Čtenářský test: Production Privee Shan - pevný oceláček z Andory

Autor: Kristián Dudík, kategorie: Test, vydáno: 3.12.2019

Starým komponentom treba nájsť využitie a druhý bajk sa doma vždy hodí ako zimák alebo záloha. Pevňák od andorského Production Privee je v nákupnom košíku. Zaplatené.

Ak ste ešte o značke Production Privee z Andory nepočuli, tak už teraz viete, že je to nie veľká firma špecializujúca sa na oceľové enduro a trail bajky, pevňáky alebo celoodpružené stroje do kopcov a teda hlavne smerom dolekopcom. A nie len to, Production Privee produkuje aj vlastné komponenty ako riadítka, predstavce a podobne v štýlovom dizajne – podobne ako pri rámoch, inšpirovanom starými pretekárskymi autami. K tejto značke ma priviedla náhoda, nakoľko som hladal využitie pre staré komponenty z nie tak osvedčeného „praskalu“ a pevňák Production Privee Shan nebol cenovo ustrelený a ideálne akceptoval všetko zo starého bajku – oceľ a ručná výroba v Andore ma potešila ako bonus. Využitie som videl hlavne v zime a tam mi pevňák dával zmysel, pretože odpadá starosť o zadný tlmič a ložiská prepákovania a bude sa s ním dať potrénovať čosi techniky v meste na prakticky všetkom, čo príde do cesty v období, kedy je v horách veľa snehu, no dole v meste nie.

Shan je tak trochu prežitkom – zastaralé štandardy, „neprogresívna“ geometria, bez zadného odpruženia, rám z ocele a dokonca možnosť voľby medzi 26" kolesami a 27,5-palcovými. Taktiku som mal jasnú, zvoliť veľkosť, ktorá by parametrami pripomínala Capru 29, na ktorej jazdím a tým pádom by som mal jednoduchšiu adaptáciu – keďže je Shan staršia škola, idem do XL-ka. Na papieri sa parametre oboch bajkov podobajú, ale v reále je rozdiel veľký – zatiaľ čo v Capre sedím akoby niekde vo vnútri bajku s pocitom zjazďáku, na Shane sedím pocitovo hore a predná vidlica má opticky XC-čkový sklon. Dôvodom bude okrem absencie zadného tlmiča, čím si bajk „nesadne“ a neovplyvní tým hlavový uhol asi aj zvolená veľkosť XL, ktorá má dlhšiu sedlovú rúru a nedovoľuje tak pri moje výške využiť sedlovku s vyšším zdvihom ako 125 mm (platí pre RS Reverb).

Sadám, „poťáhnem“ do pedálov a som velice znepokojený, že ma zase niekto oklamal a predal mi niečo čudesné. Chodí to výborně, ale to nejak neseje. Do kopca to ide pocitovo dobre (Capra je však paradoxne rýchlejšia podľa časov na Strave), veď bodaj by aj nie s ľahkými 27,5-palcovými kolesami obutých na pomerne ľahkých plášťoch Maxxis s Exo bokmi, do zákruty to ide fajnovo, ovládateľnosť hravá, no nemôžem jednoducho uveriť, že toto má byť primárne enduro so zjazdovými schopnosťami. Posed aj celkový pocit mi dôvery nepridáva. Začínam v zjazde teda opatrne, zasúvam Reverb, ktorý mi v porovnaní so sedlovkou od E13 príde zastaralý hneď v dvoch veciach – s prvou generáciou páčky respektíve podivného „tlačidla“ ovládania sa blbo manipuluje a potom pomalé reakcie výsuvu a vyšší odporom sedlovky pri zasúvaní. Na bočnú vôľu E13-tky na Capre som si časom zvykol a neriešim ju, za to na tieto maniere Reverbu sa zvyká ťažko.

Prvé hrábnutie do bŕzd tiež naznačuje, že napriek tomu, že Guidy RS sú dobré brzdy, na výkon modelu Code RS jednoducho nemajú, zvlášť v kombinácii s 29-palcovým kolesom s 30 mm ráfikom obutým do širokých plášťov v porovnaní s užovkami Maxxis šírky 2,3 na 21 mm ráfiku na Shan-e. Nehovoriac o tom, že časom sa v nich kusnú brzdové piestiky na pákach. Riešenie je zbrúsiť ich alebo vymeniť za nové s menším priemerom a zahrať sa tak na mechanika zaškoleného skúsenosťami z internetu, ktoré vedia veľmi pomôcť. Okej, za toto Shan nemôže a záleží na vás, čo na neho zavesíte a ovplyvníte tým jeho prejav.

Môže však za to, že dolekopcom je to akýsi iný rozmer jazdenia. Asi neprekvapí, že naklepáva zadok, avšak čakal som väčšiu krutosť, na toto sa dá zvyknúť a nie je to príliž otravné. Rozumej teda na trailoch, kde je nádielka kameňov a koreňov rozdelená v milosrdnom množstve. Moje nohy miestami poskakujú po voľných pedáloch sem a tam, ale rám aj pod záťažou jazdca priemerných schopností môjho rangu bez výhrad drží formu, milo ma prekvapilo, ako je tuhý vrátane zadnej stavby. Požiadavka na zmenu smeru je vybavená okamžite, ovládanie je ľahké a intuitívne aj napriek zvolenej veľkosti XL, ktorá je odporúčaná na výšku od 188 cm (ja mám 183) a vidlici RS Pike so zvihom 160 mm, čo je na hranici odporúčania výrobcu, ale rýchlosť v priamom smere nie je jeho doménou, brzdou je tiež absencia zadného tlmiča a drncanie, ktoré miestami berie vietor z plachiet. Ak mám slinu a povrch nie je veľmi rozbitý alebo koreňový, môžem to páliť hlava nehlava, len mi je beda, ak sa zabudnem a naskočím si do rozbitých pasáží vo vyšších rýchlostiach. To nie je úplne rozumná voľba.

Chyby Shan neodpúšťa rád. Tam, kde ma moderné 29-nové enduro prenesie ako na obláčiku a teda tiež veľmi rýchlo prenesie, tam na Shane zisťujem, že existujú rôzne záludnosti, ktoré treba brať do úvahy a pripraviť sa na to, že všetko nespapá a budem to musieť vyriešiť ja. Jednak najčastejšie znížením rýchlosti a samozrejme hľadaním ideálnej stopy, ktorá mu bude po vôli. Zvládne v podstate všetko ako Capra, len si to treba zaslúžiť, nehrať na sekundy a držať ho pri zemi. Vo vzduchu je to taký Boeing 737 Max, zatiaľ čo Capra je napriek 29-palcovým kolesám kompaktná Cessna a ja mám zjavne letecký preukaz iba na stroje s ľahkou pilotážou. Iste, je to najmä o medzičlánku za riadítkami, ale nemám pocit sebadôvery ani dojem, že Shan by mi v tomto smere pomáhal. A možno sme si nesadli.

Nezlepšujú to ani platformy, ktoré mi prvé kilometre robia celkom vrásky na čele. Prvý pidiskok a levitujem nad bicyklom s vedomím, že to, čo príde potom, ma asi bude bolieť. Nemýlil som sa. Reverb som tým najcennejším, čo mám, dokonale zasunul na doraz aj cez utiahnutú objímku na ráme. Shan v kombinácii s voľnými pedálmi je pre mňa tvrdá škola života a uvedomujem si, kam sa schopnosti moderných celoodpružených enduro bajkov za ten čas dostali. Shan je iný – škola, kde sa nezjazduje zadarmo a rýchlosť sa rozdáva len vyvoleným. Možno by mu pomohli objemnejšie plášte na širších ráfikoch (ak by sa vošli do zadnej stavby, čo je ťažké predpokladať pri pohľade na minimálny priestor okolo pri súčasnom set-up-e, ale aspoň vpredu by to šlo), ktoré by jednak pridali priľnavosť v zákrutách, ale tiež by odtlmili viac to, čo zadná stavba nedokáže. Vozím však old-school XC 21 mm ráfiky SRAM Roam 50, ktoré na počudovanie držia stále formu, v kombinácii s 2,3 plášťami Maxxis. Kombinácia, ktorá síce nemá zďaleka taký grip ako široké plášte typu Maxxis 2,5 WT na 30 mm ráfikoch, ale rezervy treba hľadať na iných miestach.

S odstupom času si kladiem tiež otázku, či som nemal predsa len zvoliť na moju výšku L-ko, nakoľko ten bajk je tak iný od Capry, že nejaká teoretická parametrová podobnosť nehrá absolutne žiadnu rolu. V L-ku by to možno bol aj dobrý núdzový kompromis na pumptrack alebo bikrosku pre nás, ktorí to na týchto miestach neberieme tak úplne vážne (čo je zároveň aj škoda ?).

Zhrnul by som to asi nasledovne. Ak by som zadefinoval Capru ako moderné rýchle celoodpružené enduro (a podľa mňa aj zábavné), potom je Shan veľmi dobrý trailbike, ktorý sa nezľakne prakticky ničoho s výnimkou bajkparkov, kde mi až príliž rýchlo odišlo sebavedomie. Traily mu ale chutia veľmi a zajazdiť dá výborne, zábavne, príchod domov je vždy vo veľkej spokojnosti. Ako druhý bajk na mimosezónu alebo nástroj, ako si trocha odladiť techniku a prinútiť sa pri zjazde poriadne rozmýšlať je to zaujímavý a dizajnovo naviac mimoriadne vydarený stroj. Dolekopcom si to však treba odmakať a nepozerať na stopky. Byť dole je potom úplne iný pocit ako aj presadnúť začiatkom jari na Capru. Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku.

Plusy

  • dizajn,
  • krásne spracovaný
  • pekný lak
  • tuhý rám vyrobený z ocele
  • nedá nič zadarmo

Minusy

  • Pressfit stred
  • zniesol by troška modernejšiu geometriu a nižšiu sedlovú rúru
  • nedá nič zadarmo

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel modryorangutan 3.12.2019 v 9:45

    Diky moc za test zvenku. Vic takovych!

  • anonymní uživatel hh 3.12.2019 v 10:01

    pressfit v ocelovym ramu nevadi...aspon v Mete 3 roky bez problemu

  • profilová fotka SandWolf 3.12.2019 v 12:36

    tady ty francouzký HTčka nejsou moc dobře odladěný aby byly dost univerzální .. Přístě běž po nějakým Britovi nebo Kanaďanovi ( v oceli) a uvidíš že je to úplně jiná liga. Jinak by mě zajímalo co máš za boty/pedály že ti lítají nohy pořád vzduchem :D já stím takovej problém nemám (občas jo ale až když jsem hotové)

  • anonymní uživatel Tiborski (tiborski (a) seznam.cz) 3.12.2019 v 20:16

    Omlouvám se že spamuju, ale tohle je mazec......sekecmazec....
    www.vitalmtb.com/...

  • anonymní uživatel Lenny (Lenny (a) já.com) 3.12.2019 v 20:41

    Recenze typu - je to děsnej oldschool, je to týden starý. Pořád jen slzy o tom jak je úhel tady, pak zas támhle, a srovnání s módním kolem na 29 kolech..bože, nechtěl by jsi pracovat v dolekopu nastálo? Ale asi ne, protože tam nesmíš říkat co je špatně, to se totiž v reklamě nedělá. Opravdu se potvrzuje že se tu recenze nedají ani číst, ani brát vážně. Co je půl roku staré je out, důležitá jsou čísla a odborná terminologie a hlavně pouze chválit. To je stoka tenhle web.

  • anonymní uživatel Diňus 3.12.2019 v 21:12

    Kámo tak tohle bylo hodně silný kafe i na mě. Cos čekal když si pořídíš pevňáka, krevety? Můžeš mít geometrii jakou chceš ale když neumíš jezdit tak ti to pevňák dá sežrat. To tvé věčné porovnávání s Caprou taky nechápu. Jak můžeš porovnávat fulla na 29 kolech s pevňákem na 27,5 a pak se divit že to drncá. Příště tolik nesurfuj na netu, běž jezdit a možná si to časem sedne.

  • anonymní uživatel Kristian Dudik (kristian.dudik (a) gmail.com) 3.12.2019 v 23:21

    Sandwolf: Jazdim dlhé roky našlapy, kde noha drzi vzdy, nič neriešim. Na platformach ju to treba naucit, to je na tom pozitívne. Nie je to vec pedalov a topanok, tie sú myslím okej.

  • anonymní uživatel lukas (lukas.aquakubis (a) gmail.com) 4.12.2019 v 8:00

    pozeral som tabulku veľkosti, podla mňa si zvolil správnu veľkosť rámu, keď si zvyknutý na modernú geometriu.
    ani sedlová trúba nie je taká dlhá, na palce 19.5 - v kellyse to mávali ako Mko kedysi:)
    obdivujem platformy na htcku. to som nikdy nedal. jázdil som jednu sezónu na volnakoch na fulle, čo bolo fajn,ale stále to nebola taká istota ako spd. aj keď ľahšie sa opúšťala potápajúca sa loď:)
    dal byť som spd, jazdil zimu na tomto a na jar budeš lepší biker a capra bude vyzerať ako zázrak z inej dimenzie.

  • anonymní uživatel Kofolo 6.12.2019 v 19:00

    ..text sa prijemne cita, ale to je zial vsetko. Test je od toho, aby ho hodnotil "tester", tzn. clovek, kt ma s danym typom vyrobku nejake skusenosti a moze hlavne porovnavat v ramci kategorie. Je to ako keby som jazdil cely zivot v SUV a mal napisat recenziu na svoje prve coupe. Malo miesta, tvrde, drnca to.. To ze v bikeparku to na HT bude trapenie, asi nie je ziadne prekvapenie. Ako uz bolo napisane nizsie, porovnat 29" EN s 27" HT je naozaj uplne mimo misu. V podstate o samotnom PP sme sa nedozvedeli nic, dozvedeli sme sa, aky je je rozdiel medzi FS a kazdym HT.. skoda..

  • anonymní uživatel Kristian Dudik (kristian.dudik (a) gmail.com) 6.12.2019 v 23:40

    Treba si uvedomiť, že text a informácie zodpovedajú bežnému smrteľníkovi, ktorý má chuť sa podeliť o svoje skúsenosti. A porovnávať môže len to, čo má k dispozícii.

    Prípadne napíšte, čo iné by vás zaujímalo, skúsim napísať alebo aspon pomôžete s konceptom iným, čo sa hodlajú niečo v budúcnosti napísať.

  • anonymní uživatel Kofolo 7.12.2019 v 0:15

    Kristian, ja si myslim, ze vacsina tvojich textov, ci na SR fore alebo tu je OK. Nie je to "strojove" ako gro clankov, kde sa sice dozvies vsetky mozne a nemozne ciselne hodnoty ale nejake subjektivne pocity a porovnanie casto chybaju. Inak clanok o Capre bol fajn a dojmy vychadzali asi hlavne z porovnania so Strive. Mne osobne to "pomohlo" aj v tom, ze som v tom case zvazoval vymenu Jeffsy -> Capra a chcel som vediet, co vlastne cakat od prechodu z trail biku na Capru. Pokial ide o moj koment nizsie, narazal som len na to, ze tazko pisat nieco hodnotnejsie (co je len viac ako dojem), pokial nema clovek skusenosti s niecim obdobnym, resp. podobnym, s cim to moze porovnat. Z toho clanku vlasne nevieme realne ziadne silne ci slabe stranky PP, kedze chyba porovnanie. To je to, co mne osobne v tomto clanku chybalo. Urcite sa ale nenechaj znechutit do dalsieho pisania ;)

  • anonymní uživatel Kristian Dudik (kristian.dudik (a) gmail.com) 7.12.2019 v 1:21

    Ani by som nevidel problém písať z nedostatku chuti,ale skôr nedostatku ďalších bajkov. :-) Tie,čo mám, mi vyhovujú a obľúbil som si ich, neplánujem meniť.

    Pred Caprou som mal Spectral. Praskal až moc často, preto sme sa žiaľ rozlúčili.

  • anonymní uživatel Kristián Dudík (kristian.dudik (a) gmail.com) 28.2.2020 v 7:08

    Mal som sa pár dní možnosť odviesť na vyskladanom Nukeproof Scout 2016 veľkosť L a veľmi dobré. A dosť iné ako Shan. Scout je logicky pri menšej veľkosti hravejší, ale verím, že by to tak bolo aj pri XL-ku, má zjazdovejší charakter, asi aj vďaka nižšie položenému stredu a veľmi pekne, kontrolovane sa s ním skáče. Shan je pocitovo vyšší a trocha padá do zákruty, ak je nájazdová rýchlosť príliž nízka, ale ak sa už raz zakusne do zákruty, drží lepšie ako Scout, ale nie je tak jednoduchý na ovládanie. Geometria Scoutu sa podľa mňa veľmi podarila. Široký Maxxis Shorty 2,5 WT vpredu a Schwalbe Hans Dampf vzadu na 25 mm zjazdových rafikoch DT Swiss EX471 sú dobrá voľba poskytujúca na suchu omnoho viac gripu, ale v blate to išlo lepšie úzkym 2,3-palcovým Maxxisom Shorty a DHF na Shane a zadného Hans Dampf-a strčili do vrecka. Tento model by som na zimné a mokré jazdenie vyslovene neodporučil. Nesedela mi ani voľba ťažších plášťov s vystuženými bokmi DD respektíve Supergravity a zvolené výplety ľahké tiež asi neboli - osobne by som určite volil Exo a ľahšie kolesá, na ľahkosť a hravosť takejto kombinácie sa veľmi ľahko zvyká a obzvlášť pasuje pevňáku s trailovými ambíciami. Scout má viac položenú sedlovku a nešlapalo sa mi na ňom dobre, moje kríže sa hneď začali ozývať a bolo to trošku trápenie sa. Shan je v tomto smere lepší a šlapať do kopca je vyslovene radosť - aj čo sa týka posedu, aj vďaka ľahkým kolesám.
    Oba bajky majú pomerne rozdielny charakter a po prvých jazdách na Scoute som si hovoril, že by bolo fajn mať ho doma. Ale s ľahšími kolesami a plášťami samozrejme. Práve preto ma prekvapilo, že očávaný návrat na Shan bol viac než príjemný. Má možno vyššie stred a nie je tam ten extra pocit istoty v náročnom teréne, ale zákruty berie ako po koľaniciach a rýchlosť ho baví.

    Aby som nezabudol, po druhej zimne sezóne na pevňáku a voľných pedáloch musím konštatovať, že mi to viac než prospelo. 29-nová Capra jazdí skvele a celoročne by som ju za pevňák určite nemenil, ale človek na modernom endure zjavne trocha jazdecky osprostieva a v pevňák to v zimnom období vie celkom pekne napraviť.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí