Test: pláště Vittoria Martello a Morsa s výtečnou směsí Graphene 2.0

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 21.11.2019

Vittoria je italský výrobce pneumatik už od roku 1953. To už je nějaký ten pátek zpátky a dalo by se tedy předpokládat, že o gumách už něco málo ví. Hodně dlouho se realizují i v odvětví cyklistiky, i když v MTB fungovali pod značkou Geax.

Geax už není, už je jenom Vittoria a ta se rozhodla v posledních letech proniknout i do MTB gravity oblastí pomocí nových směsí, nových casingů i nových vzorků. No a my se rozhodli tyhle novinky vyzkoušet.

Do testu jsme vybrali dvě gumy, Morsa a Martello, obě v nejlepší a nejlepivější směsi Graphene 2.0 a ve verzi s výztuhou Enduro.
Morsa vám může vzorkem trochu připomínat třeba Maxxis High Roller II, ale střední část kordu je o něco jemnější, výstupky jsou trochu subtilnější.
Martello mi teda nepřipomíná nic, maximálně motokrosovou gumu.

Pro devětadvacítku je v této chvíli k dispozici pouze šířka 2,3 palců, která odpovídá, no asi nějakým 2,3 palcům u ostatních výrobců. Loupl jsem je na 33mm široké výplety Quai a z hlediska montáže na bezdušové ráfky nemám co vytknout. Nasadím, nafoukám servisní pumpou, jedu.

Na první pohled jsou gumy Vittoria poměrně kulaté i když jsou nasazené na velmi širokém ráfku. Jestli je to výhoda nebo nevýhoda asi nechám na každém jezdci. Na jednu stranu samozřejmě kulatější guma nenabídne tolik gripu v odkloněném terénu nebo na měkkém podkladu. Ale! Naopak na tvrdším podkladu kulatější průřez gumy zase pomáhá lepšímu odvalování a prostě kolo „líp jede“.

Vittoria Morsa

Co se týče směsi, Graphene 2.0 je už na první svezení opravdu, opravdu povedená „guma“. I když nejsou pláště na dnešní dobu extra široké, Martello vepředu výborně drží na suchu i na vlhku, na pevném i měkčím podkladu. Samozřejmě, kulatý tvar a ne až tak výrazné boční „čudlíky“ malinko ztrácejí v odkoněném terénu, případně extrémním mokru, ale po pár desítkách kilometrů na trailech můžu Vittoria Martello doporučit dopředu i dozadu, jako velmi univerzální gumu do širokého spektra terénů. I přes ne až tak výrazný vzorek ke výborné přilnavosti pomáhá opravdu povedená měkká směs Graphene.

Co se týče jezdivosti, i tady budu sršet superlativy k této směsi. Vittorie totiž, na to jak výborně drží, až překvapivě dobře jezdí. Vzadu jsem zkoušel jak Morsu, tak Martello. Morsa mi první tři dny ježdění v Alpách přišla jako naprosto geniální varianta zadní enduro gumy do těžšího terénu. Výborně jede do kopce, suprově brzdí a má velmi předvídatelné „utrhnutí se“, takže se prostě dobře dávkuje brzdná síla. I boční výstupky jsou rozumně vysoké a rozumně rozvrhnuté, a kolo se chová předvídatelně i v náklonu.

Prostě první tři dny špička. Bohužel, zhruba takhle dlouho ale vydrží střední vzorek, při tvrdém nasazení ve vysokých horách. Po třech dnech začala střední část vzorku prostě mizet. Jelikož výstupky jsou relativně jemné, kameny jim začnou poměrně brzo dávat „na zadek“. Po zhruba 5 dnech ježdění jak můžete vidět na fotkách, je vzorek vlastně pryč. A s ním samozřejmě i brzdné vlastnosti gum.

Vittoria Martello

Druhá guma, Martello, je vzadu malinko pomalejší ve výjezdu, ale taky daleko víc kousavější při brždění, zastaví i v opravdu velkých kopcích, jak jsem se přesvědčil třeba v Kronplatzu.

Pár slov si zaslouží i casing, který ve Vittorii označují jako Enduro a EMTB. Co se týče tuhosti, zasadil bych ji asi někam mezi TCS Light a TCS Tough u WTB, nebo velmi blízko Double Down u Maxxisu. Tomu odpovídá i hmotnost, gumy vážily mezi 1100 a 1200 gramy, zhruba stejně co DD. Díky povedené směsi ale i přes váhový hendikep opravdu dobře jedou a z hlediska ochrany nemám co vytknout, na širokém ráfku jsem za 5 dní v Alpách na Morse a 5 dní na Martellu neměl vzadu jediný problém i s tlaky okolo 26psi.

Vittoria a jejich nová směs Graphene 2 se opravdu povedla, nabízí překvapivou kombinaci výborného gripu a relativně nízkého valivého odporu. Pochvalu si zaslouží i casing „Enduro“, který je opravdu ideální právě na enduro použití a značně usnadní orientaci při výběru gum. Slabinou plášťů Vittoria jsou zatím jenom „ne úplně dotažené“ vzorky. Mít Martello vyšší boční výstupky a Morsa hrubší střední výstupky, byly by to téměř dokonalé gumy na enduro použití.

A ani by nevadil kulatější tvar plášťů. To může být ve finále jejich velká výhoda, protože momentální je trend osazovat kola stále širšími ráfky. Věřím, že je spousta jezdců, kteří vlastně rozpláclou širokou gumu vůbec nepotřebují a naopak ocení lepší odvalování a předvídatelnost kulaté gumy na tvrdém povrchu.

Zkrátka, nová směs Graphene 2.0 je výborná, i když její životnost na určitých typech plášťů není vysoká. Pláště jsou kulatější, což je předurčuje pro použití na tvrdém povrchu a rychlejších trailech, nebo na delší výjezdy.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel motak (mo (a) taa.ak) 21.11.2019 v 14:12

    To Martello by som skor dal dozadu a dopredu model Mota. :)

  • anonymní uživatel Držka (Držkop (a) d.cz) 21.11.2019 v 15:21

    Martello nepřipomíná nic? Kouknu a vidím okopírovanou Magic mary, u Morsy bych to tipoval spíš na continental....

  • anonymní uživatel Petr Juna (juna.petr (a) gmail.com) 21.11.2019 v 19:46

    Jezdil jsem přesně co píše Moták a byla to hodně univerzální kombinace, jediné co mne trochu mrzelo, ze mekka směs mizí před očima docela rychle, zase drží, jako vždycky něco za něco.

  • anonymní uživatel lubosh 26.11.2019 v 13:48

    mr. čengáre to tak vozí ne?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí