Test: hodinky Garmin Instinct 2X Solar - hodně odolné, moderní a přitom retro

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 30.5.2023

Vzpomínáte na digitálky Casio G-Shock? Vlastně ani nemusíte moc vzpomínat, protože to jsou digi, které se snad vyráběly, když jsem byl ještě malý kluk, nosil jsem péro, šíp a luk a taky "kasia". Je to holt taková klasika. A na tuto klasiku se nejspíš tak trochu Garmin snaží navázat. Proto před časem pustil do světa svoji verzi digitálek - Garmin Instinct, které kromě zvýšené odolnosti, plastového těla, nízké váhy, dlouhé výdrže a všech nezbytných digitálních funkcí, doplnil o svoje. Snímač tepu, GPS záznam, podpora různých sportovních aktivit, propojení s telefon atd. A protože se tomuto počinu na trhu nevede špatně, máme tu verzi dva (Garmin Instinct 2X). Verzi, která si zachovala většinu z předchozího modelu a přidala další. Za zdůraznění stojí doporučené tréninky, regenerační asistent, monitoring spánku, funkce body battery, solární nabíjení, svítilnu, NFC a podporu 25 sportů a další. 

Laura dává palec nahoru

Svým odolným vzhledem, díky kterému splňují podmínky vojenské normy MIL-STD-810 se nejspíš nezalíbí všem. Ale domnívám se, že by mohly mířit na věkově mladší. Proto jsem je v rámci testu dal na pár dní náctileté dceři, která již s Garminem zkušenost má. Asi po deseti dnech se jí ptám na postřehy. Tak co, Lauro, co ty na Instincty říkáš? Co se tě zaujalo a co ne? 

"I přes svůj prvotní odpor jsem si oblíbila tlačítka místo dotykového displeje s neustálou nutností zamykání proti nechtěnému dotyku. I jako puberťák rozhodně oceňuji taky zpracování ikon a celkového zobrazení oznámení. Zvládly se mnou pětidenní výlet na kole bez nabíjení - celodenně zapnutou aktivitu i koupání v moři. A ještě dost energie zbylo. Na můj vkus jsou trochu větší, ale asi jde o zvyk, rozhodně jsou lehčí než na první pohled vypadají. Nejedná se o úplně nejmódnější kousek, ale i tomu se dá pomoci změnou vzhledu ciferníku."

     

Garmin Instinct 2X Solar

Čitelnost výtečná

A co zaujalo mne? Při prvním nasazení na ruku to byla váha. Hodinky jsou fakt lehké a dobře drží na svém místě. Displej je černobílý MIP Transflektivní a je dobře čitelný za jakýchkoliv světelných podmínek. Pokud nemusíte úplně šetřit baterii, doporučuji zvýšit intenzitu podsvícení, což ještě čitelnost umocní (prostě už nějakou tu dioptrii mám, tak se nedivte). Pokud již jste dříve nějaké hodinky od Garminu měli nebo máte, tak spárování s telefonem a nastavení hodinek je brnkačka na pár minut. Pět lehce vystouplých a vroubkovaných tlačítek, dobře ovladatelných i v rukavicích, tomu jistě pomůže. Tyto digošky nemají dotykový displej. Tady bylo prioritní odolné sklíčko Corning Gorilla Glass.

 

Odolnost na maximu

Další věcí, která vlastně mohla předcházet, je design. I zde odolnost byla na prvním místě. Tělo vyrobené z vyztuženého polymeru nejspíš vydrží hodně. V našem případě bude stačit, když přežije srážku se stromem poblíž trailu nebo se zemí po nevydařeném doskoku. Ten design je prostě svůj. Tělo hodinek je velké a výrazné. K dispozici mám největší provedení o průměru 50 mm. Dále jsou v nabídce velikost a 45 a 40 mm v různých jednobarevných i více barevných kombinacích.

 

Displej černobílý, soláry nechybí

Displej je rozdělený na dvě části, má rozlišení 176 x 176 bodů a velikost 23 x 23 mm. V pravé horní části je menší kulatý, na kterém vidíte informace o právě zvolené aktivitě, počtu kroků, informace o výdrži apod. Ve zbylé části si přečtete vše podstatné.  A všude okolo je solární panel! I kvůli tomu je ten vzhled mírně kontroverzní. 

V rozích je obrazovka zkosená, tak působí úsměvně, že část textu jde přečíst až po odrolování. Aby byla plocha využita na 100 %, je solární snímač na každém volném kousku. Navíc je barevně jiný (leskne se) než samotný displej. Ale jak již bylo napsáno výše, můžete díky tomu nabíječku zapomenout doma i při vícedenní bajkovačce. V tomto případě se hodí pořekadlo o účelu a prostředcích. 

Dříve jsem byl vůči soláru v hodinkách hodně skeptický. Však si taky může přečíst moji recenzi na Enduro II. Ale u těchto dvojek to dává smysl. Funguje. Asi se sice nedá přesně říct kolik, jak dlouho a co by kdyby. Těch proměnných je příliš mnoho: ať již notifikace z telefonu, nastavení snímání zdravotních funkcí, každá zaznamenaná aktivita, rozsvícení displeje. 

Rychlé, opravdu rychlé

Zdají se mi hodně rychlé. Jakékoliv spuštění čehokoliv je hned a načtení GPS je téměř okamžité. Funkci, které moc nerozumím, je navigování po trase. Hodinky nemají mapové podklady, takže na displeji vidíme jen čáru a šipku, které se máme držet. Na jakékoliv vzdálení se od této trasy nás hodinky upozorní. Kdysi jsem podle této funkce zkoušel jet závod a po půl dni jsem byl totálně vyřízený, jak jsem se neustále vracel na sebemenší odbočce. Možná pro chodce nebo běžce pro lepší orientaci v terénu. Možná. 

A nebo někteří jiní sportovci. Těch sportů, které s Garmin Instinct můžete zaznamenat je neskutečně mnoho. Jen cyklistických odnoží je 12. A nezapomnělo se ani na kolo s E na začátku. Sice to není sportovní aktivita, ale zaujala mne funkce výpočtu plochy.

   

Funkcí je bezpočet

Co je fakt, ale fakt dobrý, je funkce Body Battery (již jsem o ní psal dříve).Hlavně ti, kteří se zamýšlí nad svým výkonem a následnou regenerací, by měli zbystřit. Tréninkové funkce jsou samozřejmostí a jeho vyhodnocení taky. Ale pokud se chce člověk zlepšit, tak musí nejen trénovat, ale také regenerovat. K tomu pomáhá můj oblíbený monitoring spánku a stav VST - variability srdečního tepu. Neumím to přesně vysvětlit, ale díky tomu, že hodinky průběžně snímají můj tep, mi dokážou napovědět, jak to s mým tréninkem bude, jak bych měl odpočívat a taky něco o mém zdraví. Tím vším mě krmí už ráno, kdy na mne hned po procitnutí vychrlí zpravodajství podrobnější než CNN.

Už je to dlouhý, že? Tak další funkce jen nastíním. A není to proto, že bych je nevyužil, ale protože je dobrý je zkusit osobně. Například platby hodinkama jsou fakt návykové, stejně jako všudypřítomná svítilna (bílá i červená), pulsní oxymetr a denní doporučené tréninky. Naopak funkce, které zkoušet nemusíte, je detekce nehod. I ta se však může hodit.

Já Fénixy nevyměním, ale ...

Hodinky se mnou žily pár týdnů. Sice svoje Garmin Fénix nevyměním, ale pokud bych jednou hledal levnější provedení (aktuální cena 10.990 Kč) do fakt extrémních podmínek, tak tyto Instincty bych zvážil. Stejně tak si je můžou oblíbit mladší ročníky i sportovně založené ženy, které se nebojí ukázat, že to s tvrdým tréninkem myslí vážně.
Kompletní informace o Garmin Instinct 2X Solar hledejte na webu Garmin.com.

Test ještě nekončí

Využiji doby, po kterou hodinky můžu zkoušet na maximu, celkem si užívám příjemnou váhu hodinek. 67 gramů, ale vůbec o nich nevím. S hodinkama i spím a sleduji monitoring spánku a ranní ukazatel Body Battery. Nedávno jsme na toto téma měli s Kelim debatu (Keli má na ruce první verzi Garmin Instinct), zda ukazuje správné hodnoty. Nikdy se totiž nedostaneme ke 100 %. Následující den po tvrdém tréninku, kdy prý sotva lezl, měl hodnoty téměř na maximu. Nutno ovšem říct, že Instincty na noc sundal, takže o to více jsou hodnoty orientační. Pro přesnější čísla bychom měli mít hodinky na ruce 24/7. 

Květnové počasí bajkování úplně nenahrávalo. Chladno a deštivo. Tak jsem se věnoval indoorovým aktivitám. Hodina aktivity sežere tři procenta baterie. Kdyby ale uživatel nebyl lenoch a v tomto deštivém počasí vyšel, vyběhl nebo vyjel ven, tak vydanou energii získá zpět. I při pošmourném počasí v pět hodin odpoledne soláry dávají přes 50 %. 

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí