Ověřeno: odolné kombo ráfku Chromag BA 30 a Trailmech náboje

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 19.4.2021

S devadesátikilogramy živé váhy a relativně agresivním jízdním stylem jsem hledal ráfek na zadní kolo, který by vydržel. Ano, odolnost byl základní předpoklad. Nic dalšího v podstatě nerozhodovalo. Ráfek BA 30 od Chromagu sliboval, že to zvládne. Napletl jsem jej na náboj Trailmech a dal jsem mu nálož půl roku na enduru a na trailovém pevňáku. Vydržel?

Náhoda tomu chtěla

Jak jsem se k poměrně nestandardnímu kombu Traimech a Chromag dostal? Naprostou náhodou. Ukrajinský výrobce Trailmech mi jeden náboj poslal a zrovna v tu dobu Chromag do světa vyslal nové odolné ráfky BA 30. Prostě ideální příležitost jak obojí vyzkoušet. Poslal jsem náboj do Protocycles, dovozce Chromagu ať mi náboj napletou. Asi dva dny na to mi volá Indoš, s tím, co je to za náboj. "Jako nevím," říkám mu, "rozhodil jsem ho a vypadá festovně, krásná práce, vymakaný utěsnění." A o pár měsíců později si do portfolia Protocycles nasálo i značku Trailmech.

 

Radost jezdit

Kombinace ráfku Chromag BA 30 s nábojem Trailmech Rear Enduro Boost je radost jezdit, menší radost testovat. Jak to myslím? Zmiňovanou kombinaci jsem měl možnost jezdit více jak půl roku na dvou typech kol, jedno bylo enduro Cannondale Jekyll a druhým pak pevňák GT Zaskar LT. Ráfek i náboj se mnou objeli spoustu míst a dostali poměrně hodně naložit, ale za celou dobu jsem nemusel ani jednou centrovat a nesetkal jsem se ani s jedním problémem. 
Tedy vlastně jednou se centrovalo, když se měnil asymetrický offset z Cannondale Jekyll na klasické nacentrování na střed, na osu náboje u GT Zaskar LT.
Vzhledem k použitých plochým drátům to byl trochu oříšek. Aero dráty jsou lehké, pevné, ale bez přípravku, kterým si je chytneš, jsi při centrování ztracen. A i s přípravkem musíš dávat hodně bacha, aby se ti drát nezkroutil. Osobně bych příště volil asi klasické dráty s kulatým průřezem.

Ráfek Chromag BA 30

Vzhledově jednoduchý ráfek shodný s lehčím modelem Phase 30, rozdíl je v přidaném vnitřním žebrování a tím pádem i hmotnosti. Kousek hliníku navíc se přidává nejen na pevnosti, ale i na hmotnosti, BA 30 váží o 100g více než Phase. U odolného ráfku se očekává, že bude svařován, u Chromagu je tomu tak, spoj je svařován a přebroušen.
Jednoduše, provedení ráfku je luxusní, není prefabrikovaný ráfek vybraný z katalogu, který sdílí stovky značek a liší se od sebe jen samolepkami. U BA30 je nápis lakovaný.
Číslovka v názvu napovídá vnitřní šířku (30 mm) a další parametry jsou následující: 32 děr, galuskový ventilek, tubeless ready a hmotnost 610 gramů.

Ráfek jsem vozil s mnoha typy plášťů a nikde nebyl problém s obouváním nebo třeba s držením tlaku. Tedy až na Micheliny, jak novinkové trailové Force AM2, tak bikeparkové DH34, jako jediné nešly na ráfek nahodit bez velkého kompresoru. Vše ostatní šlo bezvadně i s klasickou dílenskou pumpou.

Obvykle vozím v zadním kole vložku, střídám více typů, ale u Chromagu jsem se rozhodl, že pro ověření odolnosti ráfku ji nepoužiji. Ráfky při jízdě zvonily mnohokrát, ale nezaznamenal jsem žádný defekt a ani žádné poškození.

 

Trailmech Rear Enduro Boost

Firma Trailmech je na trhu ijž docela dlouhou řádku let, ukrajinská společnost funguje od roku 2012, ale já ji zaznamenal až teprve loni. Specializují se pouze na výrobu nábojů pro horská kola. Zajímavé jsou nejen designem, ale i technickým provedením. Mohutné tělo náboje v sobě skrývá ořech, který výrobce označuje jako Vortex. Mechanizmus, rohatkový systém s 50 styčnými body a úhlem záběru 7,2 stupně (u XC verze se lze dostat až na 6 st.). Nezbytné info, hmotnost náboje Trailmech Rear Enduro Boost s xD ořechem je 322 g.

V tradičních systémech jsou kontaktní plochy rohatkových ploch navzájem rovnoběžné. Zatímco kontaktní plochy u systému Vortex jsou umístěny "zešikma do oblouku". Díky tomu je delší styčná plocha a síla spojení je progresivní, čím větší silou šlapeš, tím větší silou se desky drží.

Na co nelze zapomenout je utěsnění náboje. Použití průmyslových ložisek, které samy o sobě jsou utěsněné je u náboje této kvality samozřejmostí. Ale u Trailmechu přidávají i něco víc, na vnějších "matkách" stahující osu jsou osazeny dalším těsnění, které slouží jako dodatečná ochrana pro ložiska. Že se to podepíše na výdrži, na to mužeš vzít jed.
K matkám se váže i způsob utahování osy. Na matičkách chybí rovné plochy, celý obvod kopírují vlnky. Že to na stranový klíč nebude je jasné, čím ale povolit? Sikovky jsou jistota, ale není to příliš elegantní řešení (já se přiznám, já je použil). Nástrčný klíč - gola - je to pravé, ale ne ledajaký, musí mít uvnitř dvanáct plošek.
Gola a speciální plíšek, který zastrčíš do zářezu v ose, to vše potřebuješ pro rozborku náboje. 

Na plašení zvěře ideální

Hlasitost, Trailmech není tichý náboj, pokud hledáš nábu, která cvrká neslyšně, tak Trailmech to určitě není. Není nejhlasitější, takové náboje od Industy Nine tvoří doslova uširvoucí randál, to zde nečekej, ale tichý také není.

Po více jak půl roce

Jak to vlastně dopadlo? Vydrželo kombo Trailmech-Chromag? Ano, vydrželo. A hlavně vydrželo v neskutečném stylu. Nebudu ani trochu přehánět, když řeknu, že po více jak půlročním používáni vypadá výplet jako nový. A to i přesto, že zadní kolo schytalo nespočet zásahů v podobně ne zcela čistě doskočených skoků či nevhodně vybraných průjezdných lajn.
Nejde jen o potenciální deformace, záseky či kousance, ale třeba o povrchové vrypy a škrábance. Nevím, co má ráfek za povrch, ale ten je doslova imunní proti odření.

Za mne je Trailmech-Chromag skvělá kombinace, za slušnou ceny jsem získal zadní kolo, na které se můžu spolehnout. Samozřejmě, výsledek je ovlivněn tím, že vše vydrželo. Stačí trocha smůly a jakýkoliv ráfek rozsekáš první den, to by pak logicky hodnocení vypadalo jinak.

Další informace hledej buď na webu dovozce Protocycles nebo přímo na webech Trailmechu či Chromagu.

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Pavel 19.4.2021 000 9:25

    Náboje jsou moc pěkné.... akorát jsem za posledních víc než 20 let nikdy nepochopil, proč se ta ložiska označují jako "průmyslová", když všechna ložiska jsou průmyslová a je fuk, jestli je kluzné nebo valivé, válečkové nebo kuličkové apod. Asi proto, že s tím slůvkem "průmyslové" to zní o něco důležitěji... :))

    • anonymní uživatel Shu Lin 19.4.2021 000 9:55

      myslím že konusová ložiska například v nábojích shimano se za průmyslová neoznačují

    • anonymní uživatel villain (villain) 19.4.2021 000 10:00

      Bohužel je to zažitý výraz, ale ano, je to prznění strojařiny.

    • profilová fotka Keli 19.4.2021 000 10:17

      Pojem průmyslové ložisko se nepřesně označuje ložisko, které je "katalogové", tj. nezáleží na výrobci, od výrobce X nebo Y bude mít např. ložisko 6208 2RS stejné rozměry, stejné vlastnosti a i třeba zatěsnění. Ale technicky správně pojem průmyslové ložisko je samozřejmě špatně.

      • profilová fotka matusben1 19.4.2021 000 13:45

        @Keli: zatesnení je súčastou kódu, konkrétne u tvojho príkladu 2RS.. takže 6208 2RS bude stejné od SKF ako napr. u ZVL..

        • profilová fotka Keli 19.4.2021 000 14:09

          Ano, přesně tak.

  • anonymní uživatel nechcipruditale (nechcipruditale (a) nadpis.cz) 19.4.2021 000 12:42

    "Ověřeno" ;) ni?

  • anonymní uživatel Honza T. (jan.taborsky (a) seznam.cz) 19.4.2021 000 16:28

    Když koukám na to velký pravý ložisko v těle náboje a jeho umístění, tak chápu to správně, že tam není tělo náboje napojený ložiskem přímo na hlavní osu, jako je to prakticky u všech nábojů? Vypadá to, že na osu je ložiskama napojenej nejprve ořech a pak teprve až na něj je přes to velký ložisko napojený tělo náboje. To je hodně zajímavý a neobvyklý řešení. Neprojevovala se tam nějaká vůle, když není hlavní osa přímo napojená na tělo náboje? Zajímavý je, že o tom nikde nikdo nic nepíše, všichni zmiňují jenom tu Vortex rohatku, která má sice specifickej tvar, ale jinak princip je stejnej jako u všech ostatních. Přitom to uspořádání ložisek je hodně atypický a úplně jiný než u drtivý většiny ostatních nábojů. Asi jedinej další náboj, o kterym vim, že má něco podobnýho, je Onyx.

    • profilová fotka benobiker 5.5.2021 000 14:26

      Teď jsem na tenhle článek čirou náhodou narazil, když jsem koumal, jakej by byl dobrej adept na zadní nábu..:-) A tenhle náboj mě okouzlil! :-) Koukám na to velký ložisko a z toho co jsem dohledal na netu a dobře si to v hlavě složil, jsou dvě verze zadního náboje - Enduro a lehčí XCR. Rozdíl v nich je právě ten, že náboj XCR je klasické konstrukce co se týče uspořádání ložisek viz. třebas DT 350 - dvě ložiska v těle náboje, dvě ložiska v ořechu, všemi ložisky prochází osa. Kdežto verze Enduro je "obohacena" o to velké, páté ložisko, které právě utváří další spojení, mezi vnějším obvodem ořechu a vnitřkem těla náboje, takže naopak méně případných vůlí, lepší rozklad sil, prostě paráda! :-) Nejspíš musím nábu urychleně objednat! :-D

  • anonymní uživatel Honza (kolo.bazar (a) email.cz) 19.4.2021 000 19:15

    Tak trošku to vypadá, že si kluci na Ukrajině koupili Chris King náboj a udělali si svoji variantu :) Ale jestli to bude stát třetinu a bude to fungovat, tak proč ne.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí