Test: integrálka Cratoni Interceptor 2.0 - lehká, odvětraná a se sjezdovou normou

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 11.10.2021

Německý výrobce Cratoni na letošní sezónu představil novou integrální přilbu, lehkou, odvětranou a splňující sjezdovou normu. Jaký je nový Interceptor 2.0 odpoví následující test.

        

Navazuje na historii

Model Interceptor 2.0 navazuje na předchozí model, který asi nejvíce proslavil Nicolas Vouilloz, který v této přilbě jezdil a vyhrával. Pravda, je to už trochu historie a z původní přilbou nemá nový Interceptor 2.0 vůbec nic společného. Dokonce ani toho Nicolase.
No vlastně něco společného má, stále se jedná o sjezdovou přilbu, integrálku bez odnímatelného náhubku. Pokud hledáš konvertibilní přilbu, tak i takovou má Cratoni v nabídce, model C-Maniac 2.0 MX. Je to test najdeš zde.

Lehká, odvětraná a bezpečná

Interceptor neboli stíhačka je klasickou moderní přilbou dle posledního střihu. Výrobce klade maximální důraz na odvětrání, bezpečnost a hmotnost.
K odvětrání slouží 23 ventilačních otvorů a tak zvaný Act-Air Duct Technology. Systém několika kanálů uvnitř přilby, který zaručuje správné proudění vzduchu a tím správné odvětrání. Kanály uvnitř nejsou příliš výrazné, ale v kombinaci s množstvím děr odvětrání funguje.

Safety first, DH norma nechybí

Co se týče bezpečnosti, tak přilba splní veškeré nezbytné normy tedy jak sjezdovou ASTM F1952-15, tak americkou CPSC, tak i relativně obyčejnou evropskou CE EN1078. Samotná konstrukce přilby sází na provedení metodou in-mold tedy klasického vstříknutí EPS pěny do vnější plastové skořepiny. Toto řešení přinese dostatečnou tuhost při velmi nízké hmotnosti. Ta se u Interceptor 2.0 zastavila na čísle 770 gramů.
Cratoni je tradičně se svými přilbami cenově relativně nízko, to je samozřejmě i důvodem proč v této přilbě nenajdeme například MIPS - ochranu proti rotačním silám vzniklým při pádu. Díky tomu je cena 5799 Kč velmi konkurenční.

Velikost lze vyladit

Jelikož se jedná o klasickou sjezdovou přilbu absentuje zde stahovací kolečko či podobný stahovací systém. Optimální uchycení na hlavě pomůžou vyladit výměnné výstelky, k dispozici jsou 3 tloušťky lícních výstelek a 2 zátylkové. Tyto výstelky v helmě drží na nacvakávacích čepech, poslední temenní výstelka drží na suchém zipu. Pro tuto jedinou neexistuje výměnná alternativa, jedna tloušťka pro všechny.
S výměnnými výstelkami souvisí i velikost helmy, ta se dodává ve dvou velikostech S-M (54-58cm) a M-L (58-61cm). Pokud jsi na rozmezí velikostí, díky výstelkám je rozhodování složitější, zvolit raději větší skořepinu a tlustější výstelky nebo opačně? Já konkrétně mám obvod hlavy cca 57 cm, tedy měl bych být jasná velikost S-M. Přestože testovací kousek byl velikosti L, tak při použité největších výstelek, helma seděla optimálně. Samozřejmě se musí počítat s tím, že se výstelky drobně vymačkají a poté by přilba mohla být na hlavě volnější. Což rozhodně optimální není.

 

Double D rings

Stahovací pásek pod bradou sází na klasické dvojité d-kroužky. Jednoduché a fungující řešení, které je nejrozšířenější na motorkových a sjezdových přilbách. Výhodou je, že při pádu nehrozí povolení či rozepnutí pásku ba naopak, D-kroužky se stáhnou a drží ještě více.
Člověka, který již někdy helmu s tímto systémem vozil, není žádný problém, ostatní budou potřebovat pro zautomatizování zapínání a rozepínání trochu tréninku. 

Kšilt je napevno

Stejně jako každá jiná integrální přilba má i Cratoni Interceptor 2.0 poměrně výrazný kšilt. V přední části je relativně úzký, docela tradiční tvar mnoha helem Cratoni. Nicméně, kšilt má z mého pohledu jednu zásadní nevýhodu a tím je jeho pevné připevnění k přilbě. Do těla přilby na cvaknutí pomocí tří čepů a drží opravdu festovně. Řekl bych, že do prvního, trošku většího, pádu. Kšilt je opravdu úplně napevno, nelze jej jakkoliv sklopit. Avšak díky jeho velkému vybrání na bocích pod něj však lze umístit brýle.

Velký výhled zaručen

Při nasazení helmy na hlavu vás v prvé řadě zaujme obrovský výhled. Obličejový otvor je obrovský a nikde ve výhledu vám přilba ani trochu nezavazí. Horní hrana je velmi rovná a díky tomu je přilba kompatibilní s obrovskou škálou brýlí. Já je zkoušel s brýlemi 100%, Fox nebo Smith a nikdy nebyl sebemenší problém s kompatibilitou. Díky prolisu v podstatě celé zadní části přilby pásek brýlí nesklouzává.

Odvětrání funguje

Nebál bych se Cratoni Interceptor 2.0 označit jako vzdušnou helmu. Při jízdě doslova cítíš jak ti vítr víská vlasy. Já teda vlastně vlasy nemám, ale dokážu si to představit v barvách. Velké množství nasávacích otvorů je pod a nad kšiltem a při jízdě, především z kopce dolů přivádí k hlavě velký objem vzduchu. Pokud bych měl srovnat odvětrání s jinými přilbami, tak Interceptor je zajisté v tomto ohledu nadstandardní.

Nicméně jsou na trhu přilby v nichž není teplo, Interceptor má relativně výrazné lícní výstelky a ty na tváři docela "hřejí".

Nebál bych se v ní závodit

Přestože je velmi vzdušná rozhodně jsem v ní netrpěl pocitem malé bezpečnosti. Osobně bych se nebál Interceptor vzít na endurové, ale i sjezdové závody. Tuhost skořepiny je více než dostatečná a výstelky zajistí kvalitní usazení na hlavě. Ač jsem s helmou vlastně nespadl, neměl bych z případného pádu jakékoliv obavy.

Interceptor 2.0 v kostce

Cratoni Interceptor 2.0 je kvalitní celointegrální přilba za příznivou cenu. Přinese sjezdovou homologaci, výborné odvětrání a nízkou hmotnost. Jedinou slabinkou je kšilt na pevno, ten tě trápit nemusí dokud nespadneš. A to stejně nechceš.

Infobox

Cratoni Interceptor 2.0
Web výrobce: cratoni.com
Cena: 5999 Kč

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Roman 15.8.2021 000 15:58

    Ahoj, prosím tě jak je to s helmou co se týče tvaru? Je spíše pro evropský tvar jako třeba Fox,ixs, nebo asijský jako Bell, atd? Díky

    • profilová fotka Keli 15.8.2021 000 20:34

      Je to spíše pro evropský tvar lebky. Pokud ti sedí Fox nebo Ixs, tak tato ti bude sedět také.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí