Test: pláště Michelin DH 22 a DH 34 ultimátní sjezdové combo

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 16.8.2021

Novým dovozcem plášť Michelin do České republiky se na přelomu letošního roku stala brněnská firma Aspire sports a díky ní jsem dostal na vyzkoušení dvojici sjezdových plášťů, které jsou tím nejlepším co v nabídce Michelinu najdeme. Kombinace Michelin DH 22 a DH 34 tvoří ultimátní sjezdové kombo. A kde jinde testovat sjezdové pláště než na DH kole a na DH závodech. Na tomto konkrétním páru jsem si doposavad dal tři závody českého poháru ve sjezdu. Rokytnice není asi terén, který by pláště asi nějak zásadně prověřil, ale další místa, šumavský Špičák a krušnohorský Klínovec jsou prověrkou dokonalou.

22 dopředu, 34 dozadu

Zvolená kombinace má docela určující použití, na přední kolo masivnější Michelin DH 22 a dozadu rychlejší DH 34. Takto to funguje nejlépe. Alespoň pro mne to bylo takto jednoznačné.

DH jako Downhill

Zkratka DH v názvu jasně napovídá k čemu jsou zmíněné pláště určeny, jedná se o sjezdové či závodní enduro pláště. U takových plášťů je několik zásadních parametrů, které rozhodují. U dvaadvacítky a třicetčtyřky jsou jimi jednoznačně přilnavost a odolnost proti defektům. Vše ostatní není již tak zásadní.

Verze Bikepark je zcela jiná guma

Plášť Michelin DH 34 jsem měl možnost vyzkoušet již loni. Nicméně tehdy se jednalo o verzi s označením Bikepark, která s aktuálně testovaným pláštěm má společné tak maximálně jméno. Bikeparková verze je základní gumou za pár korun, naopak verze bez přídomku Bikepark je top modelem ze zcela opačného spektra nabídky. Bohužel i té cenové.

Hmotnost nemalá

Oba pláště překvapí svojí hmotností. Ano, nejsou lehké ba naopak, jsou dost těžké. Oba atakují hranici 1500 g a oba dva úspěšně. Podíl na vyšší hmotnosti má jak drátová patka, tak i velice tuhé bočnice. Nebál bych se tvrdit, že výztuha boku je asi nejsilnější napříč celým trhem. Daleko od pravdy není tvrzení Znojemské rakety, že tyhle pláště snad není třeba ani foukat.
Michelin u těchto plášťů použil Downhill shield technology, která poskytuje ochranu bočnic čtyřmi vrstvami tkaniny. K tomu je navíc v plášti integrováno i zesílení oblasti patek.

      

Univerzální směs, drží prostě všude

Směs Magi-X2 priorizuje přilnavost před odvalováním. Grip je doslova fenomenální. A není to jen o použité směsi, je to také i o tvaru jednotlivých figur na plášti.
Materiál pláště dle tvrzení Michelinu je určen do sucha i vlhka, do spíše měkčího a nebo smíšeného terénu. Prostě ideální sjezdová guma dostatečně univerzální tak, aby nebylo třeba neustále přezouvat pláště.

Taková univerzálnost mě jako známého lenocha velmi baví a když navíc funguje i v praxi je to skvělé. Vyzkoušel jsem jak v dešti, tak i po dešti, za sucha i na plastelíně, všude pláště skvěle držely. Prý nemám příliš plýtvat superlativy ale grip bych jednoznačně označil jako fenomenální.
S univerzálností souvisí i čištění pláště za mokra a vlhka to je v případě DH22 vynikající a v případě DH34 nadstandardní.

Bezduše bez kompresoru téměř "unreal"

Oba dva pláště umožňují použití jak bezdušové, tak i s duší, ale buď tak nebo onak jejich nasazení není zcela nejsnazší. Ale to platí obecně pro všechny pláště od Michelinu. Alespoň já mám takovou zkušenost. Nahodit bezdušáka s dílenskou pumpou jde jen velice obtížně.
Samotné nasazení pláštů na ráfky DT Swiss FR560 s vnitřní šířkou 30 mm bylo naprosto bezproblémové. Ale dle referencí od ostatních často bez využití mýdlové vody pláště nešly skoro nasadit.

     

Tlak až nezvykle nízký

Extrémně tuhá bočnice hodně ovlivní použitý tlak. Zapomeň na své osvědčené tlaky a ofukuj. Tak by se dalo definovat nastavení tlaku u plášťů Michelin DH22 a DH34. Mé osvědčené standardní hodnoty 1,6 a 1,8 atmosféry nešly použít, pláště byly neskutečně tvrdé. Jízda nepříjemná, pláště špatně kopírovaly terén a jízda byla celkově dost nejistá. Testováním a postupným snižováním tlaku jsem se dostal až na hodnotu 1,3 a 1,5atm. Na sjezdovém kole a s tlakem pro závodní použití. I přes velice nízký tlak stále nedocházelo k borcení bočnic a deformaci pláště při jízdě. A to jak v rozbitém terénu, tak v klopených zatáčkách. Na klínovecké DH trati, kde se jede rychle a jsou tam i poměrně velké kameny jsem tlak musel přidat, ale stále jsem byl na hodnotách, o kterých se ti s jinými plášti ani nesní. 

Exceluje všude

Musím říct, že co se týče přilnavosti tak v podstatě jsem nenašel terén kde by guma ztrácela. Ať už bylo sucho nebo bylo mokro vždy jsem měl pocit že mám neuvěřitelné množství gripu. Kořeny, kameny, měkký nebo tvrdý terén, všude to skvěle drželo. I za deště je přilnavost velmi dobrá, určitě nadstandardní, pokud ji budeme srovnávat s podobnými univerzálními suchými plášti.

Výdrž nadstandardní

Odolnost je důležitým parametrem, zvláště u plášťů, jejichž cena se blíží dvěma tisícům. Osobně jsem očekával, že vzhledem k tomu jak skvěle drží, budou mizet doslova před očima. Ale není to tak hrozné. Po cca 6ti dnech intenzivního ježdění a 4 závodních jízdách je opotřebení patrné, ale není zásadní a pláště udělají ještě dobrou službu. Ani jediný štuplík nejeví známky odtrhávání, materiál z pláště mizí zhruba všude stejně. 
Vlivu na dobrou odolnost má určitě i menší množství zářezů v jednotlivých figurách a také jejich relativně malá hloubka. Micheliny totiž brzdí spíše plochou štuplíků než jejich hranami.

A závěrečný result?

Kombinace Michelin DH 22 a DH 34 je jednoznačně ultimátní sjezdové combo. Pláště, které jsou skvěle odolné, výborně držící na absolutní většině povrchů a kromě absolutního mokra na nich bez problémů objedeš všechny typy tratí. Drobnou daní za super grip je horší odvalování. Na DH kole toto úplně řešit nemusíš, v závodním enduru již ale použití této kombinace na více šlapavých tratích musíš uvážit. Rozdíl mezi více jezdivými plášti je prostě znát. Na dráhách z pořádného kopce benefit gripu převyšuje více dřina na transferech. 

Chceš víc? Klikej na produktové stránky jednotlivých plášťů: DH34 a DH22.

Akční foto: Martin Bruder, David Chmelík, Filip Hůšť

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Martin 16.8.2021 000 20:09

    Ještě kdyby byly skladem.. Jinak podepisuju hodnocení, není lepšího pláště než DH22.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí