reklama

Test: brýle CTM SLID - větší, skoro jako MX brýle

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 3.2.2020

Pro sezónu 2020 si slovenští CTM připravili spoustu novinek, mezi nejzajímavější rozhodně patří dvojice helem Draax a Molab a potom také brýle Slid. Na ně se dnes podíváme podrobněji.

Slidy si jedou v moderním stylu, tedy velké a výrazné zorníky, které kryjí kromě očí také velkou část okolo. Skoro jako velké MX brýle. Chráněná plocha pod zorníkem je obří. CTM Slid ti nabídnou řešení, kdy počasí není k použití MX brýlí optimální, například, když je vyšší vlhkost, mlha či prší. Bavíme se samozřejmě o enduru či trailování, o disciplínách, kde nejedeš jen dolekopcom, ale také občas šlapeš vzhůru.

Konstrukce CTM Slid sází na uchycení zorníku pouze z horní hrany, spodní hranu pak tvoří samostatný zorník. Co se týče bezpečnosti, tak mnozí z tohoto řešení mají obavy, protože při pádu by užší hrana mohla být potenciálně nebezpečnější než pokud by byl rámeček brýlí okolo celého skla. Já tyto obavy nesdílím.

Ad rámeček, u CTM Slid je vyroben z flexibilního polymerového materiálu s názvem Grilamid TR90. Matroš umožní jistou flexi, do maximálního rozsahu jsem rámeček ohnout nezkoušel, ale pro běžném používání vypadá naprosto neprůstřelně. Ze stejného materiálu jsou i nožičky, jejich povrch je pogumován a díky tomu dobře drží.

Nožičky umožňují změnu délky v rozsahu cca 10mm, Slidy sednou na každou hlavu. Nejen hlavu i nos. Nosník umožňuje libovolné nastavení, pro mne zásadní věc, protože kořen mého nosu po dávné zlomenině by jako rovný označil málokdo.

CTM se chlubí tím, že pro brýle SLID nesázelo na asijský katalog, ale vytvořili si vlastní návrh tvaru zorníku. A za sebe musím říct, že se povedl. Je zaoblený jak ve svislém, tak vodorovném směru a příjemně kopíruje tvář. Výhled je velkorysý a ničím nerušený, v zorném poli nezavazí žádná součást brýlí. Polykarbonátová skla jsou opatřena vrstvou proti odření a zamlžování. Prvně jmenovaná samozřejmě funguje proti běžným oděrkám vzniklým při neopatrné manipulaci, pokud po skle budeš jezdit hřebíkem, tak neuspěješ.

Anti-fog funguje bezvadně. I za velké vlhkosti je velmi obtížné brýle zamlžit, mluvím o situaci, kdy například stojíte. Pokud se však i toto povede, tak jakmile se rozjedeš, během pár metrů jsou brýle opět krásně odmlžené. Nakolik je to ovlivněno anti-fogem či ventilačními otvory na horní straně zorníku těsně pod rámečkem nevím, ale v kombinaci odmlžují dokonale.

Součástí balení je trojice různobarevných skel, „hogo fogo“ zrcadlové tmavší sklo do slunečného počasí, dále rozjasňující růžové do horších podmínek a poslední univerzální s dýmově šedým sklem. Všechna skla mají minimální zkreslení a opravdu dobře se přes ně kouká. Pokud vyloženě nesvítí slunce nelze v podstatě použít zrcadlovky, protože jsou příliš tmavé. V pošmourném podzimním a zimním počasí jsou nejpraktičtější růžové, které lehce zvyšují kontrast a usnadňují viditelnost, ale barví výhled lehce do růžova. Osobně bych místo lehce tmavých šedých ocenil čistě průhledné. Protože i drobné zatmavení limituje použití tohoto skla.
Jako poslední zmíním, že všechna skla disponují UV filtrem řady 400.

Výměna skel vyžaduje trochu cviku. Do vlastního rámečku jsou nacvaknuty a stejně tak je uchycen i nosník. První nasazení skla jde ztuha, další je již snazší. Ale je vyžadována relativně velká síla a docílit výměnu skla bez omatlání zorníku je dle mé zkušenosti skoro nemožné.

Za poměrně přívětivou cenu, necelých 50 Euro, dostanete brýle se třemi skly, tvrdý obal na uchování jak samostatných brýlí, tak náhradních skel a pytlíček z mikrovlákna, který lze využít i jako hadřík na vyleštění zorníků.

CTM Slid nabídnou moderní vzhled, styl, praktičnost a především výbornou funkci. Neoplývají sice spoustou kouzelných funkcí, které nabízí specializované brýlové firmy, ale zase stojí zlomek ceny.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Kubo (alahuakbar (a) gmail.com) 3.2.2020 v 14:49

    Na tento typ brílí si treba dať pozor. Otvorená spodná hrana funguje pri páde ako žiletka. Nebudem postovať obrázky rozrezaných líc...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí