MojeKolo

Test: chráničová vesta TSG Tahoe Pro A 2.0 - zvládne páteřák i vodní vak

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 2.6.2022

Co by to bylo za výrobce ochranných prostředků pro akční sporty kdyby v nabídce neměl chráničovou vestu. TSG takovou má, a ne jednu. Vyzkoušel jsem model Tahoe Pro A 2.0. Jaká je? Odvětraná, příjemná na nošení, umožňuje použití vodního vaku...

Hodně ochranných panelů

U chráničové vesty toho není mnoho co vymyslet. Jejich konstrukce je velmi podobná u všech výrobců. Na základní podšívce je rozmístěno množství chránících panelů, jednotlivé značky se od sebe liší jen jejich počtem a umístěním. U TSG ale rozhodně množstvím výstelek nešetří, největší chránič najdeme logicky v oblasti páteře, dále nechybí chrániče ramen, hrudníku, ale i boků.
Materiál jednotlivých chráničů je rozličný nejlepší takzvanou chytrou pěnu najdeme na zádech, na zbytku pak již jen obyčejné pěny. Je to logické, záda respektive páteř je to nejdůležitější co vesta má chránit. Páteřák splňuje normu EN 1621-2 LEVEL 1.
Ostatní panely již "žádnou" normu neplní anebo ji výrobce nespecifikuje.
Chránič páteře je vložen do kapsy přišité na základní síťovině. Do této kapsy lze, v případě zájmu, přidat i vodní vak. TSG na obě ramena našilo poutka, do kterých lze umístit hadici vedoucí z vaku, drobný, ale důležitý detail.

Chytrá pěna ACF

Materiál chrániče je chytrá pěna s názvem ACF, která funguje obdobně jako všechny ostatní, tedy v normálním stavu je relativně poddajná a při nárazu tuhne a díky tomu absorbuje energii nárazu. Stejný materiál najdeme i v chráničích ramen, vše ostatní je již jen obyčejná pěna.
Látka ze které je vesta ušitá je dobře prodyšná a slušně odvádí pot. Oblast boků a podpaží je o poznání více perforovaná než zbytek. Tam, kde se potíš nejvíce, tam to nejvíce větrá. K absolutní dokonalosti už by zbývá jen více děrovaný páteřák, zde použitý je odvětraný jen velmi decentně.
A co musím jako extrémně potící se jedinec ocenit je také odolnost tkaniny proti zápachu. Po deseti dnech ježdění v Itálii vesta "nesmrdí".

Velikost L pro běžného Středoevropana

Se svými 185 cm a 90 km jsem sáhl po velikosti L a ta mi sedla velmi dobře. Byla přesně tak akorát, jen lehce obepínala tělo a přitom udržela chrániče na místech pro ně určené. Zcela určitě bych se vešel i do velikosti menší, to kdyby měl zájem o více obtažený střih. 
Díky silikonovému pásku na spodnímu vnitřním okraji vesta zůstává na svém místě a nemá tendenci se vykasávat.
Oblékání je snadné díky celopropínacímu zipu umístěného na levé straně přední části. Pravák si bude oblékání užívat, levák si bude muset zvyknout.

Drobným detailem je kapsička na spodní straně chrániče páteře, do ní se vejde mysli tyčinka možná multiklíč, ale má jeden zásadní nedostatek. Chybí jí uzavírání. Stačil by kousek suchého zipu, ale i ten bohužel chybí. Já důvěru v pružný lem neměl a tak do kapsičky multiklíč nešel.

Na těle vestu nevnímáš

Jak se nosí? Můžu mluvit jen v superlativech, vesta není na těle vůbec cítit a pocitově o ní vůbec nevíš. Látka je příjemná, střih nikde netahá ani netlačí Je to, jakoby jsi na sobě měl jen podvlékací tričko. Že se nejedná jen o tričko poznáš, když spadneš. Já měl dva testovací výstupy při ježdění v Dolce Aqua v Itálii a z obou dvou jsem odešel bez ztráty kytičky. Super pocit ochrany jsem vnímal především z chrániče páteře a ramen. Ochrana ramen je úžasná, asi jsem na sobě neměl chrániče (vyjma MX plastů), ke kterým bych měl takovou důvěru. Negativem je značně nepřirozený vzhled, pokud máš vestu pod dresem, tak máš velká ramena jako jako skříň. 
A popravdě řečeno, ostatní chránítka jsou spíše do počtu. Zvláště když bych srovnával s jinými značkami, například hrudní panel s nedávno testovanou vestou Acerbis X-AIR LEVEL 2 VEST. Tam je rozdíl extrémní. 

Do parku nebo na enduro

Ač TSG vestu Tahoe Pro A 2.0 doporučuje i na sjezd, tak osobně bych pro sjezd chtěl trochu více ochrany, především ve zmíněné oblasti hrudníku. Pokud ale hledáš dobře odvětranou chráničovou vestu pro enduro či bikeparkové ježdění s Tahoe Pro rozhodně chybu neuděláš.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí