Test: Cannondale Moterra Neo Carbon 2 - ostré enduro a navíc s motorem

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 30.11.2020

Následující test bude trošku subjektivně zabarvený. Sám jsem vlastníkem staršího modelu kola Cannondale Moterra a proto mě docela zajímalo kam se posunul model nový. Americká značka Cannondale je velmi dobře známá díky svým často velmi neotřelým řešením. Vzpomeňme například vidlici Lefty, anebo předchozí model ebike Moterra, ten měl motor umístěný opačně než výrobce Bosch uvažoval. Důvod? Bylo to proto, aby zachovali krátkou zadní stavbu. Bohužel nebo, možná pro někoho, bohudík na nejnovějším modelu Moterra Neo žádnou takovou zajímavost v podstatě nenajdeme. Jedná se tedy o tuctové kolo? Tak to určitě ne.

 

Cannondale Moterra je nejnovějším přírůstkem do rodiny ebiků Cdale. Testovaný model Moterra Neo Carbon 2 je postavena na karbonovém rámu. V nabídce najdeme i hliníkové řešení. Obojí ale pracuje se zdvihem 160 mm a 29" průměrem na obou kolech.

Konstrukce & vychytávky

Čím je Moterra zajímavá v aktuální nabídce kol Cannondale? Jasně, je to nejostřejší kolo s nejvyšším zdvihem, které nese velké C na hlavové trubce. To taky, ale především zaujme způsobem odpružení. Horst Link, čep dělící řetězovou vzpěru na kolech Cannondale není zcela běžný. Mám na mysli, klasický Horst Link s čepem založeným na ložisku. S Horst linkem se lze potkat také i na XC a trailové Scalpelu, tam je ale ohyb řešen flexí v materiálu vzpěry.

Oproti předchozí generaci došlo ke změně materiálu rámu, z hliníkové slitiny se stal karbon, tak váha neklesla... ba naopak. Na vině je jednoznačně navýšená kapacita baterie i těžší vidlice a ani lehčí motor toto nedokázal vykompenzovat. A když už jsme u hmotnosti, váha ukazuje s pedály 24,6 kg. Váha je důležitá, ale ne zásadní. Důraz na odolnost je vidět zcela jednoznačně na spodní straně motoru, tam najdeme hliníkový kryt, který motor ochrání při případném nárazu. Co by za to majitelé ebiků jiných značek dali.

Masivní spodní rámová trubka umně skrývá baterie s kapacitou 625Wh. Lze ji vyjmout, ale pro nabíjení to není třeba. Nabíječku lze připojit skrze konektor umístěný v sedlové trubce.

 

Specifikace

Říct o kole za téměř 180000 Kč, že osazení je ekonomické je asi trochu drzost, ale bohužel je to tak. Kolo za raketu a má základní tlumič, NX řetěz i řadící páčky. A přesto, že tyto řadí dobře, protože jsou modifikovány pro e-bike, to znamená na jedno cvaknutí můžete měnit rychlost pouze o jeden stupeň, tak vizuálně hodnotě kola nepřispívají.
Naštěstí srdce ekola a sice motor - Bosch Performance Line CX 250W 4. generace - je skvělý.

Brzdy Magura MT5 - výkon neuvěřitelný, dávkování minimální. Tak by se daly v jedné větě zhodnotit osazené brzdy, které v kombinaci s velkými kotouči (223 mm vepředu a 203 mm vzadu) přináší neuvěřitelnou brzdnou sílu a to i pro těžké elektrokolo. Avšak ovládání síly - dávkování - je obtížné, za mokra téměř nereálné. Kolikrát jsem nechtěně přebrzdil? Mockrát!

Odpružení

Na Moterře se měl poprvé možnost jezdit na vidlici RockShox Zeb. Která má oproti ostatním vidlicím od americké značky větší průměr nohou a díky tomu i vyšší tuhost. Rozdíl v tuhosti mezi Lyrikem a Zebem v rukou nepoznáš, ale vizuální rozdíl je výrazný. Za co Zeba jednoznačně pochválit? Vidlice velmi dobře využívá zdvihu. Nestalo se mi, že bych se nečekaně propadl do zdvihu a nebo měl někde pocitově málo zdvihu. Ano, někdo by možná chtěl vyšší citlivost na počátku. Ono by to šlo. Vyskládat vzduchovou komoru tokeny, zvýšit tím tak progresivitu a ufouknout vzduch. To je vše, co základní ZEB s limitovaným nastavením dovolí.

Je třeba si ale uvědomit, že se jedná o vidlici určenou pro klasická kola a pokud ji namontujete na výrazně těžší kolo, těžko dosáhnete stejné funkce jako na kole lehčím. Zde nemám na mysli počáteční citlivost, ale především eliminaci tvrdých dorazů.

Geometrie & velikost

Geometrie lze jednoznačně označit jako vyváženou, kolo je v rychlosti příjemně stabilní a přitom dostatečně ovladatelné i v relativně zavřených zatáčkách. Hlavový úhel 66 st., stejně tak i sedlový úhel 75 st. jsou standardní hodnoty i u běžných enduro kolo, jednoznačně žádný extrém a i se 450 mm dlouhou zadní stavbou se běžně shledáváme. Geometricky Moterra nemůže v podstatě překvapit.
Přestože hmotnost se blíží k 25 kilogramům, tak za jízdy ji nevnímáš. Rozložení hmotnosti je příkladné.

Stoupání, dojezd

Pro spoustu jezdců je zásadním parametrem u elektrokola dojezd. Já mezi ně rozhodně nepatřím. A kolik na jednu baterii Moterra ujede vám vlastně ani neřeknu, tabulkové hodnoty říkají nějakou hodnotu a v reálu jsou hodnoty zcela jiné. Proč? důvodem je jak nakládáš s dopomocí, jakým terénem jedeš, jak moc do kopců a podobně. Pokud jedeš po rovině, není problém pokořit 100 km, ale pokud kolo používáš tak, jak bylo navrženo, dostaneš se klidně jen i na 35 km. Reálný příklad: kopec zhruba 220 m převýšení, na něm dáš pět trailů a po lesních cestách vyjíždíš nahoru. Takže něco kolem jedenáctiset metrů převýšení a 35 km délky. Drtivou většinu jsem jel na E-mtb režim, v předposledním kopci jsem z úsporných důvodů nasadil režim Tour a v posledním dokonce Eco. A u auta jsem měl dojezd 0 km.

Vyjižďka jakou bez problémů absolvuješ i na normálním kole, na elektrokole ji zvládneš o hodně rychleji. A s menší dřinou? Tak to ani náhodou do kopce sice jedeš skoro v uvozovkách zadarmo, ale dolekopcom jedeš s mnohem větším vypětím sil. Vyšší váha je znát a pokud chceš jet stylem jako na normálním kole musíš makat. Zmordovanej jsi jak po dni na DH kole.
Ebike je jen pro starý a nemocný? Kdepak. Záleží jen na jezdci jak k němu přistoupí.

A zmíněný chytrý režim eMTB je skvělý. Nemusíš řešit přepínání módů a jedeš stále v tomto - jak do kopce, tak z kopce. Hrozně se mi líbilo, když jedeš na trailu a trochu ztratíš rychlost, stačí jedno dvě šlápnutí a je zpět. Jak na moto. Motor přidává citlivě, ani ne moc, ani ne málo. Prostě akorát. Pokud je navíc bláto, já si ho během testování užil víc než dost, tak za tebou bude bláto lítat taky, jak na motorce.

Ne vždy se daří

Jedna poměrně docela výrazná vítka patří k motoru. Netýká se ani tak funkce jako provedení, závěrná matice, která přidržuje unašeč převodníku k hnací hřídeli. Unašeč je usazen na tisícihranu a zajištěn maticí, mezi maticí a unašečem je gumový o-kroužek. Jedna věc je, co udělá pokud jej stáhneme doporučeným momentem 20Nm a druhá je samotná matice, ta je našroubována na závity vyřezané do drážek tisícihranu. Laik se diví, odborník žasne a to není vše. Inženýři z NDR zřejmě neslyšeli o levém závitu a díky tomu se matice jízdou povoluje, místo aby se dotahovala.

Další vítka patří k tachometru a zároveň ovládání přepínače režimů motoru Bosch Purion. Má čtyři tlačítka, plus, minus, walk a zapínací tlačítko. Jednotlivé režimy si přepínáš pomocí pluska a minuska, snadné. Ale pokud chceš další přepnout zobrazované informace jako dojezd, ujetá vzdálenost apod. tak musíš dlouze podržet tlačítko minus, teoreticky by se ti neměl přepnout režim, v praxi jsem se to během 14 dnů nenaučil.

Sjezd

Moterrá chce velké kopce, teď mluvím o cestě směrem dolů. Flow traily jsou ultra nuda, protože překonat 25 km v hodině jde velmi snadno. A když limit překonáš, je to co? Je to limitující! Jako by tě někdo chytl za sedátko a držel. Že chce velké kopce samozřejmě není s podivem, protože se jedná o vysokozdvihové enduro, jen s motorem navíc. Na klasickém enduro kole se stejnými zdvihy by jsi taky flow lajny jezdit nechtěl. Ostřejšímu terénu odpovídá i osazené obutí, Maxxis Assegai v kombinaci s Minionem vzadu je super kombo. Bohužel Exo+ "výztuha" boku je naprosto nedostatečná pro téměř 25kilogramové enduro elektro kolo.

Jízdní vlastnosti při delších a náročnějších sjezdech docela ovlivňuje použitý základní tlumič RockShox Deluxe Select R. Disponuje jen a pouze nastavením odskoku a při delší jízdě, jakmile se ohřeje olej, přestává tlumit tak jako na začátku. Pocit neutlumenosti ještě zvýrazňuje vyšší váha kola. Lepší tlumič by zajisté pomohl. Tlumič také nemá zamykací páčku a na normálním kole bych to vytýkal, na ebajku s tím nemám vůbec problém. Ba naopak. To samé platí i citlivosti tlumiče, Deluxe nepatří mezi nejcitlivější tlumiče, spíš bych jej označil za tupý, ale na elektrokole s vyšší hmotností to neva a není to ani cítit.

Zadní stavba pracuje skvěle a, i přes slabší tlumič, je odpružení odladěno dokonale. Zadní kolo drží neustále přilepené k zemi, díky tomu máš skvělý grip a tím pádem optimální ovládání. Velké dropy, nebo například i drobné brzdné rolety, se vším si poradí s přehledem. S dostatečnou citlivostí na začátku a dostatkem progresivity na konci. Tvrdý dotaz u Moterry v podstatě neexistuje.
Aktivita pod brzdou je kapitolou samou pro sebe. Ubrzdit těžké elektrokolo není snadné a díky tomu, že se zadní stavba neblokuje brzdnou silou jsi schopen brzdit na téměř stejných místech jako na klasickém kole.
Jak shrnout ježdění na Moterra Neo Carbon - během celé doby jsem v podstatě nenašel místo, kde by mě Moterra limitovala. Skoky, dropy, zatáčky, vše jak na klasice. Jen musíš mít trochu těžší ruku.

Nová je boží

Lze srovnat původní model Moterra s novým? Jednoznačně nelze, nový model je na míle dál než historický model z roku 2016. A to nejen po stránce pohonu či geometrie. Cannondale Moterra Neo je naprosto nesrovnatelně lepší kolo ve všech ohledech.

Spousta lidí se mě ptalo zda-li bych si dokázal představit e-bike jako své jediné kolo do domácnosti. Ano, tuhle Moterru zcela bez problémů. Kolo, které je váhově odpovídající historickému sjezďáku a přitom s moderní geometrií a jízdními vlastnosti... Pro "vysloužilého sjezdaře" ideální! 

Infobox

Cannodale Moterra Neo 2
Cena: 179.999 Kč

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Kule 30.11.2020 000 10:44

    Pristi generace by uz mohla mit shuttle voditko integrovane defaultne do sedlove trubky!!

  • anonymní uživatel Daywak (daywak (a) gmail.com) 30.11.2020 000 13:14

    Parádní recenze, ty brzdy mohu jen potvrdit. Pořád nic a pak ti to urve ruce. Na tu sílu brzd si musí člověk zvyknout. Jinak bike je moc pěkný.

  • anonymní uživatel pps 30.11.2020 000 14:25

    S testem musím souhlasit, měl jsem zapůjčený test bike z Jedovnic a (mimo tragický přístup personálu, který měl negativní vliv na funkčnost kola) všechny postřehy stejný. Btw za ten povolující se šroub u klik by si v Cannondale zasloužili naliskat.

  • profilová fotka Keli 30.11.2020 000 14:40

    Pps šroub je záležitost Bosche.

  • anonymní uživatel Tom 30.11.2020 000 15:21

    Co má pán ktorý bike testuje s rukami?

  • profilová fotka Keli 30.11.2020 000 16:31

    Tom: doposavad jsem žil s tím, že jsou v pořádku.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí