Test: Kalhoty Haven RAIN BRAIN a větrovka PIOGGIA - do mokra, do zimy

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 1.12.2020

Jak dlouho by měl trvat správný test, abych se pod něj mohl s klidným svědomím podepsat a čtenář neměl pocit, že je to píár článek vycucaný z prstu? Za á 4 minuty, za bé 4 hodiny, za cé 4 dny, za dé 4 měsíce nebo za é 4 roky? V tomto případě je správná odpověď za É!

Kalhoty Haven RAIN BRAIN

A co testuju tak dlouho? Kalhoty od českého prodejce HAVEN. Kalhoty RAIN BRAIN. Kalhoty do podzimních sra... teda plískanic (hrozný slovo, jak z učebnice pro prvňáčky, to by bajkerovi nikdy z huby nevypadlo!). Kalhoty, které kombinují nepromokavý materiál s tím, který lépe dýchá. Kalhoty, které jsem si soukromě koupil přesně před čtyřmi roky. Kalhoty, které ti chci doporučit. 
O co teda de: dlouhé kalhoty, stopro určený pro bajkování. Celé jsou tomu přizpůsobené. Odolný materiál, na zadku a holeních nepromokavý, v pase suchým zipem stahovatelný a zároveň silikonový nápis na vnitřní straně pasu zaručí, že nesklouznou na úroveň tvé chlupaté čárečky. Dál maj poutka na protažení oldschoolového pásku, dvě kapsy vpředu, do kterých se v pohodě vleze mobil, dva rozepínací větrací otvory na stehnech, reflexní prvky a možnost zúžení nohavic na lýtkách. 

Dlouhý akorát, měřím 174 cm, velikost eM mi perfektně sedí. Čtyři roky ježdění odolnost materiálu prověří náležitě. Jezdil jsem v mokru i suchu, zimě i sněhu. Ani po čtyřech letech a určitě pár tisíci kilometrech gatě nejsou na vyhození. Ještě určitě nějaký pátek sloužit budou. Všechny zipy (ty suché i ty klasické) fungují, materiál je pouze osezený v oblasti sedátka. Jinak ok.

HAVEN mluví o nepromokavosti materiálu. Ano, s tím se dá souhlasit. Nikde jsem se nedočetl, jak vysokým vodním sloupcem disponuje. Osobně tipuji něco okolo 10000 milimetrů. Mohlo by se zdá, že to není dost, ale ruku na srdce - nežijem ve Skotsku a kdo z nás jedeme na celodenní švih v totálním marastu?! Na několikahodinové vyjížďce kalhoty svému RAIN BRAIN slovu dostojí. Ale uvědom si, že v přední části stehen a zadní části lýtek materiál nepromokavý není, takže z toho plyne: zadek bude v suchu a voda po holeních bude stíkat dolů, zbytek bude dýchat. Za mne dobrá varianta.

   

Větrací otvory na stehnech jsou fakt na místě. V teplotách okolo deseti stupňů se šiknou. Navíc jsou podšité síťkou, tak nemůže nic dovnitř ani vypadnout ven. Když už jsme u té teploty - hrozně záleží na tvém tempu a faktoru pocení. Já se třeba potím hodně a při pohodovém tempu stačí gaťata v pohodě pot pouštět ven. Při svižnější jízdě atakující hranici tepovky jsem měl lýtka i zadek zpocený. Ale toto fakt nejsou hózny na xc švih! Jsou fajn na pohodový ježdění hore i dolekop.com.

Mnohokrát jsem rainbrainy vyzkoušel i v zimě v teplotách pod nulou. Pokud už je to moc, tak sáhnu po podvlíkačkách a jsem celý den v topu. 

U kotníků je dlouhý zip, který je dobrý k pohodlnýmu přetažení přes patu. Ještě je krytý sucháčem, díky čemuž se nabízí další možnost, jak případně větrat. Nechám zip otevřený a jen lehce stáhnu suchým a hned je mi lépe. V této části jsou našité reflexní pruhy, které i po těch letech fungují. Nutno ale říct, že nejčastěji na praní používám kartáč. Do pračky je hodím fakt v nouzi nejvyšší. Ctím zásadu, že funkčním materiálů časté praní nedělá dobře. 

Bunda Haven PIOGGIA

K čemu by mi byly voděodolný kalhoty, kdybych měl vršek durch?! Tak mi v HAVENu přibalili bundu PIOGGIA (v překladu déšť, sprška, ...). Je to novinka v nabídce a společně s "chytrými" kalhotami dává smysl. Tak zkouším. 

První, co mne zaujme, je materiál. Žádnej igelit ani pogumovanej šusťák, ale takovej příjemnej, hebkej materiál fakt super na dotek. Dle popisu na webu je to bistretch (asi bude příjemnej na holkách a klucích). Švy jsou podlepené a bohužel opět žádná info o vodním sloupci, natož o odvodu potu. Nezbývá než vyzkoušet na vlastní kůži.
Venku 12 stupňů, hážu na sebe dres s vysokým obsahem merina a jen tuto bundu. Je fakt lehká a na těle příjemná. Na mne opět velikost M. Ani na bajku, ani na gravelu nemám pocit, že by se mi někde vyhrnovala nebo že by mi byly rukávy krátké. Bunda sice postrádá silikonové neklouzavé plochy, ale asi nejsou potřeba. V této cenové relaci (plus mínus 15 stovek) nečekej žádný velký fičury. Odvětrání je v podpaží díky mnoha otvorům a na zádech větší překryté průduchy. Na zádech dost velká kapsa na to, aby spolkla telefon, peněženku a pár dalších nezbytností. Navíc krytá légou i chráněná pogumovaným zipem. Okolo kapsy jsou dva reflexní proužky.

  

V bundě jsem najezdil víc jak 20 hodin. A stejně jako u všech nepromokavých hadříků, hodně záleží na tvým tempu. Ale ani po tříhodinové svižné vyjížďce na gravelu nebo bajkové kopcovité nemám pocit, že bych se v ní vařil. Pocit pohodlí stále přetrvává. 
Ano, až když bundu sundám, zjistím, že mám záda zpocený.  Ale bunda není zapařená vevnitř!

A jak je to s tou nepromokavostí? Bohužel opět nikde ani zmínka o nějakých vodních sloupcích! Ale ze své zkušenosti můžu napsat, že odolnost proti vodě je slušná. Ne, není to igelit, takže po čase si voda cestu najde. Ale trvá to. Na straně druhé ten materiál je boží. Ale abych nebyl přehnaně nadšený - všiml jsem si, že se odchlipují rožky pásky, kterou jsou švy podlepené. Zkusil jsem tomu rukou pomoci, ale jde to těžko, tak snad zůstane jen u těch rožků.

Bunda lehoučká a skladná. I přesto je látka dost odolná. Odolala i mému nechtěnému výletu do šípkového keře. 
Jo, na co bych úplně zapomněl - má v límci schovanou kapuci. Je to důležitý? Může být, dokážu si představit, že bundu budu vozit jako záložní od podzimu do jara. V batohu místo nezabere a dokáže fest zvednou tepelný komfort v horším počasí. 

Suma sumárum kalhoty Rain Brain i bunda Pioggia jsou bajkerský hadry do nepohody. Bunda se bude hodit celoročně, kalhoty pak borcům pak při teplotách pod deset stupňů. Jo, zkoušela je i ta moje bajkerka a byla spokojená, takže s klidným svědomím doporučím i amazonkám, který se nezaleknou mokrýho počasí!


PS: nedávno jsem testoval jiné kalhoty od Haven (test si můžeš přečíst zde), tak jednoduché porovnání: 
RIDE-KI - lehké kalhoty, určené na enduro, s odolným prvky, více odvětrané
RAIN BRAIN - těžší tužší materiál, odolnější vodě, teplejší, gatě na nezávodní tempo celodenní vyjížďky

Foto: Vanda a Laura 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel K. 1.12.2020 000 7:58

    Bunda :7000 mm vodní sloupec, 2000 mm prodyšnost.
    Kalhoty :Kompletní zadní díl tvořen nepromokavým avšak částečně pružným waterproof materiálem
    s vodním sloupcem 15.000mm, přední části z prodyšného materiálu.

  • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 1.12.2020 000 11:07

    Hmmm,asi do nich půjdu :)

  • anonymní uživatel K2 (tomas.ffuk (a) gmail.com) 1.12.2020 000 11:24

    Díky za hmotnost bundy a změření délky zad od švu límce po konec bundy. Délka zad bundy je u nepromokavé bundy poměrně důležitá

  • anonymní uživatel Thomas 1.12.2020 000 14:45

    Souhlas s testem ;) Kalhoty mám druhej rok a jezdím v nich téměř denně od podzimu do jara, když padne teplota pod těch cca 8°C. Do lesa jsou geniální, nikde neomezujou a vejdou se pod ně i chrániče ;) jediný co, tak když je opravdu liják a voda teče proudem, tak většinou po nějaký době začnou protejkat pod kolenem na lejtka, ale zadek a vršek nohou jsou v "suchu" ;) (do čistýho lijáku bych vzal radši goráčovky, ale do ostatního marastu jsou skvělý) za sebe je teda můžu jenom doporučit.

  • anonymní uživatel NicitelZIPU (Frishjuice (a) gmail.com) 1.12.2020 000 15:37

    U tehle kalhot mi odešly snad všechny zipy - dole na rozšíření nohavic, vetraci na stehnech i u obou kapes... a to po dvou třech zničených jsem se snažil vůči těm zbylým chovat ohleduplně. Jinak do mokryho a studeného počasí jsou fajn, odolnost vuci vodě slušná. U teplot cca tech 8 °C a vic se ale poti zadek.

  • anonymní uživatel Radek (ra.bohac (a) gmail.com) 2.12.2020 000 9:59

    Taky přihodím ke kalhotám, že jsou ideální do teplot okolo 5°. Když je třeba 15 a přijde kopec nebo trochu tempo, tak se nohy začnou vařit i přes ty velké větrací zipy. Ale na pohodové ježdění v nižších teplotách jsou parádní. Nosím je i často normálně ven bez kola.

  • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 26.2.2021 000 8:42

    Kalhoty jsem koupil, co se týče funkčnosti a tepelného komfortu tak super. Bohužel asi po 10ti vyjíždkách mi odešly zipy na stehnách,takže posílám na reklamaci a uvidíme jak se k tomu postaví.:)

  • anonymní uživatel Filus (F.lopusny (a) gmail.com) 10.11.2021 000 12:55

    Oni spravili nejakú novú verziu Rain Brainov? Nejaké mi ležia v skrini už dlhší čas, lebo hneď pri prvom výjazde som v nich bol mokrý skrz na skrz ani niepo polhodine jazdenia v blate...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí