Test: hardtail Kellys Gibon 50 29 - kolo, které toho hodně odpustí

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 2.5.2022

Gibon je označení pro opice z čeledi gibonovitých. Giboni tvoří přechodnou skupinu mezi vyššími opicemi a lidoopy. Proč u Kellysu pojmenovali kolo po této opici netuším... Nicméně model Gibon byl v nabídce slovenského Kellysu hodně dlouho, během své historie prošel několika modifikacemi. Popravdě řečeno jeho nejnovější varianta je mému srdci nejbližší. Naposledy jsem sedlal verzi postavenou na pluskových pláštích a podivnou geometrií a příliš jsme se neskamarádili. Zato tahle aktuální opička, to je jiná kávička.

Trailový hardtail jak má být

Aktuální Kellys Gibon disponuje vidlicí se 140 mm zdvihu, která je skloněna pod úhlem 66 stupňů, když k tomu přidáme zadní stavbu s délkou 440 mm vychází nám, že se jedná o klasický trailový hardtail s nijak extrémní geometrií. Samozřejmě s ohledem na nejnovější trendy, před pár lety bychom obdobnou geometrii našli výhradně na DH kolech. 
Gibon je k dispozici ve dvou velikostech M a L a ty se od sebe liší průměrem kol, vetší je postavena na 29" a menší M zase na 27,5". Jinak jsou kola identická osazením, geometricky se ale do sebe relativně výrazně liší.

 

Postaven na hliníku

Gibon je stejně jako jeho předchozí generace postaven na hliníkovém rámu. Nechybí ani závitový střed, pevná zadní osa průměru 12 mm, tu drží patky nesoucí logo Kellysu. Zadní náboj je Boost standardu a kvůli jen velmi málo profilovaným, téměř přímým řetězovým vzpěrám jsem o ně občas štrejchnul patami. Pokud máš nohu větší než mám já, tj. velikost 46, tak se do kontaktu s rámem dostaneš možná častěji.
Rám má částečné vnitřní vedení kabeláže, část hadic jde vnitřkem a část zvnějšku. Osobně bych neměl vůbec problém s kompletním vnějším vedením, takto je to podivný kočkopes. Pokud bych ale byl nucen měnit zadní brzdu, tak bych asi mluvil jinak, vnější vedení hadice ti potenciální servis hodně usnadní.
Rám v testované velikosti L nemá nijak extrémně skloněnou horní rámovou trubku, slopping je decentní, ale i přesto je prostoru nad rámem pro jezdce o výšce 185 cm dostatek. Teleskopická sedlovka má 15 cm, ale myslím si, že by rám bez problémů snesl i delší.

   

Osazení bez výhrad

Aktuální cena Gibona v nejvyšším osazení (březen 2022) je necelých padesát tisíc korun. Kolo postavené na pohonu a brzdách Shimano, odpružení Marzocchi, pláštích Schwalbe, komponentech Race Face a s teleskopickou sedlovkou KS RAGE-I. Za mne skvěle fungující a vyvážený komponentový mix, který v podstatě nemá žádné viditelné slabé místo. Možná jen teleskopická sedlovka vyžaduje trochu více síly na páčce než je obvyklé, ale dá se na to zvyknout. Bomber Z2 aka "Marzoška" chodí velmi dobře a možná má trochu víc lineárnější chod než mám rád, ale vzhledem ke geometrii kola s tím nemám vůbec problém. Na hardcore hrocení bych si Gibona nevybral a na vše ostatní je odladění vidlice vynikající.
Dvanáct rychlostí, 32 zubový převodník a pláště ve směsi ADDIX SpeedGrip, to vše tvoří dobře jedoucí celek. Gibon do kopce příjemně jede.

Gibon je na jezdce hodný

Kellys Gibon má tradiční geometrii, nijak extrémně dlouhý přední rámový trojúhelník k tomu delší zadní stavba. Výsledkem je dobře vyvážená jezdecká pozice, kolo je díky ní dobře ovladatelné v jakékoliv jízdní situaci a navíc nevyžaduje tolik se tlačit na předek. Pro spoustu jezdců je tato geometrie ideální. Ano, hardcore jezdec z ní nadšen nebude, ale Gibon míří spíše na masy než na pár asketů, kteří drtí endurové tratě na pevném kole. Gibon je na jezdce hodný, odpustí mu kdejakou chybu a i průměrnému jezdci přinese kvalitní jízdní zážitek.

    

Díky delší stavbě je kolo stabilní i ve větší rychlosti. Zároveň strmější hlavový úhel zajistí ochotu zatáčet. Gibon umí po trailech letět a zároveň je i mrštný. Zmíněné ale platí spíše na hladších tratích. Jakmile vlítneš do více rozbitého, kolo se stane víc neklidné a udržet jej v mezích dá práci a pevnou ruku. 

Delší zadní stavbu oceníš i ve výjezdech, kolo díky ní nemá tendence stavět se "na zadní" a snadno, bez velké změny jezdecké pozice vyjedeš i kopce, kde se jiným kolům již přední kolo odlepuje od terénu. Hmotnost devětadvacítkového Gibona je lehce nad 14 kilogramů, to se jeví jako nemálo na pevňáka, ale během jízdy jsem hmotnost nijak negativně nevnímal. Spíše naopak, jak je kolo slušně tuhé, tak jde dobře za pedálem. Na hladším povrchu doslova letí, jakmile se ale terén zdrsní, tak absence zadního odpružení kolo trochu zpomalí. Zde by pomohly tlustější pláště, ale vzhledem k zaměření kola, jsou Schwalbe Nobby Nic s šířkou 2,35" naprosto dostačující. Gibon jako kolo, které zvládne i delší, celodenní výjezd? Zcela bez výhrad.

Na česká trailcentra ideální

Jak bylo napsáno výše, Gibon není určen do extrémů, spíše na nerozbité, hravé dráhy. Česká trailcentra, kde převažují hladké trasy jsou dle mého názoru ideálním místem, kde Gibona vypustit. Se ctí určitě zvládne i Rychleby či Trutnov Trails, na víc rozbitých trailech se jenom bude jezdec muset trochu více snažit. Ale všude jinde si s Gibonem užije spoustu zábavy.
Nejlepším zákazníkem Gibona bude jezdec, trailový nováček, který hledá kolo s dobrým poměrem cena / výkon. Člověk, který hledá kolo, na kterém není obtížné jezdit, kolo, které spoustu odpustí a přitom se na něm dobře pobaví.  

Infobox

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Opi 2.5.2022 - 14:14

    Tohle je hezke kolecko. Jen kdyby nekde jeste bylo..

  • anonymní uživatel Shu Lin 2.5.2022 - 14:45

    to je teď normální dávat na nová kola kotouče shimano z malaysie a číny namísto klasických japonských s broušeným povrchem? Váha s tímto obutím je příšerná, být tam magic marry tak bych se nedivil, ale není.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí