Test: platformové boty Endura Hummwee - jednoznačně balzám na nohy

Autor: Keli, vydáno: 19.4.2022

Není tomu tak dávno co skotská společnost Endura představila svoji novou řadu obuvi. Dvě varianty, platformové i nášlapné. A verzi platformových bot s u Endura tradičním názvem Hummwee jsem měl možnost delší dobu jezdit. Jaké jsou?

Endura je výrobcem oblečení, chráničů, helem a od letoška i bot. Oblíbený výrobce do svého portfolia zařadil několik modelů a nejlevnější z nich je platformový model Hummwee. Ač je nejlevnější, tak rozhodně není odbytý či ošizený. Spíše naopak.

Konkurence pro Freeridery

U bot, především těch platformových se nedá vyhnout srovnání se značkou FiveTen, tato značka patřící pod Adidas v cyklo obuvi v tomto segmentu jednoznačně dominuje. Nabourá její dominanci právě Endura? To samozřejmě nelze předvídat, ale kvalitativně, zpracováním se Adidasu vyrovnává, pokud jej nepřekonává. A k čemu Hummwee přirovnat? Jednoznačně k fivetonovic nejrozšířenějšímu modelu Freerider. Jedná se o velmi podobnou obuv, stejně zaměřenou, cílící na stejnou cílovou skupinu zákazníků. Prostě bota pro masy. V tom si jsou velmi podobné. Stejné je to se vzhledem, klasický design ala skejtová teniska se zavazováním na tkaničky. 

Balzám na nohy

A teď ty rozdíly. Rozdíl poznáš v profilu boty, Hummwee jsou mnohem širší v přední části, nabídnou více prostoru pro prsty. Je potřeba? Několik let zpět jsem o tom přesvědčen nebyl, ale vzniklé chronické problémy s achillovkami můj názor zásadně změnily. Lidské chodidlo je velice složitý systém, který na malé ploše nese celou hmotnost člověka, špatné boty, boty se špatným střihem či tvarem mu můžou hodně uškodit a to nemluvím jen o komfortu nošení, ale i o zdravotních problémech. Jednou ze zásadních věcí je možnost roztáhnutí prstů, ty pak zaberou větší plochu, hmotnost se může lépe rozložit a druhotně se zvýší i stabilita nohy. FiveTen po převzetí Adidasem přešel na užší kopyta a prostoru pro prsty snad ještě ubylo. Endura u Hummwee na to jde zcela jinak, zdravá chodidla jsou pro ně základem. Pro vývoj obuvi zaměstnali i odborníka na slovo vzatého, Phil Burt byl spolupracovníkem spousty profi silničních týmů např. 5 let u Sky. U Hummweee, ale i modelu MT500 najdeme velkorysý prostor pro prsty, bota je v přední části dost široká a nijak zásadně se nezužuje do špičky. Výhodou tohoto řešení je, že si boty nemusíš nijak rozšlapávat, protože již ze startu máš prostoru dost. Možnou nevýhodou může být trochu nezvyklý pocit na záprstí, bota zde nijak zásadně nestahuje ani netlačí. Prsty jsou docela volné, můžeš s nimi bezproblémů hýbat či je roztáhnout. Nošení Hummwíček je doslova balzám na nohy.

Na kolo i na chůzi

Druhý rozdíl, pro mne zásadní je tuhost mezipodešve a podrážky. U Freeriderů je tak málo tuhá, že jsou pro mne skoro nenositelné. Cítit i nejmenší kamínek, každý pin na pedálů, ne, děkuji, to nechci. Hummwee mají znatelně tužší podrážku, nejsou to tvrdé tretry ani měkoučké papuče jako Freeridery. Byl jsem nadšený jak Endura dokázala naladit tvrdost mezipodešvě, je přesně tak akorát. Máš cit na pedálech, ale zároveň necítíš každý výstupek na pedálu. A chůze, o tom ani potom, je to pecka. Hummwee jako jedny boty na kolo i do města? Za mě jednoznačně!

Na pedálech drží!

A teď to nejdůležitější. Jak drží na pedálech? Každý výrobce resp. jeho marketingové oddělené pracuje na tom jak vychválit grip svých bot na pedálech. Hypermoderní názvy směsí podrážky často v praxi nevykompenzují fakt, že boty na pedálech moc nedrží. Obecně platí, že u FiveTenu máš jistotu, tam nesáhneš vedle. FiveTen je etalon ke kterému se každý přirovnává. Platí to samozřejmě jen u podrážek. Takže jak si StickyFoot od Endura stojí ve srovnání s 5.10? Velmi dobře, ač má bota Hummwee jednosměsovou podrážku, na celé délce chodidla najdeme jen jednu směs, tak na pedálech drží skvěle. Vyzkoušel jsem je na vícero druzích pedálů a nikde neměl problém, nikde jsem neměl pocit nedostatečného gripu. Za sucha i mokra, boty stále drží. Vzorek tvoří opakující se matice výstupků ve tvaru loga Endura, které jsou cca 3 milimetrů vysoké. Na pedálech úplně v poho, za chůze v blátě slabší. Úplně jak fajftenový Freeridery.

Mokro není kámoš

Nějaké nedostatky? Povrch svršku je porézní, není zcela hladký a to vnímám jako nepříliš šťastné řešení. Svršek totiž funguje jako magnet na nečistoty. I při sebe větší snaze nezabráníš rychlému ušpinění bot. Jejich očista pak není snadná, utření hadrem problém nevyřeší, spíše jej jen rozšíří do většího prostoru. Prý ale pomáhá vzít na boty Cif, prostředek na úklid koupelen... Já jej nepoužil a tak zůstaly boty zlehka ušmudlané.
Další drobným nedostatkem je odolnost proti vodě, perforovaná záprstní část sice dobře větrá, ale taky dovnitř do boty propustí každou kapku. V dešti ti boty dlouho suché nevydrží.

K dispozici i "půlčísla"

Endura docela cílí na ekologii a udržitelnost, proto nepřekvapí, že materiál bot pochází z recyklátu a to jak svršek, tak i vložka od Ortholite. Osobně s tím nemám žádný problém, výhodou uměliny je, že by si měla zachovávat svoje vlastnosti. Vydržet a nevytahovat se. Za cca měsíc používání se boty trochu vyšláply, jejich velikost zlehka zvětšila, maximálně ale o pár milimetrů. Jinak když jsme u velikosti, tak obvykle nosím velikost 46 a zde jsem volil o číslo větší. Nicméně u modelu MT500 mi 47 byla velká a musel jsem jít do 46,5. Šestačtyřicítka pak byla příliš krátká. Takže je třeba velikost přesně vybírat, zvláště když Endura u několika velikostí nabízí i půl čísla.
Boty také zlehka změkly, ne podrážka, ale svršek, především v místech, kde dochází k jeho ohybu (např. v oblasti záprstí).

Dlouho mokré nezůstanou

Co mi na botě chybělo? Možná lepší vyztužení špičky a tím i lepší ochrana prstů. Jedna vrstva umělé kůže při kontaktu s kamenem asi stačit nebude.
A co se mi líbilo? Dvoje tkaničky, chceš decentní a nebo výraznější? Máš na výběr. Co dál? Hodně malá nasákavost, i přesto, že boty nejsou příliš vodě odolné, tak na druhou stranu zase rychle uschnou. 

Hummwee lepší Freeridera?

Jsou lepší Hummwee lepší než Freeridery? Za mě ano, vzhledem k výše zmíněným problémům s Achillovými šlachami si již obuv docela vybírám a řeším. Více prostoru pro prsty, to je zásadní konkurenční výhoda, kvůli které bych šel do Endura. Ve všech ostatních parametrech jsou si boty ale velmi podobné.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Honza 27.4.2022 - 7:12

    Ahoj , souhlasim s recenzi akorat pridam svuj poznatek . Oproti freeriderum me velmi bolestive rozediraj paty pri tlaceni do prudkeho kopce . Pata z boku nema skoro zadne mekceni a je velmi tuha .
    Pri slapani to neni vubec poznat. Pri chuzi po rovine tak super pohodlne ...

    • profilová fotka Keli 28.4.2022 000 7:38

      Tak s tím jsem neměl vůbec problém. Hodně chodím a moje boty na chůzi mají ještě tužší patu a menší výstelky.

      • anonymní uživatel Honza 28.4.2022 - 12:48

        Hele nevim cim to je. Velikost mam dobrou, treba mode freerider pro me dela to same . Prikladam to k tvrdsi podrazce, ze se tak neohne a vznika pak vetsi soupavy pohyb v oblasti paty . V obyc freeridech se me chodi nejlepe. Ty jsou proste mekke a ohnou se o nejmensi kaminek . Takze na tlaceni mam freeridery a bikepark tedka hummvee.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí