Test: Výplety Spank 350 - univerzální a spolehlivá sestava

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 28.11.2022

Je to černé a kulaté a dá se na tom v pohledu výrobce nejvíc ušetřit. Co je to? Ano, jsou to výplety. Stačí rychlý pohled do specifikací kol mnoha výrobců a na pozici výpletů jsou často ráfky a náboje neznačkové, popř. nesoucí privátní značku výrobce kola. Výplety totiž velká část zákazníků přehlíží a rozhoduje dle jiných parametrů, značka a model odpružení, pohon atp.
Zapletená kola za pár korun a zapletená kola za raketu jsou si většinou velmi podobná. Ano, vizuálně podobná. Ale u tak zásadního komponentu, který rozhoduje o tom jak kolo jede, záleží především na výkonu. Zkušenosti se více jak třemi měsíci na kolech Spank 350 jsou zde.

Oohbah, tak trochu jiný ráfek

Spank na svých ráfcích využívá zajímavé řešení vnitřního profilu. Uprostřed ráfku nenajdeme obvyklý žlábek, ale vlnovku. Spank toto řešení označuje jako Oohbah. Díky ní jsou ve Spanku schopni vyrobit lehčí a zároveň tužší ráfek než při tradičním řešení. Jednokomorový ráfek s technologií Oohbah se v pevnosti vyrovná vícekomorovému a díky absenci žeber uvnitř profilu je logicky lehčí. Samozřejmě výše zmíněné platí jen do určité míry, takže tuto technologii najdeme u ráfku z Spank 350, který je určen pro agresivní XC ježdění, Trail či Enduro. Ve sjezdu by asi jednokomorový bez výztuh ráfek příliš šanci na úspěch neměl. 
Jaké jsou další výhody absence výztuh či komor v ráfku? Dle Spanku by celé výplety měly mít dostatečnou boční tuhost a přitom schopnost drobně pružit ve směru svislé osy, díky tomu by jízda měla být hladší v rozbitém terénu. "Radial compliance" je z mého pohledu spíše marketingový slogan než reálná, praxi poznatelná hodnota. Vratná deformace výpletu je přece logicky řádově menší než pláště. Správně nahuštěné pláště se na gripu a zlepšených jízdních vlastnostech projeví mnohem více.

350 v kostce

Spank 350 sází na klasické napletení třikrát kříženými špicemi se zahrnutou hlavičkou a klasickými niply umístěnými skrz ráfek. Dráty mají kruhový průřez a trojitý zeslabovaný průměr 2.2 / 1.8 / 2.0 milimetrů. Celkem jich na každém z kol najdeme 32 (k dispozici i ve verzi s 28 dráty, stejně tak i v 27,5" průměru). Dráty drží ráfek s 30,5 mm vnitřní šířkou (35 mm vnější), výška profilu 17 mm vyrobený z hliníkové slitiny s názvem Dynamal, který spojen vložkovanáním, Uvnitř profilu v místě spoje se nachází vlepená vložka propojující celý profil vnitřní komory ráfku. Výhoda vložkování oproti spojům skrze čepy je vyšší pevnost, výhoda oproti svařovaným spojům je pak omezení tepelného namáhání materiálu ráfku v místě spoje.
Hmotnosti: 1120 gramů zadní kolo včetně xD ořechu, 985 g přední kolo, suma sumárum 2106 gramů za kompletní kola s páskami i ventilky.
To jsou základní parametry výpletů Spank 350 v kostce.

V dílně poznáš rozdíl

V praxi, při jízdě asi nejsi schopen poznat jiný vnitřní profil ráfku, minimálně já ne. Co ale poznáš, tak usnadnění při nahazování bezdušových plášťů. Takové natlakování, nahození bezduše endurových Michelinů jen za pomoci dílenské pompy se stane zábavou a nikoliv utrpením jak tomu často bývá. Nicméně absence prostředního žlábku v ráfku může nasazení některých plášťů (například zmíněných Michelinů) zásadně zkomplikovat. Když už plášť na ráfek dostaneš, tak nahození pláště do patek je snadné.

Cvrček jemný, záběr okamžitý

Výplety se standardně dodávají bez ořechu, ten je třeba vybrat dle systému, který využívá kazeta. Na výběr je jak klasický tisícihran, tak sramácký xD, tak i verze s MicroSpline drážkováním.
Spank ve svých kolech využívá u "cvrku" rohatku se 102 zuby, do kterých se zakusuje šestice praporků. Ve výsledku to tvoří jen 3,5 stupně volnosti, prostě a jednoduše máš téměř okamžitý záběr. Cvrček jen příjemně tiše cvaká, milovníci hlučných ořechů u Spanku neuspějí.

Lepší než tovární kola 

Já tyto kola jezdil jak na endurovém Ghost Riot, tak na ebiku GT Force. Obě kola byla postavena na hliníkových ráfcích, Ghost na kolech značky Syntace, GT pak na velice rozšířený výpletech kombinující náboje Formula s ráfky WTB. Již po pár metrech na výpletech Spank by na obou kolech znát zásadní rozdíl. Přestože proti původním osazeným výpletům není váhový rozdíl nijak zásadní, nejsou to stovky gramů rozdílu, tak pocitově kola jely výrazně snáze. I zrychlování či udržování rychlosti v terénu stálo méně sil. Obě kola byla se Spanky živější. Wow efekt ale nečekejte, rozdíl je znát, ale neposadíte se z něj na zadek. 
Pro mě překvapivě byl rozdíl v jízdních vlastnostech nejvíc znát na těžkém elektrokole. To jakoby zlehklo o několik kilogramů. Škoda, že Spank výplety 350 na elektrokola nedoporučuje, já bych si je na něj hned dal.
Nicméně, když jsem Spank 350 vyměnil za karbonová kola WTB tak rozdíl v jízdě byl znatelný. Karbon je prostě o fous dál než hliník, ale za více jak dvojnásobnou cenu.

Nejsou pro tlusťochy

Jedním z důvodů proč Spank 350 není určen pro ebike je i váhový limit. Těžké elektrokolo plus jezdec a blížíš se 120 kg limitu. Já měl pět kilo rezervu. V tomto limitním setupu nicméně překvapila výdrž, kola jsem vůbec nešetřil a během doby co jsem na nich jezdil jsem neřešil žádný problém. Dvakrát se mi podařilo nedoskočit skok, jako že opravdu nedoskočit skok a zadní kolo dostalo neskutečnou bídu. I přesto se výplet nepovolil a osmice nevznikla. Asi je třeba jim naložit víc!

Nasadíš a drží

Výplety Spank 350 jako klasický plug-and-play komponent, který nainstaluješ a nemusíš na něj sáhnout? Téměř ano. Moje cca tří měsíční zkušenost je taková. Žádné počáteční "sedání" výpletu a následná nutnost dotahování drátů. I ložiska jsou stále bez vůlí a točí se velice hladce. Jen jedenkrát jsem musel vyčistit a namazat ořech, to když kolo prošlo výraznou koupelí a zřejmě došlo k vyplavení maziva z oblasti crvčku. Zatěsnění ořechu pomocí jednoduchého těsnění není dostatečné. To je ale asi jen jediná výtka, kterou k jinak skvělým výpletům můžu mít. 

Infobox

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí