Rozhovor: Honza Vaner - nepřehlédnutelná postava českého bajkování

Autor: Keli, kategorie: Rozhovor, vydáno: 1.2.2019

Vanik je nepřehlédnutelnou postavou českého bajkování, sjezdař, endurák, lyžař. Pokud Honzu Vanera neznáš, tak tento, pro někoho možná trochu ortodoxnější rozhovor, ti jej představí.

d:key: Jak jsi se vůbec dostal k bajkování. Musím přiznat že jsi byl nepřehlédnutelnou postavou už v dobách sjezdu, tedy v době, kdy sjezd u nás opravdu frčel.
Vanik: Dostal jsem se k němu cca před 20 rokama, když jsem si koupil nějaký xc od Authora. Doteď na něm jezdím občas v zimě do hospody. Je to celkem držák. Na něm jsem začal objíždět nejstarší liberecký traily.
Pak už přišel na řadu pevňák Kona Stuff, na kterém jsem začal jezdit 3DH Cup. Hned první závod v Turnovských Struhách jsem vyhrál a pak už to šlo jen z kopce. Já už teda asi žádný další závod v tomhle seriálu nevyhrál (nebo možná jo, ale už je 1–2×). Po pár letech drncání na pevňáku jsem přeskočil na celopéro a objel pár sezon Českýho DH poháru.

d:key: Z jakého důvodu jsi začal jezdit enduro? Už tě nebavilo jezdit sjezd, nechtěl jsi hoblovat stále stejné dráhy nebo co bylo tím prvotním impulsem?
Vanik: Prvním impulsem asi bylo to, že mi Smety vnutil nějaký enduro kolo Nukeproof. Ani nevím proč jsem si ho kupoval. Nejspíš už mě nebavilo furt někam tlačit sjezdovou hajtru a jezdit někam za lanovkama. Pak asi i to, že výsledky ve sjezdu stály celkem za prd a nějak to stagnovalo.
To hoblování drah dokola asi taky hrálo roli spolu s tím, že člověk mohl dávat kolo po každém závodním víkendu do kupy za celkem dost peněz, . Sjezdových závodů u nás nakonec bylo asi pět za rok, a tak jsem jednou zkusil enduro závody a na sjezd se téměř vykašlal.

d:key: Jako Liberečák bydlíš v bajkovém ráji, Ještěd na jedné straně, Jizerky na druhé. Míst ježdění tam máte habaděj. Ale přesto, kdybys jsi se musel přestěhovat na libovolné místo na světě, kam by to bylo?
Vanik: Kanada.

d:key: To ses teda rozpovídal. Tak jinak, jak to máš se životosprávou, není výjimkou tě zahlédnout s pivem?
Vanik: Mám to s ní dobře, pivo je podle posledních vědeckých studií zdravé. Jak už je člověk starší, tak je blbý, že před závodem může těch piv vypít míň a míň, když chce teda někoho porazit. Jinak jsem samozřejmě polo vegan.

d:key: Jak na tyto dietetické přestupky kouká tvůj manažer a týmový kolega Milan Myšík?
Vanik: Říká „Vaner, ty mě neser“. Ale, když zajedu aspoň Top 50 tak přimhouří očko. Dokonce bych řekl, že poslední dobou na ně kouká až moc. To je pak kolikrát udělá taky a je z toho průser, třeba lehce spálený lýtko grilovacíma kleštěma.

d:key: Vepřový, hovězí nebo salátek? Co je ti chutná nejvíce. Řešíš nějak dietu nebo sníš co ti přijde pod nos?
Vanik: Jako polovegan asi chleba, ale sežeru všecko. Hlavně když to jde k pivu.

d:key: Přijde mi v současném enduro pelotonu, myslím závodním, zvláštní, že všichni jedou na totální „výkon“, přestože na trati jedou tužku, tak řeší watty, stravu atp. Nějak se nám z toho vytrácí radost a zábava, nemáš ten pocit?
Vanik: Mám :-D.

Cenu to má podle mě řešit, když bude člověk jezdit TOP 50 na EWS nebo když je starej, třeba jako legenda Číža.

d:key: Máš bednu na Mistrovství České republiky v enduru. Část jezdců enduro pod UCI resp. Českým svazem cyklistiky nerado vidí. Jak to máš ty? Řešíš to nebo je ti to zcela jedno.
Vanik: Je mi to jedno, ale s tím kolik teď chytli feťáků na EWS, tak to možná nebude od věci.

d:key: Jak frčíš na sociálních sítích? Máš insta? Jedeš storýčka? Je to v současné době věc nezbytná, nutné zlo a nebo se bez toho úplně v klidu obejdeš?
Vanik: Manažer mě donutil už i k insta. Mám tam už pár dní premiérovej příspěvek. Jinak na Fb jsem samozřejmě závislej, ale začínám s tím bojovat. Přestávám třeba sledovat lidi, který dávaj hovnový příspěvky a k tomu jich dávaj pět za den.

Dobrý je třeba když přestaneš sledovat příspěvky od Blindura, protože jich dávaj asi tak těch pět denně a voni pak den před závodama daj nějakej důležitej. Třeba, že start se posunul o 5 hodin nebo podobně. Prostě všeho moc škodí. Storýčka jsem se ještě nenaučil, takže nejedu. Když chce člověk něco dostat, tak je to bohužel asi nezbytný.

d:key: Tak schválně kolik ti naskáče followers, klikejte na Vanikův instáček a fejsbůček.

d:key: Jaké máš plány na letošní sezónu, byl jsi na Zélandu, třeba Franta Žilák jede letos závodit do Chile, kam pojede Vanik?
Vanik: Lyžovat do Gruzie, jinak na kolo letos žádná exotika. Vrchol sezóny by asi mohl být legendární závod Nakakat, kterej nevím kde se jede. Pak samozřejmě Česká enduroserie. Když nevyměknu, tak třeba zkusím Trilogy a pak nějaký jednorázovky Jamnica, Enduro u Jeroma ve Francii a snad pár ilegálů.

d:key: Byl jsi na Megavalanche, za mne je to akce kterou by každý pravověrný sjezdař nebo enduro jezdec měl absolvovat. Vrátíš se ještě někdy do Huezu?
Vanik: Jo. Je to za hubičku a bezva dovolená. Myslím, že za rok bych se opět mohl zúčastnit.

d:key: Jaká je tvoje předsezónní příprava jezdíš na běžkách, skialpy i freeride. Co nějaká posilovna a podobně?
Vanik: Hlavně lyže ve všech podobách, ale běžky s ohledem na lokální podmínky nejvíc, pak trochu lezení a hokeje. Potřebuju si psychicky odpočinout od kola, takže to vytáhnu až někdy v březnu.

d:key: Jaký si mechanik, umíš si na kole všechno se servisovat nebo to dáváš servisákovi stejně to jeho práce, že?
Vanik: Jsem výbornej servisák asi jako Frky a Milan. S duck tapou a zip páskama umím zázraky, ale v kole mi většinou něco dělá divný zvuky. Na to si člověk za ty léta ale zvykne. Je pak vlastně divný, když má člověk nový kolo a to nedělá žádný zvuky.

d:key: Jako tým jezdíte na kolech Cannondale Jekyll budeš přesedlávat na 29"? Milan Myšík prý ano!
Já ne, když mě letos předjede někdo, kdo mě loni nepředjížděl, tak aspoň budu vědět čím to je.

d:key: No dig, no ride. Kdo nekope, ten nejezdí. Známé pořekadlo, ale mě by zajímalo jak to má Honza Vaner? Kopeš, stavíš?
No jo trochu stavím, spíš teda skautuju a čistím. Ostatní to pak musí pěkně vyhoblovat a dostříhat. Na svejch trailech radši vozím brýle.

d:key: Jeden z vašich trailů končí nedaleko pivovaru Vendelín. To nebude náhoda, že?
Vanik: Jsem klasickej plánovač, takže u mejch trailů náhody neexistujou. Docela jsme dokončení Vendelína pěkně zapili přímo v pivovárku (hlavně Pláša a Milan, já jsem rozumnej).

d:key: Za nás potvrzujeme, že Vendelína se hodně těžko odjíždí. Protože, tam to fakt chutná. Jdem dál, hypotetická otázka, kdyby sis mohl vybrat pouze jedno jediné kolo, jaké by to bylo? Myšleno sjezďák, trail bike, enduro, xc, silnička, gravel, fat bike. A jaký rozměr kol (26", 27,5" nebo 29") by jsi preferoval?
Vanik: Enduro, asi 29".

d:key: A poslední otázka. Kdo je tvým kadeřníkem a barberem, protože tvůj haircut je naprosto dokonalý a to stejné platí i o fousech.
Vanik: No samozřejmě já, ostatní ti to vždycky akorát zkurvěj.

d:key: Samozřejmě nechybí ani tradiční poselství na závěr!
Vanik: Dík tobě za rozhovor, Kursportu, Aspire, Dakinu za podporu a fanouškům za fandění.



Foto: osobní archiv Honzy Vanera

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka CanaLL 1.2.2019 v 5:07

    Dobře Hans!!! konečně někdo "normální" :PIVO::PILA::PIVO:

  • anonymní uživatel Ruda 1.2.2019 v 9:04

    Vana is the MAN!!! and Milánek Is the f**king Trail ever!!!!

  • anonymní uživatel Maverick (ondrej (a) drivefactory.cz) 1.2.2019 v 14:52

    YEAHHHH!!!!

  • profilová fotka Kafičko 1.2.2019 v 15:32

    Yesssss-Vanik je prostě svůj na pohodu borec a proto tě mám Honzo rád ;-)

  • anonymní uživatel Lenny (Já (a) nechápu.nuc) 1.2.2019 v 19:37

    Rozhovor který mě bavil byl franta žilák. Jo, ten byl dobrej. Člověk by se s nim stotožnil. Rodina, normální práce, a jezdí závody téměř jako profík a přitom to má jako hobby.
    A teď drobné rýpnutí. Podle toho co slyšim a čtu od různých "bajkerů" , tak nemám na kole co dělat. Enduro závody mě nebaví protože mi to přijde jako nosit módní roztrhaný upnutý kalhoty - má to každej jen proto že to ma káždý kdo chce být s dobou. Mega mě absolutně nezajímá, jen jednou ročně kouknu na redbull rampage jinak spíš raději jezdim než sleduju jak jiný jezdí. Stravu nemám, endurospecifik hadry taky ne a kolo jsem vybíral podle toho jak se mi na něm jede a jak se něm cítím, ne podle toho co frčí za rozměr a materiál. pivo mi nechutná a spís než dojet z hospody A do hospody B mam bajk na to si užít jízdu a to co nejvíckrát za den.
    No a teď se do mě pustťe že tu brečim a tak. Ale ne, nebrečim, jen reaguji na to co se děje v okolí bajkování. Každý v knajpně řeší rozměry, materiál, stack a reach a další moc neříkající pojmy..ano, přesnq to jsem řekl. Nic neříkající pojmy. Čísla. Prostě nezapadam do norem, protože nic z toho mě nebaví.
    Nechci se tim nikoho dotknout, je to můj názor, třeba nejsem sám, třeba bude někdo mít podobný smýšlení..
    (Píšu jak mi mozek jede, tak sorráč :D )

  • anonymní uživatel Martin 2.2.2019 v 1:19

    SOUHLAS s Lennym!!

  • anonymní uživatel Voser 4.2.2019 v 13:30

    Lenny: nevím jestli si nemáš ským pokecat, ale pakuj dopíči s takovýma kecama

  • anonymní uživatel stofan 4.2.2019 v 20:28

    Lenny: nemyslim ze tu je nejaky probem s komunitou bikerou. skor s hlavou... hochu ty mas komplex jak hovado :D

  • profilová fotka CanaLL 5.2.2019 v 10:07

    Lenny: když tě teda nic nezajímá, nebaví, všichni tě serou a pivo ti nechutná, tak sem radši nepiš takovýhle vejplody a di si spíš zajezdit teda...

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 5.2.2019 v 10:22

    Rozhovor pobavil, ten takovej osobitej smysl pro humor se mi líbí :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí