Test: Crankbrothers Mallet E Speed Lace - extrémně pohodlné tretry

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 13.9.2021

Na světě jsou stovky možná tisíce výrobců pedálu na kolo a podobné množství je i výrobců treter či bot na kolo. Ale jen minimum výrobců vyrábí obojí jak boty, tak pedály. Můžeš mít skvělé pedály a k tomu skvělé boty, ale dohromady jako celek fungovat skvěle nemusí. Proč? Protože jsi zrovna sáhl ke kombinaci podrážky a tvaru pedálu, která není zcela kompatibilní. Zmíněný problém je nejčastější u platformových pedálů, ale problémy s kompatibilitou se vyskytují i u pedálů nášlapných. Loni představenou novinkou firmy Crankbrothers jsou boty Mallet, které jsou přímo optimalizovány na použití stejnojmenných pedálů. Jaké jsou?

E jako enduro

Řada Mallet obsahuje dvě varianty obuvi lišící se použitím, jedna verze je určena pro sjezd a druhá pro enduro a trail. Kromě drobného rozdílu ve vzhledu se odlišuje přídomkem E. Právě tuto druhou variantu jsem měl možnost vyzkoušet. První variantu budete na českém trhu hledat marně, dovozce firma Progress Cycle ji aktuálně nemá v nabídce. 
Tretry Crankbrothers Mallet E jsou vizuálně spíše užší a působí dost kompaktně. Výraznými prvky je rozhodně masivní zesílení špičky přinášející zvýšenou ochranu prstů a poměrně hrubá podrážka. 
Jazyk je poměrně tuhý a relativně málo polstrovaný, to velmi kontrastuje s patní části boty, která je polstrovaná opravdu bohatě. Na noze jsou boty velice příjemné a nebyl potřeba žádný čas na rozšlápnutí, v podstatě okamžitě mi padly jako ulité.
Výrazné polstrování má často nepříjemnou vlastnost, že se po chvíli vymačká, já jsem v botách najel cirka 500 km a nějaké vymačkání nebo výrazné zvětšení velikosti jsem nezaznamenal. Obvykle sahám po velikostech 45,5 nebo 46, u Crankbrothers velikost 45,5 není k dispozici, takže volím 46. Velikostně jsou tak akorát. Ano, zkoušel jsem i menší velikost 45, ale necítil jsem se v botách komfortně. Rozdíl, ač se jedná jen o půl centimetru délky, je znatelný a to i v šířce stélky.
Sluší se uvést i hmotnost, ta i testované varianty s namontovanou Crankbrothers zarážkou byla přesně 526 gramů (jedna bota, 1052 g pár).

Umí jak šlehače, tak SPD

Je zcela jasné, že boty jsou kompatibilní s pedály Crankbrothers, kterým se dle tvaru nášlapného systému přezdívá šlehače. Crankbrothers kompatibilitu dotáhl do dokonalosti, boty totiž mají rovnou v krabici namontovány zarážky. Crankbrothers nabízí čtyři varianty kufru, které se liší volností pohybu při upnutém stavu a také úhlem vypínání. Osazená zlatá varianta je optimální pro enduro, umožní totiž drobnou flexi a zároveň nehrozí nečekané vystoupení ze zámku.
Rozhodně potěšující je kompatibilita i s nášlapnými pedály značky Shimano. Vzhledem k tomu, že kufry Shimano jsou vyšší než Crankbrothers a po jejich namontování by hrozilo, že budou přečnívat profil podrážky, tak je prostor pro kufr poměrně dost utopený v podrážce. Aby bylo možno použít nižší Crankbrothers kufry, je třeba je vypodložit dodávanou plastovou podložkou, Shimano kufr není potřeba podkládat ničím.
Prostor pro montáž kufru je velkorysý, když k tomu přidáme i velkou možnost bočního posuvu samotného kufru, tak si odpovídající pozici dokáže naladit opravdu každý. Ocenil jsem i zkosení přední a zadní strany výřezu pro kufr, nastupování a vystupování jak s Crankbros, tak Shimano kufry je velmi snadné. 

Tuhost tak akorát

Obuv je zaměřena použitím na enduro Trail, tedy musí zvládnout jak kvalitní přenos síly do pedálů, tak umožnit pohodlnou chůzi. Tuhost mezipodešve je určitě dostatečná a splní obojí. Nicméně pokud máte kufr umístěné nejvíce na středu podrážky (v nejzazší možné pozici), tak při velmi silném šlapání cítíte, kde končí plastová výztuha pedálu, která nese kufr.
Tvar jednotlivých figur podrážky je zkosen, v přední části protisměrně a v zadní pak opačně, díky tomu se boty při chůzi dobře zakusují do podkladu a nekloužou. To se týká chůze po hlíně, na kamenech pomáhá hlavně směs použité gumy, Crankbros ji označuje jako MC1 a její tuhost je tak akorát, drží a zároveň se moc neošoupává. 

Rychlé tkaničky chceš

Mallet E Speed Lace je středním modelem v řadě Mallet E. Pro zavazování využívá rychlého stahovacího systému, který nahrazuje klasické tkaničky. V čem je jeho zásadní výhoda? Jednoznačně v rychlosti stažení. Stačí jen zatáhnout za tkanice, utáhnout botu a poté u jistícího elementu trochu roztáhnout a zajistit, v podstatě se jedná o zaseknutí tkaniček do jistícího elementu a je hotovo. No, vlastně hotovo ještě není, protože tkaničky lze schovat do kapsičky na horní straně jazyka a následně vše stáhnout stahovacím páskem.
Tkaničky ve stahovacím elementu drží na tření a podobný systém je v praxi v dlouhodobě vyzkoušený. Já sám s ním mám dlouhou zkušenost u snowboardových bot značky Burton a fungoval vždy naprosto bezvadně. Je Speed lace lepší než stahovací kolečka BOA? Pokud by jsme oba systémy porovnávali jen podle stažení, tak si jsou zcela rovny. Boa je trošičku rychlejší jednodušší na používání. Nicméně má jednu zásadní nevýhodu a tím je náchylnost boa koleček na vycvaknuti. Při neopatrném došlápnutí a líznutí kolečkem kámen či klacek hrozí vycvaknutí kolečka z boty a jeho případná ztráta. I s tím mám bohužel osobní zkušenost...
Pokud by jsi ale vyžadoval BOA, tak i tuto variantu má CB k dispozici, stejně tak jako verzi s klasickými tkaničkami. U poslední zmíněné však absentuje stahovací pásek přes nárt a ani při sebevětší snaze stažení boty určitě nebude tak velké jako u verze s páskem.

Odolné vodě, ale moc nevětrají 

Pochvalu zaslouží jednoznačně dobrá voděodolnost, to je způsobeno limitovaným odvětráním a minimem perforačních otvorů, ty najdeme v podstatě jen na části za prsty, najdeme zde jen několik málo dírek. S dobrou voděodolnosti však koreluje schopnost odvětrání. Mallety nejsou rozhodně extra prodyšné a jejich odvětrání je spíše slabší. V horkých letních dnech je potřeba se připravit na to, že se vám nohy budou v botách dost potit.
A také je třeba počítat s tím, že pokud prší opravdu hodně, tak bohatá výstelka patní části dost vody nasaje a následné schnutí bot se trochu prodlouží.

Připraveny pro pedály Mallet E LS, ale nejen pro ně

Boty jsem dostal společně s pedály Crankbrothers Mallet E LS a je vidět že tyto dva modely jsou skutečně dokonale odladěny a velmi dobře spolu spolupracují. Platí to jak při nastupování, tak vystupování z nášlapného systému. Ač jsem odkojen na pedálech Shimano, tak jsem neměl jediný problém se šlapáním či cvakáním a to i přesto, že způsob našlápnutí je lehce jiný než u Shimano pedálů.

Na noze a na kole

Pedály nesou několik pinů (celkem 6, 4 na přední a dva na zadní straně), tak jejich existence není na podrážce boty patrná. Žádné trhání či odírání gumy od pinů jsem nezaznamenal. Při na cvaknutí boty do pedálů nejsou piny v kontaktu s podrážkou, stačí však botu jek lehce zatížit a kontakt boty s pedálem je maximální.
Crankbrothes tyto pedály nabízí jak ve standardní délce osy, tak v prodloužené variantě. Právě model LS jsem měl a už bych nechtěl jiný. Díky tomu, že stojíš nohama více od sebe jsi na kole stabilnější. To je však jen jedna výhoda, druhá je to, že se ti také oddálí nohy od zadní stavby a dostat tak botu do kontaktu s rámem je mnohem, ale mnohem složitější. 

 

Na závody i celodenní vyjížďku

Tretry Crankbrothers Mallet E Speed Lace v sobě kombinují dostatečnou tuhost s dostatečným pohodlím. V chladnějším počasí budou na noze příjemnější než v mega parnech, ale k tomu navíc obstojně odolávají vodě, jen ti do nich nesmí natéct shora. Prostě Mallety jsou vhodné jak na pohodové celodenní ježdění s partičkou nebo ostrý enduro závod, obojí zvládnou naprosto v pohodě. 

Hledáš další info, tak klikej zde.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí