Test: Endura MT500 Full Face - lehká a bezpečná integrální helma

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 29.11.2019

Skotský výrobce oblečení, chráničů a přileb Endura v průběhu letošního roku představil svoji první integrální přilbu. Nese označení MT-500, tak jako všechny jejich produkty nejvyšší bajkové řady. Jaká je? Odpoví následující test.

Kdo by očekával, že přilba je dva v jednom, tedy velká „MX“ a zároveň i malá XC přilba, bude zklamán. Endura MT-500 je klasická integrální přilba, tedy s neodnímatelným chráničem brady.

Základním parametrem všech helem je ochrana. Pokud hledáš tu nejlepší ochranu pro svoji hlavu, hledej přilbu s homologací ASTM DH. Endura MT-500 ji splňuje. Další normy, které splní asi nemá smysl vyjmenovávat, ASTM je nejvíc. Bezpečí je zaručeno.

Hmotnost je bezpochyby dalším velmi důležitým parametrem, kterým ovlivňuje výběr přilby.
Samotná hlava váží v průměru 8 kg a pokud její váhu zvýšíš helmou třeba jen o kilogram, tak narůst hmotnosti je velmi výrazný, skoro 15 procent. Zatížení všech svalů a struktur, které drží hlavu, je větší. Zvláště, když do toho vstoupí drncání a rychlost. A to vůbec nemluvím o padání. Takže, čím lehčí přilba, tím lépe. Endura MT-500 Fullface váží pouhých 640 gramů ve velikosti M. Říkáš si „jak mohli Skotové splnit normu a přitom mít tak lehkou váhu?“ Klíč je v použitém materiálu. Stejně jako trailová verze této helmy, tak i integrálka využívá Koroyd. Materiál připomínající včelí plástve je extrémně lehký a přitom dost odolný a pevný. Není všude, ale je ho v helmě dost.

Pasáž výše se týká hmotnosti samotné konstrukce přilby. Nicméně vliv na hmotnost má také výstelka – čím více výstelek, tím větší bude hmotnost, logicky. Ti, co čtou mezi řádky jistě pochopili, u této přilby nenajdeme příliš mnoho výstelek. Výstelky jsou opravdu spartánské, především v horní a zadní části lebky. Na výběr jsou dvě tloušťky, ale ani větší-vyšší není nijak extra tlustá. Celek doplňují tradiční lícní výstelky, opět ve dvou tloušťkách. Rozdíl v tloušťce je dost výrazný. U nich jsem přesně na rozhraní velikostí, dal bych půl království za střední výšku výstelek. Nezbývá než použít vyšší výstelky a chvíli počkat až se vymačkají.

Zajímavým řešením je uchycení samotných výstelek v helmě. Na skořepinu je nalepená část suchého zipu a druhá část je našita či nalepena na výstelce, díky tomu si lze pozici výstelek vyladit k absolutní dokonalosti. Chceš posunout výstelku zde o půl centimetru bokem, zde o centimetr dopředu – ani jedno není problém. Bohužel ani při velké snaze jsem nebyl schopen naladit pozici výstelek tak, abych měl hlavu jako v peřince. Vždy jsem se cítil spíše jako v malé přilbě. Myslím pouze uchycení na hlavě, nikoliv míru ochrany. Pocitu z malé přilby dodává i stahovací kolečko umístěné na zátylku. Stahovací systém je jak délkově, tak výškově nastavitelný poměrně ve velkém rozsahu. Při správném dotažení stahovacího kolečka, helmu z hlavy téměř nesundáš a to, i když nemáte zapnutý pásek pod bradou. Pro samotné nasazení přilby je potřeba poměrně silně roztáhnout pásky tak, aby se vstup rozšířil, pokud to neuděláš poznáš čemu se říká tankistické ucho.

Ad upínací pásek, jeho spona je od Fidlocku, takže sice drží mechanicky, ale její snadné zacvaknutí zajistí magnet. Stačí přiblížit a magnet vše vyřeší. Pro otevření stačí obě půlky spony odsunout a je otevřeno.
Co je pro mne nepochopitelné, je látková výstelka pod sponou, ta má očko, kterým výrobce zamýšlel protáhnout pásek a pak zapnout sponu. Já jsem pásek s nasazenou helmou zastrčit do očka nedokázal. Zřejmě jsou designéři šikovnější.

Helma je spíše určená na ostřejší enduro než na sjezd a tomu také odpovídá i odvětrání. To je příkladné. Přestože jsou větrací otvory z velké části překryty Koroydem, tak ten proudění vzduchu nezavazí, ale naopak funguje na bázi komínového efektu. Teplý vzduch stoupá jednotlivými kanálky od hlavy pryč. Na temeni najdeme i strategicky umístěný nasávací otvor, za jízdy je cítit nasávaný vzduch. V této helmě se příliš potit nebudeš.

Přední díl, takzvaný náhubek, je krytý taktéž Koroydem. Díky tomu dobře proudí vzduch k ústům, ale zároveň ti do nich nelítá bláto a další nečistoty od předního kola. Každý kdo měl na hlavě například helmu Fox Proframe tento problém zná. Náhubek není ani příliš blízko, ani příliš daleko od brady, prostě akorát. Nečekej klaustrofobické pocity jako v jiných helmách.
Výřez pro brýle je dostatečně veliký, tak aby pojmul i opravdu velké MX brýle. Ze všech brýlí, které jsem zkoušel, se všechny úplně v pohodě vešly.

Ač tento způsob testování trochu bolí, tak přesto se mi podařilo s helmou poměrně kvalitně spadnout. Na hlavě se ani nehnula a náraz rozložila kvalitně. Zůstaly mi jen obtížně ne vnitřní výstelky na hlavě. A helma se neubránila šrámu na plastovém povrchu. Za mne dobrý výkon.

Pokud hledáš lehkou integrální přilbu s kvalitním odvětráním a maximální bezpečností, tak Endura MT-500 Fullface je helma přímo pro tebe. Avšak i zde platí něco za něco, lehčí váha je vykoupena nižším komfortem.

Infobox

Endura MT500 Full Face
Cena: 5.999 Kč

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí