MojeKolo

Test: kraťasy a dres Vaude Moab IV - velmi vzdušná kombinace

Autor: Eda, kategorie: Test, vydáno: 22.8.2022

Horké letní počasí, to chce na sebe něco vzdušného. Něco, v čem nebude extra horko, bude dobře odvětrané a rychle uschne. A právě tyto parametry má komplet Moab IV od německé společnost Vaude. Kombinace kraťasů a dresu je jednoznačně velmi vzdušnou kombinací do nejteplejších letních dnů.

 

Tepelný komfort na prvním místě

Dres je prodyšný opravdu hodně a tak ani v parném letním dni není problém ho nosit. I když se zpotíte, dres rychle uschne a vy jste opět v pohodě. Naopak pokud bych si ho chtěl vzít v chladnějším počasí, moc by mě nezahřál. Barevně máte na výběr ze 4 kombinací - tmavě zelná s fosforově zelenou, zelenobílá, černočervená a modrobílá.

Velikost dresu spíše menší

Velikost jsem zvolil L a u dresů se v tomto směru nic nemění. Střih je opět spíše těsnější a když si pod něj vezmu páteřák, nebo chráničovou vestičku, je to už opravdu natěsno. Není to omezující, ale pár centimetrů do délky i šířky by za mě neuškodilo i při nošení bez chráničů. Zde bych, na rozdíl od kraťasů, uvítal trochu volnější střih. 

Barvy nevyblednou

Ekologické materiály neopouští nabídku Vaude ani v tomto případě. Vaude také u tohoto oblečení používá Color block a barvy by tak neměly blednout při dlouhodobém nošení. Na dlouhodobé zhodnocení je zatím příliš brzy, ale  během času, který mám oblečení k dispozici nepozoruji žádnou ztrátu sytosti.
Chybí mi na dresu něco? K úplné dokonalosti bych ještě do dresu umístil malou kapsičku na permici, abych ji v bikeparku nemusel lovit z kalhot. 

  

Nečekej bulletproof DH kraťasy  

Materiál kraťasů je pružný do všech směrů a je tak příjemný na nošení. Materiál je hodně prodyšný, ale zároveň také z 80% procent odolný větru. Na zádech mají mírně zvýšený pas, kde je umístěné masivní poutko. Na upravení velikosti v pase slouží 2 suché zipy. Na vnějších bocích kolen je trochu pevnější materiál pro větší odolnost. Nečekejte ale odolné sjezdové kraťasy, pořád se jedná vzdušné lehké kraťasy primárně na šlapaní. Co bych uvítal je pevnější materiál v místě kontaktu sedla s kraťasy. Takto to mají například testované kalhoty Vaude Moab Rain a je to super řešení.

   

Střih volnější

Po loňské zkušenosti s velikostí L jsem vybral velikost M a kraťasy mi sedly výrazně lépe. Kalhoty mají v Německu asi rádi hodně volné. Co se barev týká, u kraťasů je na výběr ze 3 barevných kombinací - černá s béžovou, zelená s černou a modrá s bílou.

Více vzduchu? Není problém

Postranní zip na obou nohavicích vypadá, jako by se jednalo o striptérské kraťasy. Pokud by toto někoho lákalo, musím ho zklamat. Zip nevede přes celou délku nohavic a pod ním je schovaná síťka. Jednak rozšiřuje průměr nohavic a zároveň výrazně zlepšuje větrání. Kraťasy si tedy jednoduchým škubnutím za nohavice sundat nelze.

Kapsy nechybí

Kraťasy mají dvě kapsy zepředu na stehnech. Na první pohled jsou velmi nenápadné, protože mají skryté zipy. A tak se mi často stalo, že jsem po paměti sáhnul na zip kapsy a místo toho jsem začal rozepínat větrání nohavice. Kapsy jsou zevnitř síťované a mohou také sloužit jako větrání.

Do parna ideální

Tato kombinace dresu a kraťasů je vhodná spíše do teplejších dnů. Ať už na celodenní vyjížďku, nebo do bikeparku. Ostudu v ní neuděláte. A jako poslední info doplním cenovku: Moab kraťasy IV - 3119.- Moab triko LS IV - 1559.-.

Jezdecké fotky: Jara Sijka

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Redon 22.8.2022 - 5:10

    "Kapsy jsou zevnitř síťované a mohou také sloužit jako větrání" Nepotí se displej, když je zevnitř kapsy síťka? Tohle mi dělali klasický kraťase, který to mají a není to moc dobrý řešení!

    • anonymní uživatel Eda 22.8.2022 - 8:12

      Displej se občas zapotí. Není to úplně štastné řešení.
      Ale samozřejmě také záleží jak se kdo potí.

      • anonymní uživatel Redon 22.8.2022 - 19:35

        Proto bych bral u tak drahych kratasu specialni kapsu na telefon, kde bude nejaky extra mekky material a, kdyz uz vetrani, tak s laserovym perforovanim a z venkovni strany!

  • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 22.8.2022 - 8:22

    Pěkný čtivo os Sešulky!

  • anonymní uživatel Vojta 22.8.2022 - 10:59

    hmm sorry, ne ...

  • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 22.8.2022 - 15:11

    Ahoj, díky za recenzi. Osobně mě ty kratasy přijdou drahé. A když má být něco prodyšné, proč je to s 80% neprofuk a dohání se to zipy na bocích? Kapsa na mobil, který se bude máchat v potu, nic moc. Chápu, že síla té značky je v recyklaci, ale to nevidím jako důvod zvolit tuto značku.

  • anonymní uživatel ozzy 25.8.2022 - 22:31

    Dobre Edo, to by bylo k hadrum... a kdy se doctu neco o tom kole?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí