Test: Ghost e-Riot Trail Advanced - zábavné kolo do lehčího terénu

Autor: Keli, vydáno: 21.3.2022

Elektrokolu se rozhodně nevyhýbám spíše naopak, vlastním elektrokolo již více jak 5 let a rád si vyzkouším nějaké další. Proto, když přišla nabídka na Ghost E-Riot v trailové verzi nešlo říci ne.

Podoba s "analogem" zde je!

Řadu kol Riot rozšířila i nabídka obdobných variant v provedení s motorem. Se svými "analogovými" příbuznými má mnohé společné. Ať už je to systém odpružení (zavěšení) zadní stavby Traction Link nebo jednodílná zadní stavbou, a nebo třeba stejný způsob vedení kabeláže. V čem se liší? Motor, ovládání a baterie jsou samozřejmě navíc, ale jinak jsou si obě varianty dost podobné. 

   

Carbon fiber? Ja ja!

A je zde ještě jeden rozdíl. Nejvýraznější rozdíl. Tím je materiál předního rámového trojúhelníku. Zatímco klasická kola si musí vystačit s hliníkovou slitinou, elektrokola mají naopak karbon. Hladké napojení trubek, elegantní integrace motoru, to by asi v hliníku šlo udělat jen velmi obtížně. Zde je karbon jednoznačnou výhodou. Druhou výhodou bude tuhost a poslední pak hmotnost. No dobře, tahle u zmíněného kola úplně neplatí. Ghost e-Riot Trail Advanced ve velikosti L na váze ukáže hmotnost 24,95 kg (hmotnost s dušemi a pedály). Osobně jsem byl dost překvapen číslem, které se na váze objevilo. V ruce se kolo nezdá tak těžké.

Geo shodná jako na bezmotorové verzi 

První jízdní dojmy... mám řídítka hrozně vysoko. A to i přesto, že byl představec v nejnižší možné pozici. Posed na kole bych označil jako velice pohodlný a příjemný, ale absolutně nesportovní, neagresivní. Přesně takový jaký má "fun first" kola být. Vliv na výšku řídítek má jak vysoká hlavová trubka (140 mm ve velikosti L), tak i použité hlavové složení. Acros Knockblock zabraňuje protočení řídítek a jejich bouchnutí do horní rámové trubky, ale oproti klasice přidává cca 8 mm další výšky navíc.
Ghost zvolil naprosto totožnou geometrii u trailového bajku i trailového elektra. Stejné zařazení, stejná geometrie... bude to fungovat? Dle mého názoru bude i nebude. Dostanu se k tomu posléze.

Hravost nadevše

E-Riot je kolo hbité, agilní i hravé. Za jízdy vůbec nemáš pocit, že jedeš na téměř pětadvacetikilovém kole. Ano, i jde do vzduchu velmi ochotně. Odlepit kolo do bunny hopu - snadné. Rozložení hmotnosti je příkladné, vše těžké je dole, blízko šlapacího středu. Motor i baterie jsou nedaleko těžiště.
Rychlé změny směru bez problému, průjezd zavřenými zatáčkami není problém, zrychlování pomocí pumpování je extrémně snadné. Zde lze e-Riot jen chválit. Pocitově jedeš jako na kole bez motoru, to se jednoznačně povedlo.

Občas je lepší být pomalejší

Jakmile se však eRiot rozjede rychlostí větší než malou, stane se lehce nestabilní. Zůstává stále hravý, ale ty by jsi přitom už žádnou hravost nechtěl. Anebo chtěl? Není toto typické pro všechna trailová kola? 
Na ebiku se však nestabilita násobí přidanou hmotností kola, čím těžší kolo, tím víc je to znát. Osobně bych chtěl i na nízkozdvihovém ebiku trochu ostřejší geometrii. To, co stačí na klasice, mi u elektrokola rozhodně nestačí. Elektrický Riot a klasický Riot, oba v trailové verzi, sdílí naprosto shodnou geometrii. Je to dobře? Dle inženýrů v Ghostu ano. Za mne ne.

Velký rozdíl v naladění kola je ve srovnání s endurovým Riotem. Proč srovnávat kola zcela jiných kategorií? Protože motor a hmotnost! Za mne, trailový ebike by měl mít geometrii jako ostré enduro.
Obě dvě kola jsou si velmi vizuálně velmi podobná, obě mají zadní stavbu otáčející se okolo virtuálního bodu (TractionLink), ale v jízdních vlastnostech jsou neskutečně odlišná. Extrémní hravost versus extrémní přímočarost. eRiot je mega zábavný, Riot je zaměřen na rychlost, maximální rychlost. Tuhost versus citlivost. Naladění trailového eRiotu je spíše do tvrda, i při 30% sagu jsem měl pocit, že mi kolo docela dost drncá i v terénu, kde by 140 mm zdvihu mělo bohatě stačit.

 

Výbava Bosch, Sram i Shimano

Kombinace pohonu Sram a brzd Shimano nemusí všem vyhovovat, nemluvím teď o výkonu jednotlivých komponent, ale o jejich vzájemné kompatibilitě. Při mém obvyklém nastavení prostě nejsem schopen dosáhnout zároveň, bez přehmátnutí ruky na gripu, na brzdu i na řadící páčku. To platí především u nenastavitelných páček jako jsou zde osazené SRAM SX.

 

Chválit pohon Bosch by bylo házení hrachu na zeď. Dostatečně silný, tichý a s velmi dobře odladěnými režimy dopomoci. Výtku snad lze mít jen k displeji s označením Purion. Dosáhnout na integrovaná přepínací tlačítka není úplně snadné. To platí i pro přepínání informací na displeji. Nicméně informace zobrazuje spolehlivě bez zbytečných příkras a to je zásadní.
Ač eRiot disponuje tlumičem s možností lockoutu, tak na páčku jsem nikdy neměl potřebu sáhnout. Systém není zcela imunní na pohupování, ale s motorem pod zadkem tohle prostě neřešíš. Chceš více gripu, než řešit nějakou efektivitu šlapání.

 

Motor má doslova přebytek výkonu, ale jeho síla v kombinaci s délkou zadní stavby občas život spíše komplikuje než aby pomáhala. V opravdu prudkých výjezdech má kolo tendence stavět se na zadní a výjezd se stává nesnadným, přesto, že výkonu je stále dost. Delší zadní stavba by pomohla. A to i přesto, že 450 mm zadní stavby rozhodně není málo.

    

Proč je ten konektor zde?

Jestli lze něco eRiotu vytknout, tak je to jednoznačně pozice zdířky nabíjecího konektoru. Ta je umístěna doslova nešťastně. Nachází se poblíž motoru z boku spodní rámové trubky a při zapojení nabíječky konektor vystupuje tak nešikovně, že nelze točit klikami. Dokud to člověk nezažije, neuvědomí si jak limitující to je. Jakýkoliv i malinký servis je při nabíjení hrozně komplikovaný. Tohle se nepodařilo.
Osobně se mi také nelíbí vedení kabeláže. Jak jsem jej chválil u endurové verze, tedy venkovní vedení hadic, které je ukryto pod gumoplastovým krytem zespodu spodní rámovky, tak ze chválit nemůžu. U eRiotu vedou kabely shora spodní trubky a jsou překryty plastovým krytem. Jedná se o další kryt navíc, jeden je totiž zespodu a chrání vstup rámu pro baterii. Úplně se přece nabízí vést hadice tudy. Vzhledu by to pomohlo, zmizel by nevzhledný hamburger ve složení kryt - trubka - kryt. 

Zábavné kolo do lehčího terénu

Pokud kategorii Trail vnímáš jako zábavná kola do spíše lehčího terénu, tak Ghost e-Riot Trail je kolem přesně pro tebe. Pokud ale hledáš kolo, které lehce přesahuje do vyšší kategorie - kolo, které tě více podpoří v náročném terénu, tak E-Riot provedení Trail nebude tvým favoritem. I přesto, že zdvihy kola by na to stačily! Raději sáhni o jednu řadu výše na model s označením All mountain. Já bych to určitě udělal.

Infobox

Ghost e-Riot Trail Advanced
Barevné provedení: Kiwi Green / Midnight Black
Cena: 155 990 Kč


Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí