Rozhovor: Frenk - od BMX k enduru, ale vždycky v tílku

Autor: Keli, kategorie: Rozhovor, vydáno: 25.4.2019

Frenk. Nepotřebuje příjmení, ani křestní jméno. Prostě Frenk. Vloni se vrhnul do závodění v enduru trochu vážněji a na starý kolena vyzávodil druhej flek mezi mladejma staříkama. Jeho tílečka, léžérní vystupování a placky jsou v ostrým rozporu s jeho nasazením mezi mlíkem, kde obličejem modeluje neuvěřitelný věci! Vypadá to, že mezi startovním a cílovým pípnutí stopek se Frenk stává woodoo panenkou fanatickýho píchače špendlíků. Jeho pověstný tílko se rychle stalo synonymem pro Frenka. Do loňska krotil Turnera RFX a ani letos se nazařadí do davu. Dál bude jezdit za PROTOCYCLES a tím i na jedné z jejich značek – letos na vytuněným Devinci Spartan 29". Tady je Frenk a jeho kolo.

Jaká byla tvoje cesta k enduru?
Frenk: Cesta vedla přes freestyle BMX. Asi před 15ti lety jsem měl to štěstí být součástí freestyle BMX scény a jejího rozvoje. Tehdy nebylo moc informací a ani třeba videí jako dnes. Možná i tím to mělo svůj půvab. Následoval rozmach disciplíny a na závody jezdila spousta lidí. To mi trochu připomíná ?enduroboom" dnešní doby. Tenkrát jsem měl i svůj dirtovej spot ve Hvozdnici. Sjíždělo se tam hodně lidí, myslim že byl oblíbenej. Dokonce jsme tam s Viktorem Plasem uspořádal i MČR 2009 (to je deset let, je to možný??)..

Šel jsi z BMX rovnou na Enduro nebo byl mezistupeň?
Frenk: Mezistupeň asi nebyl. Pod ruku přišlo první spíš takový XCčko, ale to co jsme vyhledávali na vyjížďce bylo v podstatě enduro, i když se tomu tak ještě neříkalo.
Následovaly tři roky, kdy jsem v podstatě se vším seknul a stavěl barák. Možná to byl vlastně asi ten mezistupeň :). Potom následovalo naskočení rovnou do roztočenýho enduro kolotoče. Sháněl jsem nový, lepší kolo a tím jsem se poznal s klukama z PROTOCYCLES, za které teď jezdím.

Jaké máš ambice na sezonu? Minulý rok jsi v Endurosérii dosáhl celkově na 2. místo v kategorii 30–39, to moc prostoru na zlepšení nedává…
Frenk: Minulá sezona byla super, šlo to líp než sem čekal. Doufám že tenhle trend bude pokračovat. Trochu prostoru na zlepšení se najde vždycky. Myslím že jsem za tu sezónu přišel na dost věcí a snažil sem se na ně přes zimu zaměřit. Pořád je pro mě ale to hlavní se na tom kole bavit, i když indiáni říkali, že kde není bolest, nic se nenarodí.

Pojďme k tvému kolu. V Českém enduro pelotonu vyčníváš poměrně exotickými koly. Už tvůj Turner RFX byl lahůdka, co sis připravil na novou sezónu?
Frenk: Turner RFX byla sladká lahůdka! Ta mašina šla za pedálem i díky DW-linku, bál sem se že nebude lepšího kola. Ale doba i vývoj jde rychle kupředu. Nabízelo se otestovat rozměr 29".
Devinci Spartan 29 mi strašně sednul! Obavy že Split Pivot nebude tak dobrej jako DW-link se rychle rozplynuly. Spartan oproti sérii dostal facelift kokpitu a pedálů Chromagem, sedlovka je skvělá 9point8 a kliky od Praxis!

Takže jsi podlehl a přešel na 29". Tlaky, tokeny, nastavení tvýho Spartana?
Frenk: Trend 29" mě trefil na komoru a já podlehl. Velkej zdvih 170/165 na 29" byl trochu strašák, ale funguje to skvěle! Spartan má oproti ostatním kratší zadní stavbu, tak si zachoval hravost a já při přechodu z RFX skoro nepoznal rozdíl v ovladatelnosti. Tlak, teplota, rosný bod? Tlaky mám raději nižší s více tokeny, aby to žehlilo a pak šlo do progrese.

Máš na kole nějaké nestandardní vychytávky?
Frenk: Určitě standardně nestandardní je sedlovka 9point8 Fall Line. Maká na systému samosvoru a nemá patronu jako ostatní, tím odpadá tradiční poruchovost sedlovek nebo v zimě přemlouvání k výsuvu. Navíc pracuje s neuvěřitelně malým tlakem, takže další ještě menší poruchovost, atd atd.

Frenkův Devinci Spartan 29"

vidlice: Rock Shox Lyrik
kliky, převodník: Praxis Cadet, Praxis 32T
sedlovka: 9point8 Fall Line
představec: Chromag HiFi 35
řidítka: Chromag OSX 35
gripy: Chromag Squarewave
pedály: Chromag Scarab
destičky a kotouče: Galfer
řazení: Sram GX
brzdy: Shimano Saint

Minulost jsme probrali, současnost jsme probrali, plány, trénink i vybavení jsme probrali. Co by nás ještě zajímalo je, jak vypadá běžný Frenkův den od pípnutí budíku po usnutí. A na závěr to nejdůležitější, bude tílko?
Frenk: Běžný den začíná tím,že budík zvoní asi 6× a funkce odložit je nejpoužívanější funkcí celého telefonu. Jsem sova a přes dopoledne ještě čumím jak vejr. Pak v týdnu klasicky práce s pevnou pracovní dobou v oblasti filmotechniky. Po práci nějaka ta cyklolegrace nebo legrace jiného srandovního druhu zábavy. Kromě kola mě baví ještě zlatokopectví, historie dolování, minerály, detektorování. Z ostatních sportů skoro všechny. No a láska je prý oštěp jímž můžeme mnohokrát hodit, ale jen jednou zasáhnout.

Něco na konec?
Frenk: TFFT! (Tílko Forever Forever Tílko!)

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel markéta (marketapisek (a) email.cz) 25.4.2019 v 10:20

    Frenk Forever!!! :-)

  • anonymní uživatel Switch 25.4.2019 v 16:40

    Až jednou budu velkej (jestli vůbec budu), tak chci být jak Frenk!

  • profilová fotka nesquick 25.4.2019 v 21:32

    až budu o tři roky mladší chci bejt jako Frenk

  • anonymní uživatel tonik666 (tonik666 (a) seznam.cz) 25.4.2019 v 21:59

    Kde jsou fotky v tílku??? Jaktože Chromag ještě nedělá tílko Frenk edition aby se v něm Frenk mohl vyfotit?

  • anonymní uživatel Mario 26.4.2019 v 8:21

    Ja chci aby moje holka chodila s Frenkem!

  • anonymní uživatel Ádoš 27.4.2019 v 14:50

    tý voe :-D to už je dospělej chlap! kde jsou ty časy, kdy jsme nad Frenkem slintali ještě v dobách, kdy měl na hlavě zlatovlásku a v pazourech žluťáska.

    Ser to tam ty hovado!! :muck:

  • anonymní uživatel Tomas Kutin (tomas.kutin (a) gmail.com) 27.4.2019 v 19:27

    Ať to letos jezdí kámo !

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí