reklama

Test: hardtail Qayron Spyro MKII Q - hravost nadřazená všemu ostatnímu

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 6.9.2021

Kategorie kol, která před pár lety v podstatě neexistovala, trailové hardtaily, je na neskutečném vzestupu. V podstatě všichni výrobci je mají v nabídce a spousta lidí po takovém kole ráda sáhne. Důvodů může být více. Jako druhé kolo nebo jako levnější alternativa k celoodpruženému kolu anebo prostě proto, že chtějí v terénu s kolem více pracovat, více se snažit a nemít ježdění tak snadné. A právě jedno takové kolo se mi dostalo do rukou, Qayron Spyro MKII v nejvyšším osazení Q. Jaké je? Odpoví následující text!

 

Dlouhé kolo nečekej

Již letmý pohled do katalogového listu kola napoví, že za 50.000 Kč dostaneme kolo, které je velmi slušně komponentově osazené. Ale jaké je geometricky? I na toto odpovídá katalog. Se svými 185 cm jsem dostal velikost L, první na co vždy koukám je reach, dosah. Zde zažívám trochu šok, 431 milimetrů je ukrutně málo. Nepamatuji si, kdy jsem seděl na tak krátkém kole naposledy. Budu snad mít okopaná kolena o řidítka? Ne, to ani náhodou. Důvodem je poměrně položená sedlová trubka, 73 stupňů je trochu oldschool hodnota. Ale je to špatně? Neřekl bych, položená sedlová trubka pomůže komfortu jízdy v sedle. Samozřejmě ruku v ruce trochu utrpí efektivita, ale tohle kolo není zaměřené na čistý wattový výkon.
Ani při jízdě z kopce dolů, v pedálech, rám kola není krátký. Alespoň já jsem neměl tento pocit. Přišlo mi přesně vyladěné pro použití k čemu je určeno. Na trailování. Prostě jednoduché kolo pro jízdu a přitom dost zábavné.

Zatočíš na halíři

Že jsi nikdy neslyšel o attack pozici... Nevadí, se Spyro ti znalost newschool jezdeckého stylu rozhodně chybět nebude. Žádné přehnané tlačení se s těžištěm dopředu není třeba, Spyro je ovladatelné i když máš váhu hodně vzadu.
Zavřená zatáčka neexistuje, na rozdíl od kol s ultra moderní geometrií se vlastně v zatáčkách nemusíš ani moc snažit. Spyro i z úplného polena udělá mistra zatáček a to i přes fakt, že zadní stavba není nijak extrémně krátká. Bez přehnané snahy fakt zatočíš na pětníku. Ne, ne a ne. Se Spyro zatočíš na halíři.

 

Zábavnost, to je správné slovo

Zábavnost je nadřazená všemu. Spyro tě bude nehorázně bavit. Rozhodně ale nečekej hardcore hardtail, který konkuruje enduro fullu. Tohle Spyro ani náhodou neumí. Jakmile se rozjedeš rychleji, ve velkém kvapíku tě Spyro vrátí zpátky na zem. Na hladších površích však neposednost není tolik znatelná. Ano, Spyro je v rychlosti v rozbitějším terénu lehce neposedné, možná až nestabilní, jeho hlavní parketa rozhodně není tlačení na pilu a ukrajovaní setinek z Komů na Stravě. 
Jeho silná stránka je jinde. Pokud se chceš jen držet řidítek a nechat kolo ať terén vyřeší za tebe, tak jsi na špatné adrese. Spyro není tank, který jede rovně bez ohledu na povrch. Naopak, Spyro je kolo, které přímo říká, tady si to chce poskočit, tady nadjet, tady po zadním... Prostě pokud si chceš s kolem hrát a ne pouze svištět po trailu s zapnutým autopilotem.
Dost možná nebudeš z kopce nejrychlejší, ale budeš se u toho královsky bavit. A co je víc?

Asi jediné místo, kde ti hravá geometrie nepomůže jsou velmi prudké a rozbité úseky. Na takové místa by to chtělo ostřejší geošku. Ale ono by to do takových míst, chtělo spíš fulla. Toho nemáš, takže budeš muset zvolnit a s kolem trochu víc pracovat.
Spyro ve zkratce? Jednoduché na jízdu, hravé, obratné, ale pro někoho až příliš krátké.

Na šestadváce a zároveň na devětadvacítce

Pamatuješ jak snadno šlo 26" kolo na zadní? Tak stejně snadno jde i Spyro. Obdobné je to i při skákání. Tohle, že je devětadvacítka? Nevěřím. Nápis na pláštích musí kecat.
Naopak do kopce jako kolo s velkýma obručema jede. Relativně postavený hlavový úhel nebere rychlost a kolo jde velmi ochotně za pedálem, tuhost rámu je bez výhrad, pocit ztráty energie na Spyru nezažiješ. Výjezdy do kopce zdoláváš téměř bezbolestně.

    

Spyro je za slušné prachy

Osazení není nijak ošizené, v cenové relaci 50000 Kč nenajdeš jediný slabý komponent. Pohon i brzdy Shimano, nešetřilo se ani na nábojích. Vidlice Marzocchi Bomber Z2 je fajn, chodí slušně, citlivá, ale dost lineární. Dá se samozřejmě naladit Grip2 patronou, ale to je (nemalá) investice navíc.
Kokpit i sedlovka v režii Crankbrothers, tvar řidítek je do ruky padnoucí, teleskop funguje spolehlivě, vůli minimálně prvních 21 dnů mít nebude (delší dobu jsem kolo neměl k dispozici). Zdvih dostatečných 150 mm, ale mohlo by klidně být i víc, slopping rámu se k tomu přímo nabízí. Michelinové gumy Wild AM2 na obou výpletech jsou skvělé, ani zde se nešetřilo a jsem za to rád.
Opět shrnutí jednou větou, Spyro je komponentovým osazením jednoznačně bez nutnosti další investice

Bezdušová příprava není připravena

Nějaká výtka se vždy najde. Ale u Spyra je to obtížné, v podstatě jediné, co bych mohl vytknout je příprava ráfků portugalské značky Rodi na bezduše. Ač Qayron tvrdí, že jsou, tak realita je jiná. Osazená páska v ráfku kryje pouze díry pro niple a to ještě ne zcela stoprocentně. Pro bezproblémové osazení bezdušového řešení plášťů je třeba namotat další pásku. Škoda. Jinak by Spyro za mne bylo zcela bez ztráty kytičky.

Kdo z koho?

Preferuješ při jízdě na kole zábavnost? Nejsou v tvém hledáčku extrémně prudké a rozbité terény? A chceš si pořídit pevňáka? Tak sáhnout po Qayron Spyro MKII Q rozhodně nebude chybou. Pokud ale hledáš jezdivější náhradu za ostrého enduro fulla, tak s tím u Spyra neuspěješ. Když srovnám hardtaily, které jsem v poslední době mohl jezdit (Canyon Stoic, GT Zaskar LT), tak Spyro je z nich nejhorší "sjezďák", ale zároveň je to kolo, na kterém jsem se při ježdění nejvíce bavil.

Infobox

Qayron Spyro MKII Q
Cena: 49 990 Kč

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Sobys (Jirkasobo (a) seznam.cz) 6.9.2021 000 12:29

    Po přečtení recenze se může zdát že mít malé kolo je hrozně super :D

  • anonymní uživatel Štika 6.9.2021 000 14:53

    Počkat, jaká kategorie kol neexistovala? Pevňáky od RB a jiných značek na kterých jsme před dvaceti lety brázdili lesy známe všichni,dokonce se na nich jezdil i sjezd tak nám prosím nedělejte z cyklistiky vesmír. Samozřejmě tohle kolo vypadá dobře.

    • profilová fotka Keli 6.9.2021 000 16:35

      Před dvaceti lety existovala kategorie trail bike? Asi jsem tehdy něco zaspal.

      • anonymní uživatel Štika 6.9.2021 000 18:02

        Já nechci rýpat,jasně že je všechno delší a rychlejší,ale kola i styl jízdy tady vždycky byl a to že něco pojmenuju aby se v tom zákazník amatér vyznal nedělá věci novými. Tak sory,jinak je to psané hezky.

    • anonymní uživatel Martin P. (mr.martin.prokop (a) gmail.com) 3.10.2022 - 10:18

      20 let a spousta těhletěch kategorie vůbec nebyla. Prakticky bylo jen FR , DH a XC..... a geometrie a profil trati vypadaly úplně jinak.

  • anonymní uživatel MD 7.9.2021 000 8:06

    S těma bezdušema jste mě pobavili. Ráfky jsou samozřejmě tubeless ready, ale pokud je chceš mít na bezduše, tak je třeba si zajít do krámu a koupit si pásku, mlíko a ventilky. Některé bezdušové pásky špatně snášejí duše, které v nich protlačí díry na niple a je po srandě. Takže za mě tohle není chyba, ale naopak celkem prozíravé řešení.

    • profilová fotka Keli 7.9.2021 000 8:24

      Pokud výrobce tvrdí, že: Ráfky i pláště jsou připravené pro instalaci bezdušového systému, tak očekávám, že si lepit pásku nebudu muset.

      • anonymní uživatel MD 7.9.2021 000 9:25

        Součástí bezdušového systému jsou ventilky, páska a mlíko, takže očekáváš špatně. Dělají to tak všichni výrobci těchto setů od Mitasu, přes Schwalbe až po bikeworkx.

        • anonymní uživatel Štika 7.9.2021 000 14:46

          MD: Tady asi pláčeš na špatném hrobě ,,Ač Qayron tvrdí, že jsou (tr), tak realita je jiná"

          • anonymní uživatel Shu Lin 7.9.2021 000 15:45

            Qayron opravdu uvádí doslova: "Ráfky i pláště jsou připravené pro instalaci bezdušového systému."
            Správně by ale měla věta znít například: "Ráfky i pláště lze připravit pro instalaci bezdušového systému."
            Vy akurátníci.

        • anonymní uživatel Roman 7.9.2021 000 17:49

          U spešlu, treku, atd dostaneš ke kolu pytlíček s ventilky, tmelem a páska už je nalepená:)

          • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 7.9.2021 000 21:06

            Vaše starosti a Gatesovy peníze, to by byl život... :-D

          • anonymní uživatel Jéébój 8.9.2021 000 6:34

            asi tak no...

  • anonymní uživatel Zbynek 10.9.2021 000 7:58

    Pekny bajk a rovnou ve vybave bez vetsich kompromisu. Take jsem letos planoval nakup hardtraila, Spyro a Laufey od Orbey byly vazni kandidati, no nakonec to vyhral tenhle mix drevorubce a červený karkule:
    MERIDA BIG.TRAIL 600 2021, jen oproti zakladu lehce custom pro moje potreby (XT razeni, lepsi 4P brzdy, vetsi tel. sedlovka, 2.6 plaste etc..)

    - geo luxusni 65,5 hlava vs. 75,5 sedlova, reach.v my XL velikosti (18.5") rovných 500mm, takze na dolekopec stabilni a pritom na beznou jizdu velmi univerzální bike..foto ke komentáři

    • anonymní uživatel Ondřej (ondrarancak (a) seznam.cz) 15.1.2022 - 19:54

      Ahoj a prosím tě,jak jsi s tou Meridou spokojen, a co se týče výjezdu do kopce a různých xc přejezdů?díky moc

      • anonymní uživatel Zbyněk (natureman42 (a) centrum.cz) 21.4.2022 - 7:36

        Ahoj. Jsem a moc. Vzhledem k tomu, že loni sem prodal trailovýho fulla, tak od novýho biku (ht) jsem požadoval univerzální kolo od asfaltu, šotoliny po středně náročný traily, který jsem byl zvyklej dávat na svým 160/140 trailu. S odstupem roku svý koupě nelituju - do kopce velmi stabilní - díky dlouhýmu reachi a vzpřímený sedlový trubce kolo kolo nemá tendence se do stojek nějak extra zvedat a naopak dolekopec je to takovej neodpruženej tank, co dává spoustu klidu a jistoty ve sjezdu + zároveň hodim dozadu sedačku (letos plánuju Shotguna, dcerka roste) a můžu s rodinkou vyrazit na třeboňský šotoliny..

        Jeho aktuální fotku najdeš zde - nedávno jsem zvýšil zdvih Marušky na 150mm a včera nacpal do zadního kola TANNUS vložku, abych tam mohl s klidným srdcem foukat 1-1.2 ATM a udělal si tak ze svýho 2.6" Rekona přilnavou a odtlumenou houbu.. :-)foto ke komentáři

  • anonymní uživatel Daniel (emperior.dano (a) gmail.com) 15.9.2021 000 12:49

    Ja si začínam vravieť, či majú cyklorecenzie nejakú váhu, keď aj táto recenzia je plná superlatívov a hlúpych prirovnaní, ktoré absolútne prekrúcajú realitu. Podľa autora je uhol 73° je položená sedlová trubka, až na to, že väčší uhol sedovej trubky majú už len cestné bicykle. Ale za to 66° je vraj relatívne postavený uhol hlavovej trubky, pritom menší uhol majú už len endurové a zjazdové bicykle. Ja už teda fakt neviem.

    • profilová fotka Honza 15.9.2021 000 14:34

      YT Jeffsy má 77° a Pole machine 78°. Naopak třeba Specialized Tarmac má 74°. Co se týče hlavového úhlu, tak mi 66 taky nepřijde jako něco extra položeného. Zmiňovaný Jeffsy to má taky.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí