reklama

Test: obrněné trenky Endura MT500 Protector Undershorts II

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 13.10.2020

Můžeš používat všechny druhy chráničů, ale stejně nebudeš nikdy kompletně ochráněn, vždy se najdou místečka, která budou nekrytá. Často jsou tato místečka první na ráně, prostě zákon schválnosti funguje dokonale. Bývají to kyčle, kostrč a boky stehen. A právě tyto místa si na paškál berou chráničové trenky MT500 Protector Undershorts II od Endura.

Obrněných trenclí je na trhu poměrně velká řada, ale většina z nich je určena na sjezd a má jednu zásadní nevýhodu – hrozně špatně se v nich šlape na kole. Důvodem je jak střih, tak masivnost chránících elementů. Endura na to šla z trochu jiného směru, vzala klasické bajkové spodky s vložkou a připevnila na ně chráničové prvky. Tím je docela jasně dáno určení, kam tyto trenky patří. Jednoznačně je to enduro, místo, kde se poměrně dost šlape do kopce, ale zároveň potřebuješ i velmi kvalitní ochranu z kopce dolů.

Alfou a omegou každých spodků je střih a poté použitá antibakteriální vložka. U prvního platí to samé jako u Adidasu – čím víc pruhů, tím víc Adidas – čím víc panelů, tím líp kraťasy sedí. Zde nalezneme jen čtyři resp. pět panelů (malinký panýlek na kostrči snad ani nelze počítat) a to je málo. Především pokud jsi zvyklý na lepší elasťáky, tak budeš mít pocit, že kraťasy úplně nesedí. Především v oblasti kostrče. Ale je to o zvyku. Materiál je výborný, jak na bocích a vnější stranách stehen, tak v rozkroku. První jmenovaný je hodně odvětraný a prodyšný, naopak zbylý je zase extra pružný.

Co se týče velikostí, tak bych řekl, že je spíše lehce menší než větší. Se svými 185 cm a 95 kg jsem u většiny značek na pomezí velikostí L a XL, zde jsem volil XL a správně.

Pokud MT500 Protector Undershorts bude uživatel používat s kraťasy Endura, tak může využít tzv. Clickfast systém, díky kterému lze spodky spojit s vnějšími kraťasy.

Naopak antibakteriální vložka je skvělá. Patří do řady 500, kterou Endura používá u všech lepších MTB modelů a je vhodná pro vyjížďky do tří hodin délky. Základní trenky jsou spíše průměrné, a ani špičková vložka je do top kategorie neposune.

V čem ale MT500 Protector Undershorts II excelují je přidána hodnota. Nabídnou totiž i něco víc a tím je ochrana. Jak je řešena? Pomocí vložených panelů z chytré d3o pěny. Bohužel ochranné panely nejsou vyjímatelné, jsou umístěny v uzavřených kapsách, které jsou k základním trenkám přišity. Takže když budeš prát, tak vždy i s chrániči.

Samotná tloušťka ochranných panelů není však nějak extra silná, zhruba tak 5 – 6 milimetrů. A stejně tak i chráněná plocha není extrémně rozsáhlá. Pokrývá jen strategická místa, kyčle, boční spodní část stehen a kostrč. Nic víc.
Není to málo? Na trhu najdeš mnohem více chráničových trenek, které pokrývají větší oblast, ale zase v nich hůř šlape. Tady je to prostě pádě na pade. Na DH bude ochrana málo, na enduro by mohla stačit. Potenciální náraz je spíše zlehka rozložen než pohlcen.

Endura MT500 Protector Undershorts II nabídne zajímavý kompromis mezi ochranou a omezením komfortu při šlapání. Díky menší tloušťce chráničů, jejich nižší hmotnosti a umístění je při jízdě jak do kopce, tak z kopce nevnímáš. Jejich použití si uvědomíš až při případném pádu. Bude to míň bolet. Tedy pokud nebude fungovat zákon schválnosti, který zajistí, že se bouchneš tam, kde chrániče nejsou.

Infobox

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Karlos (mkarlo (a) seznam.cz) 13.10.2020 v 11:49

    Všechno je MT 500

  • anonymní uživatel mara 13.10.2020 v 12:11

    Kotniky, zapesti, zebra, kolena a holene samozrejme, zablokovanej krk, dodreny xicht a podobny legrace me potkaly, ale v techhle mistech nic. Ale mozna mam jenom prdel a kostrc znecitlivelou uz ze snowboardu. Na tom kdyz jsem se pred lety ucil (na zledovately Dolni Morave), tak jsem zkousel nejakou mnohem obrnenejsi verzi trenek a bylo to k nicemu. Kostrc proste boli a je jedno pres jakou penu na ni clovek spadne. A ten zbytek... jestli se nekdo boji modriny na stehne, tak muze radsi treba hrat na kytaru. Moment, vlastne ne, struny rezou do prstu. Z trubky zase boli huba... Na fletnu asi.

  • anonymní uživatel Shu Lin 13.10.2020 v 12:24

    mara: jo kamaráde se stehnem dokážou být taky pěkný patálie pokud si třeba o hranu kamenu nasekneš sval.... a modřina z toho je přes celý koleno i lýtko... i přes to bych ale v tomhle v létě jezdit nechtěl

  • anonymní uživatel Gabosh (g.cibienova (a) seznam.cz) 13.10.2020 v 15:32

    Mě takové podobné kraťasy koupil kámoš na lyže, tak jsem je začla vozit do bikeparků a když lehneš na bok, třeba na kluzkým kořenu nebo jsem uklouzla na wallride, tak ty chrániče u stehen a hýždí fakt helfly :):) Ale je v tom v létě brutálně horko to bohužel......

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 14.10.2020 v 14:38

    Jednou jsem si tak příšerně narazil koule, že bych ponížil i nadprůměrného afričana, pytel nateklej jak slon, 3 dny se mi nepostavil.
    Ale to bylo v začátcích sjezdování, když mi bylo tak 16-17, od té doby jsem na kule naštěstí nešel a doufám, že už nikdy nepůjdu :-D
    Zážitek to byl (jak spoustu pánů potvrdí) dosti nepříjemný :-D

    Ochrana kyčlí je fajn, ale jak píše Gabosh a Shu Lin - v létě se v tom člověk uvaří. Mám to samé od Foxu v bleděmodrém a vzal jsem si to na sebe asi 2x. To už spíš navlíknu šněrovací ochranu kotníků a achillovky od 661

  • profilová fotka Keli 14.10.2020 v 18:19

    Reálně, v těchto trenkách se nepotíš o nic moc víc než v klasických cykloelasťákách. Pocení rozhodně problém není. Jde přeci jen o pár panelů z d3o...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí