MojeKolo

Test: Tocsen - krabička která, umí zavolat pomoc. Když máš data!

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 6.6.2022

Nadpis je vše říkající. Tocsen je opravdu krabička, která ti umí v případě pádu zavolat pomoc. Respektive krabička, která umí říct tvému chytrému telefonu, že ti má zavolat pomoc. Bez telefonu v dosahu je Tocsen pouhou okrasou. Kdo ale v dnešní době jezdí bez telefonu? Naschvál asi nikdo.

Jak Tocsen funguje?

Velmi snadno. Prvotní instalace je otázkou pár sekund, stáhneš app pro iPhone nebo Android, spáruješ Tocsen s telefonem, vyplníš základní informace a "jsi chráněn". Samozřejmě musíš ještě nalepit zařízení na helmu. Při případném pádu se v telefonu spustí pevně daný třiceti (30) sekundový odpočet, kdy můžeš spuštění alarmu a poslání sms o pádu zastavit. Tocsen sám o sobě dá o spuštění odpočtu vědět pomocí pípání. Takže slyšíš, že se odpočet spustil. A měl by jsi reagovat, odpočet zastavit a zabránit tak zburcování napojených kontaktů a komunity.

Jak velký náraz alarm aktivuje?

Během pár vyjížděk, když jsem s Tocsenem jezdil jsem neměl takový pád, aby se sám aktivoval. Takže přišla na řadu simulace pádu. A jak takový pád nasimulovat? Snadno! Vezmeš helmu a pustíš ji na zem. Během zkoušení jsem se snažil přijít na to, při pádu z jaké výšky se Tocsen aktivuje. Výsledky provedené v prostředí laboratoře v kuchyni se ukázaly poměrně zajímavé a bohužel ne v tom dobrém slova smyslu. Alarm se spouštěl víceméně náhodně. Jednou se při spuštění z výšky metru a půl spustil, podruhé nikoliv. Obdobné výsledky byly i z jiných výšek. 
Co ovlivní jestli se spustí alarm? Záleží na úhlu dopadu nebo něčem dalším? To se mi vypozorovat nepodařilo, každopádně výsledky rozhodně nebyly konzistentní.
Teprve až při pádu z výšky cca dva a půl metru se alarm spustil téměř vždy. Každopádně to je taková šlupka, že si nedokážu představit, že bych po ní byl schopen do třiceti vteřin vypnout v aplikaci alarm. Pravděpodobně bych byl docela otřesen. Takže ano, pokud přijde opravdu velký pád zařízení jej bezpečně pozná a spustí alarm. Spuštění náhodného alarmu je spíš dílem náhody.

Odpočet běží, co dál?

Když se signál spustí a ty jsi ok, máš půl minuty na deaktivaci alarmu. Čas běží hrozně rychle a pokud máš telefon například v batohu, tak stihnout limit je hodně hraniční. I pokud máš telefon v kapse, tak je to docela málo času, představ si to: spadneš, Tocsen pípá, ty se zvedáš, trochu se rozdejcháváš a už zbývá jen chvilka na to, aby jsi vypnul alarm, to znamená najít telefon, odemčít a následně dvakrát zmáčknout v aplikaci tlačítko. Uff, stihl jsi to!
Nastavení delšího intervalu není možné, dle Tocsenu jde při záchraně o sekundy. Osobně jsem trochu skeptický, půl minuta navíc nic neřeší, protože jestli se k tobě potenciální zachránce dostane za 10 minut nebo za deset a půl minuty je vlastně asi jedno. Ale možná se pletu.
Pokud odpočet nezastavíš, systém počítá s tím, že jsi otřesen a rozjede akci. Spojí se servery Tocsenu, pošle sms na zadané kontakty a upozorní členy komunity (všechny s aplikací Tocsenu v mobilu), kteří se pohybují poblíž místa nehody.

 

Docela vysoký váleček

Tocsen je elektronické zařízení válcovitého tvaru cca 13 milimetrů vysoké vážící necelých 10 gramů. Uvnitř se nachází tištěný obvod obsahující senzor pádu, akumulátor a Bluetooth zařízení pro komunikaci s telefonem. Na boční straně pak nalezneme ještě nekrytou zdířku na microUSB konektor, kterým se vestavěný akumulátor nabíjí. 

Pro správnou funkci je třeba Tocsen přilepit na přilbu, dle výrobcem je nejlepším místem oblast na zátylku, trochu za ušima. Teoreticky by to mělo být místo, které je nejmíň "na ráně". Tocsen totiž docela vystupuje nad povrch přilby. Umístění na stahovací systém přilby, někam k oblasti "kolečka" by se mi líbil mnohem více, helmu by pak nehyzdila nalepená bambule. 

Před samotným nalepením je důležité myslet na to, kterým směrem míří konektor pro nabíjení. Půjde po přilepení přívodní kabel snadno připojit a odpojit?

 

Tocsen je unikátní, ano i ne

Senzor pádu rozhodně není vynálezem Tocsenu, podobných zařízení je na trhu více například Specialized ANGi nebo třeba CRATONI C-Safe. Obojí umí to samé, co Tocsen.
V čem je Tocsen inovativní? Svojí Rescue community. Všichni uživatelé aplikace Tocsen se mohou podílet na záchraně padlého kamaráda. Stačí když aplikaci mají nainstalovanou v telefonu. Není třeba mít Tocsen zařízení, a v případě pádu a blízkosti daného uživatele aplikace spustí alarm, který ukáže informace o uživateli v nesnázích a také jeho polohu. Pokud by byl systém zapojen i do dalších, rozšířenějších aplikací byla by to zásadní přidaná hodnota. Aktuálně má komunita celosvětově jen 30 tisíc uživatelů...

Bez signálu ani ránu

Slabinou celého systému je závislost na telefonním signálu telefonu. Pokud se budeš pohybovat v místech, kde telefonní signál není, Tocsen při potenciálním pádu svoji funkci splní, předá info telefonu, ale ten bez signálu nemá jak odeslat zprávu upozorňující na pád. Telefonní signál je skoro všude, ale horší situace nastane, když nemáš data. Proč horší? Protože bez datového připojení je Tocsen nepoužitelný. V případě pádu totiž telefon pošle data na servery Tocsenu a teprve od tam se posílají SMS a notifikace o pádu. Nemáš data, nemáš jak poslat info na servery. Ano, telefon sám o sobě SMS tvým kontaktům neposílá! Zásadní nedostatek? Za mne jednoznačně ano. Nicméně stejným způsobem funguje i systém od Specializedu, i on je bez dat bezzubý.
Pokud se pohybuješ v příměstských lesích, tak na problém s chybějícím datovým signálem asi nenarazíš. Na horách, v hlubokých údolích trochu dál od civilizace jsou data často vzácností.

A další spíše menší nevýhodu vidím v příchozí sms, kterou dostávají nastavené kontakty, ta přichází ze zahraničního čísla a neobsahuje přímo telefonní číslo na poškozeného, pouze jeho jméno. Takže jej nelze vytočit přímo z textové zprávy, je třeba rozkliknout odkaz a až poté lze kontaktovat padlého kamaráda. Opět, pokud nemáš data, máš smolíka.

 

Zajímavý doplněk 

A závěrečné shrnutí? Tocsen má velký potenciál, nápad je výborný, ač ne zcela originální. Na druhou stranu má i celou řadu zásadních nedostatků, které jeho potenciál v současném stavu hodně srážejí. Doplněk zajímavý, ale spoléhat se na něj, že ti v každé situaci zavolá při případném pádu pomoc nelze. 
Pokud by jsi měl o Tocsen zájem, lze jej zakoupit přímo na webu výrobce Tocsen.com za cenu necelých 80 Euro (cca 1980 Kč), jen pro srovnání, v testu zmiňovaný Specialized ANGi vyjde na 1300 Kč.

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka skvedo 7.6.2022 - 8:50

    Pošle oznámení dalším uživatelům systému v okolí. Takže aplikace v pozadí 24x7 sleduje polohu a zasílá ji na jejich servery. Také tím asi drancuje baterku.

    • anonymní uživatel PTBack 7.6.2022 - 13:14

      No jestli teda můžu skromně reagovat-protože to mám, tak nemám pocit, že by mi to nějak žralo baterii u telefonu. Nic jsem nějak nezaznamenal. No a ten samotnej toscen hodíš do nabíječky tak jednou za dva měsíce nebo mesic. Ale záleží...jak moc jezdíš asi.

    • anonymní uživatel lencohod (lencohod {a} navetvi.cz) 8.6.2022 - 12:32

      mlčet zlato

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí