Test: Deviate Claymore - k dokonalosti vyladěný high pivot jednočep

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 5.6.2023

Jednu z nejlepších kolo na kterém jsem v poslední době jel. Britské značce Deviate se podařilo vytěžit absolutní maximum z jednočepového high pivot systému. Co vše se mi líbilo? Odpovím v recenzi.

Co je Claymore?

Že jsi už jméno Claymore slyšel? Ano, kdysi dávno měl kolo se stejným názvem i americký Cannondale. To je však historie, současnost je ze Skotska. A právě od tam pochází název Claymore. O co jde? O typ středověkého dvouručního meče. Claymore byl používán především ve Skotsku a jeho charakteristickým znakem je jeho velikost a hmotnost (délka obvykle přes 1,2 metru, hmotnost kolem 2 až 3 kg). Claymore byl konstruován tak, aby byl účinný proti plnému brnění a byl schopen přeříznout štíty nebo způsobit těžké zranění nepříteli. Díky svému vzhledu a velikosti byl také vhodný pro psychologický účinek na protivníky, neboť jeho impozantní velikost působila respekt.

Podařilo se Deviate převést myšlenku Claymore i do kol? Za mne určitě ano. Navíc přidali i podařený design. Claymore je líbivé kolo, které má vše těžké v oblasti středu, jak tlumič, tak přepákování. Navíc, k tomu přidáte dost zdvihu a ostrou geometrii, tak před sebou máte ostrou enduro zbraň. Zbraň do těžkého terénu, která na hmotnost nehledí. Toto kolo primárně nebylo stavěno na nízkou hmotnost a tak atakuje na váze číslovku označující 16 kilogramů.    

Highpivot za řetěz netahá

Klasický jednočep je z mého pohledu překonaný. Avšak jednočep s vysoko umístěnou kladkou skrze kterou prochází řetěz zdaleka nikoliv. Ona kladka je zásadní rozdíl. V čem? Kladka eliminuje tahání za řetěz takzvaný kickback a propadání do zdvihu při šlapání. Nejlíp je to poznat na aktivitě odpružení při šlapání v rozbitém terénu. Vlastně vždy při šlapání, protože vliv pohonu na odpružení je "skoro" zanedbatelný.

Zadní kolo ve zdvihu couvá

Výhodou jednočepového zavěšení zadní stavby je prodlužování vzdálenosti mezi šlapacím středem a osou náboje, když jde kolo do zdvihu. Když zadní kolo narazí na překážku, jde do zdvihu a zároveň couvá. Jakoby překážce uhýbalo. Tento pohyb usnadní přejetí, obzvláště je to znatelné na hodně výrazných prvcích, ukázkou může být třeba rockgarden. 
Konkrétně u Claymore zadní kolo dokáže odcouvat více jak dva centimetry, když k tomu přidáš 16,5 cm zdvihu, tak kolo polkne neskutečné věci a ty o nich jako jezdec v podstatě ani nevíš.

Co slibuje, to má

Citlivý začátku s dostatečnou podporou v prostřední části zdvihu a k tomu velká progresivita. Toto je cíl téměř všech výrobců a řekněme si upřímně jen málokterému se to podaří. Deviate již na méně zdvihových kolech ukázali, že v optimalizaci odpružení jsou opravdu dobří a Claymore vše posunul ještě o level dál.

Ale není to je o odladění odpružení. Geometrie je ostrá, ale přitom se na kole jezdí relativně snadno. Po jezdci kolo až tak moc nechce, stačí se držet s těžištěm jen více vepředu a vše funguje jak má. 

Huck to flat a stejně nejsi v dorazu

Hrozně se mi líbí jak moc je kolo progresivní, dodává to totiž pocit nekonečného zdvihu. Měl jsem možnost na Claymore naskakovat nově postavený skok a ne zcela optimálně naladěný odraz zajistil, že jsem skok úplně nevyčistil.

No prostě klasický huck to flat. Vidlice si tleskla o dno, ale tlumič ne, tři milimetry zdvihu byly stále v rezervě. S 30% sagu si nedokážu moc představit co je třeba udělat, aby jsi využil úplně celý zdvih tlumiče, to musí být opravdu rána jako do piána.

Na tlumič nemusím sahat

Díky takto velké progresivitě rám bez problému pojme jak vzduchový, tak pružinový tlumič. Ten by navíc měl i bez extra ladění zajistit slušnou efektivitu při šlapání, s vzduchovým tlumičem se kolo při dupání pohupuje minimálně. Tak málo, že není třeba vyjma asfaltových výjezdů sáhnout na páčku zamykání tlumiče. 

Progresivitě kolo vděčí přepákování, které je na první pohled velice nenápadné. Schovává se okolo oblasti šlapacího středu. Vlastně to nejtěžší, tlumič i přepákování jsou velice nízko což samozřejmě kolu přidává na stabilitě. Celkově je Claymore hodně nízké kolo. Tak nízké, že 185 cm vysoký jezdec na velikosti L může použít sedlovku se zdvihem 240 mm. A možná by se vešla i o trochu delší.

Karbonový rám má i vychytávky

Deviate Claymore je postaven na celokarbonovém rámu s klasickým závitovým středem. Zaujmou na něm několik věcí. Minimálně já hodnotím velmi vysoko vzhled, čisté linie se mi opravdu líbí.

Mazací porty, věc která na kolech často k vidění není. Claymore disponuje mazacími porty jak v kladce řetězu, tak u hlavního čepu, a také v přepákování. Pomocí maznice lze snadno a rychle vyměnit mazivo a zajistit stále stoprocentní funkci. 

Dále bych vypíchl i vedení kabeláže, to v předním rámovém trojúhelníku jde pod horní rámovou trubkou, zvenčí. Vnitřní vedení je pouze skrze sedlové vzpěry zadní stavby. Na první dobrou mi to přišlo jako geniální, jsem se potom zamyslel tak, moje nadšení trochu ochladlo. Pro výměnu zadní brzdy i stejně musíš rozpojit jako kdyby hadice vedla skrze celý rám vnitřkem.

Rychle a ještě rychleji

Geometrie jednoznačně moderní a agresivní. Přitom žádná z hodnot není vyloženě extrémní. Ale ani průměrná. Položený hlavový úhel, strmý sedlový úhel a relativně dlouhý dosah tvoří poměrně odpovídající rozvor. Který se s výše zmíněným chováním zadní stavby docela určuje, kde se kolu líbí nejvíce. Kdo hádá pomalé zavřené zatáčky, hádá špatně! Právě naopak, rychlé, spíše otevřené úseky, klidně i velmi rozbité, tady si Claymore úplně chrochtá. Čím rychleji, tím lépe. Čím razantněji, tím lépe.
Zároveň bych neřekl, že není agilní, rychlé změny směru zvládá s lehkostí a stejně se popasuje i se zavřeným switchbackem. Ač má dost sjezdovou geometrii, stále Claymore zůstává velmi dobře ovladatelný i malé rychlosti. 

Overkill na všechno

Overkill. Overkill na všechno. Na trailech, kde obvykle kola testuji, a rozhodně nepatří mezi úplně nejjednodušší jsem nebyl schopen se přiblížit potenciálu, který Claymore nabízí. Osobně si myslím, že většina běžných jezdců to bude mít podobně. V Česku není moc enduro tratí, kde by jsi si řekl, tady už je to na Claymore moc. 
S Claymorem si v klidu troufneš na DH lajnu. S nasazenou dvoukorunkou si dokážu představit objet jakýkoliv sjezdový závod v ČR a myslím, že bych nebyl o nic pomalejší než na sjezďáku. 

Claymore naplno využijí jen opravdoví střelci a nebo závodníci. Ne, že by ostatní na kole jezdit nemohli, to v žádném případě. Myslím si, že ale menší varianta Highlander II se 145 mm zdvihu bude naprosto dostatečná a jízda bude jednodušší a zábavnější.

V podstatě nemám co Claymore vytknout, jasně aktivita odpružení zadní stavby při brzdění je slabší než u jiných, chytřejších, systémů. Ale pokud s tím počítáš, tak to moc nelimituje. Musíš prostě brzdit jinde a trochu jinak. Ve všech ostatních parametrech Deviate Claymore vyniká. A v podstatě jedinou chybu, kterou na něm vidím, je to, že neparkuje u mě doma!

Infobox

Deviate Claymore
Cena rámového kitu: 87.000 Kč
Cena testovacího kola: 185.000 Kč
Web dovozce: deviatecycles.cz

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Mara 5.6.2023 - 9:10

    Skvělej úvod. Jsem zvědavej na průnik bikerů a teoretiků historického šermu.

    • anonymní uživatel Radek 5.6.2023 - 13:28

      Také ve videohrách bývá Claymore mocná zbraň.

      • anonymní uživatel PTBack 5.6.2023 - 14:09

        Objevila se i v "Profesionálech" :)

  • anonymní uživatel MP 5.6.2023 - 9:18

    Kladka eliminuje tahání za řetěz takzvaný kickback a propadání do zdvihu při šlapání. - to je trošku blbost ne? Toto neeliminuje "kladka" ale právě "vysoko" uložení hlavní čep = Hight Pivot, kladka je tam jen proto, aby měl kudy jít řetěz, ne? Tím jak jde kolo do zdvihu, kdyby řetěz nešel přes kladku, tak ho zvedá zadní stavba ne? Proto tu kladku Higt Pivoty mají, ať už je to jednočep, 4 čep nebo jiný řešení Higt Pivotu. Nebo?

    • profilová fotka Keli 5.6.2023 000 9:30

      Kladka je tam z důvodu, aby horní délka řetězu byla plus minus konstantní. Jak jde kolo do zdvihu, prodlouží se délka řetězu a vzniká kickback. Tento jev eliminuje právě kladka

    • anonymní uživatel Pavel Tichý (fazoletka (a) gmail.com) 5.6.2023 - 11:18

      MP: Blbost je to, co píšeš...a to úplně komplet od A do Z... Vysoko uložený čep je z toho důvodu, že zadní kolo lépe překoná překážku, když na ni najíždí, akorát nevýhodou tohoto řešení je právě to "tahání řetězu", kvůli kterému tam je právě ta kladka, aby se to nedělo... Zkus si to třeba jednoduše nakreslit, tohle by mělo pochopit dítě na základce...

  • anonymní uživatel smartfish 5.6.2023 - 9:28

    nebo taky ne ...

  • anonymní uživatel jirka 5.6.2023 - 12:23

    Ahoj, vaše recenze jsou v 99,9 % skvělé, ale čte to po autorovi ještě někdo pro kontrolu? Množství překlepů, čárek mimo mísu atd. je někdy "too much" a hodnotu textu to trochu shazuje.
    Jinak trocha historie na úvod super a je vidět, že se na kole opravdu jezdilo a poznatky jsou z textu pěkně znatelné.

  • anonymní uživatel Kbc 5.6.2023 - 17:31

    Sorrrac. Ale ten dvojmetrový krtinec by zvládol aj Olpran bez dôrazu ;)

    • anonymní uživatel Majolka (family (a) newjersey.com) 30.7.2023 - 7:20

      kdo se ptal na nazor? nemel bys nekde na salasi soulozit barany?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí