Test: TSG Sentinel - čistě sjezdová integrálka

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 22.11.2022

Nevím jestli jste si toho všimli, ale s příchodem endura a používání integrálních přileb v něm se velmi omezila nabídka sjezdových přileb. Téměř každá helmová firma má v portfoliu integrálku pro enduro a nebo lépe integrálku s odnímatelným náhubkem pro Enduro. Novinky, v podobě čistě sjezdových helem aby jsi pohledal. Jednou z nich je ale produkt z loňského podzimu od firmy TSG s názvem Sentinel.
Nicméně i tato se trošililinku inspirovala u endurových přileb, v čem? Především v odvětrání.

Sjezdová helma není endurová

Jaký je rozdíl mezi integrální přilbou pro enduro a sjezd? Na první pohled se může zdát, že se přilby od sebe neliší. Tvarově jsou obvykle velmi podobné, možná DH verze mají menší počet větracích otvorů. Když si jednu nebo druhou helmu nasadíš na hlavu okamžitě poznáš rozdíl. U endurové přilby se počítá s tím, že s ní budeš i více šlapat, už sjezdové s tím nikdo nepočítá. Množství výstelek a jejich objem je u DH přileb mnohonásobně větší. Díky tomu helma sedí na hlavě mnohem lépe než jakákoliv endurová.
Střílím od boku, ale neuvědomuju si sjezdovou přilbu, která by měla jakýkoliv stahovací systém v podobě kolečka na zátylku. Díky objemným výstelkám žádné kolečko není potřeba. Teprve se sjezdovou přilbou poznáš co to znamená mít hlavu jako v peřince.

Odvětrání jednoznačně nadstandardní

Nevýhodou velkých výstelek je větší teplo v přilbě. To je konstatování faktu. Proto je potřeba, aby dobrá sjezdová přilba měla vychytaný odvětrávací systém. Musím říct, že Sentinel ho má. Několik nasávacích otvorů v přední části jak nad, tak pod kšiltem přivádí dovnitř do helmy dostatečné množství vzduchu tak, aby se hlava příliš nepařila. Vzduch skrze tunely prochází zepředu dozadu a odvádí přebytečné teplo. Odvětrávací systém děla svoji práci kvalitně, avšak ve srovnání s v podstatě jakoukoliv endurovou intergrálkou Sentinel prohraje. Prostě větší plochu výstelek v kontaktu s hlavou ani sebelepší systém nezachrání. Pokud ale Sentinel srovnáme s DH helmami, tak odvětrání je jednoznačně nadstandardní

Jedno a čtvrt kila

Dalším rozdílem od endurových přileb je hmotnost. U sjezdových přileb se hraje především na maximální bezpečnost, tuhost a odolnost. Hmotnost je až v druhé řadě. Sentinel ve velikosti SM váží 1280 gramů. Vypadá to jako poměrně velké číslo, ale ani po celém dni na kole jsem necítil bolest za krkem, takže za mě dobrý.
TSG myslí i na ekologii. Celá helma je plně recyklovatelná a to jak vnitřní pěna, tak polykarbonát použitý na skořepinu.

Kšilt "na pevno" 

Má Sentinel slabinu? Největší problém vidím v oblasti kšiltu, ten není pohyblivý. Je na přilbě připevněn napevno dvojicí šroubů, které doplňují výstupky zapadající přímo do přilby. Při případném pádu pokud zaryješ kšiltem do země, tak nemá šanci se uvolnit. Buď se zlomí a nebo ti hlava uhne. Tohle není úplně šťastné řešení. Zvláště když třeba Fox má magnety připevněný kšilt, který problém velmi jednoduše řeší.
Další potíž je i s povolováním šroubů zajišťujících kšilt. Zhruba každou druhou jízdu jsem musel kšilt resp. šrouby dotahovat. Šrouby i po dotažení velkou silou se během jízdy povolí. Poznáš to snadno, protože kšilt začne klepat o přilbu. Problém vyřešilo až větší než malé množství závitového tmelu alias loctite na šroubcích, škoda tohle mohli u TSG udělat sami.

Drobnosti, které nepotěší

Během používání se vyskytly dva problémy. První, stahovací dvojité D kroužky jsou sice z nerezi, ale není nerez jako nerez. Můj pot je zřejmě silnější než nerez použitá na zapínání a tak se na nich objevilo několik míst s korozí. Druhým, i tentokrát spíše kosmetickým problémem, je odlepující se krycí plastík na zátylku, zde asi se šetřilo na lepidle. 

  

Sjezdová norma, samozřejmě!

S helmou v balení dorazilo několik různých velikostí lícních výstelek, takže si každý může dokonale odladit to jak mu helma bude sedět. Navíc i zbytek výstelek je kompletně vyjímatelný, takže si je po čase můžeš vyprat a mít helmu zase jako novou.
Někomu nemusí vyhovovat zapínání, dvojité D kroužky vyžadují trochu praxe a cviku, ale co se týče bezpečnosti, tak nic lepšího nenajdeš. U DH přilby chceš přece hlavně bezpečnost a že přilbu nasadíš a sundáš o sekundu pomaleji asi nehraje roli. A když jsme u bezpečnosti, tak Sentinel splňuje klasickou evropskou normu EN 1078, ale i americkou normu pro DH helmy ASTM F1952.

Za příjemnou cenu

TSG Sentinel je nadstandardně odvětraná sjezdová přilba za velmi příjemnou cenu. V cenové kategorii do pěti tisíc korun větrá nadstandardně, mnoho konkurentů, kteří by se jí schopností větrat blížili není. Osobně bych Sentinel i přes výše zmíněné výhrady doporučil. Já s ním nasjezdoval 18 dnů v italském Sanremo, Finale Ligure i ve Francii a byl po funkční stránce maximálně spokojen. 

Infobox

TSG Sentinel
Dodává: Barta.bike
Cena: 3499 Kč

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Sojer 23.11.2022 - 12:35

    T

  • anonymní uživatel Sojer 23.11.2022 - 12:36

    Omyl, teprve s MX přilbou poznáš co je mít hlavu jako v peřince

    • anonymní uživatel Shu Lin 28.11.2022 - 9:48

      až na to že mx helma váží jako dvě endurohelmy a větrá jako.... nevětrá.

      • anonymní uživatel Ádoš 28.11.2022 - 10:29

        To u DH nevadí. Navíc soudobé MX helmy váží klidně 1,0 - 1,3 kg, to už není tak hrozné. Docela věřím, že jsou dnešní helmy lehčí, než moje stará TLD D3 Carbon z roku 2013

        • anonymní uživatel Shu Lin 28.11.2022 - 15:59

          co to meleš

          • anonymní uživatel Ádoš 28.11.2022 - 21:04

            Neumíš číst? píšu, že soudobé MX helmy lze klidně použít na DH a dost lidí to i dělá. Nebylo raritou vidět na kopci lidi s Shoei nebo TLD řady SE, ty helmy se vyrábí dlouhé roky. Je pravda, že už 7 let nejezdim, ale pochybuju, že se na tom něco výrazně změnilo. Ty helmy měli pod 1,4kg už před 10 a více lety. Dnes to spadlo i k 1100g, což je velice slušná váha i ve světě DH/FR. Co je na tom k nepochopení? jsi vadný? a nevim co tu do toho sereš váhu enduro škopků, když je to recenze o DH helmě.

          • anonymní uživatel Shu Lin 28.11.2022 - 21:57

            Neumíš tady číst asi ty. Enduro FF helmy váží 600g (polovinu MX) a při pádu to hodně ulehčí krku. Nechápu o čem tu spekuluješ.

          • anonymní uživatel Ádoš 29.11.2022 - 9:24

            Tyhle argumenty můžeš zmínit v recenzi na EN integrálu. Zcela určitě nejsi aktivní ani bývalý DH jezdec, ten by se k takto přízemnímu srovnávání nikdy nesnížil. Na sjezdové dráhy a velké skoky taková helma prostě nepatří, zdraví na prvním místě.

          • anonymní uživatel Shu Lin 29.11.2022 - 10:11

            nejezdím na rampage ani na huck festy, proto nepotřebuju vozit MX helmu. Navíc nechápu proč se k mojí odpovědi na cizí komentář vyjadřuje někdo, kdo 7 let nejezdí a nemá ani základní přehled o výrobcích na trhu a jejich vlastnostech.

          • anonymní uživatel Ádoš 29.11.2022 - 10:42

            Plácáš hlouposti....nenípej se v tom, zbytečně tvůj štěk bude smrdět víc než musí. Moje dosavadní zkušenosti se sjezdem a přehled o DH produktech je dostatečný na to, abych tě směle označil za trotla, který ke sjezdu v životě nečichl, tak tu mektá něco o váze enduro přilby, která svým určením prostě neodpovídá bezpečnému použítí na Downhill/Freeride. Se s tim smiř. Sjezdová helma s váhou 1,2 Kg je standard i v dnešních dnech. Pokud ti ta váha přijde neuměrná, běž si stěžovat k Foxu, Troy Lee Design, POC atd. atd., ale neser proboha do recenze o sjezdové helmě svoje kravské teze o EN.

          • anonymní uživatel Shu Lin 29.11.2022 - 11:27

            Podívej se co se jezdí za sjezdy v enduro helmách ty kašpare. Proto každej lepší výrobce nabízí všechny varianty podle použití. Vůbec nevíš co plácáš se svým zámrazem v roce 2013.

          • anonymní uživatel Ádoš 29.11.2022 - 16:01

            2 Shulin

            bože můj, ty seš vážně Jarmil... Enduristi vozí lehčí a lépe odvětrané helmy proto, protože jezdí nahoru i dolu, často se musí po svých přesouvat na jiná stanoviště - proto váha, proto větrání. Sjezdaři prakticky vždy tlačí, popřípadě jezdí nahoru lanovkou. Zrovnatak tam prakticky všichni vozí DH integrály a někteří i MX. Tohle by si ovšem velmi dobře věděl, pokud by ses pohyboval po sjezdových lokalitách. Ty se po nich evidentně nepohybuješ a nikdy ses po nich nepohyboval, tak si bezelstně odtušil, že EN helma = ultimátní řešení. Kdybys nebyl pitomej, mohlo to tím skončit, místo toho se v těch ho*nech hrabeš plnejma hrstma dál....končím. Debat o "vynálezu kola" se účastnit nebudu.

          • anonymní uživatel Gabosh 29.11.2022 - 12:35

            Vložím se do toho:). "enduro helma s náhubkem" - mě se Uvex náhubek vyháknul na závodech při podklouznutí na štěrku, kámošce, nevím jakou má enduro helmu s náhubkem, teď na černé, Peklák - pád, vyháknutí a deformace náhubku...Já v květnu DH integrální helma 661 Ještěd bikepark ten těžší ilegál enduro trail ...hodila jsem takovou rybičku na ksicht, že by mi mohla i Lela Ceterová-Vémolová závidět face lift s tím botoxem rtů po pádu..:) ...řeknu ti, že mě to hodně překvapilo, zarazilo, pád do měkké hrabanky a kořenů, být to na kamenech, nemám snad i zuby, s DH integrální helmou...? Takže těžce uvažuji o nějaké pevné bezpečné motokrosové Foxce a váha v bikeparku mi je ukradená, především potřebuji bezpečnost. Zuby stojí víc než nové kolo :).....Dle mého soudu náhubky a lehké helmy jsou jen pro jistý "pocit bezpečí", ale asi dle těch pádů vidím, že ho nedodají....

          • anonymní uživatel Roman 29.11.2022 - 13:24

            Nechápu o čem spekuluješ ty? Viděl jsi už prasklé náhubky třeba u proframe? Já jo. Je to paráda, když ti helma propíchne tlamu. Proč myslíš, že fox udělal těžší verzi? Proč myslíš, že fox rampage má 1300g?
            Jinak moje stará MX mělo 1050g, nová má 915g a pořád je to MX. Mám i enduro helmu Leatt DBX 4 co je těžší asi 930g, ale cítím se v ní bezpečně.
            Co jsem zkoušel tyhle lehké integrály jako Triger FF, to je tak proti odření, ale pořádný držkopád ve 40km/hod co se mi povedl ve Francii bych s tím nechtěl absolvovat ani náhodou.

          • anonymní uživatel Shu Lin 29.11.2022 - 14:33

            spousta slov ale kdo z vás teda dneska vozí MX helmu na DH? Moje DBX má asi 3x větší pevnost než stará o'neil "DH" helma... MX bych bez motorky nevozil.

          • anonymní uživatel Roman 29.11.2022 - 15:37

            Tak jestli srovnáváš nějakou obyč DH helmu za 1500kč s moderní helmou za 6k co DBX stojí, tak to možná jo. Ale srovnej moderní MX carbon helmu s DBX... Jinak do velkých bikeparků ala Chatel vozím MX helmu.

          • anonymní uživatel Roman 29.11.2022 - 15:44

            Jo a kámoš loni spadnul v DBX 5.0 na DM a celá helma uvnitř i zvenku praskla na několik kusů a vytrhaly se turbiny.
            Otřes mozku jako prase.
            Když jsem se rozsekal ve Franci, tak medik nechápal jak je možné že to moje helma přežila. Holt carbon MX od Airohu

          • anonymní uživatel Honza 30.11.2022 - 12:30

            hele, ja presel z karbonove FOX rampage na DBX . Fox se me podarilo prasknout v Koutech . Nicmene, kdyz jsem pred vyhozenim do kose orientacne zkousel bouchat do helmy DBX vs FOX . Tak ve Foxce si nic necitil a DBX byl na tom pocitove dost hure . DBX sice vozim ale po tom testu tem marketingovym pohadkam moc neverim ..

          • anonymní uživatel Honza 30.11.2022 - 12:31

            Tim chcu rict, ze priste zase koupim full carbon

          • anonymní uživatel Roman 1.12.2022 - 8:04

            Taky to bude tím, že carbon helmy jsou vždy top dané značky. DBX 4.0 je dobře odvětraná helma a celkem pevná, ale ani s jednou MX co jsem měl to srovnávat nejde. Na druhou stranu třeba ve Šanělsku s malou helmou moc jezdit nechceš a v MX taky ne když máš 40km po horách ve 30 stupních:)

          • anonymní uživatel Maverick (ondrej (a) drivefactory.cz) 2.12.2022 - 11:09

            Já vozím MX helmu bell Moto 9 flex na sjezd a nikdy bych v jiné než MX helmě nejezdil vzhledem k tomu že mám pár prasklým MX helem na zdi. Představa co by se mi stalo s endorovou helmou je celkem nepříjemná. Závodění se věnuju lehce přes 15 let

  • anonymní uživatel Ádoš 28.11.2022 - 10:31

    pardon - vypadlo mi tam "MX" - tedy, "že jsou dnešní MX helmy lehčí, než moje stará TLD D3 Carbon..."

  • anonymní uživatel Franta Jetel 30.11.2022 - 9:15

    Podle mě, by si měl Ádoš a Shulin zamrdat..... vyčistil by se tu vzduch.

    • anonymní uživatel @Franta Jetel 30.11.2022 - 11:06

      Zajimalo by me, zda je to prave Ados, kdo ma pisek ve vagine, nebo spis Shu Lin ...

      • anonymní uživatel Franta Jetel 30.11.2022 - 11:08

        Jeden má ve vadžajně písek a druhý papal moc důležitanu... navrhuji aby spolu začali nejdříve něžný, pettingem a poté až tvrdou penetrací rekta pěstmi...

        • anonymní uživatel @Franta Jetel 1.12.2022 - 15:00

          mohli by si vzajemne kakat do pusy...vysledek by byl stejny, jako tato jejich diskuze, jen by to nezasiralo sekci komentaru na tomto webu, ale pouze jejich hrdla..

          • anonymní uživatel Franta Jetel 2.12.2022 - 9:14

            A pak by si mohli dát festovní hovnovou cucačku...

          • anonymní uživatel Vojta 2.12.2022 - 15:33

            no super kluci, tak si tu zas ty svoje fantazie schovejte ... oni to tu zasíraj aspon hovnama k věci, ale vaše tajný sny tu nikoho nezajímaj...

          • anonymní uživatel @Franta Jetel 2.12.2022 - 19:18

            s Vojtou uz to clouma, podle me by jim chtel taky schlamstnout bobana :)

          • anonymní uživatel Vojta 3.12.2022 - 9:47

            jak si na to prosimtě z toho mýho příspěvku přišel ?

          • anonymní uživatel @Vojta 3.12.2022 - 17:08

            z toho tvyho prispevku

  • anonymní uživatel Lordcz (lordcz (a) gmail.com) 12.6.2023 - 13:05

    Uz ji mam na ceste, tak jsem zvedavej

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí