reklama

Test: Giant Fathom 29 2 - za 33 tisíc nabídne spoustu zábavy

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 25.1.2021

Hardcore pevňáky, volně přeloženo pevná kola s geometrií, jakou mají běžně enduro a trailbiky. Ty byly vždycky výsada hlavně Anglie a přidružených kolonií. No, vlastně jenom té Anglie. Smysl to samozřejmě dává, odolné univerzální kolo, které díky absenci čepů a tlumiče míň stojí, ať už při pořízení, tak v případě servisních nákladů. Ostatně, můžete připočíst i výrazně větší univerzalitu pevného kola z hlediska "běžného" použití, tj. ježdění po cyklostezce do práce nebo po polňačce na pivo. 

Rok 2020 ovšem dost značně zamával s tímhle "pevňáky jsou pro anglány" stereotypem, protože agresivní pevňák 29" is the new gravel/27plus/fatbike/... A to nemyslím nijak zle, je to prostě nový trend a oproti všem předchozím, naprosto "zásadním" inovacím, mi tohle přijde jako dobrý nápad. Přece jenom, pevňák se zábavnou geo může mít ohromnou škálu využití a může sloužit jako skvělý doplněk, a to jak k vysokozdvihovému závodnímu enduru, tak k ultralehkému XC chrtovi. A navíc moc nestojí. Resp, občas moc nestojí. Čímž už se obšourně dostávám k dnešnímu testbiku. Jasně, jsou luxusní agresivní pevňasy atakující hranici 60, 70 ba klidně i sta tisíc. Ale to mě upřímně až tak nebere. Daleko zajímavější mi HT kola přijdou právě tím, že díky úspoře za některé komponenty, prostě nemusí stát moc. A dnes testovaný Giant Fathom 29 2 stojí podle mě až nestoudně málo. Cenovka říká 32 999 Kč. 33 tisíc za kolo použitelné při jízdě z kopce podle mě fakt není moc. A co za tohle dostaneme?

     

Hliníkový rám se 130mm vidlicí a poměrně agresivní a moderní geo. V Mku je reach 445mm, úhel hlavy 66°, 435mm délka zadní stavby a 75° sedlový úhel. To jsou čísla, co mají ambice jezdit z kopce. Ohledně osazení, za 33 tisíc se samozřejmě nedají čekat žádné enduro/sjezdové závodní komponenty. Abych byl fér, Fathom nemá být apriori pevné enduro, Giant jej označuje jako trailbike. I tak mě ale baví, že na kole za 33 tisíc najdete i v Mku teleskop se 150mm zdvihu, ráfky připravené na bezdušové použití (stačí kolo vytáhnout z krabice, nalít mlíko a nafoukat) a sadu Shimano Deore 1x12 s klikami Praxis. Sjezdově smýšlejícího jezdce potěší kokpit Giant s 800mm řídítky, 40mm představcem, obojí v moderním průměru 35mm.

Při ladění kola před prvním vyjetím na mě "nižší cenová hladina kola" dýchla hlavně z "montážních" brzd Tektro TKD 143 (brzdy, co se víceméně neprodávají, jenom montují na kola) a gripů Giant bez objímky. To není nic drastického. Ostatně, gripy jsou vždycky o preferencích, já osobně se usadil u Odi nebo Renthalu a tovární jdou okamžitě dolů, proč tedy zbytečně platit za něco, co okamžitě sundám. K brzdám, platí to podobně jako u gripů, než platit za nízkořadové Sramy, které stejně nefungují a musíte pořídit nové, je lepší za ně nepřiplácet. Nicméně Tektra i přes relativně dlouhé páky jdou, díky možnosti nastavení vzdálenosti pák k řídítkům, jakž takž naladit aspoň co se týče ergonomie pro první testovací použití.

Co naopak u přes nižší cenu levně nepůsobí ani se nechová, je vidlice Suntour Raidon 34 R-LO. 34mm vnitřní nohy nepůsobí subtilně, vidlice se jeví velmi solidním dojmem a v rámci cenové kategorie nabízí vzduchové pružení a nastavení odskoku a jakous takous kompresi v podobě 8 poloh na lockoutové páčce. (Giant měl původně v úmyslu osazovat tohle kolo primárně svou vidlicí Giant Crest 34, nicméně protože korona atd. mají některé řady Fathomu papírově víceméně stejnou vidlici od Suntouru).

Ještě jedna velmi důležitá věc k ladění posedu kola. Ovšem týká se jenom nás, co má máme poněkud kratší nohy. Kombinace 150mm sedlovky a šroubů na košík na láhev na sedlové trubce, si úplně stoprocentně nerozumí. Sedlovka proto nejde zasunou "na doraz", jakmile narazí sedlovka na závit horního šroubu, zbývají k horní matici +/- nějaké 4 cm (u testovaného Mka). To by teoreticky mohlo spoustě jezdců stačit, nicméně všem krátkonohým jezdcům bych doporučil vyzkoušet naladit si sedlo co nejpřesněji, než za kolo zaplatí.

Od prvního vyjetí je patrné, že trailové zařazení Fathomu je správné. Geometrie v kombinaci s 2,5 gumami Maxxis (DHF předek, Agressor vzadu) na ráfcích s 30mm vnitřní šířkou, nedělá z Fathomu zrovna chrta, který by si kdovíjak liboval na cyklostezkách nebo polňačkách. Či celkově v jízdě po rovině. Asfaltové a podobné výjezdy taky nejsou jeho nejsilnější parketou. Nutno říct, že váha celého kola v Mku bez pedálů se pohybuje někde lehce přes 14 kg. Zkrátka, Fathom není, určitě není, XC kolo. Ale ani být nemá. Nicméně by bylo nefér říct, že jede špatně do kopce. Není to švihač, jakmile ale dojde na náročnější výjezdy v terénu, je jasné, že sem Fathom patří. Široké ráfky, široké pláště a delší zadní stavba kolo extrémně uklidňují. A na pevňáka má ve výjezdu výbornou trakci. Prostě neklouže na kamenech a kořenech, dobře sedí na zemi a pořád je kolo poměrně živé a obstojně reaguje. Jakmile vyjedu na kopec a pustím se po trailu dolů, žasnu nad tím, kolik legrace se dá užít na pevňáku za 33 tisíc. Geometrie je výborná a i když 130mm vepředu není moc, v kombinaci s 29 palcovými koly je možné projíždět na Fathomu velmi jistě i v místech, kam bych si běžně pevňáka primárně nebral. 

Na první svezení z hlediska sjezdových vlastností balancuje Fathom ve slušně vyváženém středu stability a obratnosti. Není to úplně super obratný dirťák, ale ani to není nudný minisjezďák. Na hladkých trailech mě kolo baví tím, jak dobře jede a hlavně se mu vyloženě chce do vzduchu. Je to velmi, velmi zábavné kolo. Pokud jsou traily aspoň trochu z kopce. Pokud jsou traily víc z kopce, v hrabance, po kořenech, kamenech a přidruženém rokenrolu, je na Fathomu pořád dost zábava. Možná ještě víc, než na snažších trailech. Kolo je slušně stabilní a nezalekne se ani opravdu prudkých míst. 130mm v kombinaci s 29 palcovým kolem a 2,5 gumou toho dost pobere, střed je akorát nízko, reach je dost dlouhý a hlava položená tak, abyste mohli i v prudkém terénu jet v agresivní pozici s váhou co nejvíc vepředu. Samozřejmě, sedím na pevňáku, takže jakmile se rychlost zvyšuje, udržet kolo na zemi je dost dřina a dóst to drncá. U testovaného modelu ale dřív než moje odhodlání udržet kolo na trailu, odešly brzdy. Teda, ne že by se rozsypaly, ale sotva jsem začal jezdit trochu z kopce a přišlo mi, že Fathomu ten směr taky víc sedí, přestaly Tektra absolutně stíhat, přehřívaly se a prostě nebrzdily dobře. Což mě přivádí ke komponentům.

Po prvním dni ježdění jsem příjemně překvapený vidlicí. "Suntourka" je pro trailové účely dostatečně tuhá a i přes jednoduchý systém pružení s pozitivní vzduchovou patronou a negativní ocelovou pružinou se nijak extrémně nenoří do zdvihu, přední kolo udrží na zemi a ruce mě nějak zvlášť nebolí. Teda bolí mě celej člověk, protože po x letech sedím na pevňáku, ale rozhodně to není primárně z vidlice. Nastavení odskoku má slušný rozsah a každé jedno cvaknutí opravdu mění chování vidlice, to samé platí u komprese/lockoutu. Obutí Maxxis je na trailu super, zadní Agressor se na mokru teda trochu zalepuje a úplně dobře nebrzdí, nicméně do sucha je tohle kombo výborné. Po pár km, které potřebovala dvanáctková sada Deore na zajetí, řadí naprosto parádně a přesně. Škoda jenom, že Deorkové řazení umí odřadit o tři polohy na lehčí převod, ale řazení na těžší převody jsou možné jenom o jedno cvaknutí. No ale rozsah 10-51 zubů je fakt dost. V kombinaci s 30 zubovým převodníkem se dá jezdit prakticky po zdi. Kokpit Giant je super, tuhý, dobře tvarovaný, není důvod ke stížnostem, teleskopka jezdí nahoru a dolů a kola se točí. Kola nejsou kdovíjak ultralehká, nicméně 30mm široké ráfky pomáhají zlepšovat grip a ráfky zatím působí relativně odolně. Super je použití Deore nábojů, protože z historie vím, že Deorkové náboje mají tendenci vydržet dost dlouho. A pro rok 2020 mají Shimano náboje snad poprvé zapouzdřená ložiska. 

 

Slabým místem jsou ale výše zmíněné brzdy. Tektrům pomáhají 180mm koutouče a na běžné rekreační xc/lehčí trail by asi nenáročnému uživateli stačily. Nicméně já jsem rozhodně náročný uživatel a hlavně mi přijde, že Fathom 29 2 má daleko víc sjezdového potenciálu, než mu umožní tyhle brzdy. Naštěstí se mi doma na poličce povalovaly jedny erární čtyřpístkové XTčka, takže šly na kolo a šlo se testovat dál.

Jsme znovu na kopci, Fathom za 33 tisíc dostal oproti sérii lepší brzdy a lepší gripy se zamykáním. Jinak všechno dle katalogu. A je jedním slovem: Skvělý. Do kopce jede pořád stejně jistě a dobře. A z kopce jede ještě líp, protože vím, že vždycky zabrzdím. Od trailových center až po lehčí bikepark, tohle kolo zvládne všechno. Samozřejmě, drncá to, chce to trošku rozumně volit stopu a taky doma trochu dřepovat a klikovat. Ale rozhodně jsem neměl pocit, že by při běžném nezávodním ježdění po ČR Fathom po upgradu brzd jezdce omezoval. Nutno taky říct, že čtyřpístkové XTčka rozhodně nejsou nutné, na pevné trailové kolo mají možná až trochu moc síly. Pokud byste se chtěli držet co nejnižší ceny, i dvoupístkové Deore brzdy budou ladit s celou sadou a vyjdou na nějaké 4 tisíce.

 

Pokud byste chtěli jít naopak druhým směrem, tedy postavit si jezdivou raketu na bázi Fathomu, asi by to sežralo malinko víc peněz, tohle kolo by pro maratonské účely potřebovalo pořádnou odtučňovací kůru, minimálně na kolech. Užší a lehčí ráfky, užší pláště, odlehčit kokpit asi i vidlici, Raidon dobře funguje, ale rozhodně neváží málo. Pak by se dal postavit poměrně pohodlný univerzál. Ale kouzlo Fathomu je rozhodně jinde, než ve dlouhých vyjížďkách po asfaltu kolem řeky, nebo bloudění po Vysočině po trase KPŽ. Nicméně, varianta střídat originální a druhé rychlejší a lehčí kola, by mohla být zajímavá varianta jak udělat z Fathoma "dvě kola v jednom". Fantazii se u 29" HT meze nekladou.

Mimo testovaného modelu Fathom 29 2 nabízí Giant i vyšší verzi Fathom 29 1. Tohle kolo stojí 39 999 Kč a místo Deore má sadu Sram SX Eagle s NX přehazkou, lepší čtyřpístkové brzdy Shimano MT 420 a vidlici buď Giant Crest nebo RockShox 35. Jinak je osazení totožné jako nižší model. Je na posouzení každého uživatele, zda chce přitlačit za lepší brzdy či mírně lepší vidlici RockShox, nebo zůstane u levnější varianty a tunit bude až posléze.

Finální resumé testu Giantu Fathom 29 2, trailové devětadvácy za 33 tisíc? Jedná se bezesporu o výborné kolo na traily, v továrním olepu snese snazší příměstská trailové centra nebo "běžný provoz kolem komína". Po upgradu brzd bych se ho nebál vytáhnout ani do větších kopců nebo do míň náročných bikeparků, to už by taky záviselo na odvaze a skillu jezdce. Fathom díky své vyvážené geo a tlustým gumám poslouží jako skvělá varianta prvního kola pro člověka, co má ambice začít jezdit trochu z kopce a nechce úplně finančně vykrvácet. Případně je to zajímavá varianta "trochu jezdivějšího kola" pokud máte doma jedno skoro miniDH (nebo vlastně klidně i opravdický DH) a rádi byste si užili trochu legrace na pomalejších a nenáročnějších trailech...a nechcete na tom úplně finančně vykrvácet. A taky nechcete zásadně ubírat ze sjezdových vlastností. Okřídlené "sjezdařovo XC, XCčkařovo DH" by bylo trochu mimo, protože Fathom nemá být ani sjezďák ani kroskántry kolo. Je spousta rychlejších a lehčích pevných XC/Trail kol, které líp jedou do kopce. A stejně tak je spousta vyloženě hardcore pevňáků s vidlicí 160mm a víc, které vám dovolí jezdit absolutní pekla relativně v jistotě. Ale Fathom má být univerzální trailbike za dostupnou cenu. A to rozhodně je, s drobným upgradem a trochou odvahy je to kolo, které může být pevným ekvivalentem Trance 29 za výrazně míň peněz, ovšem s výrazně podobným potenciálem. Traily, menší bikeparky, možná, možná i enduro závod. Bude to drncat, ale bude to bavit. A nebude to moc stát.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Franta 25.1.2021 000 12:48

    "Je spousta rychlejších a lehčích pevných XC/Trail kol, které líp jedou do kopce."
    Který to jsou? :-) Koukám po něčem, co je použitelný jako nezávodní XC i třeba do Rychleb a TT.

    • anonymní uživatel Čert (cert (a) dolekop.com) 25.1.2021 000 13:17

      Namátkou třeba Transition Spur, Yeti SB115, Mondraker Podium, Kona Hei Hei Spec. Epic, Trek Top Fuel, Cdale Scalpel, Scott Spark, a další a další. Samozřejmě v cenové kategorii okolo 30 tis. těch XC/Trail jezdivých kol moc není. Ale z "levnějších" HT prý dost překvapuje třeba Spec. Chisel.

  • anonymní uživatel smeták 25.1.2021 000 13:24

    Super článek díky za něj. Docela by mě zajímal podobný testík kola Qairon Spyro MK2. Navzdory vší nenávisti co je na internetu vůči Qaironu, tak ten rám vypadá krásně díky zahlazeným svárům a ve všech variantách je jen a pouze osazení od Shimama, žádný Sram shit sady... za což klobouk dolu.

    • profilová fotka Keli 25.1.2021 000 16:43

      Pokud se nám podaří kolo získat, tak test bude. Ale zatím se nám od nich žádné kolo získat nepodařilo. Ale nejsou sami, s RB to máme stejně :-)

  • anonymní uživatel Jakub (czjakruz (a) gmail.com) 25.1.2021 000 14:22

    Díky za super článek. Tohle dilema jsem ještě před pár týdny řešil - jak postavit trail bike a nevykrvácet. Porovnávaje specky, geometrie, cenu a v dnešní době tolik diskutovanou dostupnost jsem nakonec koupil RM Blizz TRL 70-29, cena stejná jako vyšší Phantom a stejná je i slabina - brzdy. Jinak kolu není co vytknout. První kilometry na sněhu ukázaly že novodobá geo s kombinaci s HT má opravdu potenciál.

  • anonymní uživatel Karlička 25.1.2021 000 15:19

    Na blize jsem dal dopředu203 katouč a brzdí to o dost líp

  • anonymní uživatel nickname 25.1.2021 000 17:49

    celkem mazec, že na "vyšší výbavě" najdete řazení sx, protože nic horšího snad neexistuje :) to doeore je proti němu o level spíš dva vejš.

    • anonymní uživatel Orbann (orbann (a) seznam.cz) 26.1.2021 000 10:13

      Kde se ten level, špíš dva projevujou? předpokládám, že mluvíš z vlastní zkušenosti

      • anonymní uživatel Čert (cert (a) dolekop.com) 26.1.2021 000 10:24

        Z mojí zkušenosti je rozdíl těch dvou levelů třeba v tom, že Deore přehazky se svévolně nerozpadají po půl hodině jízdy, nebo že Deore kazeta sedí na ořechu jak má, nemá milimetrové vůle a tím pádem to při jízdě nemlátí, jako bys měl v rámu nasypaný kameny. SX prostě není cesta.

        • anonymní uživatel Kule 26.1.2021 000 10:39

          SX je dobra cesta k tomu naucit se jezdit chainless...

          • anonymní uživatel Orbann (orbann (a) seznam.cz) 26.1.2021 000 12:01

            řazení moc neřešim, protože to mám po chvilce zas bouchnutý. Skusíš dát novou patku, ale už je koplá přehazka a pak to pořád dolazovat aby to trochu fungovalo. Pouštět peníze za drahý řazení mě smysl nedává, ještě s ohledem na to, že všechny 12s co jsem měl (sram gx a XT) nefugovaly dobře.

          • anonymní uživatel Shu Lin 26.1.2021 000 14:30

            to má jednoduchý řešení - krátký ramínko, nebo aspoň 10s trololoooo

          • anonymní uživatel agrrr 26.1.2021 000 18:47

            @Orbann: tak s tymto musim 100% suhlasit, vymrskal som neskutocne prachy za nove XT 12s radenie a neradi to ani z daleka tak dobre jak primitivne 11speed SLX od Shimana :D A to mam na novom bajku a kompletne novu sadu ! Radsej investujem 3x do 11speedu ako do nedotahanych 12speed setov.

          • anonymní uživatel smeták 26.1.2021 000 21:22

            jednoduché řešení je právě to deore, ono nejen že je to lepší, než SX (vlastně i než NX), je to i levnější, takže to nebolí, když musíš kupovat nové :)) To samé platí o brzdy od sramu, v základu je to bída. Sram má podle mě smysl jen od GX nahoru.

          • anonymní uživatel Orbann (orbann (a) seznam.cz) 26.1.2021 000 22:40

            10s Zeečko mě funguje po prvním nastavení perfektně, a už na to nemusím šahat a nijak ladit.
            12s kazety jsou k hovnu, jemně odstupňovanou kazetu na lehkejch převodech 99% riderů nepotřebuje. Drtiči do kopce potřebujou velkej rozsah, to beru, ale ten jde v pohodě udělat na 9s kazetě (škoda ze to nikde za rozumný prachy jeste k dostání, nebo o tom nevim)
            52zub s malym převodníkem je stejně dobrej tak trénování rovnováhy :-) to radši změnim pohyb a půjdu pěšky

  • anonymní uživatel CanaLL 26.1.2021 000 19:00

    agrrr: kdoví jak to máš seřízený, mám 12s SLX a zatím super. Často stačí špatnej stav nebo vedení bowdenu a můžeš mít hazku jakou chceš a nepude... Každopádně sram NIKDY! Jak brzdy, tak pohon.

  • anonymní uživatel Luk 28.1.2021 000 12:40

    Kamárádi na ty shimano 12tky nadávají (XT/SLX 2020). Mají píchání s tím "switch leverem" po bikeparku se jim to často rozhasí a buď nepřehazuje, nebo když to otevřeš, tak samozřejmě padá řetěz. Na technický věci, xc, am asi dobrý, ale při topspeedech se jim to rozhasí. Já mám GX 12 (2020) a jsem z toho taky nešťastnej. Dělá to bordel, likviduje řetězy, zuby ubejvaj, ale přehazuje furt a řetěz nepadá. Na pytel je asi obojí a každý jinak, ale k 11 se mi zas vracet nechce.

  • anonymní uživatel peter (milliondollars (a) protonmail.com) 28.2.2021 000 0:47

    kolko asi tak mozu vazit tie giant kolesa? nevie niekto aspon odhadnut, zvazujem ci sa mi oplati kupit nejake lahsie

    • anonymní uživatel Čert (cert (a) dolekop.com) 28.2.2021 000 9:52

      Kola váží 2440g, ráfky 640g. Upgrade kol je hned po brzdách nejrozumnější vylepšení tohohle kola, Náby jsou dobrý, ale zadní Deore má skoro půl kila, tam se dá taky nagramařit. Já pro víc XC/Trail zaměření naladil DT XM 421 ráfky, zeslabovaný dráty a XT náboj dozadu, jsem na 1840g.

      • anonymní uživatel peter (milliondollars (a) protonmail.com) 28.2.2021 000 12:13

        diky za info. ja tam dam asi ojete DT XR-1650. tie DT XM 421 mas sirku 25mm? aky rozmer plastov to znesie?

        • anonymní uživatel Čert (cert (a) dolekop.com) 28.2.2021 000 16:37

          Jo, 25mm, není to tak dávno co 25mm byl širokej DH ráfek, takže to ty pláště do 2,5 v klidu pokouše.

  • anonymní uživatel more (bledypanter (a) gmail.com) 14.4.2021 000 17:20

    zvladol by ram aj 150mm vidlu? resp aky najvacsi zdvih sa tam da dat?

    • profilová fotka Keli 15.4.2021 000 13:48

      Rám zvládne cokoliv, otázkou je jak se na tom pak bude jezdit.

  • anonymní uživatel Zdenec (jeczny (a) gmail.com) 14.7.2021 000 13:38

    Tenhle bajk vlastním a myslím, žes to popsal opravdu přesně. Nechal jsem si i starýho Reigna na 26'', ale momentálně jsem v náladě, kdy tohle plánuju vzít na Blinduro. Jen ty brzdy pořešit teda :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí