Test: přilba CTM Molab - elegantní, funkční a s příjemnou cenovkou

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 17.12.2019

Drtivá většina výrobců jízdních kol, kromě nich samotných, má v nabídce také i doplňky. Ani slovenští CTM nejsou výjimkou. V minulosti však jejich doplňky patřily spíše k absolutnímu základu a ani nepokrývaly kompletní škálu, kterou by jezdec na kole potřeboval. Pro příští sezónu CTM svoji nabídku značně rozšířilo a zařadilo do ní i dvě poměrně zajímavé all mountain / enduro přilby. Na jednu z nich se dnes podíváme. Konkrétně se jedná o model Molab.

CTM Molab je přilba klasického tvaru s prodlouženou zátylkovou částí, tak jak je v kategorii Am/En je určena zvykem. Prodloužená zadní strana nabídne totiž více bezpečnosti než u klasické, nízké XC přilby.
K dispozici je i několika barevných provedeních (testovaný model je matná antracitová barva) s opravdu lehkým obrandováním logy CTM. Loga jsou nenápadná, nerušící a při letmém pohledu skoro neviditelná – tak, aby přilbu mohli nosit i majitelé kol jiných značek než CTM.

Helma je vyrobena z EPS, kdy do plastové skořepiny je vstříknuta pěna, takže se jedná o klasickou metodu in-mold. Molab disponuje poměrně velkorysým odvětráním. Celkem zde nalezneme 16 ventilačních otvorů. Z čelní strany se o kvalitní přístup vzduchu postará 5 otvorů a z toho je trojice přímo pod kšiltem, ohřátý vzduch zase může od hlavy odcházet v poměrně velkorysým odvětráním zátylku. Ventilace funguje bezvadně, v tomto ohledu snese Molab srovnání s nejlépe odvětranými helmami této kategorie.
Nechybí ani stahovací systém, který je uchycen nad spánky a vzadu najdeme poměrně masivní stahovací kolečko. Bohužel zde absentuje výškové nastavení.

Asi nebude překvapením, že nechybí typický stahovací pásek pod bradou, fixace obou jeho částí společně je provedena přes klasickou zacvakávací sponu – jednoduché, ale funkční řešení.
Vzdálenost spojení pásků pod uchem lze nastavit klipsy, které jistí oba pásky k sobě. Síla zacvaknutí klipsy však není příliš veliká a pokud si nedáte pozor snadno si klipsu odemknete i při lehčí manipulaci s helmou. Osobně bych chtěl mnohem větší otevírací sílu. Řešením je zafixovat klipsu ve správné pozici například sekundovým lepidlem a nebo si prostě zvyknout na to, že se vám spony čas od času otevřou. Na přilbě nechybí ani kšilt, který bohužel není výškově nastavitelný a pokud jezdíte například s velkými brýlemi, tak si je nad čelo nedáte.

Vnitřní tvarování přilby mi přijde, že plocha nad čelem je rovnější, plošší než má hlava, ta je spíše relativně kulatá. V tomto místě mám pocit, že mi helma nesedí celou plochou na hlavě… ne, není to pocit, vnitřní profilace přilby – „tunely“ pro ventilační systém – zajistí, že styčná plocha čela s přilbou je relativně malá. Především pokud to srovnám s druhou novinkou pro rok 2020 modelem Draax, ta na mojí lebce sedí naprosto dokonalé. I přesto není třeba nějak velkého stažení kolečkem, aby přilba seděla a nesklouzávala z hlavy. Pokud si ale kolečko nepřitáhneš má helma při drncání tendence sklouzávat do čela.
V tomto ohledu to mají přilby na mé hlavy těžké, protože nosím extrémně dlouhé „háro“ délky 1 mm, delší vlasy samozřejmě zachování správné pozice helmy na hlavě stahovací systému usnadňují.

Molab nemíří mezi top produkty na trhu, to zajisté nebylo od CTM účelem a ani snahou. Popravdě tyto ambice přilba zcela jistě nemá. Nicméně za její cenu dostanete velmi kvalitně zpracovaný produkt, který funguje a docela i vypadá.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Cermo 17.12.2019 v 9:28

    Nejak som nezaznamenal tu "cenovku". Asi by bolo vhodne ju zmienit, ked sa na to nazov clanku odvolava.

  • profilová fotka Keli 17.12.2019 v 10:16

    Cermo: zásah, na to jsem zapomněl, cena je 44,90 Euro

  • anonymní uživatel Vary 17.12.2019 v 14:41

    Typicky cinsky open product z katalogu. Cinan zobere Abusku, skusi ju okopirovat, vznikne "toto" a CTM si na to da nalepku

  • anonymní uživatel Tony 18.12.2019 v 16:16

    Heh takže stejný kopyto jako abus nebo jako u levných integralek.oNeil 661,atd atd..všechny helmy stejny jen jiný barvičky..takže nakonec jsem koupil AMPrilbu v decatlonu za 1000 a vozím ji dva roky a je úplně v pohodě a v podstatě nepoznam rozdíl v kvalitě oproti Urge kterou jsem koupil před tím za 4

  • anonymní uživatel Vary 18.12.2019 v 21:58

    Kopyto? Odkedy je kvalita prilby merana tvarom kopyta? To ti drzim teda palce ked si svoju hlave zveril 30 prilbe z decathlonu.

  • anonymní uživatel hoffman 25.12.2019 v 13:25

    Tony: Decathlon a Urge? To je vtip. Rozdiel poznáš nedajbože pri páde, čo je už neskoro..

  • anonymní uživatel Tony 25.12.2019 v 17:44

    Mám Urge i Decathlon a a měl jsem Bi Bell atd...a ač nerad tak sem proste musel uznat že ta z Decathlonu ke prostě dobrá.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí