Test: tretry Endura MT500 BURNER Clipless - prvotina Endury na nášlapné pedály

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 30.5.2022

Na začátku dubna skotská značka Endura představila svoji novou řadu obuvi pro horská kolo. Mimo dvou modelů pro platformové pedály se dostalo i na jeden model pro nášlapné pedály. Model nese označení jako prémiová řada produktů pro horská kola tedy MT500. Bota je velmi podobná jako její verze pro klasické pedály. Rozdíl je možnosti montáže zarážky. Jinak jsou si boty vizuálně velmi, ale opravdu velmi podobné. Nechybí ani všechny vychytávky jako je zvýšení kotník, stahovací pásek přes tkaničky či protiskluzová úprava patní části vnitřku boty.

Pocit jistoty a bezpečí

Endura model Endura MT500 BURNER Clipless je určena pro Enduro či sjezd. A přesně tam se hodí nejvíce, je to především z toho důvodu, že na nohách máš opravdu pocit bezpečí. Ano, boty jsou trochu hamatné. Označit je jako bagančata, není daleko od pravdy. Ale co se týče ochrany, tak budí rozhodně důvěru.

Vnitřní "masážní" vložka 

Pro vývoj bot si Endura přizvala fyzioterapeuta Phila Burta a společně vytvořili ergonomickou vnitřní vložku, která má chodidlu poskytnout dobrou oporu, správné rozložení prstů a také podporu pro správné prokrvení šlapky. Především poslední zmíněné je zajímavé. Na vložce najdeme spoustu drobných výstupků. Při vyzkoušení na sucho trochu lechtají, při jízdě o nich nemáš absolutně potuchy. Jestli se moje chodidla prokrvují lépe než u jiných bot nedokážu posoudit. Ale nezaznamenal jsem ani při velmi silném stažení žádné nepříjemné pocity, mravenčení či cokoliv jiného. Takže nemám důvod tvrzení Endura nevěřit.

 

Stahování, tkaničky i pásek

Endura pro stahování bot kombinuje klasické tkaničky se stahovacím páskem, který zajišťuje suchý zip. Ověřená kombinace umožní velmi kvalitní stažení. Proti tomu nelze mít sebemenší výhrad. Co se mi osobně neosvědčilo je, že tkaničky končí pod úrovní stahovacího pásku. Tedy mašličky nelze snadno překrýt. A schovat mašličky jinam nelze, není kam. Respektive chybí i obvyklá gumička, pod kterou by šly úkryt.
Naopak část stahovacího pásku s háčky suchého zipu má tendence se zachytávat do mašliček. I když budeš dávat velký pozor, tak se nevyhneš tomu, že ti háčky ze sucháče začnou vytahovat očka z tkaniček. Sucháč je hodně "hladový", například na botách FiveTen je mnohem méně agresivní vůči tkaničkám a přitom drží taky dobře.
Svůj nárt bych neoznačil jako extrémně vysoký, nicméně délka stahovacího pásku na něj nestačí. Místo, kde se bude přehýbat v plastovém očku je v mém případě zcela jinde než Endura zamýšlela.

Velikost lehce menší než standardní

Endura nabízí u některých velikostí i půl čísla, já bych zrovna půl číslo potřeboval. Bohužel, ale velikosti 46,5 dostupná není. Obvykle nosím 46, ale u Endura se sice do této velikosti dostanu, ale pocitově je mi malá. A 47 je naopak pocitově zase velká. Nicméně, při dobrém stažení mi bota sedí dobře a ani pata se při chůzi nenadzvedává. Jak to? V oblasti paty je totiž vnitřní výstelka tvořena jednosměrnou tkaninou, která trochu zachytává ponožku a nedovolí tak nadzvedávání paty. Měl jsem obavy o životnost ponožek, ale žádné větší opotřebení jsem nezaznamenal. 
Jak si látku představit? Vypadá jako stoupací pás na splitboard či skialpy, jen s kratším vlasem.

Při chůzi nekloužou ani na blátě

Materiál boty je z umělé kůže a podrážku tvoří guma dvojí tuhosti, oblast záběru a brždění při chůzi má pod palcem tvrdší StickyFoot Dura a oblast kontaktu s pedálem pak měkčí StickyFoot Grip. Vhodně zvolená kombinace zajišťuje, že boty nekloužou ani za mokra na blátě. Ostatně, v Burnerech se dobře chodí, tlačení do kopce, sestup z kopce, naprosto bez problémů. Tuhost mezipodešve je optimální na chůzi, pro agresivní silovou jízdu na kole bych klidně trochu pohodlí při chůzi oželel. 

Kufr doprostřed šlapky? Není problém!

Prostor pro kufr je rozsáhlý a je umístěn více ke středu chodidla než ke špičce. Kufr lze umístit bez problémů do všech krajních pozic a v nich lze pedály bez problémů vycvakávat i nacvakávat. Zmíněné platí pro různé typy pedálů Shimano se kterými jsem obuv zkoušel, ale věřím, že žádný problém nebude ani s nášlapnými pedály jiných značek. 

Tuhost mezipodešvě by mohla být větší

Kufr je našroubován do plastového dílu mezipodešve, který je relativně tuhý. Že by jsi na chodidle cítil pedál či samotnou zarážku nehrozí. To platí, pokud máš kufr umístěn ve střední části jemu vyhrazeného prostoru. Pokud ale kufr namontuješ do nejzazší možné pozice, co nejvíce na střed boty, tak při silovém šlapání cítíš konec plastové desky na chodidle. Možná to lehčí jezdec nebude tolik vnímat jako ten těžší. Pro mě to bylo tak na hranici, co jsem ochotný ještě zkousnout. 

Odvětrání slabší

V čem rozhodně boty neexcelují, je odvětrání. Jen drobně děrovaná záprstní oblast nedokáže odvětrat teplo, které noha vygeneruje v poměrně vysoké botě. Plný svršek ale zase nepropustí vodu dovnitř, takže něco za něco. Každopádně, v parném letním dnu se zapoceným nohám nevyhneš.

Sedm z deseti

Prvotina Endury pro nášlapné boty se vydařila, Endura MT500 BURNER Clipless rozhodně nejsou propadák. K dokonalosti jim ale také trocha schází. Výsledné celkové hodnocení? 7 bodů z 10. Dva body mínus za tuhost mezipodešve a jeden za krátký pásek a agresivní suchý zip na něm.
I přes všechny zmíněné výhrady, Burnery zůstanou natrvalo pevnou součástí mého botníku! 

Další info o botách Endura MT500 BURNER Clipless najdeš na webu EnduraSport.com

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí