Test: Vaude Bracket 16 - batoh pro každodenní vyjížďky

Autor: Eda, kategorie: Test, vydáno: 23.3.2022

Cyklistických batohů je nepřeberné množství. Troufnu si říct, že po oblečení na kolo je to snad druhá nejpočetnější skupina doplňků na kolo. Do testu jsme dostali další výrobek od firmy Vaude. Batoh s názvem Bracket 16. Batoh jsem měl k dispozici na test celý rok a chtěl bych se s Vámi podělit o mé zkušenosti.

Rozměrově je batoh spíš kompaktní. Výška ani šířka batohu nejsou nijak extrémní. Z toho důvodu je i při naplnění váha batohu blízko k jezdci a batoh pak nemá tendenci jezdce táhnout ven z trailu při jízdě. Díky jeho menší výšce batoh při jízdě nepřekáží helmě a vy se tak můžete plně soustředit na jízdu.

Bederní pás je hodně široký. Pro mě je to velké plus, protože na batohu nemám rád tenké pásky. Ty se při nošení zařezávají a tlačí a nošení není komfortní. To naštěstí na batohu Bracket nehrozí a bederní pás je pěkně široký. Bederní pás se nejdříve zapne na suchý zip a poté se ještě pojistí klasickou plastovou sponou. Je to trochu zdlouhavější řešení na zapnutí a rozepnutí, ale batoh se pak ani nehne. Na bederáku je i velká kapsička na zip, do které se vejde v pohodě telefon s úhlopříčkou 6" a s největší pravděpodobností by se tam klidně vešel i větší. Telefon tak při jízdě nelítá v kapse u kalhot, ale je pěkně schovaný. Další důležitý prvek jsou ramenní popruhy. Ty jsou také dostatečně široké. Zároveň jsou v každém z nich umístěné 3 pěnové výstelky, které pomáhají rozložit tlak na ramena.

Součástí přední kapsy je i organizér na nářadí. Ten je samostatný a lze jej buď vozit v batohu, nebo nechat doma, pokud zrovna nářadí potřebovat nebudete. Zároveň je součástí organizéru i jeho vlastní obal, takže v případě, že by se něco v organizéru uvolnilo, nespadne to do batohu, ale zůstane to případně v obalu. A vy to pak nebudete muset hledat na dně kapsy batohu. Když jsme u organizéru na nářadí a doplňky, batoh má i samostatnou kapsu na pumpičku. Do této kapsy se dá dostat zipem zvenčí batohu. Pumpa je tak vždy dobře dostupná a nemusíte ji hledat nikde vzpříčenou v batohu.
Mezi přední a hlavní kapsou je malá kapsa, která je určená na brýle, případně na mobilní telefon. Její vnitřek je totiž z fleecu a snižuje tak riziko poškrábání. Tato kapsa je ještě rozdělená na 3 menší prostory a díky tomu se věci mezi sebou nedotýkají.

     

Hlavní prostor batohu se otevírá asymetricky a jedna poloviny jde rozepnout víc, než druhá. Je to způsobeno umístěním kapsy na pumpu. Hlavní kapsa je díky celkovému tvaru batohu spíše užší a delší. Některé věci jsou proto obtížné dovnitř dostat a je lepší je například umístit do kapsy pro helmu. To jsou ovšem jen výjimečné případy kratších převozů. Tento problém jsem měl pouze párkrát, když mi například kamarádi dovezli věci, se kterýma jsem nepočítal a už jsem měl v batohu plno. V zádové části hlavní kapsy je prostor pro vložení rezervoáru na vodu. Je zde pak ještě jedna kapsa, kde je i profilovaná plastová deska, která drží batohu tvar. Batoh se pak při nošení ani po sundání nebortí. Díky této desce také lépe funguje systém odvětrání zádové části.

Odvětrání zádové části je podle mě velmi výrazně individuální záležitost. Někdo se potí hodně a někdo jiný ještě více. Kdo se nepotí, je stroj! Při kratších vyjížďkách nebo vycházkách jsem neregistroval u tohoto batohu výraznější pocení na zádech pod batohem. Plastová deska v zádové části zajišťuje stálý tvar batohu a díky pěnovým výstelkám podél páteře se batoh dotýká zad pouze v menší části jeho zádové plochy. Při delší činnosti jsem se ovšem pod batohem na zádech potil a zatím jsem neměl možnost vyzkoušet batoh od nějakého výrobce, který by tuto problematiku nějakým zásadním způsobem vyřešil.
Samozřejmě nechybí ani pláštěnka na batoh. A za mě je to nejlepší pláštěnka na cyklistickém batohu, co jsem měl možnost vyzkoušet. Díky 2 otvorům pro bederní popruhy je sice její nasazování o trochu delší. Pláštěnka poté ovšem drží na svém místě velmi dobře a nikam nesjíždí ani z batohu nepadá.

Nechybí reflexní prvky jak na batohu, tak na přední části ramenních popruhů a na pláštěnce. A nezbytná je infomace o ceně batohu, ta je aktuálně 126 Euro.

 

Tento batoh je za mě vhodný pro každodenní vyjížďky, kdy si nepotřebujete vzít půlku věcí na kolo, co doma máte. Díky jeho kompaktní velikosti se do něj vejdou všechny důležité věci jako je svačina nebo základní náhradní oblečení. Vy tak nevezete zbytečná kila, ale jen to nezbytně nutné. A nejste pak unavení a otrávení z toho, že má batoh 10 kilo a je to děsná dřina.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Shu Lin 23.3.2022 - 15:47

    to asi není páteřák, co?

    • anonymní uživatel Eda 24.3.2022 - 10:47

      Nene, batoh je bez páteřáku.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí