Test: Endura Engineered Baselayer Black - kvalitní podvlékací triko

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 24.11.2020

Otřepané ale pravdivé pravidlo říká, že detail tvoří celek. To platí samozřejmě i pro funkční oblečení. O způsobu oblékání jako cibule - více tenkých vrstev - se nemá smysl ani bavit, to je všeobecně známé pravidlo. Nicméně, pokud i jen jedna vrstvička nefunguje správně, tak celý systém jde doslova do kytek. Základním stavebním kamenem funkčního oblečení je kvalitní podvlíkací tričko. Takové, které dobře odvádí pot a zároveň má i dobrou termoregulační funkci a přitom ho na těle téměř necítíš.

Vezmu to odzadu, testovaná Endura Engineered Baselayer Black je podvlékací triko, které je velmi elastické a velmi obepínavé. Vizuálně je triko relativně malé, ale díky složení s velkým podílem elastanu (10%) je skutečně velmi pružné. Vždy u oblékání mě překvapí jak moc se natáhne a při svých 185 cm a 90kg jsem volil velikost XL. Výrobce střih označuje jako "atlehletic skin tight fit". Ano, je trochu stahující, avšak na těle jej v podstatě nevnímám. I když nasoukat se do rukávů dá trochu práci.

Jsem zmínil velký podíl elastanu a když se k tomu přidá i polyester a něco tak máme triko které je kompletně z uměliny. Nicméně na omak je velmi příjemné. Základní pletenina je kombinována se specifickými pružnými panely v určitých oblastech jako jsou ramena, lokty, boky a záda. Tak aby daná oblast nikde netlačila, netahala a to ani při extrémním rozsahu pohybů.

Jedním z požadavku na ideální podvlékací triko je i termoregulační funkce. V podstatě má triko v zimě hřát a v létě chladit. Dvě vzájemně si odporující funkce, na papíře a prostřednictvím marketingu to není problém v praxi jsem se však s takovým trikem ještě nesetkal. Nebudeme si nic nalhávat ani tato endura není zázračná. Já jsem osobně požadavky snížil na to, aby tričko nestudilo, to znamená, aby mělo kvalitní odvod potu. A zde je Endura Engineered Baselayer Black na špičce. Zapomeň na propocenou orlici na zádech mezi lopatkami, u trika najdeš síťovaný úplet přesně v této oblasti. Když k tomu přidáš i 3D úplet, to znamená, že se těla nedotýká po celé ploše látky, ale jen v pár bodech.

Jednou z relativně podceněných věcí u podvlíkacích triček je odolnost. Triko neustále dostává sadu od agresivního potu. A pokud se potíš tak hodně jako já, zjistíš, že i leckteré prémiové značky nevydrží skoro nic. A to nemluvím jen o vyblednutí či ztrátě pružnosti materiálu, ale i o doslova rozpadání se před očima. Endura texty jsem propotil nespočetněkrát a stále je jako nová, takže za toto palec nahoru.

Infobox

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí