Test: bunda Endura SingleTrack nabídne nepromokavost i slušnou prodyšnost

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 20.12.2019

Podzim a blížící se zima vyžaduje kvalitní oblečení. Když jej máš, užiješ si ježdění mnohem více. Když jej nemáš, musíš zatnout zuby a vydržet. Nene, já nemusím, já už ho vidím. A nejde jen o ochranu proti větru či dešti, ale také o prodyšnosti. Bunda Endura SingleTrack nabídne obojí.

S klesající venkovní teplotou je třeba změna oblečení. Dresíček s krátkým rukávem mění dlouhý dres, přibývá podvlíkací triko a také dochází na bundu. Moderní technická bunda musí splnit několik požadavků: ochranu proti dešti i větru a přitom nabídnout dostatek prodyšnosti, tak aby se v ní jezdec při pohybu extra nepotil a v neposlední řadě neomezovat v pohybu. Bundou, která má ambice splnit všechny tyto funkce je Endura SingleTrack.

Větrovka SingleTrack je ušita zvenčí i zevnitř na omak příjemného třívrstvého materiálu ExoShell20, tradičního materiálu značky Endura. Různé provedení se liší číslovkou v názvu, čím vyšší číslo, tím lepší. ExoShell20 patří do nižších pater. ExoShell20 je třívrtstvá látka, která v sobě spojuje vnější odolnou vrstu, polyuretanovou membránu a vnitřní pleteninu. Kombinace všech tří zajistí odolnost proti protečení v hodnotě 10000mm vodního sloupce a dýchatelnost 20000g/m2/24h. Ano, čteš správně, bunda je více prodyšná než nepromokavá. Většinou je tomu obráceně. Avšak není třeba mít strach, že by brzy protekla. Deset metrů vodního sloupce není hodnota ze které by jsi si sedl na zadek, to je pravda, ale dost zásadně ji navyšuje voděodpudivost svrchní vrstvy. Povrch je v podstatě nesmáčivý a voda na něm nedrží. Dokud se povlak neošoupe, tak bude bunda fungovat výtečně i ve velkém dešti. Nechybí totiž ani přelepené švy.

Výrobce u SingleTrack bundy uvádí volný střih. Bunda není nijak upnutá, ale ani nijak extra volná. Měřím 185cm, váha 90kg a volil jsem, jako obvykle, velikost XL. Délka rukávů ve stoje mimo kolo by se dala označit jako spíše delší, ale při jízdě na kole při pokrčených rukách je délka zcela ideální. Manžety rukávů jsou stahovatelné pomocí suchého zipu a jejich střih lze označit jako asimetrický, takže vrchní strana při držení řídítek chrání i část záprstí a přitom nezavazí na spodní straně.
Celková délka bundy je lehce pod pas, prodloužený zádový díl pak zabraňuje odkrytí beder při „předklonu“ na kole.
Lehký velikostní problém se mi vyskytl u hrudníku, můj obvod je sice přesně v rozmezí velikosti XL, ale ve skutečnosti nemám k dispozici snad ani centimetr navíc. Při jízdě na kole cítím lehký tah na zádech v oblasti lopatek. Pokud tedy budeš vybírat a budeš na rozmezí velikostí, doporučuji jednoznačně větší velikost.

Bunda disponuje třemi vnějšími zipy jištěnými kapsami a dvě vnějšími neuzaviratelnými kapsami. Náprsní kapsa je velikostně vhodná i na telefon větších rozměrů. Bohužel, kapsa není zcela vodě odolná, takže telefon budeš mít při aktivnějším pohybu orosený. Ti, co si nedokáží představit bez hudby, budou potěšeni vnitřním vstupem pro drát od sluchátek. Boční kapsy jsou relativně velké, stejně tak i vnitřní.

Kapuci lze přetáhnout i přes helmu, i v největším nečase budeš mít v suchu i hlavu. Kapuce umožnuje stažení obvodu pomocí gumiček, snadno jedním prstem a to i v rukavicích. Jednoduchý návod na vnitřní straně zad nabídne řešení co s kapucí, pokud ji nebudeš používat – snadno sroluješ a pomocí popruhu zajistíš skrze poutko na zádech. Jednoduché a funkční. Malinkou nevýhodou je absence dalšího poutka na pověšení, když máš sbalenou kapuci, tak si bundu nepověsíš… není za co.

Ačkoliv bunda Endura SingleTrack disponuje dýchatelností 20000g/m2/24h, tak nechybí ani klasická zipem zavíratelná ventilace v podpaždí. Pokud se hýbeš, tak hodnota 2O kilo vodní páry za 24 hodin nic není. Při aktivním pohybu vyprodukuješ několikanásobně víc. Nicméně u této větrovky bych si klidně tipnul hodnotu odvětrání mnohem vyšší, soudě dle mého relativně malého pocení. Platí zde to samé jako u čínských světel, čínské lumeny nerovnají se lumenům zbytku světa, tak i nepromokavosti a prodyšnosti je situace podobná.

Za co pochvalu Endura nedostane je absence jakéhokoliv reflexního prvku. I drobná odrazka by pomohla zvýšit bezpečnost při přesunu po silnici, bohužel, bundě Endura SingleTrack reflexní plochy budete hledat marně.

Endura SingleTrack je kvalitně zpracovaná větrovka, která nabídne slušnou voděodolnost a ještě lepší odvětrání. To vše v odolnějším balení, není to lehoučká bundička, která se roztrhne při sebemenším styku s trny či menším pádu. Jako největší negativum bych viděl v oblasti hrudníku, zde bych jednoznačně ocenil volnější střih a nebo nějak strategicky umístěný pružný panel. SingleTrack je každopádně bunda, která obstojí při každodenním bajkování i v nečase nebo zimě.

Infobox

bunda Endura SingleTrack
Cena: 3,799 Kč

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Matt 20.12.2019 v 14:15

    Ta absence reflexe je celkem velký fail..

  • profilová fotka bluejan 6.1.2020 v 10:53

    bundu mám dva roky a za mně naprosto v pohodě, při mých 183 cm vel. L a nikde nic netáhne ani netlačí...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí