MojeKolo

Flatové boty Endura MT500 Burner Flat - tisíc mil v botách mám...

Autor: Honza Havelka, kategorie: Test, vydáno: 12.10.2022

Asi není biker, který by neznal oblečení a doplňky skotského výrobce Endura. Jedna z mála věcí která v portfoliu dlouho chyběla byly boty. Většinu výrobků se Endura snaží vyladit k dokonalosti a proto jsem okamžitě skočil po možnosti novinku Endura MT500 pro platformy otestovat. Po prvních dnech jsem si uvědomil, že na většině bot na kolo se nedostatky projevily až po větší porci najetých kilometrů a proto jsem Keliho poprosil o prodloužení testu a to rovnou na tisíc mil. Nejsem žádná lehká váha a boty dostaly zabrat ve všech myslitelných podmínkách od dojíždění do práce, výlety, traily, přes bikeparky, ježdění v Kanadě i závody, v suchu, blátě, vodě i sněhu. Řekněme taková průměrná sezona, zkrácená do tří měsíců.

       

Technologiemi nabité boty

Na pohled jsou Endury klasické freeridové boty z PU svrchní částí, doplněné o suchy zip na přidržení tkaniček, odvětrané na špičkách perforací. Nic co by překvapilo, dokud je nevezmete do ruky a bližším pohledem nezjistíte, že si někdo dal poměrně hodně práce s vnitřním řešením. U Endury pochopili, že na kole se primárně jezdí a bota podle toho má byt řešená. 
Co je tedy jinak? Začíná to vložkou boty s technologií Ergonomistry, která odpovídá namáhání nohy při jízdě. Podpora klenby Power arch řešená pro kombinaci zátěže z jízdy i chůze. Metatarsal button odtahuje palec od ostatních prstů a uvolňuje tlak na spodní část chodidla. Sole stimulant je sestava výstupků pro zlepšení citlivosti nohy.
A jak celá vložka funguje v reálu? Vložka boty je trvale pohodlná, opora klenby je funkční i při jízdě a prsty opravdu netrnou ani po celém dni v pedálech. Zpočátku byly masážní výstupky na vložce při delších vyjížďkách až nepříjemně funkční a citlivost chodidla byla opravdu stimulovaná na můj vkus až moc. Na konci testu je účinnost pro mne tak akorát. Obecně ale vložka neztratila ani jednu ze svých funkcí, což nebývá příliš obvyklé, stejně jako je stále funkční vrstva Sharkskin na patě, která pomáhá držet patu na správném místě. 

Produktové video

Na platformové boty až nezvykle tuhé

První dojem při zkoušení může být pro jezdce zvyklého na volnější boty překvapením. Endury jsou velmi pevné a tuhé a pocitově blíž tretrám než klasický měkkým freeridovým botám. Při výběru velikosti se opravdu ujistěte, že vám velikost sedne perfektně a bota vás nikde netlačí. Kvalitě bot patří obrovská pochvala, protože za celou dobu testu v žádném místě nepovolily a neuhnuly, což není v této kategorii úplně obvyklé. Pokud vás ale od začátku budou v nějakém místě tlačit, pravděpodobně se to nezlepší. Mám širší nohu v oblasti prstů a malíček cítím celou dobu užívání.  

Pokud se zamyslíte, tak pevnost bot a mezipodešve dává smysl. Tuhost mezipodešve přináší výborný přenos síly do pedálů, což oceníte při výjezdech. Podrážka StickyFoot Grip v oblasti pedálu dostojí v jakémkoliv terénu svému názvu a na platformách s kovovými piny drží jak přilepená, na plastových pinech trošku hůř, nicméně zcela srovnatelně s nejznámějšími modely jiných značek.

Podrážka drží na pinech i na zemi

Co považuji za skvělou vychytávku podrážky je špička a pata s výrazným vzorkem, který opravdu oceníte při tlačení v náročných podmínkách. Boty při chůzi opravdu téměř nekloužou a výborně drží i v blátě nebo mokrém kamení. Podrážka za celou dobu testu změkla jen minimálně, z bot rozhodně nejsou rozšlapané bačkory a stále jsou velmi pevné i v prostřední části kolem pedálů, kde standardně boty po těchto km měknou. Za 1500 km podrážka zůstává od pinů neprošlapaná i přesto, že většinu času najela na ostrých dlouhých "šroubcích" a nikde není díra skrz nebo výrazné vytržení.

Testováno i v pračce a sušičce

Když jsme u těch náročných podmínek, je nutno zmínit, že boty odolávají poměrně dlouho klasickému mokru a dešti i případnému krátkému odšlápnutí do kaluže. Ve chvíli kdy jen navlhnou, tak i poměrně rychle schnou, čemuž pravděpodobně napomáhá materiál podšívky i jazyka. Jakmile máte v botách bahnitý bazén nebo botu zcela namočíte, schnutí se díky odolnému PU svršku prodlužuje, ale stále je snesitelné.
Boty krom standardního umytí prošly

 v průběhu testu i několika cykly v pračce a sušičce a pro mne překvapivě se to na vlastnostech boty nijak neprojevilo. Stejně tak tkaničky dobře drží a konce jsou stále pevné, nerozvazují se, čemuž jistě pomáhají pásky se suchým zipem. Prostor na zlepšení se ale najde téměř vždy. Ke konci se projevila slabina pouhé slepení velcro pásku (suchého zipu pozn. red.) kryjící tkaničky a pásky se na koncích rozlepily. Není to nic fatálního a jistě by pomohlo sešití aspoň konců pásek při výrobě. 

  

Do vedra ne zcela ideální 

Při koupi je třeba si uvědomit, že v zemi, kde byli boty vyvinuté není mnoho horkých dnů. Na rozdíl od naší kotliny, kde při letním užívání odvětrání rozhodně nestačí. Ideální podmínky pro použití u nás budou téměř celoročně při plusových teplotách, kromě léta. Pokud se vám v horku hodně potí nohy, nemusí být pro vás teploty nad 25 stupňů příjemné. Moc by se mi líbila lehká, velmi odvětraná varianta se stejnou technologií a měl bych celý rok pokrytý.

Mě si získaly

Platformovým Endurám MT500 toho nejde příliš vytknout. Bez koruny 4 tisíce za boty už není málo, ale není to cena nijak závratná a za svoje peníze dostanete na daný segment velmi kvalitní boty se spoustou vychytávek a dlouhou životností. Mě si, přes uvedené drobnosti a mírně otlačené malíčky, rozhodně získaly.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel JanS 12.10.2022 - 17:59

    Opravte si ty hrubky - (ty) boty , tzn. tvrdé Y

  • anonymní uživatel Oto 13.10.2022 - 6:59

    "Za 1500 km podrážka zůstává od pinů neprošlapaná" možná tam nejsou dírky, ale to že je většina roztrhaná a jde vidět přesně obrys pedálu je OK :D :D :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí