reklama

Rozhovor: Jirka Haferník - jaké to je, když máš pod palcem seriál WBS

Autor: Keli, kategorie: Bikecheck, vydáno: 13.1.2020

K dalšímu redakčnímu rozhovoru jsme si pozvali Jirku Haferníka, kterému nikdo jinak neřekne než Haff. Člověka, který má pod palcem seriál WBS. A mimo to také bajkera, milovníka moto sportu, motorek a mnohem víc. Rozsáhlý rozhovor je právě zde. Haff má totiž co říct!

d:key: Prosím tě, pro ty, co tě neznají, představ jednou větou kdo je Haff?
Haff: Cau všichni co mě neznáte. Jsem Jiří Haferník, je mi 39 a teprve 24 let kecám do biků, jsem ze Zlína a říkají mi Haff. Jsem střelec, pracuji jako mistr výroby, rád pořádám bikové závody, rád komentuju živé show, rád tancuju, rád jezdím na kole, rád piju pivo nebo Jacka, rád jezdím na motorce, mám rád rally, mám rád holky a mám rád život i se žlutým velbloudem v hubě. Nemám rád nefér lidi, stěžovače a blbce.

d:key: Biker, moderátor, pořadatel, co z toho jsi nejvíc?
Haff: Vše začalo bikem, takže biker. Díky biku jsem se dostal k mikrofonu i následnému pořádání. I když miluju vše co má motor, tak největší zářez má u mě bike (na ten byly keše z brigád bo nás bylo doma šest!

d:key: Dříve si i docela dost závodil. Kdy nastal přerod od závodníka na organizátora?
Haff: Tak doba před dvaceti lety je prostě pryč. Ano, kdysi jsem jezdil kudlu a ta už je teď tupá. A je třeba přidat ruku k dílu. I když já se vždy cpal do všeho, kde bylo dost lidí, adrenalin, zábava, parta a show. Pozor, ale doba závodění neskončila, jen jsem se přestal už dávno tlačit do nižších časů a začal jsem si jízdu mezi páskami prostě užívat a jsem šťastný za každý krásný dlouhý bok nebo dobře odpilotovaný skok… těch už je málo, tak se soustředím na místa, kde je foťák, ať mám akční fotku na instáč a žerou mě holky, že! A když ten závod pořádáš nebo jsi jakkoliv jeho součástí, tak určitě nechci hrát hru ředitel bez kola. To by bylo špatně. A to bych se na to taky vysral a koupil si psa a byl s ním doma na zahradě a sekal trávu každý den.

d:key: Můžeš – opět pro ty, kteří neví co znamená Wood Bikerally Series?
Haff: Seriál závodů sjezdu horských kol pro všechny, kdo chtějí začít nebo poměřit síly a nebo rozhýbat tělo před mistrovstvím světa. Bikerally je odvozeno od systému převzatého z rally. Několik erzet se jede v jeden den a časy se sčítají, takže se závodí celý den a počítá se každá chyba. Nic se neškrtá. Každý metr při čtyřech průjezdech jde do výsledného času jezdce. Takže na rozdíl od klasického downhillu nestačí zajet jednu jízdu dobře, ale je potřeba jet rychle a vyrovnaně ve všech.

d:key: Během historie seriál doznal pár změn v názvu, byli jste šampionát, teď jste seriál. Proč?
Haff: Zakládající Kýbl s Atomem se kterými jsme spolupracovali na myšlence udělat závody větší a častější se chtěli přiblížit co nejvíce rally seriálu WRC a tak vše postavili na této zkratce mistrovství světa v rally, kterou si potunili na WBC. Až je to po osmé sezoně přestalo bavit, tak jsem musel udělat během měsíce vše z nuly a to i s názvem. A přitom se až tak nelišit, ale nemohl jsem udělat prostě jejich platformu, to nesvolili a chtěli za rok pokračovat. Devatenáctá sezona přináší další malou změnu a to název Wood bikerally series i s novým webem a adresou woodbikerally­series.cz.

d:key: Hele a jak je to vlastně s tím motoristickým sportem. Co s ním máte společného? Jste fandové nebo dokonce i aktivní závodníci?
Haff: Jak to jen říci jednoduše. Milujeme rally. Ti co stojí za pořádáním závodů, spolupracují, závodí či griluju párky a ti co ji nemilují, tak zbožňují bikerally.
Co sním máme společného… Petr Linhart hlavní časoměřič „Wébéeska“ je činovníkem ERC Mistrovství Evropy v rally. Zdeněk Bělák st. je bývalý soutěžácký spolujezdec i pořadatel rally. Záchranář Adam Nedbálek už se svezl párkrát za volantem. Já se svezl na fleku spolujezdce v Rally sprint sérii 2019 a dříve s Michalem Červenkou na amatérských soutěžích nebo Lumírem Vyorálkem v offroad rally a komentuju rally Kopnou, Barum rally a Mikulášskou rally. Ondra Krhánek je pořadatelem rally historik při Barumce. Sabča Kučerová a Kačka Novotná jsou jednoznačnou topkou v postu časoměřiček rally. A náš dvorní foťák Jirka Laštůvka má odfoceno v rally taky na pána. Jména, která možná ze světa rally sportu znáte a startovali i na bikerally… Pavel Valoušek, Michal Červenka, Adam Březík, Erik Cais, Ivo Vybíral, Dominik Slováček, Lukáš Nášel, Zdeněk Bělák jun… Atd.
Nejslavnější srdcař pořadatel závodu WBS je určitě Josef Minařík – Bikerally Kopná, který pořádá právě zmíněné podniky Rally sprint Kopná, Mikulášská rally Slušovice.
Celý zlínský region je rallysportu zaslíbený, tuzemští i zahraniční jezdci obdivují neopakovatelnou atmosféru při Barum rally v podstatě celý týden před rally. Malí i velcí fanoušci sledují jezdce už od seznamovacích jízd. A proto daleko, daleko před vznikem endura odstartoval na Zlínsku koncept několika měřených rychlostních zkoušek, jejichž časy se na rozdíl od downhillu sčítaly. A proto vzniklo bikerally.

d:key: Jezdíš i na motorce, v mých v očích vypadá jako endurová motorka. Tak mne napadá, víš o tom, že WBS bylo vlastně první bajkové enduro na světě?
Haff: Motorka je vypínač. Už jen tu pravou ostrou endurovou motorku a mám v garáži plno. Tahle je silniční enduro, starší Varan, ale spolehlivost sama a už jsme pár tisíc najeli. Mrknout se do Rumunska nebo Itálie, ne sám, ale v partě a v kufru crocsy, plavky, toaleťák a kreditku… to je prostě strop.
„A že bylo WBS první bajkové enduro na světě? To říkal vždy pan Berka Michal… že to máme hotové. Že je to enduro. Pár závodníků jako třeba Petra "Malocha“ Malého a další tu máme. Prostě těch, co WBS rádi jezdí a jsem za to rád. Ale štve mě krytí termínu a lhostejnost ostatních pořadatelů, že se k tomu staví jak kdyby jim patřil kalendář 2020 a ty další taky, to už čekám v únoru, že budou termíny na 2021. Vyjít vstříc všem závodníkům nejde, ale snaha je maximální aspoň z naší strany a ze strany Zdeňka Floriana.
Bikerally nebo enduro či sjezd… disciplína je jedno. Hlavní je se potkat na biku a ve zdraví to zapít!

d:key: Jak vnímáš názory některých jezdců že WBS a jeho závody jsou pro děti. Přicházíš to po těch letech už s úsměvem na tváři nebo tě to stále rozčiluje?
Haff: Děkuji. Voda na mlejn… nevím čím měří „jiné velké závody“ ale u nás se jezdí na prvních pěti místech s rozdíly v desetinách vteřiny. Komu to pořád nedochází má smůlu. Velcí závodníci neumí jezdit naše náročné tratě, oni jsou totiž piloti (letadel – letiště – rovně – rychle). My máme jedinou snahu nebikery utočit, ale dát jim možnost jezdit i technicky a zvládnout svého oře. Párkrát jsem to zaslechl, ale startovka 90 – 140 závodníků mě vždy uklidní. A pár zvučných jasných vítězů, už z dětského wébéska odjíždělo před koncem čtvrté RZ, ať už to zahodili nebo nezvládli tlak prvních střelců kategorie do 15 let. A kdo má selský rozum chápe, že jde pořád dokola o to samé. Závodit v přátelské atmosféře s úsměvem. A ne si honit ego mezi stovkami cizích lidí co neumí ani pozdravit.

d:key: Můžeš nás nechat nahlédnout pod pokličku závodů, jak to celé funguje. Začneme tím kolik celý seriál tvoří lidí? Kolik lidí v seriálu startovalo?
Haff: Co bych pro tebe Keli neudělal po těch letech spolupráce a fér hry, že!
O seriál se stará celkem 23 sponzorů (finanční nebo materiální zajištění).
O seriál se stará celkem 21 lidí co spolupracují na všech závodech za seriál.
O každý závod průměrně dalších 17 – 25 lidí x 6 závodů pod vedením ředitele daného závodu.
V seriálu startovalo za 10 odjetých sezon 1175 jedinečných jmen.

d:key: Wbs se skládá z několika závodů. O každý závod se stará parta lidí a ty jsi pouze jejich supervisor nebo není supervize potřeba, protože je na jednotlivé pořadatelé maximální spoleh?
Haff: Začneme humorně. I beze mě to jde! (Předbíhám tímto komentář komisaře Jury Mariana Piňose, který by nastal.) Jednou jsem tam byl, ale vlastně nebyl – závod Luhačovice. Pak jsem měl dovolenou na moto – závod Trnava. Ale oba případy dopadly skvěle. Jinak je to právě to, co je potřeba. Já spolupracuji se všemi pořadateli a ladíme vždy vše na míru, ať je na každém závodě vše v pořádku a dle pravidel. Pořadatel zajišťuje zázemí, tratě, traťové komisaře, občerstvení, ceny a my dovezeme profíky od časomíry, zdravotníků, aparátu, komentátora a registraci. Nedílnou součástí je dozorování našeho ředitelství, které seká zase mě za chyby.
Rozhodně jsou všichni pořadatelé výborní a já jsem za ně moc rád!
Bez nich by bylo totiž hovno (znáš nějaké slušné stejně výrazné slovo?)

d:key: Co je jedinečné na vašem seriálu?
Haff: I v dnešní době je pořád i u velkých závodů zásadní problém a to nedořešená časomíra. V našem případě máme i online výsledky a toto je naší velkou devizou. Už od prvního ročníku za námi stojí ten nejpovolanější Petr Linhart, který myšlenku bikerally pořád podporuje, moc děkujeme Pluto!
Máme pravidelně, pokud počasí dovolí, i Capri-sun bikeškolku pro nejmenší kde se za jeden den vystřídá i 140 ratolestí.
Taky vždy 2–4 zdravotnice u trati během závodu
Jedinečného komentátora Pecu Macha, který se nám pěkně vyloupnul a ještě o něm určitě uslyšíme nejen na WBS.

d:key: Vaše závody se většinou konají na poměrně malých kopcích, nemáš chuť se posunout někam dál, udělat závody na velkém kopci, pořádný sjezd jako na svěťáku?
Haff: To se v ČR nechce ani svazu, natož tak mě. Klobouček před Zdeňou Florianem, že na sebe bere pořádání poháru a přeji mu aby našel jak podporu finanční, tak pořadatelskou a startovka mu zaplatila klidně novou káru!
Na svěťáku jsem se byl podívat a já bych to mohl jedině jet, ale nemohl bych tam vidět ty sebevrahy než se naučí jezdit. Ať je správně pochopeno – nemohu vidět jak někdo neumí řídit kolo a jede sjezd. Představa, že místo 0,7–1km lehčí tratě s objezdy, vyšlu amatéra na 2–3km pořádné řežby… to ne… to vážně ne… už teď je mi blbě. A na to jsou ty naše kopce okolo Zlína úplně boží!! Proto sem jezdí závodníci z celé naší krásné republiky.

d:key: Kolik času vlastně zabere uspořádání jednoho závodu ze seriálu? Od nástřelu termínu až po finální úklid?
Haff: …jak to tu píšete …smíííích…
Termínová schůzka byla 4.12. 2019. Dál už je na mě řešit zajištění seriálu a dohody se všemi. Samotný organizátor si musí zapálit koudel, víš kde, nejpozději 21 dní před startem jeho závodu (pokud má všechny povolení již zajištěny – jinak se doba natahuje o měsíc déle).

d:key: V dnešní době je poměrně složité sehnat sponzory, jak se to daří vám? Sponzorují vás hlavně tatínkové či rodinné firmy jednotlivých závodníků? Narážím na to, že titulárním sponzorem pro letošní rok je firma Gergel. (Jirka Gergel skončil celkově na druhém místě v letošním ročníku pozn. red.).
Haff: Příjemné téma. Už příjemné. Trošku zamachruju a znovu použiji. Konečně po 24 letech u kol mám všechny sponzory od generálního Jiřího Gergela st. až po materiální z řad kamarádů a hlavně stávajících závodníků nebo bývalých závodníků. Za což všem velice děkuji!! A je to poprvé co máme dohodu se všemi sponzory před startem prvního závodu již před silvestrem.
Je to tak, bez peněz to nejde. Závod by se sám zaplatil, ale problém nastává v případě mít své vybavení a nebýt na nikom závislý. Máme vše své. Už mi chybí jen centrála a ohřívací hřib a vážně máme vše a to díky sponzorů. Všichni, kteří pomáhají při závodech za seriál jsou i kdyby minimálně odměněni finanční odměnou a proto to funguje spolehlivě a dlouho (aspoň můj pocit), kdo peníze nechce předá je dětem nebo na dobrovolné vstupné nebo jako příspěvek na aktvity postižených paradownhilistů – http://monoskizlin.cz/ (nová kategorie seriálu WBS).
Řeknu ti to takhle, kdybych měl žádat peníze z úřadů, okresů, radnic a cizích, mě neznámých, firem, tak už možná neuděláme ani šestou sezonu. Mám práci a svých starostí si myslím, že dost a ne tak ještě někomu lézt někam.....
Proto ještě jednou velkou poklonu všem, co ví proč a na co mi posílají peníze a nepotřebují u toho cirkus nebo pečené holuby!

d:key: Jaký máš názor na prize money na závodech, jsou důležité, nebo to není věc nezbytná? Přitáhne to „profíky“?
Haff: Otázky se v létech a rozhovorech opakují. A tak i odpovědi podle názoru. Já jsem byl vždy proti a jsem. Profíky to přitáhne. Ale na našich závodech je to na jednotlivé pořadateli jestli je vypíše a vyplatí. Já stojím za názorem, raději zaplatit lidi, co makají tak, aby přišli znovu makat a pomoct. Pak můžu rozdávat velké keše. Jediné, co je špatně, že si na to závodníci zvyknou a pak nastane všeobecné zlo. Pořadatel prostě hotovost nemá, ale chce elitu. Tak jde na nulu nebo dokonce do mínusu a pak to končí víte jak, že..... Všechny zdravím a vítám do 19. ročníku Gergel wood bikerally series.

d:key: Dá se vlastně pořádáním sjezdových závodů uživit? Nebo je to fakt jen koníček? Například endurové závody jsou regulerní byznys, množství jezdců je obrovské, startovné ve srovnáním s vašim astronomické…
Haff: Určitě se dá uživit vším, co děláš naplno. Pořádáním závodů je možné se uživit, ale muselo by to být v jiném formátu než který má WBS. Muselo by se zacílit na jinou sortu lidí, kteří by přinesli velké peníze. My radši preferujeme ne tak okázalou cestu, ale spíš přilákat přátele a fandy kol z okolí. Jen bych to musel dělat jak říkáš ve velkém a to nevím jestli chci. Do toho už zasahuje můj osobní život a ten si žádá pravidelný příjem bez rozdílu hodnot výplaty v létě a zimě. Pravidelný, tím myslím, že když něco děláš tak to funguje a jsi v klidu a netřepeš se každý leden co bude a tuto důvěru ve vybíravé závodnické duše u nás v republice nemám. Dnešní závodníci uvidí na netu mráček a hned máš o třicet lidí ve startovce méně. Pro mě to začalo jako koníček a trošku to přerostlo v pořádného koně, ale to už je vše dohromady závody, speak, rally, pořadatelsví všeho možného třeba jako je také festival Fair Play.

d:key: Chystáte nějaké změny či novinky na příští rok?
Haff: Novinkou je určitě nová lokalita prvního závodu 21.3.2020 a to ve Vsetíně. Na poslední chvíli nám odpadly Bučovice. Rudolf Štěrba nejvíc bokař alias top rally fans zavzpomínal a přijal nabídku uspořádat znovu po letech znovu závod přímo v rallyovém Semetíně! Moc si přeji, aby mu šli úřady a spolky na ruku a vše klaplo, no musíme se nechat překvapit.
Další peckou je oficiální přijetí nové kategorie – paradowhnill. Postižení kluci i holky, kteří u nás na tříkolových či čtyřkolových vozítcích zkoušeli závodit už minulý rok, tak dostanou možnost možnost zazářit na každém závodě pokud jim to dovolí strach, ale jak už je znám, tak ten oni neznají a je to dech beroucí co dokážou!!

d:key: Furt tě pořádání baví? Nemáš někdy chuť se na všechno vykašlat a přestat plýtvat svým volným časem pro „bandu nevděčných“ bikerů?
Haff: Bavilo a baví, takže u mě dobrý, už tím nějak žiju. Chuť se na to vykašlat nemám, ale určitě to považuji za dobré využití volného času. Jen mě někdy mrzí názory některých „nevděčných“ a už mě spousta závodních termínů stála pár důležitých akcí přátel, kamarádů a rodiny, takže trošku strádám v tomhle směru.

d:key: A slovo na zavěr
Haff: Chtěl bych poděkovat všem těmto lidem za dlouholetou podporu… Mamce, rodině, kamarádům z WBS i mimo něj, zdravotníkům, kamarádům sponzorům, kamarádům z rally.. moto..DJ, závodníkům ze všech disciplín, všem divákům, všem stovkám pořadatelů co stávají u trati už několik let a na závěr všem trpělivým bývalým přítelkyním))))

Vám všem na dolekopcom moc děkuji za to co pro nás děláte a přeji vám krásné dny plné testovaček a hlavně zdravíčko si můžete užívat na wůůůdbajksíírís!

Haff

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Roman Hájek (bikegarage (a) email.cz) 13.1.2020 v 8:17

    Srdcař! Na WBS jsem vyrůstal, teď je podporuji jako sponzor velmi rád. Takových lidí víc prosím!

  • anonymní uživatel Vítězslav Stránský 13.1.2020 v 9:57

    Krásný čtení a velký respekt !

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 13.1.2020 v 10:10

    "Seriál závodů sjezdu horských kol pro všechny, kdo chtějí začít nebo poměřit síly a nebo rozhýbat tělo před mistrovstvím světa. Bikerally...". Mega díky bando!

  • anonymní uživatel Kule 13.1.2020 v 11:04

    WBS strop!
    Haffe klouboucek!

  • anonymní uživatel David 13.1.2020 v 11:46

    Respekt!

  • anonymní uživatel Tomík 13.1.2020 v 12:04

    super rozhovor, ať se daří

  • profilová fotka Zdeněk 13.1.2020 v 17:33

    není co dodat ...super. více takových nadšenců . držím palce a těším se na novou lokalitu .

  • anonymní uživatel roman sasyn (romansasyn6 (a) gmail.com) 13.1.2020 v 17:39

    parááááda hafe!!!

  • profilová fotka Wrist 13.1.2020 v 23:38

    WBS rules! Díky za to. Jednoznačně nejlepší rozhovor na D:key. Uznání a Respekt Jirko! Přeji do nové sezóny hodně úspěchů a spokojených bikerů!

  • anonymní uživatel Jarek (jarek.p (a) post.cz) 14.1.2020 v 0:09

    Super rozhovor. Jen tak dál !

  • anonymní uživatel to je ono (jj (a) gmail.com) 14.1.2020 v 8:44

    super článek, respekt Jirkovi, více takových článků, méně baterek.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí