spíše skromnější, zapomeň na použití s přilbou – přes helmu ji zaručeně nepřetáhneš. U Endury mysleli i na bezpečnost, loga a nápisy jsou reflexní, stejně tak k lepší viditelnosti pro řidiče pomůže i drobný proužek na spodní straně zad.

Bunda nabídne i úložný prostor v podobě tří kapes, dvě přední jsou nezavíratelné a poslední třetí, na zadní v oblasti ledvin, je na zip. Tato kapsa zároveň i slouží jako balíček do kterého lze bundu sbalit. samotné balení je třeba dělat velmi důkladně protože je třeba využít každý milimetr zadní kapsy. Ta je totiž opravdu minimalistická, je tak malá, že například telefon s větší obrazovkou se do ní skoro nevejde.

Endura větrovka SingleTrack Dura splní dokonale to, na co je určena – zajistí ochranu před nepřízní počasí, která tě nečekaně překvapí v terénu. Není to bunda do deště, bunda, kterou v lijáku nasadíš a do cíle dojedeš v suchu. Stejně tak to není bunda pod kterou se nezpotíš. Je to správná větrovka jak má být.

Infobox

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka esmo 9.8.2019 v 6:28

    Keli od kdy se vážíš v kilometrech?? sranda :)

  • profilová fotka Keli 9.8.2019 v 7:26

    Odjakživa, ty měříš v něčem jiným? ;-)
    Opraveno, díky za upozornění.

  • anonymní uživatel Tomáš 9.8.2019 v 19:06

    Větrovka pěkná, ale za tu cenu koupím dvě stejně kvalitní...

  • anonymní uživatel Tomáš 12.8.2019 v 9:45

    To je fakt nesmyslnej cenovej ulet za kus hadru...takový i víc kvalitní za stejnou cenu koupiš 3, s tímhle jednou lehneš a máš pláč jak vyšitej...Sám jezdim často s větrovkou od Kilpi za 600 a jak ti prochciče, do 5minut suchá a jedeš dál, navíc ve složenym stavu je i menší...Takže dělat recence na předražený věci, který tuhle planetu jenom jebou mi přijde dost divný..........

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 13.8.2019 v 14:43

    2 Tomáš

    každý zboží má svýho kupce. Někdo si za 2399kč koupí usranou větrovku, někdo si za 2399kč koupí 4 větrovky z Lidlu, Sportisima atd.
    Fungujou obě stejně. Osobně se mi u ENDURY nelíbí, že v horizontu cca 12 let, co je pozoruju na trhu docela razantně zvedly ceny za svoje produkty.

    Zatím jsem po tom nepátral, ale pokud Endura opravdu používá při výrobě kvalitativně lepší materiály a inovativní postupy při výrobě, nemám problém jim dát svoje peníze, ale pokud je to bez pardonu ta klasická, zesraná strategie, kdy si to nechaji šít za pár halířů u Ngujena Van Thama ve stejný fabrice, kde chrlí do světa desetitísíce kontejnerů sračkoprdelního oblečení od žlutejch hub, tak jim dám jako spoustě ostatním palec dolů.

    Už jsem takhle pohřbil dost českejch výrobců, když jsem zjistil, že se pachtujou se žlutejma tlamama. Takže Tomáši za mě subjektivně, planetu neničí drahý produkty, planetu ničí miliony kreténů, kteří si každej tejden posílaji z Číny v kontejneru boty, trička, helmy, svítilny, provazy, hajzlpapír...jen proto, aby ty socky ušetřili pár stovek, tisíc. Očekávám brzký kvikot od alíkářů....

  • anonymní uživatel Pavel 14.8.2019 v 7:43

    Ádoš: Od Endury mám pár hadrů a jsem s nimi spokojen. Tu větrovku nemám. Doporuč mi výrobce, který šije u nás funkční hadry na kolo. Rád podpořím nákupem.

  • anonymní uživatel Karel 14.8.2019 v 15:25

    Pavel: Já např. mám funkční prádlo od sensoru, který se šije u nás a jsem spokojenej ;-)
    www.sensor.cz/...

  • anonymní uživatel Gabosh 14.8.2019 v 15:46

    Alpine pro, něco šijí i v ČR, ale netají se Čínou (což dle mého soudu má už bohužel každá firma:( ...). Při slevách mají ceny do pohody. Ale hodně bikerů potřebuje být IN, takže štítek Fox, Endura, Poc atd. v šatníku prostě nesmí chybět i s těmi "přemrštěnými cenami" a není to vždy čistě jen o té funkčnosti ? ;)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí