Test: boty Adidas 5.10 Trailcross Clip-In - neskutečně odvětrané nášlapy

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 28.4.2022

Když mi v Elementstore nabídli boty Adidas 5.10 Trailcross Clip-In na test, souhlasil jsem a zároveň si v duchu říkal, jasný, jedny další boty z mnoha. Avšak už po první jízdě jsem poznal, že tyhle botky se stanou mými velkými favority. Proč? Zde jsou důvody... 

Nízké, tenké, tuhé

Hodně nízké, hodně tenký jazyk a docela tuhé, to jsou prvotní pocity po obutí. TrailCrossy nejsou v nabídce FiveTenu resp. Adidasu žádnou extra novinkou. Zmíněné platí pro platformové varianty, tyto s označením Clip-In naopak novinkou jsou. První varianta TrailCrossů, která je přímo určena na nášlapné pedály. 
Právě prostor pro zarážky nášlapných pedálů, pro kufry, to je největší rozdíl od plackového modelu TrailCross LT. A vlastně ještě stahovací pásek je navíc.

 

Zarážky klidně až na střed chodidla

Prostor pro kufr velkorysý, lze posunout téměř až pod střed chodidla. To se mi líbí, tak to mám rád.
Zarážky nášlapného systému jsou v podrážce relativně utopené, takže při chůzi kufr není v kontaktu s povrchem. Při chůzi kufrem necvakáš o podklad
Pokud by to bylo pro nějaký typ pedálů až příliš nízko, lze podložit přidanými plíšky. Nicméně, ani s velkými pedály Shimano M646 bych potřeboval kufr ještě hlouběji, kontakt mezi botou a pedálem rozhodně není extra silný. 

 

Nepříliš široké, prostě 5.10

Stejně jako ostatní Trailcrossy i tyto nášlapné mají poměrně úzký střih. Pokud je tvé chodidlo spíše širší, nemusí ti kopyto Adidasu zcela vyhovat. Já jsem u těchto Trailcrossů žádné nepříjemné pocity při nošení, co se šířky týče, nezaznamenal. Kvůli použití umělých materiálů nelze počítat s nějakým výrazným povolením svršku. Že by se boty rozšláply úplně do široka bych moc nepočítal. Já jsem v Trailcrossech najel nějaké ty stovky kilometrů a jako moc se nepovolily

Jestli v něčem TrailCrossy excelují, tak je to odvětrání. Síťovaný materiál, který tvoří drtivou část svršku je velmi dobře prodyšný. Prostě a jednoduše, TrailCrossy jsou skvěle, nadstandardně odvětrané. Tak, že pokud fouká vítr, cítíš jak ti do boty funí. V horku skvělá vlastnost, do chladna už méně. Pokud teplota klesne, TrailCrossy jsou v podstatě nepoužitelné. Pokud nejsi teda otužilec jako Wim Hof. Obdobné je to i s voděodolností, síťovina nabídne téměř nulovou ochranu proti vodě. TrailCrossy promoknou za 3, 2, 1, teď. No v podstatě téměř okamžitě.

Zavazovat musíš pečlivě

Boty disponují poměrně tenkým jazykem, který tvoří síťovina obdobná jako na záprstí. Výstelka jazyka není nijak tuhá, spíše naopak. Proto je značně složité najít optimální stažení, tak aby tkaničky nadměrně netlačily. Ano, jejich plocha by mohla být větší, pak by se tlak lépe rozložil. Jsou sice ploché, ale mají maximálně 4 mm šířku.
Musíš proto věnovat dost pozornosti zavazování respektive stažení tkaniček, protože jinak máš na nártu docela nepříjemné pocity. Není to tak, že boty halabala stáhneš a hotovo, je třeba pečlivě utahovat. A já obvykle po pár kilometrech musím zastavit a zavázání boty si upravit. 

Stahovací pásek, díky za něj

Jako zásadní bych označil vliv stahovacího pásku. Díky němu lze boty stáhnout opravdu "na fest" především od prstů vzdálenější část. Pokud boty pomocí stahovacího pásku a tkaniček stáhneš opravdu silně budeš mít pocit, že oblast prstů je stažena nedostatečně. On to v podstatě není jen pocit, ona je to realita, protože síťovina v záprstní části není vůbec tuhá. Ze začátku se to jeví možná trochu nezvyklé, ale během jízdy či chůze to vůbec nevnímáš.
Poddajnost síťoviny hodně kontrastuje s ochranou špičky boty, prsty jsou chráněny tvrdou gumou. O prsty se rozhodně bát nemusíš.

Co nesmím zapomenout? Pochválit dostatečnou délku stahovacího pásku, i s vyšším nártem nebudeš mít problém, že by byl pásek krátký.

 

Na chůzi v pohodě

Nejen šlapáním v pedálech je biker živ, občas je třeba i jít. Zvláště pokud souhlasíš s tvrzením, že neexistuje kopec, který by se nedal vytlačit. Tlačím hodně, tlačím rád. Označit chůzi v Trailcrossech jako výtečnou, ano, to je přesné tvrzení, pokud se bavíme o přilnavosti podrážky. Kombinace výstupků do záběru na špičce s protisměrnými na patě funguje dokonale, boty nekloužou na žádném povrchu.

 

Za chůze je cítit lehké vyzouvání paty, nebo spíše její drobné nadzvedávání. Je to daň za tvrdší mezipodešev, které neumožní se botě tolik prohnout. Bota se poměrně dobře ohýbá v přední části, zhruba v oblasti záprstí, ale zbytek je již dost tuhý. Jelikož se jedná primárně o boty na kolo, tak bych to nevnímal jako zásadní problém. Stejně tak i chybějící ochranu kotníku, vzhledem k určení obuvi s tím nemám absolutně problém. 

Podoba s Kestrely? Já ji vidím!

Jsou podobné Kestrelům. Ano, jednoznačně jsou. Ale liší se. V čem? V odvětrání, Trailcrossy jsou o dva levely líp větrající boty. Voděodolnost, Kestrel Trailcrossy několikanásobně překonává. O voděodolnosti u TC bych asi úplně nemluvil. Tuhost mezipodrážky, té části boty, která přenáší sílu na pedál, v tom si jsou oba modely vyrovnané. Tuhost svršku, umělá kůže versus síťovina, je asi jasné, co je tužší. Kestrel je na tom lépe. Chůze, Kestrel má klasickou tečkovanou podrážku, TC má navíc modifikovanou přední a zadní část. TC je na chůzi mnohem lepší.
Pro koho? Kestrel pro závodníka, Trailcross pro pohodáře. Ne, že by se v TC nedalo závodit, ale pocitově mi přijde, že je noha více v bezpečí v Kestrelech.

Nejoblíbenější bota do tepla

Díky neskutečnému odvětrání se TrailCrossy staly rázem mými nejoblíbenějšími botami pro teplejší roční období. Myslím si, že v nich od jara do podzimu strávím rozhodně nejvíce času. Pokud se ti hodně potí nohy a chceš espedéčkové boty, tak Trailcross Clip-In jsou boty přesně pro tebe.

Infobox

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí