Test: Chrániče kolen Endura Singletrack II - kvalitní základ

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 2.9.2020

Ochranu kolen se nevyplácí podceňovat. Zranění kolena tě dokáže vyřadit z provozu na dlouhý čas a není proto s podivem, že většina jezdců a jezdkyň holdující trailovému či enduro ježdění chrániče používá. Na trhu jsou stovky modelů, jedny sází na skvělou prodyšnost, jiné na maximální ochranu, další na nízkou hmotnost. Chrániče kolen Endura Singletrack II si od každého berou trochu.

Řada Singletrack patří v hierarchii MTB produktů značky Endura k nižší třídě, oproti špičkové řadě MT500 u ní nenajdeme kosmické materiály a technologie, sází spíše na výdrž, uživatelskou přívětivost a také nižší cenu.

Na první pohled se chrániče kolen Endura Singletrack II jeví jako klasické chrániče, avšak detailnější pohled ukáže, že využívají zajímavě řešené zapínání. Nejedná se o provedení s nohavičkou, do které nasunete končetinu a vytáhnete ke koleni, ale naopak zapínání je řešeno několika pružnými panely jištěnými suchými zipy, které se vzájemně překryjí a tím fixují chránič na místě jemu určenému.

Základní nosná vrstva je složena ze dvou druhů materiálů, horní polovina z perforovaného neoprenu a u spodního dílu by jste perforaci hledali marně, zato je zde froté vrstvička příjemná na omak. Zapínání nosné části, „zadních dílů“, tedy horního popruhu je z vnějšku dovnitř, u spodního je tomu opačně. Na obou koncích popruhů najdeme i gumové pásky, které umožní i další, ještě lepší fixaci na koleni. Výhodou tohoto řešení je možnost nasazení a sundání chrániče i s obutýma botama. Nevýhodou je pak více materiálu, který je obklopuje koleno.

Ochrana přední části kolene je řešena pomocí dvou vrstev paměťové pěny, která je otěruvzdornou látkou. Čéška a její okolí je chráněna velmi dobře, míra ochrany je srovnatelná se jinými chrániči, které neuvyžívají krytí plastem. Další ochranné panely najdeme po obou bocích kolene, ty jsou však z jiného materiálu než ochrana přední části, jsou na omak výrazně „měkčí“. Přestože jsou měkčí, tak v kombinaci s základním materiálem mají boky tendenci se odchlipovat od boků kolen. Boky pak nejsou na koleni úplně nalepené. Osobně neznám žádné srovnání „obyčejné“ paměťové pěny s chytrými pěnami, ale například výrobce Bluegrass používá do svých chráničů obyč paměťovku a ta pohodlně splňuje normy. Bohužel u těchto chráničů Endura míru ochrany vyjádřenou splněnou normou nezmiňuje. Můžeme se jen dohadovat, zda-li chránič normu nesplní nebo výrobce ušetřil náklady, když zkoušku v certifikované laboratoři neabsolvoval.

Díky možnosti nazout chránič bez nutnosti sundání boty se přímo nabízí používat jej skutečně jen na cesty směrem dolů. Nasazení a sundání je otázkou pár sekund. Domnívám se, že tento způsob užití byl výrobcem zamýšlen, protože odvětrání kolena pod chráničem není dokonalé. Nebál bych se označit jako nejslabším článek. Při nasazeném chrániči se budeš při šlapání do kopce hodně potit a o prodyšnosti si můžeš jen nechat zdát. Chrániče kolen Endura Singletrack II nepatří do kategorie „nasadíš a nevíš“, tyto patří do kategorie „nasadíš a potíš“. Pokud je chladnější počasí, není to až takový problém, za vedra je lepší si chrániče sundat. Chrániče díky velmi flexibilnímu zapínání jsi schopen dokonale zafixovat na noze, tak aby nikdy netlačily a přitom nezklouzávaly. S chrániči jsem absolvoval i nějaké pády a vždy zůstaly na místě kde měly být, na koleni. Pohlcení nárazu bylo odpovídající, ale skákat po kolenou do špičatých kamenů bych asi úplně nedoporučoval.

Chrániče kolen Endura Singletrack II jsou kvalitní základní chrániče pro trail či enduro, se svojí minimální hmotností, velmi rychlým a praktickým oblékáním a vyslékáním nemusíš řešit jejich menší prodyšnost. Pod kopcem sundáš, vložíš do batohu, na kopci vyndáš a za pár sekund nasadíš a můžeš vyrazit za dobrodružstvím po trailu.

Infobox

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel lopata 2.9.2020 v 13:49

    ...zatim jsem necetl, ale podle prvnich dvou fotek me odrazuje jejich neforemnost - bud to je "UP" velikost a nebo "bulky štajl" :)

  • anonymní uživatel lopata2 (atatajetezborec (a) bodejt.cz) 2.9.2020 v 13:50

    ...takovy krzizenec starych 661,dakine a IXS

  • anonymní uživatel Kubánec 2.9.2020 v 13:55

    Už od pohledu absolutně nesedí :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí