Test: Speedbox 2.0 for Bosch - chip pro odstranění limitu dopomoci ebiku

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 27.11.2019

Elektrokola jsou absolutním fenoménem posledních let, jejich rozšíření bylo velmi rychlé a mohutné. V současné době je to nejrychleji rostoucí segment jízdních kol. Důvodů je mnoho a ač nám marketing tvrdí něco jiného, domnívám se, že hlavní silou, která táhne prodeje nahoru, je lenost uživatelů. Ti chtějí jet dál a výše, ale s menším úsilím… bezpochyby téma na samostatný článek. A přitom rozhodně nejsem žádný ebikový hater, sám mám doma mimo jiné i elektrokolo.

A stejně jak se rozšiřují samotná elektrokola, tak se rozšiřuje i nabídka produktů, které pomáhají překonat legislativní omezení rychlosti. Zákonná norma mluví jasně, pro provoz na pozemních komunikacích či cyklostezkách je dovolená dopomoc motoru do maximální rychlost 25 km plus 10%, takže přestože by jezdec i motor ještě chtěl jet, tak elektronika dopomoc vypíná při maximálně 27,5 km v hodině.
Řekněme si upřímně, je to velmi otravné. Především pokud chceš jet trochu sportovněji, tak překročit limit nedá ani tak mnoho práce. Jízda na hranici limitu je nepříjemná, pokud motor ještě pomáhá, jedeš lehčeji a jakmile hranici překonáš motor vypne. Osobně z toho mám vždy náběh na křeče, takže sklapnu uši a jedu rychlostí pod 25km/h.

Situace v odstavci výše popisuje situaci v Evropské unii, kde je limit nastaven na 25km/h. Například v USA je limit posazen výše na 20mil/h. To je ve skutečnosti cca 32km/h a tato rychlost je naprosto dostatečná pro absolutní většinu uživatelů.
Dovolím si tvrdit, že kdyby i u nás byla povolena vyšší „americká“ hranice limitu rychlosti, trh s čipy by se pohyboval v zcela jiných číslech než je tomu nyní. Bohužel, legislativa je v tomto a řekněme si upřímně i v mnoha dalších oblastech velmi pomalá a nejde ruku v ruce s pokrokem a vývojem.

Na trhu poměrně široká škála možností jak legislativní limit prolomit. Do rukou si mi dostalo řešení od českého výrobce Speedbox 2.0 for Bosch. Obsah balení, malé krabičky, obsahuje elektronické zařízení s pár dráty a konektory. Testovaná verze je určena pro motory Bosch, funguje se všemi jejich motory vyjma nejnovější čtvrté generace. V nabídce výrobce jsou čipy i pro další typu motorů – Shimano, Yamaha atd.

Důležitá vsuvka, namontováním resp. používáním zařízení, které umožní deaktivaci limitu je porušen zákon o pohybu na pozemních komunikacích typu silnic, cyklostezek atd. Pokud s tímto systémem bude jezdec zastaven policií a bude čip odhalen může očekávat následky. Že by se to řešilo u nás nevím, ale například v sousedním Německu jdou pokuty za použití čipovaného elektrokola do tisíců Euro.
Jízda na očipovaném elektrokole po veřejných komunikacích je z pohledu zákona přečin. Je to asi tak, jako když si na auto dáte kola většího rozměru než je povoleno výrobcem – dokud se nic nestane, žádná nehoda nebo vás nezastaví policie, tak o „nic“ nejde…

Montáž čipu je relativně jednoduchá, věřím, že je zvládne každý bajker, který je schopen provést základní servis kola. Já čip zkoušel s kolem Cannondale Moterra, vybaveným motorem Bosch Performance CX starší generace. Pro montáž stačilo odmontovat několik šroubů držících kryt motoru a také motor samotný. Poté stačí jen pomocí kleštiček vytáhnout konektor vedoucí ze snímače rychlosti otáčení zadního kola a konektor, který z motoru jde do displeje na řídítkách. Pokud by byl prostor pod krytem větší, nebylo by nutné motor odmontovávat, bohužel, není tomu tak, takže motor musel ven a samotný čip bylo nezbytné schovat dovnitř spodní rámové trubky. Poté dotáhnout motor, kryt a hotovo. Práce na maximálně deset minut.

Namontování čipu se při zapnutí kola nijak neprojevuje, je třeba jej aktivovat pomocí tlačítka Walk. Po jeho zmáčknutí se na displeji zobrazí krátce rychlost 2.5 km/h nebo 9.9km/h, která ukáže v jakém módu se systém nachází, 2.5km/h není aktivován čip – dopomoc vypíná u pětadvacítky resp. sedmadvacítky. Hodnota značí 9.9km/h režim s aktivovaným čipem – zde motor pomáhá až do té doby než mu dojde dech, tedy výkon.
Na rovině s aktivovaným čipem není problém překonat hranici 50km/h. Řekněme si upřímně, taková rychlost asi nebude pro běžného uživatele ebiku úplně komfortní. V takovým kalupu s takto těžkým bajkem už musíš s kolem dost pracovat a nestačí jen šlapat. Je třeba volit stopy, najíždět si správně zatáčky, přemýšlet nad brždění atp.

Je v terénu čip potřeba? Záleží na otázce přístupu, já používám ebike jako lanovku, na kopec se „vyvezu“ rychleji, poté dopomoc vypínám a trailem jedu dolů jen za svoje. Takže pokud máš výjezdové cesty takové, že jsi na nich schopen dosáhnout limitu, kdy kolo přestane pomáhat, tak ano. Typicky to jsou šotoliny nebo široké lesní cesty. Na klasické turistické pěšince většinou nelze jet tak rychle a pak je ti čip k ničemu.
Samozřejmě, dlouhé rovné transfery jsou s čipem úplně o něčem jiném než když můžeš jet jen pětadvacítkou (a nebo ultra dřít a jet pouze se šlapáním víc).
Je logické, že při vyšší rychlosti je vyšší spotřeba elektrické energie z baterie. Konkrétně na svém kole při použití s čipem a intenzivním používáním nejvyššího režimu dopomoci je výdrž baterie zhruba poloviční oproti tomu, když jedu bez chipu. To to jsem asi ochoten akceptovat, protože nemám ebika na celodenní výlety, maximálně dvě hodiny rychlé palby, dát si pár trailů a domů.

Asi posledním, co nesmím zapomenout a je nutno zmínit – ukazatel rychlosti a stavu ujetých kilometrů. Na rozdíl od jiných čipů, které ze snímače rychlosti „propouští“ pouze každý druhý signál a díky tomu jsou hodnoty aktuální rychlosti a najetých kilometrů na displeji poloviční, tak při užití Speedbox 2.0 se na ukazateli zobrazují reálné údaje.

Čip Speedbox 2.0 for Bosch odstraňující limit rychlosti na elektrokole funguje bezvadně, má jednoduchou montáž a cenově vychází na 3900 Kč.
Doporučení zda-li čip použít či nepoužít po mě nechtějte, jeho použitím na pozemních komunikacích porušíš zákon a je na volbě každého, zda-li z toho vycházející riziko je ochoten akceptovat.

Infobox

Speedbox for Bosch 2.0
Cena: 3.900 Kč

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel MC 27.11.2019 v 9:03

    Již brzy na i na Vašich cyklostezkách...

  • anonymní uživatel cubephotography (cube (a) cubephotography.cz) 27.11.2019 v 9:32

    přesně tak.. po octávkách fčipu přijde ebike fčipu..

  • anonymní uživatel Rodrigo von Kulewash 27.11.2019 v 10:36

    jsou v nabídce i mračítka a hliníkový polep nádrže ? (teda pardon baterie ...)

  • anonymní uživatel Honza 27.11.2019 v 11:20

    super, az nakej nymand s takhle odcipovanym kolem, ve 40 pr

  • anonymní uživatel Honza 27.11.2019 v 11:21

    ejede treba dite... tak dozfam, ze ho nekdo umlati.... kkti s timhle

  • anonymní uživatel Paces 27.11.2019 v 11:38

    To je cool čipovat si svůj ebike.A tupci co na tom neumějí se budou válet na stezkách, protože nezvládnou svůj cool ebike.Bude jako mladý cucák,s čerstvým řidičákem a silné auto

  • anonymní uživatel Klingi 27.11.2019 v 11:53

    Klingi

    Quo Vadis Dolekop? 25km/h je snad pro výtah, důchodce či zdravotně indisponované dostatečná rychlost, taková´rekreačnímu jezdci stačí i na běžný výlet. Ještě tady ukazujte takové prasárny s naprostým vypnutím omezovače.

  • anonymní uživatel Lukáš (lukyn.hl (a) seznam.cz) 27.11.2019 v 13:48

    Panebože lidi co to tady rozjíždíte? :D Je to jen elektrický kolo, co máte za mindráky? Srazit díte s tímhle čipem, nebo bez něj, to je snad úplně jedno ne? :D Mám dost z těch komentářů tady :D

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 27.11.2019 v 14:27

    jsem pro!

    alespoň ze oddělí zrno od plev - cucáci skončí ve škarpách/JIPCE/Márnici, profíci naplno využijí možností e-biku.
    Jestli má mít e-bike místo v Gravity, tak paradoxně "odemčený". Lidi chtějí běhat rychleji, skákat dál, posouvat svoje
    limity.

    Standardní E-bike bude !profesionálního! jezdce ve valné většině momentů na sjezdu vždycky limitovat. Odemčená svině bude zbraň a výzva.
    Mě to naopak dává smysl. Doteď byl e-bike dobrej jen jako přibližovadlo pro lenochy, co si pak v diskuzích tahaly argumenty z paty.

    Tohle už je Vyšší dívčí a nekoukám na to s despektem.

  • anonymní uživatel Shopak (shopyho (a) gmail.com) 27.11.2019 v 15:07

    Řekněme si to otevřené, takový 100 kolový ňouma na 25 kilovem e-biku bez omezení, to už je slušná nerizena střela na úzké cyklostezce, vesměs plná decek.. Když pausalizovat, tak ne.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 27.11.2019 v 15:12

    no dyk a vo to jde :-)

  • anonymní uživatel Tommy Lee (tlee (a) gmail.com) 27.11.2019 v 15:55

    RE: Lukáš (lukyn.hl [zavinac] seznam.cz). On to rozdíl je, protože na elektrokolech stále jezdí v drtivé většině lidi, kteří nejsou bajkeři/cyklisti. Jsou to lidi, kteří kolo nemají v ruce a když se naskytne nějaká nečekaná situace, tak neumí správně a včas zareagovat. U člověka, kterej na kole jezdí tak, že dokáže na vlastní páru jet ustáleně třeba 35kmh, je velká šance, že pokud mu na cyklostezce v téhle rychlosti někdo vstoupí do cesty, tak zareaguje lépe a s menšími následky pro něj nebo to zmiňované dítě.

    A co si budeme povídat, 80% elektrokol jezdí po cyklostezkách, kde jsou děti, psi, koloběžkaři, pěšáci nebo bruslaři a tam je 25kmh podle mě naprosto v pořádku a dostačujících. Kdo jede rychlejc, nemá podle mě na cyklostezce co dělat, to platí i pro silničáře, kteří si tam jedou časovku nebo momentální fenomén triatlonistů, co jsou zakleklý v hrazdě a čuměj na svůj představec.

    Podle mě taky nikdo nedržkuje nad tím, že po městě se jezdí 50kmh a ne třeba 70kmh, prostě to tak je.

  • anonymní uživatel Honza (dj-speedy (a) post.cz) 27.11.2019 v 16:14

    Tommy Lee: Tak zrovna nad 50kou ve městě držkuji častěji, než nad ebikama. :-)

  • anonymní uživatel modryorangutan 27.11.2019 v 23:34

    Nevim nevim. Az budete kupovat ebajka, tak slusne poproste prodejce at vam to vodemkne, ma to za pet minut preprogramovane (pokud ma spravne vybaveni)a nebude chtit ani kacku. Umi to kazdy druhy prodejce.

  • anonymní uživatel modryorangutan 27.11.2019 v 23:41

    Tommy: to si fakt myslis, ze profik zmackne tu brzdu o tolik drive? Jako jo, prenest vahu dozadu, brzdit predkem, to amater neudela, ale reakcni cas bude stejny. Jinak jestli jedes 25 nebo 35je fuk, problém nastava, kdyz to z kopecka jede 60km/h, to uz je jina brzdna draha. Ale to je fuk, jestli mas normal, nebo elektro.

  • anonymní uživatel Koli 28.11.2019 v 6:19

    Jako jo, za mě je otevřenej e-bike klidně i zavřenej hrozná sranda. Hlavně co se dá vše vyjet. Ale na to mám xc bike, zatím to zvládám za svoje, hehe. Nicméně vidím u nás ve městě, jaká je to zbraň v ruce různých lidí. Třeba fatbike co letí po cyklo nebo v městských uličkách 50km/h.., to mě docela s*re.

  • anonymní uživatel Steve 28.11.2019 v 7:40

    Lukas: stejny to uplne neni, elektrokolo kolem 20 kg +, rychlost bez cipu klidne 40, jezdec na elektru=vetsinou lama...

  • profilová fotka Martin 28.11.2019 v 20:11

    25km/h je trošku málo... přikláněl bych se k US modelu 32km/h, což je akorát a stejně to asi plně nevyužiješ... jestli 25 nebo 32 je pro nehodovost v podstatě jedno, a kdo i teď jezdí na cyklostezkách 25 je magor

  • anonymní uživatel Hazoš (haselzde (a) seznam.cz) 28.11.2019 v 21:17

    Vesele dál zkopávat z kola všechny dementy co to čipujou....pak se nedivím že horská služba z kopců tahá jen dementy na elektrokolech co to neukočirovali.
    Fakt demence vrcholná

  • anonymní uživatel modryorangutan 28.11.2019 v 21:40

    hazoš: evidentně máš informace o horské službě pouze skrz portál Novinky.cz, naopak tahaj z hor dolu borce, co si myslej že jezděj jak Jerome a pak najednou zjistí, že ne tak docela. Celkově mam pocit že tu diskutujou samí borci co si dávaj 10m dropy k snidani. Uprimne receno je treba rict, ze stale cekam na to avizovane apokalypticke: "ted budou hory plný lam na ebajcích", když tam potom jsem, tak nejen, že nepotkávám žádný ebajkery, já nepotkávám ani žádný normal-bajkery. Hory jsou proste prazdny, kam nevede lano či asfaltka, tak tam ani noha.. klidne bych tam uvital par ebikerů. Pokud jezdite do lokalit kde je lano/ cesta/ a nedejboze za krasneho pocasi o vikendu, tak to je dost vas problem, ze se vam vsude pletou lidi, jste ve spatny cas na spatnem miste.

  • anonymní uživatel pipco (pipco (a) seznam.cz) 28.11.2019 v 22:18

    modryorangutane. Jen malá technická. Píšeš,"ale reakcni cas bude stejny." Reakční doba je individuální a samozřejmě se i trénuje ;) cs.wikipedia.org/...

  • anonymní uživatel modryorangutan 29.11.2019 v 14:59

    pipco> urcite ano, prave ze lama na elektrokole, co hraje kazdy den strilecky na playstationu bude mit lepsi reakcni cas jak superbiker, protoze ma trening, ale zese muze v neznamem prostredi spatne predvidat a pracovat s vjemy oproti bikerovi. Je to opravdu individualni. V globalu jsem myslel, ze nejaky prumerny reakcni cas se u profi a amater jezdcu nebude nejak zavratne lisit, spis se bude lisit technika brzdeni ci schopnost se prekazce vyhnout.

  • anonymní uživatel Balanc 30.11.2019 v 22:08

    Progres nezastavite, at se to nekomu zda jako dobra ci spatna cesta! Muj nazor k tomuhle tematu vam muze byt lhostejny, ale nad 25km/h sup tam SPZ a zprisneni pravidel v provozu, aby si jezdec nemyslel, ze muze vse.

  • anonymní uživatel Honza 1.12.2019 v 8:23

    modryorangutan: to by me zajimalo, v jakych horach jezdis...

  • anonymní uživatel modryorangutan 1.12.2019 v 10:47

    to honza> alpy.. mam to tam nejbliz. Jinak dobre se taky jezdi v karpatech nebo na balkane. Ale tenhle poznatek plati i pro ceske hory, odboc z cesty a kde nikdo tu nikdo.

  • anonymní uživatel Ádoš 1.12.2019 v 12:43

    2 modryorangutan

    sice nemám už několik let zkušenosti z první ruky, protože jsem za hranicema v bikeparku byl naposled někdy v roce 2015, ale už tehdy byly e-biky docela diskutované téma. Ne v oficiálních bikeparcích, jako spíš v národních parcích, alpskejch hřebenovkách atd.

    To co napíšu bude pro dost lidí kacířská myšlenka, ale v zájmu společnosti je, aby krásy národních parků byli pouze pro ty, kteří pro to něco obětují - těch bude logicky vždycky řádově mnohem míň, než těch, kteří si rádi platí "all inclusive", protože na to mají a proč by tedy jako nemohli. Stačí se podívat na příklady v cestovním ruchu, víc a víc se omezuje přístup turistů do přírodních rezervací a památkově chráněných oblastí - protože jich je zkrátka už hodně, svět bohatne, střední třída sílí.

    No a e-biky jsou v tomhle Orangutane takovej střípek do mozaiky, který může a nemusí příspět k dalším a dalším regulacím v NP.

  • anonymní uživatel Hazoš (haselzde (a) seznam.cz) 6.12.2019 v 14:27

    Modryorangutane: Ty jsi ale očividně nikdy nebyl na Šumavě...což teda nejaou hory ale pouze kopce. Bo jinak by jsi takovouhle pytlovinu o prazdný h kopcích nemohl vyplodit.
    Druhotně, ten záchranář je soused ;)
    Takže chápu, máš načipovanou elektriku tak obhajuješ, nic to nemění na tom, že jsou to líný tučný lamy v 95% případů. Dalších 4,5% jsou pozéři a 0,5% normální lidi co by na normálním kole nevyjeli.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí