Test: Michelin DH 34 Bikepark - čistě bikeparková guma

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 5.11.2020

Existuje specificky bikeparková guma? Podle Michelinu ano. Přesně takový má být model DH34 Bikepark. Vyzkoušel jsem ho a zde jsou moje zkušenosti.
Michelin DH34 bez dodatku Bikepark je univerzální sjezdový plášť vhodný do jakéholiv terénu vyjma extrémního mokra a bláta. Tento plášt patří do řady Race line, nicméně existuje ještě jeho mladší brácha Bikepark, ten přichází s příznivější cenou a lehce slabšími parametry. Nicméně vizuálně jsou oba pláště k nerozeznání podobné, jasná dvojčata.

Vzorek jednoduchý poměrně otevřený. Je složen ze dvou párů střídajících se figur. Nižším výstupkům na středovém běhounu sekundují výraznější boční štuplíky. Na středu nalezeneme příčné zářezy zvyšující počet brzdných hran a naopak na boční, v zatáčecí zóně pak obdobně objevíme zářezy šikmé. Jo, přechodovou zónu usnadňující překlopení pláště do náklonu byste hledali marně. Plášť je k dispozici jak v testovaném 29, tak 27,5" provedení a pouze v šířce 2,4 palce.
Výška středových výstupků není malá a to se projevuje i na schopnosti odvalování. Michelin pocitově příliš nejede. A to i přesto že se nejedná o extra lepivou směs.
Co říci o vzorku dál? Že je relativně hranatý. Obdélníkový průřez je možná nezvyklý pro použití v bikeparku, kde většinou jezdíme po klopených zatáčkách a kola ve velkém náklonu k terénu příliš často nemáme. Jenže je bikepark a bikepark, někde to jsou vyhlazené lajny, jinde to jsou ostré tratě, někde je podklad tvrdý, jinde sypký, ale i v bikeparku se lze potkat s hrabankou. Specificky bikeparková guma musí být naprosto univerzální.

Nemile překvapí vyšší hmotnost, téměř třináct set gramů (1299 g) na plášť bez výraznější boční výztuhy je poměrně hodně. Vliv na to zajisté má i drátová patka. Boční výztuha je téměř neznatelná – já takový plášť označuji, že má papírový bok – rozhodně nesnese srovnání například Double Down s výztuhou či jakýkoliv jiným zesílením.

To, že plášť není nějak extra odolný napovídá i tabulka doporučených tlaků, kde Michelinu zřejmě trošku utekly čísla. Při mých 90 kg bych měl jezdit tlaky, které snad ani malou pumpičkou nenafoukneš. Samozřejmě v bikeparku na tvrdých drahách s klopenými zatáčkami, kde se lze opřít velikou silou je nutno vést vyšší tlaky, protože při nižším tlaku bude mít plášt tendence vyzouvat se. Ale čísla z tabulky jsou prostě úlet. Tabulkou se rozhodně neřiďte.
Já nasadil svůj obvyklý tlak tedy 1,6 atm dopředu a 1,8 atm dozadu. Prvotní pocity byly… mám strašně nafoukané pláště. I na omak mi přišlo, že jsou pláště nafoukaný víc než ukazuje manometr. Běhoun je totiž docela dost tuhý a to ovlivňuje jízdní vlastnosti. Nakonec jsem tlaky snížil o dvě desetiny a rozdíl byl velmi výrazný. Jízdní vlastnosti se zásadně zlepšily a i při relativně nízkém tlaku neměl plášť tendenci se bortit či žvýkat.

Pláště jsou samozřejmě v provedení i pro bezdušové systémy. Vytvoření bezdušáků je naprosto bezproblémové a nahodit na ráfek jak na 30 mm široký Chromag, tak na 29 mm široký Notubes šlo i s běžnou pumpou.

A jak jezdí? Přestože se jedná o zcela základní řadu, tak plášť je relativně výkonný. Samozřejmě jen v určitých podmínkách. Směs na plášti s označením Gum-X není extra měkká a za mokra její přilnavost rozhodně neexceluje, spíše naopak. Za mokra tě překvapí jak kluzké kořeny a kameny mohou být. A to i přesto, že široce rozestoupené figury zajistí dobré čistění. Bláto se ve vzorku nedrží, ale i tak bikeparkovému Michelinu se líbí především sucho.

Díky velice jednoduchému designu jednotlivých figur je chování dost předvídatelné. Jak jsem zmínil již dříve, bikeparková guma by měla být univerzální, do jisté míry to zde platí. Nejlépe jsem se s Michelinem cítil na tvrdých površích a kamenech, jakmile se jelo do hrabanky nebo měkčího sypkého terénu guma měla tendence klouzat.

V čem jednoznačně Michelin DH34 Bikepark exceluje je výdrž. Tvrdší směs zajistí, že zůstává téměř netknutý po dlouhou dobu. Já na plášti převážně nasjezdoval pár stovek km a opotřebení je minimální.

Hodnocení Michelin DH34 Bikepark. Tento plášť plně odpovídá svému označení bikepark, pokud jsi bikeparková krysa, tak je to volba pro tebe. Ideální partner na tvrdé povrchy s dobrou životností. Špatný partner do hrabanky a do mokra. Máš očekávat překvapení? Spíše nikoliv, výkon odpovídá nízké ceně.

Infobox

Michelin DH 34 Bikepark
Cena: 690 Kč

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Shu Lin 5.11.2020 v 12:39

    to je jasný že to pocitově moc nejede když tam místo 4 barů dáš 1,6

  • anonymní uživatel Shu Lin 5.11.2020 v 13:24

    plus na 4 barech nepotřebuješ extra ochranu boků protože to asi jen tak neprorazíš

  • anonymní uživatel Showlinz 5.11.2020 v 18:32

    tak nevim voe..

  • anonymní uživatel Fujar_a_ja (matlamosOS (a) email.cz) 5.11.2020 v 18:52

    Zaujal mě titulek, některým borcům by se hodil na tričko ČISTĚ BIKEPARKOVÁ GUMA :D

  • profilová fotka esmo 6.11.2020 000 11:26

    Shi Line ty zas chceš být na fb ve story že?

  • anonymní uživatel Venca 6.11.2020 000 13:52

    Měl jsem tu čest v létě vyzkoušet na zadku a za mě teda velký zklamání. Na to že má mít guma dh ochranu po celym obvodu, jak prezentuje výrobce, tak bych jí přirovnal spíš k maxxisu exo, ochrana tedy minimální, jak už bylo psáno výše. Jezdil jsem tlak kolem 2 barů, (mám 95kg) při vyššim strašně klouzala a odskakovala. Na za sucha v lese celkem v pohodě, ale za víkend v bikeparku na Ještědu jsem v životě neudělal ani do obyč maxxise tolik děr co do tohohle pláště. Už bych to na kolo nechtěl :)

  • anonymní uživatel Shu Lin 6.11.2020 000 15:56

    esmo: jsem byl na fb ve story jo? no tak to je dobře :D

  • anonymní uživatel Showlinz 7.11.2020 000 16:18

    Co na to Znojemska raketa? approved?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí