Test: chrániče hrudi a zad Acerbis X-AIR LEVEL 2 VEST - bezpečnost především

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 28.7.2021

Můj úplně první páteřový chránič byl od Acerbisu, střih a posun zhruba o 25 let a mám zde další. Technologie i provedení zcela jiné, ale cíl stále stejný. Ochrana zad a páteře. Kam se za tuto dobu acerbisové chrániče posunuly odpoví následující recenze.

Jednoduchý střih

X-AIR LEVEL 2 VEST jak již název napovídá je odvětraná vesta osazená chrániči úrovně 2.

Střih je relativně jednoduchý, na základním velmi dobře odvětraném síťovaném materiálu jsou našité dvě kapsy, jedna na hrudníku, druhá na zádech, do těchto kapes jsou vloženy nárazy absorbující panely. Snadné oblékání umožní na přední straně umístěný šikmo vedený celopropínací zip.

 

Nejvyšší stupeň ochrany

U této chráničové vesty je jednoznačně patrná prioritizace ochrany před pohyblivosti. Ale ani tu nelze v žádném případě označit jako špatnou či slabou.

Acerbis do tohoto chrániče vložil "absorbéry" nárazu japonského výrobce POi DESIGNS (Protection on Impact).
Náraz pohlcující plochy jsou tvořeny z viskoelastické hmoty s poměrně výraznou tloušťkou. Po jejich umístění do kapes na vestě poměrně výrazně vystupují. Chráněná plocha na hrudníku je rozměrově cirka 20 x 30 cm, na zádech je to pak 30 x 50 cm. Záda jsou kryta v oblasti spodních krčních, hrudních a částečně bederních obratlů páteře.

Míru ochrany vyjadřuje norma, kterou chránič splní. V Evropě je to EN-1621 - tedy normu pro motocyklové chrániče. X-AIR LEVEL 2 VEST splňuje nejvyšší úroveň s označením Level 2 jak pro páteřovou, tak hrudní část ( EN-1621-2 EC LEVEL 2 approval resp. EN 1621-3 LEVEL 2 approval). Ve výsledku, je ochrana dvojnásobná ve srovnání s chrániči splňující Level 1. (Level 1 - maximální síla přenesená při testech "jezdce" musí být pod 18 kN a žádná hodnota nesmí překročit 24 kN. Level 2 - 9 kN a 12 kN).

Velikosti - tři na výběr

Acerbis nabízí tuto chráničovou vestu ve třech velikostech menší, větší a mega velké. Já se svými 185 cm a 90 kg sáhl po prostřední variantě L/XL. Velikostně vyhovuje, je obtažen tak akorát, nikde neplandá ani nijak netlačí. Zádový chránič mi končí těsně nad ledvinami, u menší velikosti bude mít jezdec chráněny i ty. Je ale třeba zmínit, že velikosti chrániče nejsou zcela shodné pro všechny velikosti.

Kapsičky jsou?

Ne, vesta nenabízí žádnou kapsičku. X-AIR LEVEL 2 VEST je ochranný prostředek pro nejnáročnější použití s největším stupněm ochrany.
Samozřejmě s trochou dobré vůle a kutilství budeš moci do zadní páteřové kapsy vložit vodní vak nebo drobný proviant typu tyčinka atp.

          

Jak se nosí?

Vzhledem ke střihu tedy vestičky bez rukávů není na těle téměř znát. Základní materiál je příjemný na tělo a dobře odvětraný. Chráničové desky nejsou extrémně ohebné, jsou flexibilní, ale není to tak, že by zcela přesně okopírovaly tvé tělo. Zde je rozdíl oproti chráničům s nižší verzí ochrany, ty jsou mnohem ohebnější. Jsou ohebnější, ale když opravdu těžce spadneš tak chceš spíše větší ochranu než ohebnost, ne?

Flexibilita chránicích panelů je ovlivněna i teplotou. V chladnu ze začátku nošení, krátce po oblečení, jsou tužší, ale jakmile si je vytopíš, rozehřeješ tělesným teplem, tak změknou a o nějaké tuhosti nelze mluvit. 

Ač jsem měl obavy, jestli při pohybu zůstane vesta na svém místě a nebude se spodní konec vykasávat nahoru. Opak je ale pravdou, vesta nijak nevyjíždí a zůstává ve stejné pozici jako při oblékání, žádné shrnování či posouvání se neděje nebo jsem jej alespoň nezaznamenal. 

Kompatibilita s batohem?

Když to řeknu upřímně spíše slabší. Díky poměrně silným chráničům batoh sedí na chrániči a nedotýká se zad. Díky tomu nesedí zcela optimálně a při jízdě se hýbe. Batoh použít ale spíše v nouzových případech. Tento typ chráničů bych pro použití s batohem nedoporučoval. Zato ledvinka je přesně to, co chceš. Zajistí ochranu spodní části zad a nebude nijak kolidovat s chráničem.
S batohem to ideální není, zato s krčním chráničem typu Leatt brace se počítá. Já vestu zkoušel s krčákem EVS a rozuměly si výborně. 

Nebudeš se bát padat

Osobně jsem s vestou Acerbis X-AIR maximálně spokojen, splňuje přesně mé požadavky. Do bikeparku, na ostřejší dráhy, na shuttlování nebo závody je ideální. Při jízdě ji necítím a přitom mám maximální možnou ochranu na zásadních místech. A pokud by ti množství chráněných míst vestou X-AIR nedostačovalo, Acerbis má v nabídce i verzi disponující dalšími chrániči na ramenou a loktech. 

Infobox

Chrániče hrudi a zad X-AIR LEVEL 2 VEST
Cena: 2.490 Kč
Do ČR dodává: Věcinakolo.cz
Web výrobce: Acerbis

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí