Test: GT Force Pro - s high pivotem na nejostřejší dráhy

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 12.9.2022

GT Force sleduje aktuální trendy v Enduro kolech, tedy velice agresivní geometrie a k tomu odpružení založené na vysoko umístěném čepu s řetězovou kladkou. Toto řešení najdeme na mnoha kolech především těch vysokozdvihových enduro kolech a sjezďácích. Tedy na kolech u nichž je priorita jízdy z kopce a přesně do této kategorie patří i GT Force.
Oproti předchozí generaci je Force o trošku více nabroušený, je to ještě ostřejší kolo do ještě těžšího terénu. A to říkám i s vědomím, že předchozí generace rozhodně nebyla žádné ořezávátko.

 

Karbon vs. hliník, předek vs. zadek 

První co trkne do očí a jednoznačně upoutá je masivní rám. Přední rámový trojúhelník je doslova monstrózní a to i tehdy když vedle Force postavíte sjezďáka Fury. Velký průměr trubek značí velkou tuhost a výdrž rámu. Tovární tým GT se na rám Force nebáli nasadit dvojkorunkovou vidlici a vyrazit s ním na sjezdové závody. Martin Maes si na tomto setupu střihl závod světového poháru v Mariboru. Takže obavy o výdrž asi nejsou na místě.

Rám GT Force kombinuje karbonový přední trojúhelník a zadní stavbu z hliníkové slitiny. Nabízí se, že napříč velikostmi, jak se mění velikost přední části se bude měnit i délka zadní stavby. Pokud toto očekáváš, tak budeš zklamán. Zadní stavba je pro všechny velikosti shodná. Je to jednoznačně škoda, protože by to kolu rozhodně pomohlo.

 

Co zaujme? Force má dost netradičně řešené vedení bowdenů za sedlovou trubkou, ty se zde kříží. Bohužel bowdeny se při zdvihu pohybují a dostávají se do kontaktu s rámem. Co to udělá s lakem v tomto místě je jasné.  

 

Komponentové osazení slušné

Globální krize na trhu komponentů neustále pokračuje a spousta dílů je doslova nedostatkové zboží. Z tohoto pohledu je komponentové osazení GT Force velice slušné.  Jasně, řadicí páčky Sram NX asi nebudou tvým vysněným produktem, ale zbytek je úplně na klid. Vypíchnout zaslouží odpružení RockShox nesoucí označení Select+. A jak říká jeden náš kamarád, Select+ je spíš Ultimate-, to protože jeho vnitřnosti mají mnohem blíže k vnitřnostem z Ultimate než těm od Selectu. 
Brzdy Sram Code ve verzi R brzdí dobře, ale ve srovnání s RSC prohrávají. Čím víc písmenek, tím lepší brzdy, zásadní pravidlo všech Sram brzd platí i zde. Nicméně nehrozí, že by jsi někde cítil nedostatek výkonu, protože na předním kole najdeš kotouč průměru 220 mm.
Ostatní osazení je taková běžná klasika. Jediné, do čeho bude třeba při agresivním ježdění zainvestovat jsou jednoznačně výplety. Ráfky WTB KOM ve verzi Light toho mnoho nevydrží.

     

LTS s kladkou

GT Force sází na nejnovější iterace zadního odpružení LTS. Ke klasickému čtyřčepovém zavěšení přidává vysoko umístěný čep a kladku skrze kterou prochází řetěz. Výhodou tohoto systému je eliminace sil z řetězu působících na odpružení. Díky tomu by měl být systém extrémně aktivní v jakékoliv situaci. Drobnou daní za toto řešení je větší odpor v řetězu a kladce, a tím pádem menší efektivita šlapání. Upřímně jen úplný naiva by si myslel, že GT Force je kolo určené na 50 a více kilometrové výlety. Jednoznačnou prioritou všech kol s high pivotem je cesta z kopce dolů. Ani zde tomu není jinak.
Výhodou konstrukce s high pivotem je změna délky rozvoru v průběhu zdvihu, čím víc ve zdvihu, tím dál je zadní osa od kola. U Force je to 10 mm, díky tomu zadní kolo "uhýbá" překážkám a snadněji je přejede. Poznáš to? No, kolo míň drncá. Ale je to kvůli high pivotu nebo je to kvůli celkovému naladění kola? Asi nedokážu nezávisle odpovědět, mě se kola s vysokým čepem líbí, takže jako asi jo!

Velikost, M jako menší L 

Obvykle jezdím kola velikosti L. Nicméně pokud je kolo s agresivní geometrii tak, jak je to právě u GT Force, jsem bez problémů schopen se poskládat na kolo menší velikosti (M). A nevypadám přitom na kole jako vosa na bonbónu. A to i přesto, že tabulkově Forcina rozhodně není nějak extrémně dlouhé kolo. Kompletní geometrii najdete dole v tabulce, vypíchnu jen hodnoty reach 455 mm, hlavový úhel 63,5 st. a sedlový úhel 78 st..  

Drobnou výtku bych měl k osazeným řidítkům, ta jsou na můj vkus a dovolím si tvrdit, že na i určení kola dost vysoké. 30 mm to je skoro na dirťáka, ale samozřejmě, zde jde hlavně o osobní preference.

Flip-chip nechybí

Force umožňuje drobnou změnu geometrie. Pozici zadní osy lze měnit, na výběr jsou varianty Short a Long. Rozdíl vyjádřený v číslech je 10 mm, o tolik se změní vzdálenost osa - osa (šlapací střed - zadní náboj). Rozdíl vyjádřený pocitově, je to znát. Force není tank, který jede jen rovně, i v delší variantě je dost obratný, v krátké se pak jeho agilita ještě zvýší. Možná až moc. V podstatě bych asi za sebe pro menší velikosti doporučil použít kratší délku zadní stavby a pro větší velikosti naopak delší, než s délkou zadní stavby laborovat podle trati.

Lze něco vytknout. Ano lze. Teleskopická sedlovka má vůli. Přestože funguje bezvadně, má tak velkou vůli, že je slyšet. Force je za jízdy velmi tiché kolo, žádné mlácení, cinkání, nic. Teda něco. Teleskopka i v zasunutém stavu hlučí při jízdě tak výrazně, že jsem zprvu měl obavy, zda-li mi něco na kole neprasklo.

Jako sjezdové kolo

Proč si Martin Maes do Mariboru nevybral Fury? Protože jeho prioritou je enduro a navíc Fury a Force jsou si svým jízdním projevem velice podobné. Pokud hledáš kolo, které se na trati chová velmi podobně jako sjezdové kolo pak je Force přesně tvým favoritem. Ostatně, zdvihově se DH kolu "blíží", 170 a 160 mm zdvihu.
Přestože Force není extrémně dlouhé kolo, tak překvapilo svojí stabilitou v rychlosti. Přiblížit se k limitům kola v této oblasti bude chtít hodně odvahy. To platí především s flipchipem nastaveným na delší zadní stavbu. Ostatně, v tomto setupu jsem jezdil nejvíce. Bylo tak pro mne snazší udržet jezdeckou pozici více ve středu kola.

Čím překvapí? Rozhodně aktivitou zadní stavby. Ta je aktivní velmi ochotně sbírá i ty nejmenší nerovnosti, ale přitom nabízí dostatek progrese na konci zdvihu. Dostat se k dorazu je téměř nemožné a to i při "huck to flat". Jízda je i v extrémně rozbitém terénu velice hladká. Naopak na hladkém, například při pumpování jsem měl pocit, že kolo nezrychluje tak jako jiná kola. Prostě u Force platí, že kopec je kopec a sklon ničím nenahradíš. Dílem je to odladěním odpružení a dílem i použití high pivotu, díky kterému zadní osa v průběhu zdvihu couvá.
Naštěstí couvání zadní osy není až tak výrazné, aby se negativně projevovalo například na odrazech hodně nakopaných skoků. U některých high pivot kol lze při kompresi na odraze cítit výrazné prodloužení a pocitově vnímáš, jako by ti někdo před odrazem držel kolo na gumě. Kolo se odrazí o fous později než očekáváš. U Force jsem nic podobného nevnímal. Obdobné to bylo i při pumpování.

Jednu věc na kterou si bude muset ze začátku asi každý zvyknout je to, jak kolo brzdí. Brzdí hrozně agresivně a je třeba být až extrémně citlivý na brzdách. Odpružení je hodně izolované od vlivu brzdných sil, takže v jakémkoliv okamžiku kolo opravdu razantně brzdí. Opatrnost na brzdách platí dvojnásobně u přední brzdy, kde je kotouč s 220milimetrovým průměrem. Nedáš si pozor a máš "přebržděno". 

   

Do kopce je to dřina

A další věc kterou si budeš muset zvyknout je to jak kolo opravdu nejede. V terénu to není až tak znatelné, tam díky výborné trakci vyjedeš v podstatě úplný nesmysl. Nejvíce znát je neochota kola zrychlovat na asfaltu, když fakt dřeš a přitom v podstatě "stojíš" a to se přitom zadní odpružení nijak zásadně nepohupuje.
Vliv na zrychlování má samozřejmě i odpor v kladce a také i delší řetěz, to vše se nastřádá a následně projeví. Na mém testovacím stroji se to ještě znásobilo použitím pneumatik Michelin Wild Enduro.

Univerzál? Ani náhodou

GT Force jako univerzální kolo na lehké flow traily, do bikeparku, na výlety i na závody? Tak to ani náhodou. Nejnovější GT Force univerzál není, chce především hodně drsný terén, hodně z kopce, čím více, tím lépe. Jedině v takovém prostředí ukáže svůj potenciál. Na šlapavých tratích, na dlouhých transferech není nejsilnější, na trhu najdeš kola, která jedou a stoupají mnohem lépe. Ale v opačném směru, v downhillech Force patří k tomu nejlepšímu, co si můžeš pořídit.

Infobox

GT Force Pro
Cena: 129 999 Kč

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Shu Lin 12.9.2022 - 17:51

    30 mm rise je na Enduro úplně v pohodě, když člověk nechce mít 30 mm podložky pod predstavcem.

    • profilová fotka Marous 13.9.2022 - 7:19

      Kolo má poměrně vysokej stack (vlivem delší hlavové trubky), s 30 rise řídítkama to vychází tak na 0 až 10 mm podložek.

  • profilová fotka Marous 13.9.2022 - 7:28

    S jakým SAGem se to kolo testovalo? Jel jsem na tom, a pokud bylo nafoukáno na 25% SAG (což je také doporučení výrobce), tak mi nepřišlo, že by ta kinematika nějak zásadně kompromitovala šlapavost. Antisquat je údajně vyšší než u předchozího modelu. Samořejmě (nejen) kvůli vysoké váze to není kolo na backcountry atp., ale furt by to mělo být lehčí než podobně orientované hliníkové EN kola.

    • profilová fotka Keli 13.9.2022 000 8:50

      Vozil jsem s 15 mm sagu, kolik je to procent netuším, GT udává hodnoty sagu v milimetrech a toto je spodní hranice.

      • profilová fotka Marous 13.9.2022 - 9:04

        To vychází na 23% sag, čiže celkem v souladu s doporučením. Ona existovala nějaká dezinformace, že se má kolo provozovat s vyšším sagem, proto mě to zajímalo. Dík za odpověď! Jinak to, že se stavba zásadně nepohupuje jsi v článku psal, nějak jsem to přehlídl.

        • profilová fotka Keli 13.9.2022 000 9:10

          Doporučení je 15 - 18 mm sagu. Se základním nastavením tlumiče (bez úpravy vzduchové komory tokeny) bylo víc sagu pro mne nepoužitelné, byl jsem dost často na dorazu. Ale jsem těžký (90 kg) jezdec o 20 kg lehčí může jet úplně jiné hodnoty, je to hrozně individuální i vzhledem k terénu a jízdnímu stylu.

  • anonymní uživatel Lenny (Lenny (a) conecovi) 13.9.2022 - 11:55

    Dovolim si nesouhlasit s tvrzení v poslední větě. Určitě se dají sehnat o něco lepší a levnější "mini dh" bajky. Spindriv, soulfire, torque...a jsou i víc šlapavý. Ale jinak gt je prostě krásný a agresivní od prvního pohledu.
    A jestli si dobře pamatuju, v pinkbike(u) celkem propad. Tušim na komponenty a onu krátkou zadní stavbu. Opravte mě někdo jestli se pletu. Ale kolik lidí tolik chutí. A jen osobní poznámka, už bych na kole nechtěl nic co brzdí a pohání sram..neskutečnej šmejd předraženej..

    • profilová fotka Marous 13.9.2022 - 12:55

      Nedá se říct, že by Forcáč v pinkbike testu propadl. Kritizovali zbytečně dlouhou sedlovou trubku (týká se velikostí L a možná XL), ne úplně vychytané vnitřní vedení kabelů (u některých vstupů chybí vstupní gumové porty). Řídítka se jim nelíbila tvarem. Dokonce moc nekritizovali kladku (krom její hlučnosti). V závěrečným hodnocení to označili za dobrý dostupný enduro bike. Na časové zkoušce dopadl 4. z 5.. Ale je potřeba se na to testování podívat ze širší perspektivy. Tam vyhrálo nejkratší kolo (YT Capra) a nejvíc dolekopcom orientovaný Norco Range bylo poslední. Sám testovací jezdec Mat Beer v poslední Test Fieldu říkal, že mu sedí víc kratší biky.

      V pinkbike field testu to spíš víc schytal model Force 29, tam hodně kritizovali brzdy a že se povolují výplety (to se dost možná děje i na novém F).

      • anonymní uživatel test 13.9.2022 - 14:14

        Protoze dlouhy kola jsou proste omyl. Kratky kola jsou chte nechte rychlejsi.

  • profilová fotka Marous 13.9.2022 - 13:35

    To já právě mám o těch 20 kg méně :) Měl jsem force půjčeného a 18 mm SAG (28%) bylo na mě celkem optimálních. Při 30% a více se to už při šlapání pohupovalo výrazně a šlo to zbytečně do zdvihu. Nakonec jsem si koupil samostatný rám a pořídil do toho 2023 superdeluxe (linear komora, low komprese, bez HBO - jiný nebyl skladem), tak jsem zvědavý, ale z toho mála, co jsem zatím najel, se to chová dost podobně. Na zadní kolo jsem nazul NN ve speedgrip směsi a pocit, že by to kolo nejelo, nemám. Samozřejmě, ta vysoká hmotnost cítit je dost a rozhejbat ji je náročnější.

  • anonymní uživatel Luky (luky.holas03 (a) seznam.cz) 23.9.2022 - 9:54

    Ahoj, hele jaký to je ve srovnání se starým modelem Force? Díky za názor

    • profilová fotka Keli 23.9.2022 000 9:59

      Zcela jiné kolo, nelze jednoduše srovnat.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí