Test: FLR Congo - pohodlné platformové boty se slušným gripem

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 30.6.2023

Izraelský výrobce FLR přichází na trh s novinkou v oblasti platformových bot, premiéra na tomto poli v podobě AFX Pro (recenze zde) zcela úplně nepřesvědčila, bude to u modelu Congo jiné? Nebudu vás napínat. Ano, Congo je nesrovnatelně lepší. Vyrovná se ale jiným botám na trhu? Odpovím v recenzi.

Na předchozí model nenavazuje

Zmíněný předchozí model byl extrémně úzký a nepříliš prodyšný navíc měl poměrně nepraktický vzorek na podrážce, nic z toho u nového modelu nezůstalo, naštěstí. Kongo jsou boty na kolo klasického střihu, vzhledově připomínají skejtové boty.
Shodná je však pouze podoba, konstrukce je bike specifická.Vnitřní prostor v botě je dostatečně široký i pro širší nohu. Je vidět, že se u FLR u předchozího modelu poučili.
Stejné poučení je vidět i na tabulce velikostí, ta mnohem více odpovídá ostatním výrobcům. Obvykle se nosím 46 a i zde je tomu tak. Navíc mám i drobnou rezervu a dostatečný prostor v oblasti prstů.

Semišový svršek kombinovaný se síťovinou nabízí slušné odvětrání, ale minimální odolnost proti vodě. Bohaté polstrování opatku dobře jistí kotník, ale jakmile namokne, trvá hodně dlouho, než vyschne.

Čemu se jen podobají?

U bot na placky se nelze vyhnout srovnání s botami FiveTen. FiveTen je prostě etalon. Congo se musím srovnávat s modelem Freerider. Proč? Protože si jsou strašně podobné. Vizuální odlišnosti tam jsou, ale slovy klasika: Oni mají obloučky, my máme oblouky! Vzhled je téměř identický, popřít inspiraci u FLR asi nemůžou.

   

I podrážka podobná

Jdeme na odlišnosti. Podrážka, 5.10 má podrážku tvořenou tečkami, FLR má osmiúhelníky. Minimální rozdíl v tvaru na pedálu nelze poznat. Směs podrážky, to je, oč tu běží. Fajftenová guma drží asi nejlépe na trhu, vyrovná se ji STKgrip používaná FLR? Nevyrovná, ale blíží se. Pocitově je na omak trochu tvrdší. Ne o moc, ale rozdíl cítíš. Ten se potvrdí i na kole. Congo jsem zkoušel na vícero platformových pedálech a na všech bota seděla o fous míň přilepená než 5.10.

Jak rozdíl vyjádřit slovy? Snadno. U fajftenu když položíš nohu na pedál špatně, tak ji bez odlehčení neposuneš. U Conga si bez odlehčení posuneš, jde to ztěžka, ale jde. STKgrip je o trochu tvrdší, díky tomu vydrží určitě víc. 

Po několika stovkách kilometrů nenalézám na podrážce žádné stopy poškození od pinů. Stejně tak ani bota výrazně nezměnila svůj tvar, nezměkla, nevyšlapala se.

Chůze v botách je velmi příjemná, příjemná po rovině, obtížná do prudkého kopce a z něj, vzorek má jen malé rozestupy mezi jednotlivými figurami a jen málo se zakusuje do terénu.

Mezipodešev je tužší

Takže FLR Congo je kopie Freerideru s tvrdší směsi podrážky? Ano i ne. Největší rozdíl je v tvrdosti mezipodešve. Ve Freeriderech cítíš každý kamínek, šlapkou spočítáš všechny piny na pedálu. Mezipodešev je tak měkká, že jsou pro mne freeridery nenositelné. U Congo tomu naštěstí tak není. Boty mají znatelně tvrdší vnitřek podrážky. Nejsou extra tvrdé, ani extra měkké, přesně tak akorát, abys cítil nohu na pedálu a přitom měl zároveň i slušný přenos síly při šlapání.

Congo nebo Freerider?

FLR Congo je zajímavou alternativou nejznámějším botám na platformové pedály. Podobu nezapře, ale zároveň nabídne lepší tuhost mezipodešve a lehce tvrdší směs podrážky. Congo i Freeridery jsou si rovnocennými soupeři. Každý z obou výrobců k filozofii platformových bot přistupuje trochu jinak, Freerider preferuje maximální grip a cit na pedálu, Congo má mnohem lepší přenos síly na pedál. Za sebe pokud srovnávám Freerider a Congo, tak bych sáhl po Congo. Jakmile ale do srovnání zařadím Freerider Pro, tak ten s tužší mezipodešví a měkčí podrážkou oba dva soupeře snadno strčí do kapsy.

Infobox

Platformové boty FLR Congo
Cena: 1990 Kč
Velikosti: 36 - 49
Web dovozce: schindler.cz
Web výrobce: flr.shoes

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí